Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BOYAHANE EĞİTİM SUNUMU

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BOYAHANE EĞİTİM SUNUMU"— Sunum transkripti:

1 BOYAHANE EĞİTİM SUNUMU
UMUT YAPRAK / BURSA

2 BOYAHANE PROSES AŞAMALARI
Boyama işlemlerini bir insanın giyinmesine benzetebiliriz. Giysilerimiz nasıl bizi hem dış etkilerden koruyor, hem de güzel bir görünüm sağlıyorsa, ürettiğimiz profillerin boyanması da ürünümüze güzel bir görünüm sağlamanın yanında onu zararlı dış etkilerden de korumaktadır. boyahane bölümünde aşağıdaki işlemlerin sırayla uygulanması sonucunda gerçekleşmektedir.

3 YÜZEY TEMİZLEME BANYOLARI ---- YAĞ ALMA BANYOSU
Yağ Alma : Profillerin üzerinde bulunan preste yağı toz çapak ve pisliklerden kaynaklanan yağ tabakası yağ alma banyosunda yok edilmektedir. Paslanmaz çelikten yapılmış sepetin içinde profiller yağ alma banyosunda dakika kadar bekletilir.yağ alma sıcaklığı 60 derece olmalıdır . Kullandığımız kimyasal cardoclin t5286 dır alkali yağ alma olup operötörün cildine gelmesi halinde tahriş etme özelliği yoktur.

4 DURULAMA BANYOLARI 2 ADET
Durulama : Yağ alma banyosundan çıkan profillerin üzerinde bulunan yağ alma banyosuna ait kimyasalların temizlenmesi için sepet profillerle birlikte durulama banyosuna daldırılır.bu banyolar şebeke suyu ile doldurulur şebeke suyu serttir iletkenliği 500mikro simensle su kirlendikçe 2000 mikro simense kadar çıkar buda banyonun yağ alma kimyasalını temizlemekte zorluk yaşamasına neden olabilir Bu nedenle malzemeler temiz su ile durulanır. (Bu işlem 2 adet durulama banyosunda tekrarlanır )

5 AŞINDIRMA BANYOSU Aşındırma: İyi Krom fre alması için ürünlerin yüzeyinin aşındırılması gerekir. Bu amaçla boyanacak ürünler aşındırma banyosuna daldırılır. (1 ila 7 dk arasında dır) Bu banyoda ürünün yüzeyi hafifçe aşındırılarak matlaşır. Kullandığımız kimyasal gardocit 4392 idir . Bu kimyasal asidiktir ve cilde temasında tahriş edicidir bu nedenle ilavelerde ve kurulumda (KKD) kullanmak zorunludur .aşındırma banyosunun kaplama ağırlığı 1 gr/m olmalıdır .

6 DURULAMA BANYOLARI 2 ADET
Durulama : Aşındırma banyosundan çıkan profillerin üzerinde bulunan aşındırma banyosuna ait kimyasalların temizlenmesi için sepet profillerle birlikte diaı durulama banyosuna daldırılır.diai banyo ideal çalışma aralığı 0 ile 50 mikro simens arasıdır diai su elde edbilmek için çeşitli filitrelerden ve reçinelerden geçerek şebeke suyu yada kuyu suyunun sertliği yumuşatılmış olur bu da malzemenin yüzeyindeki kimyasal kalıntılarını iyi temizlemesi ve bir sonraki banyonun bozulmamasına yardımcı olur (bu işlem iki durulama banyosunda yapılır süzdürme dakika arasında yapılır )

7 KROM FREE BANYOSU Krom free : Profil sepeti krom free banyosunda saniye arasında kalmaktadır. Banyodan çıktığında şeffaf bir ren k alan profiller krom free kaplanmış olmaktadır. Kromfree kaplı profillere boya hem daha sağlam yapışmakta hem de ürünler dış etkenlere daha dayanıklı bir özelliğe kavuşmaktadır.( Malzemeler 5-7 dakika arasında süzdürülür)krom free banyosunda 3 adet kimyasal kullanılmakta bunlar sırasıyla 4707 A) Kurulum banyosu kaplamayı sağlıyor (7250) ph düşürüçü banyonun ph şı yükseldiğinde düşürmeye yarar (7255) Flor katkısı titanyum zirkonyum la birleşerek kaplama gerçekleşmiş olur .

8 (7255) Flor katkısı titanyum zirkonyum la birleşerek alumınıum üzerine kaplama gerçekleşmiş olur .

9 KURUTMA FIRINI Kurutma : krom free banyosundan çıkartılıp süzdürülen profiller sepetiyle birlikte dereceye kadar ısıtılmış kurutma fırınına yerleştirilir. Burada ortalama dakika kadar bekletilen ürünler tamamen kurumuş olur.kurutma fırınında yan duvarrında filitreler mevcuttur bu filitreler fırının içindeki tozu tutar ve profillerin yüzeyine toz ve çapakları atmamasını sahlar

10 BOYAHANEDE KULLANILAN ARAÇLAR
Lambriler Sepet Ceraskal Banyolar Sehpa Hava Tabancası Askılar Konveyör Robot Sistemi Boya Kabini Çekpas Boya Tabancaları Boya Kazanı Geri Dönüşüm Kazanı Elek Multi Siklon Grubu r) Pişirme Fırını s) Kalınlık Ölçer

11 LAMBİRİLER-SEPETLER Lambriler: Profillerin sepete ve profil katlarının birbirine temasını önleyen, alüminyumdan yapılmış 80 cm uzunluğunda bir parçadır. Ürünleri sepetten ve birbirinden ayırmasının yanı sıra banyodaki kimyasalların profillerin her yerine temas etmesini sağlamak görevini de görür. Sepet : İşlem görecek ürünlerin içine dizildiği paslanmaz çelikten yapılmış bir kafestir. Sepete dizilen profillerin katları arasına Lambri konur. Sepetin üst bölümünde ceraskal tarafından rahat kaldırılması amacıyla madeni . boynuzlar takılır. Sepet ceraskal ile istenilen yere taşınabilir.

12 CERASKAL-SEHPA-hava tabancası
c) Ceraskal : Sepeti taşımaya yarayan 2 ton kaldırma kapasiteli elektrikle çalışan, iki ayrı vinçten oluşan bir sistemdir. Vinçler birbirinden bağımsız çalışmasına rağmen sisteme tek kumanda paneli ile kumanda edilir. Kumanda paneli sistemin kablosunun ucunda bulunur.Şekil 2.5de ceraskal kumanda panelindeki elamanlar tanıtılmaktadır. Sehpa: Boyahaneye de pişirme fırınından çıkan malzemelerin kontroluiçin malzemeler sehpaya alınarak kontrol edilir . )Hava Tabancası:Ön işlemden önce toz, çapak v.b.yabancı maddelerin profillerin üzerinden alınmasında kull anılır.

13 ASKILAR-KONVEYOR Askılar: Hava ile temizlenen profiller uygun bir askı kullanılarak, konveyöre takılan askılara dizilir.Boyama işleminde uygun askı kullanmanın önemi büyüktür.Askı, boyanacak yüzeyin boya almasın ı engellememelidir. Konveyör: Konveyör üzerinde bulunan baralara takılan uygun askılara asılan profiller konveyör yardımıyla önce boya kabinine ve pişirme fırınına girip başladığı yer olan askılama bölgesine geri gelir. Konveyörun her türlü hareketi kumanda panosundan sağlanır.Bir elektrik motoru ile çalışır. Pişirme fırını çıkışında yağlama ünitesi bulunur. Ayrıca hat boyunca değişik yerlerde acil stop butonları vardır. Tehlike anında bu butonlara basıldığında tüm konveyör sistemi durur.

14 TEŞEKKÜRLER


"BOYAHANE EĞİTİM SUNUMU" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları