Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

6.SINIF 3.ÜNİTE ZARARLI ALIŞKANLIKLAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "6.SINIF 3.ÜNİTE ZARARLI ALIŞKANLIKLAR"— Sunum transkripti:

1 6.SINIF 3.ÜNİTE ZARARLI ALIŞKANLIKLAR

2 DİNİMİZİN KORUMAYA ÇALIŞTIĞI DEĞERLER
AKIL CAN MAL DİN NESİL

3 DİNİMİZİN SAKINILMASINI İSTEDİĞİ DAVRANIŞLAR
ALKOLLÜ İÇKİ İÇMEK UYUŞTURUCU KULLANMAK KUMAR OYNAMAK SİGARA İÇMEK

4 BİLMEMİZ GEREKENLER YEŞİLAY: Kötü alışkanlıklarla mücadele eden kurum
AMATEM: Ankara Alkol ve Madde Bağımlılığı tedavi Merkezi TAPDK: Tütün ve Alkol piyasası denetleme kurulu ''ALO 171: Sigara Bırakma Danışma Hattı'‘ 9 Şubat : Dünya Sigarayı Bırakma Günü Ülkemizde kapalı alanlarda sigara içme yasağı 2009 yılı temmuz ayında yürürlüğe girmiştir.

5 İstatistikler Yüzde doksan dokuzu Müslüman olan ülkemizde Yıllık alkol tüketimi çoğunluğu bira olmak üzere 1 milyar litreden fazladır. Kişi başına yaklaşık litre düşmektedir. Bunun 907 milyon litresi bira, 65 milyon litre şarap 37 milyon litre rakı 10 milyon litre votka, 6 milyon litre diğer içki türleri (2017 istatistikleri) 2010 yılı sigara tüketimi 108 milyar adet iken yılında 93 milyar adete düşmüştür. (Kapalı alanda sigara içme yasağının uygulamaya girmesiyle) Maalesef zaman içerisinde sigara tüketimi tekrar yükselişe geçmiş yılında tüketilen sigara adeti 106 milyara, Harcanan para 50 milyar tl’yi bulmuştur.

6 İstatistikler Bir yılda yaklaşık kişi sigara ve sigaraya bağlı hastalıklardan hayatını kaybetmektedir. Bu hastalıklar önlenebilir hastalık grubudur. Sigara içme oranı 2010 da %32 den 2011 de %27 ye düşmüştür da %24 Bu da yaklaşık 20 milyon kişiye karşılık gelmektedir. Ülkemiz dünyada 10. sırada yer almaktadır. Erkeklerde sigara içme oranı %37 kadınlarda %11 düzeyindedir

7 1-Alkollü İçki İçmek Alkol içildiğinde insanın aklını ve iradesini kullanmasını engelleyen uyuşturucu etkisi olan maddelere denir. Peygamberimiz “Her sarhoşluk edici haramdır. Çoğu içildiği zaman sarhoş edenin azı da haramdır.” buyurmuştur.

8 1-Alkollü İçki İçmek Sosyal bir varlık olan insanın çevresi ile uyumlu olması akıl sağlığı ile mümkündür. Akıl ve zihnin en büyük düşmanı alkoldür. Kur’an-ı Kerim’de : Maide buyrulmaktadır. "Ey inananlar! içki, kumar, putlar ve fal okları şüphesiz şeytan işi olan pisliklerdir. Bunlardan sakının ki kurtuluşa eresiniz. Şeytan içki ve kumar yoluyla aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık(bunlardan) vazgeçtiniz değil mi” İslam akla önem verdiği için alkollü içecekleri yasaklamıştır. Çünkü alkol, aklı baştan alır. Aklın kontrolünü kaybetmesine yol açar .

9 Alkollü İçki İçmek Alkol kullanımı çevrenin etkisi ,merak ve özenti ile başlar. Alkol gerçekte insanın hiçbir problemini çözmez, yeni problemlerin ortaya çıkmasını sağlar, işleri daha da zorlaştırır. Alkole başlamak kolay bırakmak ise çok zordur. Çünkü kişide bağımlılık oluşturur ve bırakmak için uzun süreli tedavi gerekir. Anayasamızın 58.maddesi “Devlet gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alır” denilmektedir.

10 Alkollü İçki İçmek Alkollü içecekler; yemek borusu, gırtlak, mide ve pankreas kanserlerinin en önemli nedenlerinden biridir. Ayrıca kalpte ritim bozukluğu, kalp yetmezliği gibi sağlık sorunlarına yol açar. Alkollü içecekler sadece insan sağlığına zarar vermekle kalmaz. Birçok toplumsal soruna da neden olur. Bunların bazılarını şöyle özetlemek mümkündür: Alkollü içkiler nedeniyle en yakın arkadaşlar arasında bile kavgalar çıkmakta, bu kavgalarda yaralanmalar hatta can kayıpları meydana gelmektedir.

11 Alkollü İçki İçmek Alkollü içecekler aile huzurunun bozulmasına, yuvaların dağılmasına neden olmaktadır. Alkollü içkilere verilen ücret, boşa harcanan paradır. Alkollü içki içen kişi, kendi cebinden para vererek âdeta hastalık ve ölüm satın almaktadır. Alkol, trafik kazalarının önemli sebeplerinden biridir. Alkollü sürücülerin ya da yayaların yol açtığı kazalarda her yıl çok sayıda insan ölmekte, yaralanmakta ya da sakat kalmaktadır. Alkolden kaynaklanan binlerce kazada milyonlarca liralık maddi hasar meydana gelmekte, bu da hem bireyleri hem de ülke ekonomisini olumsuz etkilemektedir.

12 Alkollü İçki İçmek Bireysel zararları: Alkol bağımlılık yapar, iradeyi zayıflatır, trafik kazalarına sebep olur, insan sağlığını tehdit eder, ruh sağlığını etkiler, Toplumsal zararları: Aile içi geçimsizliklere sebep olur, kavgalara yol açarak tolumda huzur ve barışı bozar, alkolün kendisine ve sebep olduğu hastalıklara harcanan paralardan dolayı aile bütçesi ve milli ekonomiye zarar verir.

13 Alkollü İçki İçmek « İnsan vücuduna alkol koymak, makine yataklarına kum koymak gibidir» (Thomas Edison) Sözünü açıklayınız.

14 ALKOL FEKAKETİ Cemil bey emniyette komiser olarak çalışmaktadır. İş yerinde sevilen sayılan birisidir. Görevinde gayet başarılıdır. Cemil Bey’in 17 yaşında bir kızı 19 yaşında bir oğlu vardır. Eşi Esra hanım ailesine düşkün bir ev hanımıdır. Cemil bey işinden çıktıktan sonra doğruca meyhaneye gitmektedir. Alkol aldıktan sonra o sakin sevecen insan gidip yerine sinirli, kaba, saldırgan bir kişilik gelmektedir. Evine geldiği zaman eşine ve çocuklarına bağırıp çağırmakta ve huzurlarını bozmaktadır.

15 ALKOL FEKAKETİ Bir gün alkollü olduğu halde evine telefon eder telefonu kızı açar, sözleri karşılaşır kızına çok ağır küfürler eder kızı da karşılık verir, telefonda “şimdi geliyorum sana yapacağımı bilirim ” diye tehdit eder. Kızı durumu annesine anlatır. Doğruca emniyete giderler yardım isterler. Emniyette görevli olan polisler, “Cemil bey bizim amirimiz suçu olmadan onu nasıl tutuklarız, bu sizin aile içi meseleniz kusura bakmayın “ diyerek aileyi gönderirler. Cemil bey bir müddet sonra sinirle evine gelir, kızını ve araya giren eşini dövmeye başlar, oğlu araya girer ona da birkaç tane vurur. Oğlu mutfağa gider bir bıçak alır ve babasını yaralar. Cemil bey aldığı yaranın etkisiyle hastanede ölür.

16 ALKOL FEKAKETİ Esra Hanım eşini toprağın altına, oğlunu da hapishaneye göndermiştir. Büyük bir acı yaşamaktadır. Oğlu psikolojik olarak rahatsızlanmış ve tedavi görmektedir. Alkol bir aileyi daha felakete sürüklemiştir. Not: Olay gerçek bir yaşam öyküsüdür. İsimler değiştirilmiştir. Talip Orhan

17 ALKOL FEKAKETİ Cemil bey neden iyi bir insan iken kötü birisine dönüşmektedir? Cemil beyin alkolik olması hangi sonuçları ortaya çıkarmıştır? Bu gerçek hikayeden hangi dersleri çıkarmalıyız?

18 Uyuşturucu Kullanmak Uyuşturucu, içildiğinde beyni uyuşturan esrar, kokain, eroin, bonzai, extacy vb. türden maddelerdir. Bütün dünya ülkelerinde ve ülkemizde uyuşturucu madde kullanma alışkanlığı bir çığ gibi artmaktadır. Bunlar bir kez kullanılsa bile bağımlılık yapmaktadır. Uyuşturucu madde kullanmaya bir kez başlayan kişinin, bu kötü alışkanlığı bırakması çok zor olmaktadır. Bu maddeleri kullanmak, çoğu kez insanı ölüme kadar götürmektedir.

19 Uyuşturucu Kullanmak Uyuşturucu insanlığın düşmanıdır, Uyuşturucu beyni uyuşturur ve aklın birçok özelliğin devre dışı bırakır. İnsan ne yaptığını bilemez hale gelir. Kur’an’da: “…Kendi elinizle kendinizi tehlikeye atmayın! iyilik edin .Şüphesiz Allah iyilik edenleri sever.” buyrulmaktadır. Peygamber efendimiz de “Hastalık gelmeden sağlığın…ve ölüm gelmeden önce hayatın değerini bilin. buyurarak vücudun bize emanet olarak verildiğini belirtip sağlığımızın değerini bilerek korumamız istenmektedir..

20 Uyuşturucu Kullanmak Bağımlılık yapan maddeler solunum yolu hastalıklarına neden olur. Bu maddeleri kullanan kişilerde mide ve bağırsak hastalıkları, karaciğer büyümesi ve yağlanması ile kansızlık ortaya çıkar. Ayrıca uyuşturucu madde kullanan kimselerin göz kaslarında felçler, derilerinde de sivilcelenme ve yaralar görülür. Uyuşturucu maddeler çok pahalıdır. Bu nedenle bu maddelere bağımlılık kazanan kişiler, onları tekrar elde edebilmek için her şeyi göze almaktadırlar. Hatta hırsızlık, gasp, cinayet suçlarını bile rahatlıkla işleyebilmektedirler. Bütün bu sebeplerle uyuşturucu hem bireye hem de topluma büyük zararlar verir.

21 Haber Lise öğrencisi Melis Akpınar (16), arkadaşlarıyla İstanbul Taksim'de eğlendikten sonra geç saatlerde gittiği Fatih'teki bir evde koma halinde bulundu. Kaldırıldığı hastanede yoğun bakıma alınan genç kız, pazar gecesi öldü. Genç kızın ölümüne aşırı dozda uyuşturucunun neden olduğu öne sürüldü. Polis, Akpınar'ın arkadaşlarını gözaltına aldı. Bu olaydan nasıl bir ders çıkarmalıyız?

22 SİGARA; Sigara dumanının içinde 4000’den fazla zehirli madde bulunmaktadır. Beyin tümörlerinin %99’u, Beyin kanamalarının %85’i, Akciğer kanserlerinin %90’ı, Gırtlak kanserlerinin %99’u sigara kaynaklıdır. Sigara içenlerde kırmızı küreciklerin oksijen taşıma kapasitesi 1/6 ilâ 1/3 oranında azalır. Sigara içenlerin vücuduna %15 ilâ %33 daha az oksijen girmektedir. Sigara içen kadınlar içmeyen kadınlardan 15 yaş fazla ihtiyarlamaktadır.

23 SİGARA Sigara içen annelerin çocuklarında, oksijen azlığı sebebiyle zeka geriliği olur. Tiryaki hanımların çocuklarında sakatlık ihtimali %65 gibi ciddi bir çizgidedir.   Sigara içen kadınlarda kısırlık 10 kat fazladır. Erken doğum ve düşüklerin %80’inin sebebi sigaradır. Dünya ülkelerinde çıkan yangınların %70’inden fazlası sigara kaynaklıdır. Sigaranın sebep olduğu ölümler, diğer uyuşturucularınkinden 13 kat fazladır. Sigara içenlerde ani ölüm, içmeyenlere oranla 10 kat fazladır ’nin altındaki erkeklerde koroner (kalp)den ölenlerin %80’i sigara kaynaklıdır.

24 SİGARA; Sigara, erken ölüm ve hastalıkların önlenebilir en önemli sebebini oluşturmaktadır. Bu alışkanlık milyonlarca kişinin hayatını kaybetmesine ve çok daha fazlasının sakat kalmasına yol açmaktadır. Sigara büyük ölçüde vücudu etkilemekte ve pek çok hastalığa sebep olmaktadır. Bu hastalıklar arasında sigarayla ilişkisi net olarak belirlenmiş olanları şöyle sıralayabiliriz: Kanser , Kalp-Damar Sistemi hastalıkları , Solunum Sistemi hastalıkları , Sindirim Sistemi hastalıkları

25 SİGARADA 4000 ÇEŞİT ZARARLI MADDE VARDIR!

26 GEÇ KALMAYIN Bilal Bey 45 yaşlarında bir ilçede Lise müdürü olarak çalışmaktadır. 4 Çocuğu vardır. Çocuklarından birisi engellidir. Bilal bey iyi bir okul müdürü ve çocuklarını çok seven sorumlu bir aile reisidir. Tek kusuru vardır, oda günde iki paket sigara içmesidir. Bilal bey zaman zaman futbol oynamaktadır. “ Sigara içiyorum, ama top oynayabiliyorum koşabiliyorum” diye kendini teselli etmektedir. Bir akşam rahatsızlanır, önce ciddiye almaz fakat göğsündeki ağrı devam eder, hemen bir ambülans çağırırlar önce ilçe hastanesine oradan da ildeki devlet hastanesine sevk edilir. Bilal bey kalp krizi geçirmektedir. Birkaç damarı tıkanmış, çok şükür ki kurtulur.

27 GEÇ KALMAYIN Bilal Bey bir müddet sigarayı bırakır. Bu arada tayin isteyerek il merkezinde bir okula müdür olarak atanır. Sigarayı bırakması uzun sürmez tekrar başlar. İkinci bir kalp krizi geçirerek kalp ameliyatı olur. Yine sigarayı bırakır fakat sigara Bilal beyin yakasını bırakmaz. Sigarayı çocuklarının yanında değil balkonda içmektedir.

28 GEÇ KALMAYIN Bir akşam sigara paketini alır ve balkona çıkar. Sigarayı yakmak üzereyken bir yazı gözüne ilişir “Babacığım beni seviyorsan bu sigarayı içme” , yazmaktadır, sigarayı kırar ve atar, diğer sigara çubuklarını aldığında da hepsinin üzerinde çocuklarının ve eşinin ismi yazmakta ve sigarayı içmemesi istenmektedir. Bu yazıları büyük kızı yazmıştır. Bilal bey bundan çok etkilenir ve sigarayı tekrar bırakır. Bilal Bey bir seçim günü sandık başkanı olarak görevlendirilir. Görevi esnasında üçüncü kalp krizini geçirir ve vefat eder. Maalesef sigarayı bırakmakta geç kalmıştır. Not: Gerçek bir yaşam öyküsüdür. Talip ORHAN

29 Bilal Bey’in sigara içmesi nelere sebep olmuştur
Bilal Bey’in sigara içmesi nelere sebep olmuştur? Bu gerçek hikayeden hangi sonuçları çıkarmalıyız?

30 KUMAR Para, mal veya değerli bir eşya karşılığında oynanan oyunlara kumar denir. Şansa dayalı bütün oyunlar kumardır. İnsanların emek harcamadan, kolay yoldan kazanç elde etmek amacıyla başvurduğu haksız bir kazanç yoludur. Kumar, bireyleri tembelliğe alıştırır. Çalışma hayatında verimliliği engeller. Üretimi aksatır. Bütün bunlar da toplumsal kalkınmaya, gelişmeye ve ilerlemeye mani olur.

31 KUMAR Kumarda kazanan bir taraf yoktur kazanan sadece kumarhanelerdir. Kazanan kimse daha fazla kazanmak hırsıyla ,kaybeden kimsede kaybettiklerini kazanma ümidiyle kumar oynar ve daha çok batar.

32 KUMAR Kumar, ailede sevgi, saygı, huzur ve düzeni yok eder. Kumara alışan kişi; ailesine yeterince zaman ayıramaz, çocuklarıyla ve eşiyle vakit geçirmez, eve geç gelir. Aile fertlerinin nafakasını kumarda harcar. Parasını, malını hatta en değerli varlıklarını kumar masasında kaybeder. Bu da aile içinde kavga ve anlaşmazlıklara, sonuçta da yuvaların dağılmasına neden olur.

33 KUMAR Kumarda kaybeden kişi, sürekli hırs ve kin duyguları içinde olur. Karşısındaki kişinin kazanıp kendisinin kaybetmesini hazmedemez. Paralarını, malını, sermayesini karşısındaki kişiye kaptırması sebebiyle rakibine kin ve düşmanlık besler. Kumarda kaybettiği arkadaşına kin besleyen kişi, ona zarar vermek ister. Hatta kumar masasında çıkan kavgalarda zaman zaman yaralanmalar ve cinayetler olmaktadır. Bütün bunlar, insanlar arasında kötü duyguların yaygınlaşmasına, arkadaşlıkların sona ermesine, toplumda huzurun bozulmasına yol açmaktadır.

34 KUMAR Yüce dinimiz, insana çalışmayı, emek harcayarak ve hak ederek kazanç sağlamayı buyurur. Her türlü haksız kazancı da yasaklar. Rabb’imiz bir ayette, “Mallarınızı aranızda haksız sebeplerle yemeyin…”(Bakara suresi, 188. ayet.) buyurarak bizleri bu konuda uyarır. Başka bir ayette de “Ey iman edenler! Karşılıklı rızaya dayanan ticaret olması hâli müstesna, mallarınızı, batıl (haksız ve haram yollar) ile aranızda (alıp vererek) yemeyin…”(Nisâ suresi, 29. ayet.) buyurarak her türlü haksız kazancı yasaklar. Kumar da bir haksız kazançtır ve dinimizde haram kılınmıştır.

35 KUMAR Peygamber efendimiz “Bir kimse elinin emeğiyle kazandığından daha hayırlı bir lokma yememiştir” buyurmaktadır. Özellikle geri kalmış ülkelerde işsiz insanlar piyango, toto, loto, tv. yarışmaları gibi kısa yoldan para kazandıran şeylere özendirilerek ümitleri ve paraları sömürülmektedir.

36 KUMAR Bireysel zararları: Bağımlılık yapar, haksız kazançtır, kin ve düşmanlığa sebep olur, maddi kayıplara yol açar. Toplumsal zararları: Kolaydan para kazanma duygusu çalışmayı, üretmeyi ve kalkınmayı engeller, kavgalara sebep olup toplumdaki huzur ve barışı tehdit eder, kötü örnek olarak gençleri ve çocukları etkiler,

37 KÖTÜ ALIŞKANLIKLAR NASIL BAŞLIYOR
Kötü alışkanlıklar başlamasında aile, arkadaş, çevre ve kişilik özelliklerinin ayrı ayrı etkileri vardır. Aile içi geçimsizlikleri, sevgi yoksunluğu insanları mutsuz yapar. Bu tür kişiler mutluluğu içki, sigara ve uyuşturucu gibi şeylerde ararlar. Bunlar uyuşturucu satıcıları için çok kolay av olurlar. Arkadaşlarına özenme, kendini kanıtlama, ve dışlanma gibi kaygılar da kişiyi kötü alışkanlıklara iter. Bu tür insanlar sorunlarını alkol ve uyuşturucu ile çözmeye çalışırlar, fakat sorunların daha da ağırlaştığını, çözümsüz hale geldiğini görürler.

38 KÖTÜ ALIŞKANLIKLAR NASIL BAŞLIYOR
Gazete dergi, internet ve bazı tv. Gibi kitle iletişim araçlarındaki bir takım görüntü ,yazı ve reklamlar insanları kötü alışkanlıklara özendirmektedir. Bağımlı olmanın bazı sebepleri Bilgisizlik ve eğitim yetersizliği, Merak ve özenti, Sevgi eksikliği, Aile içi geçimsizlik ve parçalanmışlık, Kötü arkadaş çevresi ve kendini kabul ettirme arzusu, Dini ve ahlaki değerlerden uzaklaşma,

39 KÖTÜ ALIŞKANLIKLAR NASIL BAŞLIYOR
Merak: İnsan, yapısı gereği bilmediklerini merak eder. Çünkü merak etmek, insanın doğasında var olan bir özelliktir. Esasen de faydalıdır. Ancak bu duygu, insanı bazen kötülüklere de yöneltebilmektedir. Örneğin bazen kişi, yazılı ve görsel medyada, arkadaş sohbetlerinde konusu geçen alkollü içki, uyuşturucu, sigara gibi zararlı maddeleri tatmanın nasıl bir şey olduğunu merak etmektedir. Kumarın nasıl oynandığını bilmek istemektedir. Bu merak duygusuyla da zararlı alışkanlıklara yönelmektedir. Merak sonucu “Bakarım, denerim, beğenmezsem bırakırım.” diye düşünen insan, daha sonra bağımlı olmaktadır.

40 KÖTÜ ALIŞKANLIKLAR NASIL BAŞLIYOR
Özenti: İnsan; sevdiği, beğendiği, hayranlık duyduğu kişilere özenir. Onlara benzemeye çalışır. Beğendiği kişiler gibi olmak, onları taklit etmek ister. Eğer beğenilen, idealleştirilen kişi alkollü içecekler, uyuşturucu ya da sigara kullanıyorsa, kumar oynuyorsa onu taklit eden kişi de bu gibi zararlı alışkanlıklara yönelebilir. Arkadaş çevresi: Arkadaş çevresi, insanı zararlı alışkanlıklara yönelten nedenlerden biridir. İnsan bazen farkında olarak bazen de olmayarak arkadaşlarından etkilenip kötü alışkanlıklara yönelebilir. Örneğin sigara içen, alkollü içki kullanan kişilerle arkadaşlık eden kimse, onların baskısıyla ve dışlanmamak için zaman içinde bu kötü alışkanlıklara başlayabilir.

41 KÖTÜ ALIŞKANLIKLAR NASIL BAŞLIYOR
Bilgisizlik: Bazen insanlar bağımlılık yapan maddeler, özellikle de esrar, eroin, morfin gibi uyuşturucular hakkında yeterince bilgi sahibi olamazlar. Bu maddeleri kullanmanın yol açabileceği felaketleri gerektiği gibi fark edemezler. Bunları bilmedikleri için de “Bana bir şey olmaz.” mantığıyla zararlı alışkanlıklara yönelebilirler. Dinî ve ahlaki değerlerden uzaklaşma: Dinî ve ahlaki ilkeler, insan davranışlarına yön veren temel etkenlerden biridir. Din, insanı iyiye yöneltir, kötülüklerden uzaklaştırır. Din, insan sağlığına zarar veren, birey ve toplum hayatında derin etkiler bırakan zararlı alışkanlıkları yasaklar. Eğer insan dinî ve ahlaki değerlere önem vermiyorsa içki, sigara, uyuşturucu, kumar gibi zararlı alışkanlık ve davranışlara yönelebilir

42 KÖTÜ ALIŞKANLIKLAR NASIL BAŞLIYOR
Sorun ve sıkıntılardan bunalma: İnsanlar hayatta çeşitli sıkıntılarla karşılaşabilir. Herkes bazen çok önemli bir sınavda başarısız olabilir, önemli bir hastalığa yakalanabilir, işsiz kalabilir, ekonomik kriz yaşayabilir. Bu gibi durumlar bazen insanı alkol, sigara, uyuşturucu gibi maddeler kullanmaya yöneltebilir. Çünkü bu tür maddeler beyni uyuşturarak insana geçici rahatlık hissi vermektedir. Oysa bu rahatlık hissi geçicidir ve aldatıcıdır. Daha büyük sorunlara yol açmaktadır.

43 KÖTÜ ALIŞKANLIKLARDAN NASIL KORUNALIM
Bunun için bireye, aileye ve devlete birtakım görevler düşmektedir. Birey; Arkadaşlarını dikkatli seçmeli, kendisine güzel ahlaklı insanları örnek almalı, kötü davranışlar konusunda bilinçli olmalı, boş zamanlarında kitap okuyup spor yapmalıdır.

44 KÖTÜ ALIŞKANLIKLARDAN NASIL KORUNALIM
Aile; çocuklarını iyi eğitmeli, davranışlarıyla iyi örnek olmalı, çocuklarını sevmeli dışlamamalı, çocuklarının arkadaşlarına dikkat etmelidir, Devlet ise çıkardığı kanunlarla caydırıcı önlemler almalı, çocukların boş vakitlerini geçirecekleri spor alanları yapmalı, çocuklara kitap okumayı özendirmeli, çocukları ve gençleri eğitmelidir.

45 KÖTÜ ALIŞKANLIKLARDAN NASIL KORUNALIM
Bir kimse kötü davranışlardan uzak durduğu gibi bu davranışları yapanları uyarmalıdır. Bu bir insanlık görevidir. Bu toplumda hepimiz bir gemideyiz bu gemi batarsa herkes boğulur. Kur’an’ı kerimde “Onlar Allah’a ve ahiret gününe inanırlar. İyiliği emreder, kötülükten alıkoyarlar, hayır işlerinde birbiriyle yarışırlar. İşte onlar iyilerdendir.” Ali İmran 114 buyrulmaktadır. Başka bir ayette de “İyilik ve takva üzerine yardımlaşın. Ama günah ve düşmanlık üzere yardımlaşmayın” Maide-2 buyrulmaktadır ve insanların sadece güzel davranışlarda birbirlerine destek olmaları istenmektedir.

46 FİDAN Bir bilge kişi, kötü alışkanlıklardan korunmayı öğrencilerine anlatıyordu. O sırada ağaçlık bir yerden geçiyorlardı. Bilge kişi, öğrencilerinden birine genç bir fidanı işaret ederek, topraktan söküp çıkarmasını istedi. Öğrenci, fidanı güçlük çekmeden tek elle topraktan söküp çıkardı. Bunun üzerine bilge kişi, biraz daha kalın fidanı göstererek sökmesini istedi. Öğrenci, bu fidanı da söktü; ama iki elle asılarak, zorlayarak. Daha geniş, yaşlıca bir fidanı sökmesi kendisinden istenince, iki elle asılmasına karşın bir türlü sökemedi, ancak arkadaşının yardımı ile sökmeyi başarabildi.

47 FİDAN Bundan sonra bilge, sökülenlerden daha güçlü, kalın ve boylu bir fidanı sökmesini istedi. Öğrencilerin hepsi güçlerini birleştirdikleri hâlde, fidanı değil sökmek, kıpırdatamadılar bile. O zaman bilge, öğrencilerine dönerek şöyle dedi: “Yavrularım, kötü alışkanlıklar da böyledir. Yerleşmesine fırsat vermeden, değiştirilmesi kolaydır.” Fahrettin GÜBE (Diyanet Çocuk Dergisi, Şubat, 1986)

48 NE ÖĞRENDİK? 1-İçki ve kumarı yasaklayan ayeti söyleyiniz.
"Ey inananlar! içki, kumar, putlar ve fal okları şüphesiz şeytan işi olan pisliklerdir. Bunlardan sakının ki kurtuluşa eresiniz. Şeytan içki ve kumar yoluyla aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık(bunlardan) vazgeçtiniz değil mi” 2-İçkiyle ilgili bir hadis söyleyiniz. Peygamberimiz “Her sarhoşluk edici haramdır. Çoğu içildiği zaman sarhoş edenin azı da haramdır.”buyurmuştur.

49 NE ÖĞRENDİK? 3-Devletin gençleri kötü alışkanlıklara karşı korumak amacıyla çıkarttığı anayasa maddesi nedir? 58 4-Sigara Bırakma Danışma Hattıdır nedir? Alo 171

50 NE ÖĞRENDİK? 5-Dünya Sigarayı Bırakma Günü hangi gündür? 9 Şubat
6- Amatem in açılımı nedir? Ankara Alkol ve Madde Bağımlılığı tedavi Merkezi 7-Kapalı alanda sigara içme yasağı ne zaman yürürlüğe girmiştir? 19 temmuz 2009 8- İçkinin yasaklandığı sure ve ayet numarası Maide 90-91

51 TEŞEKKÜR EDERİM TALİP ORHAN HASAN POLATKAN ORTAOKULU 2019


"6.SINIF 3.ÜNİTE ZARARLI ALIŞKANLIKLAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları