Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kural – 3 Oyuncular.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kural – 3 Oyuncular."— Sunum transkripti:

1 Kural – 3 Oyuncular

2 en çok 11 oyuncudan oluşan iki takım arasında oynanır.
1.Oyuncu Sayısı Oyun, biri kaleci olmak üzere her biri en çok 11 oyuncudan oluşan iki takım arasında oynanır.

3 Oyuncu Sayısı Eğer takımlardan birinde 7’den az oyuncu varsa, o maç başlatılmaz veya devam edemez.

4 Oyuncu Sayısı Eğer bir takımda, bir veya birden fazla oyuncunun oyun alanını kasıtlı bir şekilde terk etmesi sonucunda yediden daha az sayıda oyuncu kalmışsa, hakem oyunu durdurmak zorunda değildir ve avantaj oynatabilir, fakat top oyun alanını terk ettiğinde takımlardan birinin en az yedi oyuncusu yoksa oyun kaldığı yerden devam edemez.

5 Oyuncu Sayısı Eğer müsabaka kuralları, başlama vuruşu yapılmadan önce tüm oyuncuların ve yedek oyuncuların isim listelerinin verilmesini şart koşarsa ve takımlardan biri maça on bir oyuncudan daha az sayıda oyuncuyla başlarsa, sonradan gelmeleri halinde sadece başlangıçta isimleri verilen oyuncular ve yedek oyuncular maçta oynayabilir.

6 2. Yedek Oyuncu Sayısı Resmi maçlarda en çok üç oyuncu değiştirilebilir. Müsabaka listesine kaç Yedek Oyuncu yazılabilir? Müsabaka kurallarında belirtilir. En az 3 en çok 12 yedek oyuncu yazılabilir. Türkiye’de en çok 7 yedek oyuncu yazılabilir.

7 Özel Maçlarda Oyuncu Değişikliği
Ulusal A takım maçlarında en fazla altı oyuncu değişikliği yapılabilir. Diğer tüm özel maçlarda, Takımlar maksimum sayı üzerinde anlaşır, Önceden hakeme bilgi verirler. Eğer hakeme bilgi verilmezse veya maçın başlamasından önce herhangi bir anlaşmaya varılmazsa, her takımın en fazla altı oyuncu değiştirmesine izin verilir.

8 Geri Dönüş Oyuncu Değişikliği
En alt alt seviyedeki (minikler/eğlence) maçlarda oyundan çıkan oyun oyuncu tekrar oyuna girebilir. Ancak Federasyonun onayı ile müsabaka kurallarında önceden belirtilmesi gerekir.

9 Bütün maçlarda, yedek oyuncuların isimleri maç başlamadan önce
3.Oyuncu Değişikliği Yöntemi Bütün Maçlar Bütün maçlarda, yedek oyuncuların isimleri maç başlamadan önce hakeme verilmelidir. İsmi verilmeyen yedek oyuncular maçta oynayamazlar .

10 Değişiklik Ulusal Futbol Federasyonları maximum 5 oyuncu değişikliğine izin verebilir (Üst düzey ligler hariç). Hakemin bilgisi olmadan maç başında ve devre arasında oyuncu değişikliği yapılması durumunda; Sarı Kart yok Hakemin bilgisi olmadan maç başında ve devre arasında kaleci değişikliği yapılması durumunda; Sarı Kart yok Uzatmalara giden maçlarda bir (1) ilave değişikliğin kullanılacağı (takım, tüm oyuncu değişikliği hakkını kullanmış ya da kullanmamış olsa da.) oyun kurallarına girmiştir.

11 Oyuncu Değiştirme Yöntemi
Değişikliği kim yapar? Profesyonel müsabakalarda bu işlemi 4. Hakem yapar, Amatör müsabakalarda Kıdemli Yardımcı Hakem bu işlemi yapar, Tek hakemli müsabakalarda hakem yapar. Kıdemli yardımcı hakem tanımı yapılmalıdır. Burada tek hakemli maçlardaki durumlar biraz daha açılmalıdır.

12 3.Oyuncu Değişiklik Yöntemi
Değiştirme yapılmadan önce hakeme haber verilir ve yedek oyuncu: Oyun durdurulduğunda, Orta alan çizgisinden, Çıkan oyuncu oyun alanına terk ettikten sonra, Hakemin işaretini aldıktan sonra oyuna girer Amatör maçlarda oyuncu değişikliği hakem ve yardımcı hakemlerle yapılır. Tek hakemli maçlarda ise tüm sorumluluk hakemdedir.

13 Oyuncu Değişiklik Yöntemi
Oyuncu değiştirme, yedek oyuncu sahaya girince tamamlanmış olur. Oyun alanına giren yedek oyuncu o andan itibaren oyuncu kabul edilir, oyun alanından çıkan oyuncu değiştirilmiş oyuncu haline gelir.

14 Oyuncu Değişiklik Yöntemi
Oyuncu değişikliği sırasında aşağıdaki kurallara uyulmalıdır: Oyuncu değişikliği yapılmadan önce hakem bilgilendirilmelidir. • Değiştirilen oyuncu oyun alanı dışında değilse, hakemden izin alarak oyun alanından ayrılır.

15 Oyuncu Değişiklik Yöntemi
• Değiştirilen oyuncu orta alan çizgisinden çıkmak zorunda değildir ve geri dönüş oyuncu değişikliğine izin verilen maçlar hariç oyunun geri kalan kısmında oynamaz. • Eğer değiştirilecek oyuncu, oyun alanını terk etmeyi reddederse oyun devam eder.

16 Değiştirilmiş Oyuncu Değiştirilmiş oyuncu tekrar oyuna katılamaz. Ancak bazı maçlarda Ulusal Futbol Federasyonları ‘Geri Dönüş’ oyuncu değişikliğine bazı maçlarda onay verebilir(Üst düzey ligler hariç). Oyuna girsin veya girmesin bütün yedek oyuncular ve değiştirilmiş oyuncular, hakemin otorite ve karar yetkisine tabidir. Değiştirilmiş oyunculara SARI ve KIRMIZI kart gösterilebilir.

17 Kaleci ile Oyuncunun Yer Değiştirmesi-1
Herhangi bir oyuncu kaleci ile yer değişebilir mi? Evet değiştirebilir! Ancak aşağıdaki şartlar sağlanmalıdır. Hakeme önceden haber verilmeli, Değişim oyunun durduğu bir anda yapılmalıdır.

18 Kaleci ile Oyuncunun Yer Değiştirmesi-2
Eğer bir oyuncu, önceden hakemin iznini almadan, kaleci ile yer değiştirirse: Oyun devam eder, Ancak!!!!!!!! İhlali yapan oyunculara, topun ilk oyun dışı olduğu anda ihtar verilip sarı kart gösterilir.

19 İhlaller ve Cezalar Eğer ismi bildirilmiş bir yedek oyuncu, ismi bildirilmiş bir oyuncunun yerine oyuna başlar ve bu değişikten hakem bilgilendirilmezse: • Hakem ismi bildirilen yedek oyuncunun oyuna devam etmesine izin verir. • İsmi bildirilen yedek oyuncuya disiplin cezası verilmez . • İsmi oyuncu olarak belirtilen oyuncu yedek oyuncu olabilir . • Yedek oyuncuların sayısında azalma olmaz • Hakem durumu ilgili kuruluşlara rapor eder.

20 Takım Görevlisi ve Saha Dışı Kişi
Takım Görevlisi Kimdir ? Teknik direktör ve Diğer görevliler Oyuncular ve yedek oyuncular hariç Saha dışı kişi kimdir ? Takımın listesinde oyuncu, yedek oyuncu veya takım görevlisi olarak belirtilmeyen herkes saha dışından kişi olarak kabul edilir.

21 Oyun Alanında Fazladan Kişi Olması
Eğer takım görevlisi, yedek oyuncu, değiştirilmiş oyuncu veya ihraç edilmiş oyuncu veya saha dışı kişi oyun alanına girerse, hakem: Yalnızca oyuna müdahale söz konusu olduğunda oyunu durdurur, Oyun durdurulduğunda bu kişiyi oyun alanından çıkarttırır, Gerekli disiplin işlemini gerçekleştirir.

22 Oyuna Müdahale Müdahaleyi kim yaptı?
Bir takım görevlisi, yedek oyuncu, değiştirilmiş oyuncu, ihraç edilmiş bir oyuncu yaparsa Oyun tekrar nasıl başlar? direkt serbest vuruş veya penaltı vuruşu Saha dışından kişi tarafından yapılırsa? hakem atışı Top kaleye girerse ve müdahale savunma oyuncusunun topla oynamasını engellemiyorsa,topun rakip kaleye girmemesi koşuluyla (topa temas edilse dahi) gol verilir.

23 GOOOOOLLLLLLLLLLL Oyuna Müdahale
Saha dışı kişi topa müdahale etmesine rağmen top kaleden içeri girdi Yine de hakem atışı mı? GOOOOOLLLLLLLLLLL

24 Oyuna Müdahale Oyun alanına girmek için izin alması gereken bir oyuncu, hakemin izni olmadan oyun alanına girer ve oyuna, rakibe ya da hakemlere müdahale ederse; Oyuna müdahale ettiği yerden, direkt serbest vuruş Eğer müdahale yoksa; Topun bulunduğu yerden endirekt serbest vuruş

25 Oyuncular ve Yedek Oyuncuların İhracı
Oyun başlamadan önce ihraç edilen bir oyuncunun yerine yedek bir oyuncu alınabilir mi? Evet alınabilir. Oyun başladıktan sonra ihraç edilen bir oyuncunun yerine başka bir yedek oyuncu alınabilir mi? Hayır alınmaz. Bir yedek oyuncu, maçın başlamasından önce veya sonra ihraç edilmişse, yerine başka yedek oyuncu alınır mı?

26 Oyundan Hakem İzni İle Çıkan İzinsiz Giren Oyuncu
Sakatlık kanama ve malzemesini düzeltmek için hakem izni ile dışarıda bulunan bir oyuncu hakemin iznini almadan oyuna alanına girerse: Hakem ne yapmalıdır? Hakem önce avantajı dikkate alır. Avantaj söz konusu değilse oyunu durdurur. Oyuna giren oyuncuya ihtar verir ve gerekirse oyun alanını terk etmesini ister. Oyun tekrar nasıl başlatılmalıdır? Oyunun durduğu sırada topun bulunduğu yerden bir endirekt serbest vuruş (ESV) ile oyunu tekrar başlatılır. (ESV kale alanı içinde mi dışında mı?) Bu yansıda soru öğrencilere sorulmalıdır. Gerekirse 19 ve 20 numaralı yansılar tekrar gösterilmelidir. Cevap alınırsa söz konusu yansılara dönmeden devam edilmelidir.

27 Golde Fazladan Bir Kişi Sahada İse
Gol atıldıktan sonra, oyun tekrar başlamadan önce eğer hakem golün atıldığı anda oyun alanında fazla bir kişinin bulunduğunu anlarsa; Hakem hangi durumda golü geçerli saymalıdır? Hangi durumda golü iptal etmelidir?

28 Fazladan Kişi Oyuna Müdahale Ederse
Aşağıdaki hallerde gol geçersiz sayılmalıdır; Eğer fazladan kişi: Gol atan takımın oyuncusu, yedek oyuncusu, değiştirilmiş oyuncusu, ihraç edilmiş oyuncusu veya görevlisi ise gol geçersiz sayılır,oyun fazladan kişinin bulunduğu yerden direkt serbest vuruşla tekrar başlatılır.

29 Fazladan Kişi Oyuna Müdahale Ederse
Oyun alanında fazladan kişi olduğu ve pozisyonun golle sonuçlanmaması durumunda, oyuna müdahale eden saha dışı kişi ise, Oyun kale vuruşu, köşe vuruşu veya hakem atışı ile yeniden başlatılır.

30 Fazladan Kişi Oyuna Müdahale Etmezse
Aşağıdaki hallerde gol geçerli sayılmalıdır; Fazla kişi oyuna müdahale etmeyen dışarıdan bir kişi ise, Fazla kişi golü yiyen takıma ait bir oyuncu, yedek oyuncu, değiştirilen oyuncu veya takım yetkilisi ise.

31 Fazladan Kişi Oyuna Müdahale erse
Eğer gol atıldıktan ve oyun yeniden başlatıldıktan sonra hakem, gol atıldığında oyun alanında fazladan bir kişi olduğunu fark ederse, gol geçersiz sayılamaz. Fazladan kişi hala oyun alanındaysa hakem: • Oyunu durdurur • Fazladan kişinin oyun alanından çıkartılmasını sağlar • Oyunu uygun bir şekilde hakem atışıyla veya serbest vuruşla tekrar başlatır. Hakem olayı ilgili yetkililere rapor etmelidir

32 Takım Kaptanları Takım kaptanının özel bir statüsü veya ayrıcalığı yoktur, ancak genel davranışlardan bir dereceye kadar sorumludur.

33 TFF MÜSABAKA TALİMATI MADDE 13 FUTBOLCULARIN UYGUNLUĞU
(1) TFF, müsabakalarda yer alacak futbolcuların kriter, yaş ve statülerini her sezon başında belirler ve ilan eder. (2) TFF, takımların kadrolarında yabancı futbolcuların bulunmasına izin verebilir.

34 TFF MÜSABAKA TALİMATI (3) TFF, her sezon başında müsabakalarda yer alacak amatör veya profesyonel yabancı futbolcu sayısını belirler ve ilan eder. (4) Müsabakaya girecek futbolcunun, temsil edeceği kulüp adına o sezon için tescil, vize işlemlerini yaptırmış ve lisansını almış ve herhangi bir sebeple müsabakaya girmekten men edilmemiş olması zorunludur.

35 TFF MÜSABAKA TALİMATI MADDE 14 – MÜSABAKA KADROLARI (1) Bir takım 9 (dokuz) futbolcudan daha az bir kadro ile müsabakaya başlayamaz. (2) Müsabaka başlamadan önce, müsabakada yer alacak biri kaleci olmak üzere 11 (onbir) futbolcu ve lig statülerinde aksi belirtilmediği sürece en fazla 7 (yedi) yedek futbolcunun bulunduğu müsabaka isim listesinin imzalanarak hakeme ibraz edilmesi zorunludur.

36 TFF MÜSABAKA TALİMATI (3) Müsabaka isim listeleri imzalanıp onaylandıktan sonra en geç müsabaka başlayana kadar aşağıdaki haller haricinde isim listesinde değişiklik yapılamaz.

37 TFF MÜSABAKA TALİMATI a) İlk 11 de yazılı olan futbolculardan herhangi biri beklenmeyen bir sakatlıktan dolayı oyuna çıkamaz ise yedek oyunculardan herhangi biri ile yer değiştirebilir. İlk 11'e giren yedek oyuncu yerine isim listesinde olmayan başka bir oyuncu alınır. Oyuncu değişiklik sayısında herhangi bir düşüş yapılmaz. Oyun içerisinde 3 oyuncu değişiklik hakkı bulunur.

38 TFF MÜSABAKA TALİMATI b) İsim listesindeki yedek oyunculardan herhangi birinin beklenmeyen sakatlık dolayısıyla oynayamaması durumunda, isim listesinde bir değişiklik yapılmaz.

39 TFF MÜSABAKA TALİMATI c) İsim listesindeki kalecilerden tamamının sakatlık dolayısıyla oynayamayacak olması durumunda, isim listesinde bulunmayan oyuncular ile yer değiştirilebilir. Kulüp bu değişikliklerin sebebini, TFF tarafından istenmesi durumunda tıbbi raporlar ile ispat etmek zorundadır.

40 TFF MÜSABAKA TALİMATI (4) İlgili müsabaka statüsünde aksi belirtilmediği takdirde, müsabaka isim listesini sahaya girebilecek yönetici, bu olmadığı takdirde teknik sorumlu, yoksa antrenör veya 18 yaşını doldurmuş olması kaydıyla takım kaptanı müsabaka isim listesini imzalayabilir.

41 TFF MÜSABAKA TALİMATI (5) Müsabakadan önce ibraz edilen müsabaka isim listeleri ve futbolcu lisansları rakip takımlar tarafından incelenir ve uygunlukları 4. fıkrada belirtilen kişiler tarafından imzalanarak kabul edilir. Müsabaka isim listesi veya lisanslara yönelik itiraz varsa, liste üzerinde yazı ile belirtilir ve karşı tarafa okutularak imzalattırılır.

42 TFF MÜSABAKA TALİMATI (6) Müsabaka isim listesinde 11 (Onbir) futbolcu yazılmasına rağmen en az 9 futbolcu ile müsabakaya başlanması halinde, müsabaka isim listesinde ismi yazılı futbolculardan eksik olanlar sonradan gelerek müsabakaya dahil olabilirler.

43 TFF MÜSABAKA TALİMATI (7) Futbolcular U21 ve gelişim ligleri dışında yalnız kendi kategorilerindeki müsabakalara katılabilirler. (8) Diğer hususlarda Uluslararası Futbol Oyun Kuralları geçerlidir.

44 TFF MÜSABAKA TALİMATI MADDE 15 – OYUNCULARIN DEĞİŞTİRİLMELERİ VE İHRAÇLARI (1) Oyuncu değişiklikleri ve ihraçlar IFAB tarafından çıkarılan Uluslararası Futbol Oyun Kuralları’na uygun olarak yapılır. (2) Resmi ve özel müsabakalarda Uluslararası Futbol Oyun Kuralları’na uygun olarak oyuncu değişikliği sayısının değiştirilmesine TFF tarafından karar verilebilir.

45 TFF MÜSABAKA TALİMATI MADDE 29 - KADROLARA, OYUNCULARA ve LİSANSLARA YÖNELİK İTİRAZLAR (1) Bu talimatın 22. ve 23. maddelerinde belirtilen haller ve usuller dışında kadrolara, oyunculara ve lisanslara yönelik itirazlar, müsabaka başlamadan önce yapılır ve müsabaka başladıktan sonra itiraz yapılamaz.

46 TFF MÜSABAKA TALİMATI Ancak ilk onbirde yer alan futbolcular açısından devre arasında eksik kadro ile sahaya çıkan, oyuncu değişikliği yapan takımlara sonradan girecek futbolcuları açısından karşı tarafın itirazı o anda hakem tarafından dinlenir ve belirlenir.

47 TEŞEKKÜRLER…


"Kural – 3 Oyuncular." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları