Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1. Yakıt tasarrufu 2. Sürtünme 3. Aerodinamik 4. Konfor 5. Ergonomi maliyeti.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1. Yakıt tasarrufu 2. Sürtünme 3. Aerodinamik 4. Konfor 5. Ergonomi maliyeti."— Sunum transkripti:

1 1. Yakıt tasarrufu 2. Sürtünme 3. Aerodinamik 4. Konfor 5. Ergonomi maliyeti

2  Yakıt tasarrufu yapabilmek için en önemli etken aracın bakımlarının tam olmasıdır.  Aracı dururken ısıtmak yerine dü ş ük devirde kullanarak yolda ısıtmak gerekir. Bir araç bir saat rölantide çalı ş ırsa en az 1 litre ekstra yakıt tüketir.  Hız motora bir anda yüksek hacimde yakıt iletti ğ i için, israfı artırır. Hız, yava ş yava ş artırılmalıdır.

3 2. Sürtünme Kışın araç lastiklerine zincir takmak Araçların fren sistemleri Gemilerin burunlarının “V” şeklinde olması Kamyonların tekerleklerinin tırtıklı olması. Motor parçaları sürtünmesin diye konulan yağlar. Her türlü (hava-deniz-kara) araçların aerodinamik şekilde üretilmeleri.

4 3. A ERODINAMIK Araçlarda aerodinamik yapının korunması için spoiler kullanılmaktadır. Otomobiller rüzgar tünellerinde test edilerek, spoiler ve kanatlar yardımıyla en uygun hava direnci katsayısına ulaşmaktadır. Hava direnci katsayısı bir otomobilin ne kadar dirençle karşılaşacağını gösterir. Ön panel altına hava kesiciler yerleştirilerek aerodinamik yapıya katkı sağlanır.

5  Ulaşım araçları yolcu taşımak için özel donatıları olan taşıtlardır.  Bu taşıtlar, yolcuların güvenliğini ve konforunu sağlamak için düzenlenmiştir.  Yolcular için oturma yerleri, havalandırma ve iklimlendirme donatıları bu düzenlemelere en önemli örneklerdir.

6 5. Ergonomi Maliyetleri Araç donanımlarının uygun bir şekilde yapılması. Çalışma ortamlarının düzenlenmesi. İ ş sa ğ lı ğ ı ve iş güvenli ğ inin sa ğ lanması. Verimlilik ve kalitenin yükseltilmesi. Etkili kullanım için İ nsan-Makine etkileşimi.

7 KARA, SU,HAVA VE UZAY ULAŞIM TEKNOLOJİLERİ

8  Kara ulaşımında kullanılan araçlar  - Taksi  - Minibüs  - Otobüs  - Metrobüs  - Otomobil  - Motosiklet  - Kamyon  - Kamyonet

9 Deniz ulaşımında kullanılan araçlar - Vapur - Gemi - Yat - Tanker - Sandal - Tekne

10 Hava ulaşımında kullanılan araçlar: - Jet - Helikopter - Uçak Demiryolu ulaşımında kullanılan araçlar: -Tren - Tramvay - Feniküler -Metro

11 TASARIM ÇEVREYİ KORUYAN MIKNA ARABA Projenin amacı; karbondioksit salınımını azaltarak küresel ısınmayı önlemeye yardımcı olmak. Çevre ve insan sağlığını korumaya yardımcı olmak. Yöntem; oyuncak bir arabanın arkasına mıknatıs yerleştirilir. Direksiyonun yanına kontrol mekanizması ve bu mekanizmanın ucuna bir mıknatıs yerleştirilir. Arabanın hareket ettirilmesi için direksiyonun yanındaki mekanizma yardımıyla gerekli mesafe ayarlanarak arabanın hareket ettirilmesi sağlanır. Araba hareketine bu sistemle başlayıp devam edecektir. Böylece petrol türevi yakıtların kullanımı azalacağı için karbondioksit salınımı da azalacaktır. Bu durum küresel ısınmanın azalmasına, çevre ve insan sağlığının korunmasına yardımcı olacaktır.

12 MIKNA ARABA

13


"1. Yakıt tasarrufu 2. Sürtünme 3. Aerodinamik 4. Konfor 5. Ergonomi maliyeti." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları