Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SÜT SIĞIRCILIĞINDA BAŞARILI OLMAK İÇİN NELER YAPALIM?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SÜT SIĞIRCILIĞINDA BAŞARILI OLMAK İÇİN NELER YAPALIM?"— Sunum transkripti:

1 SÜT SIĞIRCILIĞINDA BAŞARILI OLMAK İÇİN NELER YAPALIM?
Veteriner Hekim Tahir S. YAVUZ

2 1.Saman: Samanı azaltalım, mümkünse yarım kg’a indirelim. Kuru otlar, hasıllar, yonca, silaj gibi kaliteli kaba yemlerle ineklerimizi besleyelim.

3 2.Duvar: Sabit duvarlar yerine, perdeleri tercih edelim. Soğuklar için perde ile önlem alırken, sıcak havalar için inekleri serinletmenin yolunu arayalım.

4

5

6

7

8

9

10 1 Dakika çalışacak Ortam Sıcaklığı 22 – 25°C‘nin üstüne çıktığında sensörler vasıtasıyla devreye girecek

11 3.Yemleme Sistemleri: Öğünle yemleme yerine “açık büfe” yemlemeyi tercih edelim. İneğimiz yemliğe her gittiğinde yem bulsun. Yemlikten “ağzı boş” dönmesin.

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26 4.Kaba ve Kesif yemleri Karıştırarak Verelim.
Kaba yemler: Ot, silaj, yonca, saman ve hasıllar. Kesif yemler: Kırılmış veya ezilmiş buğday, arpa, mısır, yulaf gibi tane yemler. Pamuk, ayçiçek, soya fasulyesi gibi yağlı tohumların küspelerini veya fabrikadan alınan yemler Kaba ve kesif yemleri birbirine karıştırarak verelim. İşkembe içindeki sindirimi sağlayan mikropları ve işkembenin asit derecesini sabit tutmaya çalışalım.

27 5.Kuru Dönem-Geçiş Dönemi Yemlemesi:
Kuru dönemin sonuna doğru bol ve kaliteli kaba yem ile, doğumdan sonra vereceğimiz süt yemini karıştırarak ineğimizi hazırlayalım. Kaba yem olarak yonca ve silaj dışındaki kaliteli kaba yemleri, kuru çayır otu, kurutulmuş fiğ ve hasılları, çok az miktarda samanı tercih edebiliriz. Geçiş dönemi yemlemesi yaparsak; şirdenin yer değiştirmesi (Abomasum deplasmanı), süt humması, gizli hipokalsemi, ketosis, sonun atılamaması, rahim iltihapları gibi problemler için önlem almış oluruz.

28 6.Sığırları Boynundan Bağlı Olarak Tutmayalım:
Sığırları serbest bırakırsak kızgınlık belirtilerini daha iyi gösterirler. Strese girmezler. Barınak içinde temiz ve kuru ortamlar sağlayalım ve onların konforlarını düşünelim.

29

30

31

32 7.Sağım: “Kuru ve temiz sağım” sistemini tercih edelim. Ön daldırma ve son daldırma teknikleriyle, memeyi yıkamadan sağalım.

33 8.Buzağıları doğar doğmaz annelerinin yanından ayırarak Kuru ve Temiz bir yere koyalım.
Buzağıyı tamamen ona özel bir yere koyarak , ilk 2 saat içinde en az 2 litre ağız sütünü içtiğinden emin olalım. İlk 12 saat içinde ise en az 6 Litre ağız sütü içirelim.

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46 9.Koruyucu Hekimlik: Hastalık ortaya çıktıktan sonra çare aramayalım. Uygun barınak Uygun yemleme Uygun aşılama Uygun boğa sperması kullanmakla hayvanlarımızı önceden koruyabiliriz.

47

48 Koruma ucuz ve garantilidir.
Tedavi, pahalı olup, tedavi girişimlerinin her zaman başarılı olacağına garanti verilemez.

49 10.Yemleri İnce Öğütmeyelim:
Un haline getirilmiş yemlerden uzak duralım. Ezme veya kırma tarzında hazırlanmış yemleri kullanalım. Ayrıca çok ince kıyılmış kaba yemlerden de kaçınalım.

50 11.Profesyonel Yardımları İhmal Etmeyelim.
Süt sığırcılığı işletmesinde yeni doğmuş buzağıların, doğumu çok yaklaşmış ve yeni doğurmuş ineklerin profesyonel yardıma ihtiyaçları vardır. Bu profesyonel yardımları; enerji, vitamin, mineral destekleri olarak düşünebiliriz.

51 12.Klinik ve subklinik hipokalsemiye karşı önlem alalım.
Doğuma 2-8 gün kala (doğumdan 1 hafta önce) yüksek dozda (10 milyon ünite) D3 vitamini enjekte edelim. Gizli hipokalsemiyi ve süt hummasını önlersek; güç doğumu, rahimin dışarı fırlamasını (uterus prolapsusu), sonun atılamamasını, şirdenin yer değiştirmesini (abomasum deplasmanı), topallık, metritis ve mastitisi de önlemiş oluruz.

52 13.Mastitisle mücadeleyi sürdürelim:
Gizli ve görünen mastitisler (Meme iltihabı), süt işletmelerini her zaman zarara uğratan başlıca hastalıklardır. Uygun sağım teknikleri, Aşılama, Kuru dönem tedavisi, Memeleri dayanıklı kılacak yem katkı maddeleri mastitisle mücadelede bizlere yardım edecek önlemlerdir.

53 14.Lohusa izleme programını uygulayalım:
Doğumu takip eden günlerde, sağım dönüşü, yemliğe giden inekleri izleyelim. Yemliğe gitmeyip yatan veya yemliğe gittiği halde yem yemeyen ineklerin mutlaka vücut ısısını alalım. Vücut ısısı yüksek veya düşük olanlara özel uygulamalar yapalım.

54 15.Buzağıları Koruyalım:
Buzağı kayıplarını önleyelim. Annelerin kuru dönemde aşılanmasını, ağız sütünü, takviye gıdaları, temiz hava ve temiz suyu ihmal etmeyelim.

55 16.Kızgınlık Takibini İyi Yapalım:
Döl tutma kızgınlık ile başlar.

56 17.Sürünün Genetik İlerlemesini Sürdürelim:
Sürüye uygun spermaları kullanalım. Sperma masrafı işletmenin diğer masraflarının yanında en düşük miktarı tutar (%2). Ancak; sürünün geleceğini en çok etkileyen yatırım kaliteli boğa tohumu kullanmaktır.

57 Kullanılan boğa tohumu sürüyü yıllar boyu etkileyecektir.
İyi yönde veya kötü yönde!

58 18.İşletmenin her bölümünde “Kuru ve Temiz” ilkesine uyalım:
Buzağı barınakları Sağım Yatak yerleri Biberonlar Kovalar mutlaka “Kuru ve Temiz” olmalıdır. Kuru değilse, temiz değildir.

59

60

61

62 19.Parazit mücadelesini ihmal etmeyelim.
İç, dış parazitler ile kan parazitleri konusunda gerekli önlemleri alalım.

63 20.İyi kayıt, İyi Gözlem: İşletmede mutlaka bir kayıt sistemi geliştirelim. Sonun atılamaması Ketosis Süt Humması Klinik mastitis Abomasum deplasmanı (şirdenin yer değiştirmesi) Topallık Güç doğum Metritis (rahim iltihabı) gibi problemleri not alalım.

64 Buzağılama aralığı Sürüden mecburi çıkarma sebepleri Somatik hücre sayısı Bir buzağı için suni tohumlamada kullanılan payet sayısı Sürüde ortalama süt verme süresi (SGG = SGS = DIM) Sürüde ortalama boş gün sayısı gibi rakamları bilirsek çiftliğimizin durumunu ve ana problemlerimizi görmüş oluruz.

65 www.atafen.com.tr info@atafen.com.tr
TEŞEKKÜR EDERİZ…


"SÜT SIĞIRCILIĞINDA BAŞARILI OLMAK İÇİN NELER YAPALIM?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları