Sunuyu indir
Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz
1
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
HİJYEN VE SANİTASYON Gıda Endüstrisinde Sanitasyon ve Güvenlik NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ © Sanat Tasarım Fakültesi stf.nisantasi.edu.tr
2
Gıda Endüstrisinde Sanitasyon ve Güvenlik
Gıda üretiminde hijyen ve sağlık koşulların oluşturulması ve korunması demektir. Bunun anlamı da “gıda ham maddesinin taşınması, ürün hâline dönüştürülmesi, ambalajlanması, depolanması ve satışı sırasında çeşitli kaynaklardan oluşabilecek bulaşmaların (kontaminasyonların) engellenmesidir”. NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©
3
Gıda Endüstrisinde Sanitasyon ve Güvenlik
Böylece gıda zehirlenmelerine neden olan mikroorganizmalarla kontaminasyonu önlemek ve gıdaların bozulmasına neden olan mikroorganizmaların çoğalmasını en aza indirmek mümkün olacaktır. Etkin sanitasyon bu amaçları yerine getirmeye yardımcı olan mekanizmadır. NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©
4
Gıda Endüstrisinde Sanitasyon ve Güvenlik
Günümüzde “gıda güvenliği” üzerinde en çok konuşulan konulardan biridir. Gıda güvenliği, “tüketilen gıdanın sağlığa zarar vermemesi” demektir. Gıda kaynaklı hastalıklar dünyada giderek çok ciddi boyutlara varmaktadır. Gıda endüstrisindeki uygulamaları itibarı ile sanitasyon, hijyenik ve sağlıklı koşulların oluşturulması ve korunması çerçevesinde alınan tüm önlemler olarak tanımlanmaktadır. Bu nedenle gıda ve çevre sanitasyonunun bir bütün olarak ele alınması, işletme-üretim-depolama- dağıtım evrelerinde özellikle personel-ekipman-alt yapı açısından ihmal edilmeden uygulanması gerekmektedir. İşletme sanitasyonu, ürün güvenliği ve tüketici sağlığı açısından son derece önemlidir. NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©
5
Gıda Endüstrisinde Sanitasyon ve Güvenlik
Endüstriyel hijyen uygulamalarında işletmedeki olası tehlike faktörlerini tanımlama, bunlara gerekli önemi verme, kontrolü ve giderilmesi yönünde çaba gösterme, temizlik ve dezenfeksiyon uygulamalarının ihmal edilmemesi esastır. NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©
6
Gıda Endüstrisinde Sanitasyon ve Güvenlik
Bu çerçevede çalışan personelin sağlıklı olması ve hijyen eğitimi de zorunludur. Tüketici, üretici ve dağıtımcı zincirinde tümüyle her kesimi etkileyen gıda kökenli salgın, zehirleme, bozulma vb. olumsuzluklar, endüstriyel kalite sistemindeki hijyen sorunlarından kaynaklanmaktadır. NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.