Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ"— Sunum transkripti:

1 NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TURİZM COĞRAFYASI TÜRKİYE’NİN TARİHSEL COĞRAFYASI NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ © Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu ubyo.nisantasi.edu.tr

2 11 Doğu Anadolu ve Urartu Uygarlığı
Hitit sonrası Doğu Anadolu’da yeni bir siyasal güç ortaya çıktı. Doğu Anadolu Dağlar, yüksek platolar geçit vermez. İklim Sert, ulaşım, iletişim olanakları sınırlı. Urartu Devleti Tek bir halktan oluşmuyor. Kökeni Hurriler'e uzanır. Günümüzde Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da aşiretler etkin konumdadır.

3 11 Urartu Uygarlığı Urartu Devleti Yöneticileri yabancı bir halktan geliyordu. Uygarlık Dağ Uygarlığı Urartu Devleti Adı Biainil olarak nitelerdi. Asur'da – Asurca Uruatri(u) Baş Tanrı Her şehrin en yüksek yerinde adına tapınak yapılan Haldi. Sanat Urartular taş ve metal işçiliğinde uzmandır. Batı'ya Bronz kazanlar ve silahlar satardı.

4 11 Urartu Uygarlığı Urartu Devleti Van Gölü, Yukarı Fırat ve Dicle bölgesinde. Nemrut ve Süphan Dağları sınırları içinde. Doğuda Ermenistan ve İran. Güneyde Mezopotamya. Coğrafi konum nedeniyle ulaşım ve iletişim olanakları sınırlı. Ekonomi Çiftçilik, çobanlık, göçebe aşiretler. Tarım. Günümüzde Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da benzer bir görünüm vardır. Aşiretler farklı bölgelerde etkin konumdadır.

5 Urartu Devleti Sınırları ve Başlıca Şehirleri
Üstel, F (Yayın Yönetmeni.) Gençler İçin Çağdaş Coğrafya. Epsilon Yayınevi, İstanbul. s.127

6 11 Urartu Uygarlığı Urartuların Çağdaşları Ermenistan Assur Pers Frig Muşki Hurri Geç Hitit Lidya Devleti İyonyada Yunan kolonileri Kimmerler ve İskitler. Anadolu'da Arazi engebelidir, dağlık alanlar oldukça fazladır. Kapalı coğrafi birimlerde farklı devletler oluşur.

7 11 Urartu Uygarlığı Maden İşçiliği Bakır Tunç Gümüş Taş işçiliği Doğal Kaynaklar Maden, akarsu Orman, bitki örtüsü Tarım Sulama kanalları Barajlar Yapay göller Doğa koşullarını değerlendirmişlerdir.

8 11 Urartu Uygarlığı Başkent Tuşpa Kale Saray yapıları Tanrı Haldi'ye adanmış bir tapınak Sarnıçlar Depo Kaya mezar odaları - Yönetici sınıf için Kralın ve yöneticilerin yaşayacağı alanlardan oluşurdu.


"NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları