Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GÖRSEL ARAÇ ÇEŞİTLERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GÖRSEL ARAÇ ÇEŞİTLERİ."— Sunum transkripti:

1 GÖRSEL ARAÇ ÇEŞİTLERİ

2 TEPEGÖZ Tepegöz projektörü saydam bir madde üzerindeki önceden hazırlanmış renkli ya da siyah beyaz bilgileri duvara ,tahtaya veya perdeye büyüterek yansıtan ders aracıdır.

3

4 TEPEGÖZÜN AVANTAJLARI
Yüz yüze iletişimi sağlar. Öğretmen dersini sınıfı karartmadan , yüzü öğrencilere dönük olarak işleyebilir. Bu durum öğrencilere, - kolayca not tutma , - öğretmene de öğretim sırasında öğrencileri gözleme, - öğrencilerle göz teması kurma gibi doğrudan etkileşim kurma, - öğrencilerin dikkatlerini ve öğretim akışını kontrol altında tutma imkanı sağlar. Kullanım kolaylığı sağlar. Gruba dönük çalışmalarda etkilidir.

5

6 TEPEGÖZÜN SINIRLILIKLARI
Klasik tepegöz projektörleri kendi kendine sunma biçiminde programlanamaz. Ancak bilgisayar destekli olanlar programlanabilir. Resim, çizgi, metin ,grafik vb. bilgilerin saydamlar üzerinde hazırlanmaları gerekmektedir. Sunuyu yapan kişilerin genellikle, - saydam üzerindeki bilgiye bağlı kalmaları ve - tekdüze sunum tekniklerini tercih etmeleri tepegözü sıkıcı bir eğitim aracı haline getirebilir.

7 TEPEGÖZÜN ETKİLİ KULLANIMI
Saydam tepegöz üzerine konulduktan sonra araç çalıştırılmalıdır. Her saydam değişikliğinde araç kapatılmalıdır. Görüntü bir kalem ile saydam üzerinde gösterilmelidir. Gösteri esnasında saydama ek bilgi eklenecekse üzerine yeni bir saydam konularak bu yapılmalıdır. Görüntü perdedeyken önünde durulmamalı ve önünden geçilmemelidir.

8 PROJEKSİYON MAKİNASI Projeksiyon makinası bilgisayar, video ve kamera ile hazırlanan materyalleri büyütülmüş olarak perdeye aktarılması amacıyla kullanılan araçtır.

9

10 PROJEKSİYONUN YARARLARI
Eğitim öğretim ortamları öğrenci için daha çekici hale gelir. Öğretmen ve öğrenci arasında yüz yüze iletişim ortamı sağlar. Daha kaliteli bir malzeme ile eğitim yapılmasını sağlar. Bilgisayara bağlı iken yazı tahtası gibi de kullanılabilir. Kullanımı kolaydır. Bireysel ve grup çalışmaları için kullanışlıdır. Değişiklik kolayca yapılabildiğinden bilgilerin ve materyallerin sürekli güncellenmesi sağlanabilir.

11 PROJEKSİYONUN SINIRLILIKLARI
Daha iyi görüntü için ortamın karartılması gerekir. Bu da öğrenci için sıkıcı gelebilir. Sunum hazırlanırken tasarım kurallarına uyulması gerekir.

12 FİLM VE VİDEO Video, derste öğrenci katılımını sağlamada , öğrenciyi güdülemede kullanılabilecek göresel ve işitsel araçlardan biridir. Önceden kaydedilmiş ders içerikli video ve televizyon arcılığı ile sınıf ortamında gösterilebilir.

13

14 YARARLARI Daha zengin , akıcı ve kalıcı bilgi sağlar.
Sınıf dışı olay ve ortamları sınıfa getirir. Öğrenmeyi zaman ve mekana bağlı olmaktan kurtarır. Öğretmene belleten değil , öğrenmeye rehberlik eden kişi özelliği kazandırır. Öğretene öğrenci tepkilerini gözleme olanağı verir. Bireysel ve grupla öğrenme olanakları sağlar.

15 SINIRLILIKLARI Tek yönlü bir iletişim aracıdır.
Program üretimi ekip çalışması gerektiren güç bir iştir. Kaliteli öğretim programı bulma güçlüğü vardır.

16 DERS KİTAPLARI Ders kitapları öğretimde en yaygın kullanılan öğretim materyalleridir. Ders kitabı , öğretim programına uygun olarak hazırlanmış bir öğretim aracıdır. Ders kitapları kuru bilgi ile doldurulmamalıdır. Etkili bir ders kitabı öğrencinin ilgisini çekmeli , öğrencide derse karşı ilgi uyandırmalıdır. Kitap soyut bilgileri mümkün olduğu kadar somut hale getirmelidir.

17 GRAFİK,TABLO VE HARİTALAR
Görsel benzetmeler sayesinde klasik ders verme bağlılığı aşılabilir. Söyleme yerine gösterme kullanılarak öğretimsel etki artırılır. Hafızaya alınması ve geri çağrılması ve geri çağrılması gereken bilgiler, ana hatlar, anahtar noktalar görsel olarak belirtilirse öğrenime yardımcı olabilir. Grafik , tablo ve haritalar özellikle bilgiyi özetlemek için kullanılır. Karışık veya soyut kavramları görselleştirir. Gruba dönük öğrenme faaliyetleri sağlar .

18


"GÖRSEL ARAÇ ÇEŞİTLERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları