Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

5.2 İç Teftişler İç teftiş İKS sürecinin kritik bir bölümüdür. İç teftiş, çiftçilerin iç organik standartta belirtilen TÜM gereklilikleri yerine getirdiklerinin.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "5.2 İç Teftişler İç teftiş İKS sürecinin kritik bir bölümüdür. İç teftiş, çiftçilerin iç organik standartta belirtilen TÜM gereklilikleri yerine getirdiklerinin."— Sunum transkripti:

1 5.2 İç Teftişler İç teftiş İKS sürecinin kritik bir bölümüdür. İç teftiş, çiftçilerin iç organik standartta belirtilen TÜM gereklilikleri yerine getirdiklerinin resmi teyididir. İKS tarafından onaylanacak tüm çiftçilerin her yıl denetlenmesi gerekir. (%100 iç denetim) Teftişin standartlara uyulmama riskinin en yüksek olduğu üretim döngüsünün kritik bir noktasında yapılması planlanmalıdır.

2 Teftişler nasıl düzenlenir (örnek)
İKS Organik Koordinatörü: İç denetçiyi atar. İlgili tüm talimatla birlikte Çiftçi (Denetim) Listesi’ni verir. Denetçiye güncellenmiş çiftlik dosyasını ve diğer çiftlik dokümantasyonunu ve alan görevlilerinin yorumlarını verir. Denetçiye bir önceki yılın satın alma özetini sağlar. İç Denetçi: Organik Koordinatör tarafından sağlanan dokümantasyonu gözden geçirir ve (gerekirse) alan görevlisiyle beraber belli görevleri açıklığa kavuşturur. Teftiş gezilerini düzenler Tüm teftiş gereçlerini yanına alır: liste, kalem, hesap makinesi, harita, kağıt/defter

3 Organik tarlalar ve organik olmayan tarlaları kontrol
Neler denetlenir? Teftiş bunları kapsamalıdır Çiftçilerin kayıtları, sağlaması yapılmış verim ve girdiler dahil Organik tarlalar ve organik olmayan tarlaları kontrol İşleme alanları Hayvanlar Depo (girdiler ve ürünler) Su kaynakları Teftişe her zaman çiftçi (veya temsilci) ile bir görüşme ve İKS verileriyle çapraz kontrol dahildir.

4 Örnek İç Teftiş Tanzanya’da organik kahve çiftçisinin iç teftişi
(çiftçi tüm teftiş sırasında mevcut) Çiftçinin evinin etrafında tüm organik kahve ve muz tarlalarını kontrol et, buna akışı kontrol etmek için tüm sınırlarda dahil Konvansiyonel mısır tarlalarına ziyaret (evden 5 dk. Yürüme mesafesi) Çekirdek çıkarma makinası ve kutuma alanı Çiftçinin günlüğü, Alan görevlisinin notları, geçen senenin satın alma listesi İnekler(otlama yok) tavuklar (serbest geziyor) Kahve deposu Girdi ve araç deposu (püskürtücü dahil) Çekirdek çıkarmayla su kirlenmesi? Tarlalarda atık? Organik köy kahve fidanlığı (Komşulara sor) (köyde inceleme yap)

5 Çiftlik Teftişi Denetim Listesi
Denetçi imzalar ve tarih atar Çiftçi imzalar veya parmak basar

6 Uyumsuzluklardan Bahsedilmesi
Uyumsuzluklardan bahsetmek için yöntemler Çiftçiye problemi gösteriniz – dokümanlarda veya çiftlikte Çiftçiye standartları gösteriniz ve standartların bu uyumsuzluk hakkında ne dediğini açıklayınız. Çiftçiye İKS’nin yaptırım seçeneklerini gösteriniz ve çiftçinin uyumsuzluğunun bu seçeneklerde nereye denk geldiğini açıklayınız. Yaptırım sürecinde bir sonraki adımın ne olduğunu ve çiftçiye ne zaman haber verileceğini belirtiniz. Eğer mümkünse çiftçi topluluğunun diğer üyelerini de tartışmaya dahil ediniz, çünkü onlar da etkilenebilirler.

7 Teftişin adımlarının özeti
(Sırası değişebilir) İlk tanışmada denetim sürecini açıklayın; çiftçi listesini ve diğer belgeleri gösterin. Nüfus cüzdanını ve çiftçinin sözleşmesini kontrol edebilirsiniz. Çiftçiden iç organik standardın kendi kopyasını isteyin veya kendinizinkini gösterin. Çiftçinin gereklilikleri ne kadar bildiğini öğrenin. Tarlaları ve fidanlığı denetleyin (ayrıca akış riski için sınırları). Yasaklı girdilerin kullanılma olasılığını inceleyin, hastalıkları ve zararlıları kontrol edin, mücadele yöntemlerini sorun, genel olarak iç standartla uyumu kontrol edin. İşleme alanını ve depoları (araçlar, girdiler, son ürünler) kontrol edin. Çiftlik dokümanlarını inceleyin, İKS dokümanları vb. çapraz kontrol edin. Çiftçiye teftişin sonuçlarını özetleyin: olası sorunları ve ilgili takip gerekliliklerini veya yaptırımları gösterin. Ayrıca geliştirme tavsiyeleri verilebilir. Denetim listesini imzalayın (denetçi ve çiftçi).

8 Etkili İç Teftiş için İpuçları
Evet/Hayır cevabı alınacak soruları sormayın İhraç ürününü tehdit edebilecek hastalık ve zararlıları ve bölgede mücadele için genelde ne kullanıldığını tanıyın. (örn. devlet tarafından tavsiye edilenler) Pestisit, gübre vb. izlerini nasıl tanıyacağınızı öğrenin Diğer çiftçilerde teftişe katılsın Bölgedeki diğer çiftçiler veya komşularla konuşun Ayrıca eş, veya diğer çiftlik işçileriyle konuşun Çiftlik civarına bakın, dükkanlara, çöp yığınlarına Devletin tarım kimyasalları programı hakkında bilgi sahibi olun Bölgede girdi dükkanlarını ziyaret edin Siz bir polis veya detektif değilsiniz! ama düzgün, tam ama arkadaşça bir inceleme yapmalısınız

9 Örnek: Kritik Kontrol Noktaları (1)
Organik Tarlalar Bitki koruma araçları, gübre ve herbisit kullanımı Düzgün toprak yönetimi? Erozyon belirtileri? Konvansiyonel birlikte ekim? Örn. Konv. Mısır genç kahveyle birlikte Konvansiyonel ( Ev tüketimi) Organik ve Konvansiyonel ekinler için aynı püskürtme aracı mı kullanılıyor? (örn. El pompası) Organik girdiler diğer girdilerden ayrı mı depolanıyor? Konvansiyonel tarlalarda organik ürün yetiştirilmiyor mu? Sınırlar, Tampon Bölgeler Komşulardan bulaşma? Kendi ev üretimi tarlalarından bulaşma? Tohum Ekme Kimyasal işlemden geçmiş tohumlar? GDO tohumlar (riskli olanlar, soya, mısır, pamuk) ? Çiftçi organik tohum kullanmayı denemiş mi? Sulama veya yıkama Kirli su? Bulaşmaya maruz kalmış su, örn. Su konvansiyonel pirinç tarlalarından organik tarlaya akıyor?

10 Örnek: Kritik Kontrol Noktaları (2)
Hayvanlar (Her zaman organik standartla düzenlenmez) Hayvancılığın adapte olmuş ve hayvan dostu olduğunu kontrol edin. Örn fabrikasyon yok? kene kontrolü önlemleri ekinlere bulaşmış mı? Çiftçi dokümantasyonu Verim: makul tahminler? Girdiler: Dış girdi kullanımı kayıtlı mı? Haritalar doğru mu? Kayıtlı alanlar gerçekçi ve makul mü? Hasat Satın alma görevlisi tarafından ürünün karıştırılması? Çiftçi kendi adına başkalarının ürününü satıyor? (miktarları kontrol edin) Depolama ve işleme alanları İşleme alanı ayrı ve temiz mi? Karışma, örn. ürünlerin sertifikasız komşunun ürünleriyle beraber kurutulması; köyün ortak işleme tesisleri? Bulaşma, örn. organik ürünün zararlı kontrolü kimyasalları uygulanan bir odada saklanması, kurutma sırasında bulaşma, vb.? İşleme tesisine taşıma Karışma veya bulaşma? Çuvallar ve konteynerler Kirli veya uyumsuz?

11 Kritik Kontrol Noktaları
Yapraklara 2 ay önce püskürtme yapıldı? Çay tarlasında pestisit şişeleri bulunmuş Elle yabancı ot ayıklama mı yoksa herbisit mi? Köyde tartma sırasında karışma?

12 Kritik Kontrol Noktaları
Kahve çiftçisinin deposu Tarlada Cobox kutusu bulunmuş

13 Kritik Kontrol Noktaları
Çiftlikte işleme sırasında bulaşma Hayvanların yaşam koşulları


"5.2 İç Teftişler İç teftiş İKS sürecinin kritik bir bölümüdür. İç teftiş, çiftçilerin iç organik standartta belirtilen TÜM gereklilikleri yerine getirdiklerinin." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları