Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KAZANIMLAR 12. Mustafa Kemal'e suikast girişimini cumhuriyete yönelik tehditler çerçevesinde yorumlar.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KAZANIMLAR 12. Mustafa Kemal'e suikast girişimini cumhuriyete yönelik tehditler çerçevesinde yorumlar."— Sunum transkripti:

1

2 KAZANIMLAR 12. Mustafa Kemal'e suikast girişimini cumhuriyete yönelik tehditler çerçevesinde yorumlar.

3 M. Kemal’e suikast girişiminden sonra M. Kemal ve suikastçılardan birisi arasında geçen konuşmalar Sen Mustafa Kemal’i öldürecekmişsin öyle mi? Evet Mustafa Kemal ne yapmıştı ki onu öldürecektin? Fena bir adammış. O memlekete çok fenalık yapmış. Sonra onu öldürmek için bize parada vereceklerdi Sen Mustafa Kemal’i tanıyor musun? HayırO halde tanımadığın bir adamı nasıl öldürecektin? Geçerken işaret edecekler, Mustafa Kemal işte budur diyeceklerdi, bizde öldürecektik Suikasti gerçekleştirecek olan kişi M. Kemal’in kim olduğunu biliyor mu? Sizce bilseydi ona karşı bir suikast girişiminde bulunur muydu? Bu konuşmanın devamında M. Kemal belindeki tabancayı suikastçiye vermiş ve M. Kemal benim. Al tabancayı öldür demiş, suikastçı şaşkın şaşkın baktıktan sonra ağlamaya başlamıştır.

4 “Cumhuriyet düşmanları, büyük komplonun bütün safhaları ile son bulduğunu kabul etmediler. Alçakçasına son bir teşebbüse giriştiler. Bu teşebbüsler İzmir suikastı olarak kendini gösterdi.“ Mustafa Kemal’in büyük komplo dediği olay nedir? Mustafa Kemal neden “Cumhuriyet Düşmanları” adıyla ortak bir adlandırma kullanmıştır? Mustafa Kemal’e neden suikast düzenlenmek istenilmiş olabilir?

5 Cumhuriyetin ilanından sonra yapılan inkılaplara ve Cumhuriyete karşı olanlar M. Kemal’i yok ederek Cumhuriyeti de yok edebileceklerini düşündükleri için M. Kemal’e suikast yapmak istemişlerdir Yaptığımız plana göre M. Kemal İzmir’e geldiğinde Kemeraltında dar bir yerden geçerken ateş açacak ve oluşan kargaşadan yararlanılarak sahilden bir motora binerek Sakız adasına kaçacaktık.

6 M. Kemal 15 Haziran’da İzmir’e gelecekti fakat gelişi bir gün aksayınca suikastçıları götürecek olan Giritli Şevket pişman olarak her şeyi anlatınca suikast gerçekleşmemiştir Suikast ile ilgisi olan kişiler hemen yakalanmış ve İzmir’de İstiklal mahkemeleri kurulmuştur. Suikast girişimi başarılı olsaydı ülkede nasıl bir ortam oluşurdu ?

7 İstiklal mahkemelerinde yargılanan suçlular idam cezasına çarptırılmıştır

8 '...Benim naçiz vücudum bir gün elbette toprak olacaktır. Fakat, Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır... M. Kemal bu sözü ile neyi kastetmiştir?

9 Cumhuriyet Dönemi’nde yaşanan, -Şeyh Sait Ayaklanması - Mustafa Kemal’e suikast girişimi - Menemen Olayı gelişmeleriyle ilgili aşağıdaki yargılardan hangisine varılamaz? A.İnkılapların gerçekleşmesini geciktirmiştir. B.Laik düzeni isteyenlerin gerçekleştirdiği olaylardır. C.Cumhuriyet rejimine karşı çıkarılmış hareketlerdir. D.Çok partili hayata geçiş bir süreliğine engellenmiştir.

10 Terakkiperver Cumhuriyet Fıkrası’nın kapatılmasından sonra Mustafa Kemal’e muhalif olan grup bir yandan rejim aleyhinde çalışmalara devam ederken, bir yandan da Mustafa Kemal’e suikast düzenlemek için planlamalar yapmaya başlamıştır. Bu durum göz önüne alındığında, I. Çok partili hayata geçiş denemeleri başarılı olamamıştır. II. Yenilik hareketleri bazı kesimlerce tepkiyle karşılanmıştır. III. Ulusal egemenlik anlayışından tamamıyla vazgeçilmiştir. Yargılarından hangilerine ulaşılabilir? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II

11 A) Yalnız I B) I ve II C) I ve IV D) II ve III A) Yalnız I B) I ve II C) I ve IV D) II ve III İzmir’de kendisine yönelik suikast girişiminin ardından bir açıklama yapan Mustafa Kemal, “Ben şahsen intikamdan hoşlanan bir adam değilim. İş mahkemeye aktarılmıştır. Bunun sonucunu beklemek lazımdır. Bu işe karışmaya hakkım yoktur.” Demiştir. Buna göre, Mustafa Kemal ile ilgili, I.Devlet sorununu kişisel soruna dönüştürmekten kaçındığı II.Demokratikleşme sürecini askıya aldığı III.Bu girişimi iç politika malzemesi yapacağı IV.Yargı gücünü herşeyin üzerinde tuttuğu Çıkarımlarından hangilerinin doğruluğundan söz edilebilir?

12 Çok partili hayata hazır olmadığımızın bir göstergesidir Suikast girişimini yapılan inkılaplara karşı olanlar düzenlemiştir M. Kemal’e yapılacak olan suikast ile eski rejimi getirmek istemişlerdir M. Kemal’in Ankara’ya dönüşünde Kemeraltı mevkinde suikast düzenlenmek istenmiştir M. Kemal ile kişisel sorunları olanlar suikast düzenlemek istemiştir. YanlışDoğruÖRNEK CÜMLELER


"KAZANIMLAR 12. Mustafa Kemal'e suikast girişimini cumhuriyete yönelik tehditler çerçevesinde yorumlar." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları