Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KALİTATİF RİSK DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ 1. BÖLÜM

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KALİTATİF RİSK DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ 1. BÖLÜM"— Sunum transkripti:

1 KALİTATİF RİSK DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ 1. BÖLÜM
Öğr. Gör. Mehmet Ali ZENGİN

2 KONU BAŞLIKLARI 1. GİRİŞ 2. KALİTATİF RİSK DEĞERLENDİRME TEKNİKLERİ 2.1. Ön Tehlike Analizi – (Preliminary Hazard Analysis – PHA) 2.2. İş Güvenlik Analizi (Job Safety Analysis - JSA) 2.3. Olursa ne olur? (What if..? ) 2.4. Risk Değerlendirme Karar Matrisi ( Risk Assessment Decision Matrix): L Tipi Martis Analizi 3. KAYNAKLAR

3 1. Giriş Risk değerlendirmesi, çalışanlara, iş yerine ve çevresine maddi, manevi zarar verici niteliğe sahip, mevcut olan veya olma ihtimali bulunan tehlikelerin belirlenmesi ve bu tehlikelere karşı önlem alınması için yapılması gereken çalışmalardır. Ayrıca tehlikelerden kaynaklanan riskin büyüklüğünü tahmin etmek ve mevcut kontrollerin yeterliliğini dikkate alarak riskin kabul edilebilir olup olmadığına karar vermek için kullanılan süreçtir. Bu kavram ülkemizde mevzuata son yıllarda girmiş olmasına rağmen dünyada uzun süredir sistematik bir şekilde uygulanmaktadır. Önemi itibariyle üzerinde hassasiyetle durulan bir konu olmasından dolayı yapılan araştırmalar sayesinde çeşitli standartların ve metodolojilerin oluşturulmasına ve geliştirilmesine sebep olmuştur. Şekil 1’de Risk Yönetiminin Adımları verilmiştir. Risk değerlendirme, risk yönetiminin en önemli adımlarından biridir.

4 1. Giriş

5 1. Giriş Genel olarak üç sınıf risk değerlendirme yöntemi bulunmaktadır. Bunlardan birincisi kantitatif (quantitative - nicel), ikincisi kalitatif (qualitative - nitel) ve üçüncüsü ise karma risk değerlendirme teknikleridir. Kantitatif risk değerlendirme tekniklerinde, risk elde edilen verilerle hesaplanırken sayısal yöntemler kullanılmaktadır. Kalitatif risk değerlendirme tekniklerinde ise tehlikenin olma ihtimali, tehlikenin etkisi gibi faktörlere çeşitli tanımlayıcı değerler verilir ve bu değerler matematiksel ve/veya mantıksal metotlar ile analiz edilerek risk değeri hesaplanmaktadır. Karma yöntemler ise hem kalitatif hem de kantitatif kullanım için uygundur.

6 1. Giriş Sekil 2`de görülen risk değerlendirmesi sürecinde riskler değerlendirilirken birçok farklı yöntem kullanılmaktadır. Tüm dünyada uygulanan risk değerlendirme teknikleri araştırıldığında 100’den fazla yöntem bulunduğu görülmektedir. Tablo 1’de bazı risk değerlendirme yöntemleri verilmiştir. Bu metotları birbirinden ayıran en önemli fark ise risk değerini bulmak için kullandıkları kendilerine özgü metotlardır.

7 1. Giriş

8 1. Giriş

9 2. KALİTATİF RİSK DEĞERLENDİRME TEKNİKLERİ
Kalitatif risk değerlendirmesi, tanımlanan risklerin hedefler üzerinde olası etkilerinin sıralanması için uygulanmaktadır. Bu sayede, risk öncelikleri belirlemektedir. Risk, sonuçların ve ihtimallerin üzerinde yoğunlaşmaktadır. Risk İhtimali (Olasılık): Tehlikenin sonucunda riskin gerçekleşmesidir. Risk Sonucu (Şiddet): Riske maruz kalan kişi / kişiler üzerinde oluşturduğu olumsuz etkinin büyüklüğüdür. (Risk sonucu ortaya çıkacak zararın büyüklüğünü tanımlar.) Risk Derecesi: Riskin gerçekleşme olasılığı ile riskin şiddetinin sayısal değerinin çarpımı ile bulunur. Risk= Olasılık x Şiddet Tehlikenin yani meydana gelen veya gelme ihtimali olan zararın şiddetine göre önemi tespit edilir. Kalitatif risk değerlendirme tekniklerinde risk değeri hesaplanırken sözel değerlerden faydalanılmaktadır. Risk hesaplanırken ve ifade edilirken numerik değerler yerine tanımlayıcı değerler kullanılmaktadır.

10 2. KALİTATİF RİSK DEĞERLENDİRME TEKNİKLERİ
Şiddet (Önem) puanlaması aşağıdaki şekilde olabilir: Çok önemli: Ölüm, yaralanma veya uzun süreli hastalık/sakatlıklara sebep olacaktır. Ciddi: Yaralanmalar, hastalıklar ve kısa süreli sakatlıklara sebep olacaktır. Hafif: Diğer tüm yaralanmalar ve hastalıklara sebep olur. Tehlikenin ortaya çıkma olasılığı ise aşağıdaki şekilde sınıflandırılabilir: Yüksek: Ortaya çıkacağı kesindir. Orta: Sıklıkla meydana gelecektir. Düşük: Nadiren ortaya çıkacaktır. Bu değişkenlerin içeriği mevcut işletmenin yapısı, kaydedilen geçmiş dönem verileri, uzmanların tercihi, çalışma sonu ihtiyaçları vb. birçok faktöre göre değerlendirilip isimlendirilebilir veya daha fazla/az sınıflara ayrılabilmektedir.

11 2. KALİTATİF RİSK DEĞERLENDİRME TEKNİKLERİ
2.1. Ön Tehlike Analizi – (Preliminary Hazard Analysis – PHA) Kalitatif risk değerlendirme tekniklerinden biri olan ön tehlike analizi detaylı çalışmalarda model olarak kullanılabilecek bir yöntemdir. Mevcut sistemde veya belirlenen süreçte yer alan potansiyel tehlike alanları tespit edilerek değer biçilir ve tespit edilen her bir tehlike için yaklaşık olabilme ihtimalleri belirlenir. Ön tehlike analizi yapılırken tehlike alanları ve durumlarını gösteren kontrol listeleri incelenir. Bu listeler sistemde/süreçte yer alan mevcut teknolojiye ve ihtiyaçlara göre belirlenmektedir. Her bir tehlikeli durum için ayrı ayrı incelemeler yapılarak tehlikeler için önleyici durumlar ve belirlenen tehlikelerin hangi sıklıkla ortaya çıktığı tespit edilir. Bu sonuçlara göre analiz edilecek metot belirlenir. Bu listelerde tespit edilen riskler risk değerlendirme formunda değerlendirilir. Sonuç olarak tehlikeler sıraya konur ve önlemler bu öncelik sırasına göre dikkate alınır. Ön tehlike analizi tek başına yeterli bir metot değildir. Çünkü bu metot, önleyici metotlara geçiş aşamasında kullanılmaktadır. İçeriği detaylar sağlamak maksadıyla geliştirilmemiştir. Özellikle tehlikeli veya çok tehlikeli sınıflamalar içinde yer alan endüstrilerde, tehlike derecelerine uygun analiz yöntemlerinin uygulanması gerekmektedir. Tablo 2’de ön tehlike analizi tablosu verilmiştir.

12 2. KALİTATİF RİSK DEĞERLENDİRME TEKNİKLERİ
Tablo 2.’de şiddet 4 sınıfta, olasılık ise 5 sınıfta değerlendirilmiştir. Tespit edilen her bir tehlike için şiddet ve olasılık sınıfının belirlenmesi gerekmektedir. Tüm tehlikeler şiddet ve olasılık sınıfına göre yerleştirildikten sonra öncelik verilmesi gereken tehlikelerin değerlendirmesi yapılır. Bu durumda matris içinde belirtilen ÇY: Çok Yüksek, Y: Yüksek, O: Orta ve A:Az Risk gruplarına ayrılmıştır. Tehlikeler şiddet ve olasılık matrisinde karşılık geleceği risk alanına göre önceliklendirilir. ÇY alanına giren tehlikelerin önceliği birinci sıradadır. Sonraki sırayı Y’ler, O’lar ve A’lar izlemektedir. Bu metoda göre risk değerlendirmesi tamamlanmış olur.

13 2. KALİTATİF RİSK DEĞERLENDİRME TEKNİKLERİ
2.2. İş Güvenlik Analizi (Job Safety Analysis - JSA) İş güvenlik analizi, kişi veya gruplar tarafından gerçekleştirilmektedir. İşi küçük parçalara ayırarak potansiyel tehlikeleri ve alınacak önlemleri belirlemektedir. Temel olarak iş görevleri üzerinde yoğunlaşır. Bu analiz, belirlenen işlerden doğabilecek tehlikeleri inceler. İş Güvenlik Analizi dört aşamadan oluşur: Mevcut durum incelenmesi Görev tehlikelerinin tanımlanması Tehlikelere değer biçilmesi Analiz Risk değerlendirmesi yapılacak işi adımlarına/parçalarına ayırmak bu metodun temel taşıdır. İşi icra edenlerin analiz takımında bulunması çalışmanın sağlıklı sonuçlar vermesi açısından önemlidir. Çünkü yapılan işin, o işte çalışan kişinin sağlığını ve güvenliğini etkileyip etkilemediğinin doğru tespit edilmesi gerekmektedir. İş güvenlik analizinde işin tanımı, tarih, düzenleyen, onaylayan varsa ilgili dokümanların yer aldığı alanları da içerecek şekilde Tablo 3’teki gibi hazırlanmalıdır. Risk analizi bölümünde ise işlem, işleme ilişkin tehlike ve alınması gereken önlemi içerecek detayda bilgiler içermelidir.

14 2. KALİTATİF RİSK DEĞERLENDİRME TEKNİKLERİ
2.2. İş Güvenlik Analizi (Job Safety Analysis - JSA)

15 2. KALİTATİF RİSK DEĞERLENDİRME TEKNİKLERİ
2.3. Olursa ne olur? (What if..? ) Bu yöntem sistem ve/veya süreç için hazırlanmış olan bilgiler, yapılan gözlemler ve oluşturulmuş olan dokümantasyonlardan faydalanmaktadır. İncelemeler sayesinde mevcut tehlikeler tespit edilmektedir. Uzman personel haricindeki kişilerinde uygulayabilmesi mümkündür. Çalışma “Olursa Ne Olur?” sorusu ile başlar ve sorulara verilecek cevaplar üzerine oluşturulur. Verilen cevaplar ile her bir tehlike için tavsiyeler alınır. Sonuç olarak risk değerlendirme raporunda tehlikeler ve önlemler yer almaktadır. Ancak bu yöntemde değerlendirmeyi yapacak analistten kaynaklanabilecek bazı riskler bulunmaktadır. Bu yöntem uzman risk analisti gerektirmediği için gözden kaçabilecek tehlikeler olabilmektedir ve analist aynı noktaya odaklanıp farklı riskleri değerlendirmeyebilir. Bu yüzden analiz sonuçları, analistlerden fazlasıyla etkilendiği için güvenilirliğinin irdelenmesi gerekmektedir.

16 2. KALİTATİF RİSK DEĞERLENDİRME TEKNİKLERİ
2.4. Risk Değerlendirme Karar Matrisi ( Risk Assessment Decision Matrix): İki veya daha fazla değişken arasındaki ilişkiyi tanımlarken sıkça kullanılan yaklaşımlardan biridir. Sistem/süreç güvenlik düzeyinin tespiti ve analizi amacıyla geliştirilmiştir. L tipi Matris ve X tipi Matris Yöntemi örnek olarak gösterilebilir. L tipi matris analizi: İstenmeyen bir olayın gerçekleşme ihtimali ile gerçekleşmesi durumunda sonucunun nasıl değerlendirileceğine ilişkin bir metottur. Yani sebep-sonuç ilişkileri değerlendirilirken kullanılmaktadır. 5 x 5 Matris diyagramı (L Tipi Matris) olarak da adlandırılır. Kolay bir metottur ve tek analist ile uygulanabilir. Ancak analistin tecrübesi sonuçları etkilemektedir. Bu sebeple karmaşık ve fazla iş akışlarına işlemlere sahip işletmelerde yalnızca bu metodu uygulamak yeterli olmayabilir. Tehlike tespitleri, işletmedeki değişimler ve acil durumlarda da hazırlanabilir. Bu yöntemde risk puanı hesaplanır. Risk değerlendirmesi risk puanından elde edilecek sonuca göre incelenir. Risk puanı aşağıdaki formülle hesaplanır. Risk puanı: Olasılık X Zarar derecesi

17 2. KALİTATİF RİSK DEĞERLENDİRME TEKNİKLERİ
Olasılık: Tehlikenin ortaya çıkma sıklığı belirlenen sınıflardan hangisine giriyorsa o basamak seçilir. Basamaklar ve sıklık değerleri Tablo 4’teki gibi tanımlanmıştır. Zarar Derecesi: Tehlikenin şiddetinin belirlenmesi için derecelendirme sınıfı tespit edilerek Tablo 5’teki gibi sonuç tanımı belirlenir.

18 2. KALİTATİF RİSK DEĞERLENDİRME TEKNİKLERİ
Risk puanı: Olasılık X Zarar derecesi olduğu için Tablo 4 ve Tablo 5’teki değerler birbiriyle çarpılarak Tablo 6’daki Risk puanı derecelendirme matrisinde kesiştiği alan risk seviyesini belirler.

19 2. KALİTATİF RİSK DEĞERLENDİRME TEKNİKLERİ
Risk matrisinde kırmızı ile belirtilen alanlar kabul edilemez riskleri yani bir an önce çalışma yapılarak acilen önlem alınması gereken riskleri belirler. Bu riskler kabul edilebilir bir seviyeye düşürülünceye kadar iş başlatılmamalı, devam ediyorsa durdurulmalıdır. Eğer riski düşürmek mümkün olmuyorsa faaliyet durdurulmalıdır. Sarı alanlar mümkün olan en kısa sürede müdahale edilmesi gereken riskleri belirler. Bu faaliyetlerin de durdurulması gerekmektedir. Risk azaltma önlemleri alındıktan sonra faaliyetlere devam edilip edilmeyeceğine karar verilir. Yeşil alanlar ise daha uzun vadede müdahale edilebilecek riskleri tanımlar. Bu riskleri elimine etmek için ilave kontrol faaliyetlerine ihtiyaç olmayabilir. Mevcut kontrollerin sürdürülmesi sağlanıp kontrolleri yapılmalıdır.

20 5. KAYNAKLAR Ceylan, H., Başhelvacı, V.S. (2011). Risk Değerlendirme Tablosu Yöntemi İle Risk Analizi: Bir Uygulama International Journal of Engineering Research and Development, Vol.3, No.2, Haziran. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı. (2007).5 Adımda Risk Değerlendirmesi. İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü. Yayın No:140, Mayıs. Guidelines on Risk Assessments and Safety Statements. (2006) Health and Safety Authority. Özgür, M. (2013). Metal Sektöründe Risk Analizi Uygulaması, T.C.Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İş Teftiş Kurulu Başkanlığı, İzmir. Özkılıç, Ö. (2005). İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemleri ve Risk Değerlendirme Metodolojileri, TISK, Ankara, Mart. Özkılıç, Ö. (2007) İş Sağlığı, Güvenliği ve Çevresel Etki Risk Değerlendirmesi; MESS, İstanbul. Seber, V. (2012). İşçi sağlığı ve güvenliğinde risk analizleri nasıl yapılır?, Elektrik Mühendisliği Dergisi, Ekim, Sayı:445.


"KALİTATİF RİSK DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ 1. BÖLÜM" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları