Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KYM 342 ENSTRÜMENTAL ANALİZ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KYM 342 ENSTRÜMENTAL ANALİZ"— Sunum transkripti:

1 KYM 342 ENSTRÜMENTAL ANALİZ
TERMAL ANALİZLER-II Doç. Dr. Ayşe Karakeçili Bahar Yarıyılı

2 DİFERANSİYEL TERMAL ANALİZ (DTA)
Diferansiyel Termal Analiz Tekniği, örnek ve referans madde arasındaki sıcaklık farkını, uygulanan sıcaklığın fonksiyonu olarak incelemektedir.

3 DİFERANSİYEL TERMAL ANALİZ (DTA)
Uygun bir sıcaklık programı ile, örneğin sıcaklığı Ts zamanla doğrusal olarak artacak şekilde, örnek ve referans madde ısıtılır. Örnek ve referans madde sıcaklığı (Tr) arasındaki fark izlenerek (T) izlenerek örnek sıcaklığına karşı grafiğe geçirilir.

4 DİFERANSİYEL TERMAL ANALİZ (DTA)
TGA da olduğu gibi sadece kütle kaybına bağımlı olmadığı için daha geniş bir kullanım alanı vardır. Isının absorblandığı veya açığa çıktığı her numuneye uygulanabilir. EKZOTERMİK OLAYLAR ENDOTERMİK OLAYLAR ADSORPSİYON ABSORPSİYON SÜBLİMLEŞME KRİSTALİZASYON ERİME POLİMERLEŞME BUHARLAŞMA OKSİTLENME BOZUNMA DEHİDRASYON İNDİRGENME

5 DİFERANSİYEL TERMAL ANALİZ (DTA)
DTA, doğal ve sentetik ürünlerin bileşimlerini ve termal özeliklerini tayin etmede yaygın olarak kullanılmaktadır. Özellikle polimer çalışmalarında ve karakterizasyonlarında yaygın olarak kullanılan güçlü bir tekniktir. DTA, saf silikatlar, killer, ferritler, seramikler, katalizörler ve camlar gibi inorganik bileşiklerin termal özelikleri ile ilgili ölçümlerinde kullanılmaktadır. Bu çalışmalarda, su kaybetme, yükseltgenme, indirgenme, adsorpsiyon ve katı faz reaksiyonları gibi olaylar hakkında bilgi edinilir. DTA nın önemli kullanım alanlarından biri de faz geçişleri ile ilgili çalışmalarda faz diyagramlarının oluşturulmasıdır.

6 DİFERANSİYEL TARAMALI KALORİMETRİ
(DSC) DSC, örnek ve referans maddeye ısı akışı arasındaki farkı, kontrollü bir sıcaklık programı uygulayarak sıcaklığın fonksiyonu olarak inceleyen bir termal analiz yöntemidir. Diferansiyel taramalı kalorimetri ile diferansiyel termal analiz arasındaki temel fark, DSC de enerji farkının ölçülmesi, DTA da ise sıcaklık farkının ölçülmesidir. Her iki yöntemde de kullanılan sıcaklık programları birbirlerinin benzeridir.

7 Diferansiyel Taramalı Kalorimetri
İlaç Endüstrisi Polimer Endüstrisi Gıda Endüstrisi

8 TERMOMEKANİK ANALİZ (TMA)
Termomekanik analizler bir malzemenin ısısal işlem sonucunda mekanik özelliklerinin değişimini ölçer. Sıcaklık ile termal genleşmenin ölçülmesi sonucu sıcaklığa karşı lineer termal genleşme katsayısı grafikleri elde edilir. Sıcaklık değişimi ile Boyutsal değişim ölçülür.

9 DİLATOMETRİ Malzemenin spesifik hacminin sıcaklık ile değişiminin ölçüldüğü bir tekniktir. Bir miktar malzeme cam bir kapilere yerleştirilip üzerine civa konur ve sıcaklık banyosuna daldırılır. Civanın yüksekliği kaydedilir. Spesifik hacimdeki değişim sırasında v-T grafiğindeki eğim değişir. spesifik hacim T


"KYM 342 ENSTRÜMENTAL ANALİZ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları