Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BLOCKCHAİN NEDİR ? Blok zinciri, ilk defa Bitcoin ile ortaya konulmuş olan, içerisinde kayıtların birbirine kriptografik elementlerle bağlı olduğu sürekli.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BLOCKCHAİN NEDİR ? Blok zinciri, ilk defa Bitcoin ile ortaya konulmuş olan, içerisinde kayıtların birbirine kriptografik elementlerle bağlı olduğu sürekli."— Sunum transkripti:

1

2 BLOCKCHAİN NEDİR ? Blok zinciri, ilk defa Bitcoin ile ortaya konulmuş olan, içerisinde kayıtların birbirine kriptografik elementlerle bağlı olduğu sürekli büyüyen dağıtık bir veritabanıdır.Bu veritabanındaki kayıtlar bir blok olarak paketlenmiş ve değişime karşı korunmak amacıyla kendinden önce gelen blokların Hash değerleriyle bağlanmıştır. Bu dağıtık veritabanı fikrinin en bilinen uygulaması kriptopara için dağıtık bir şekilde tutulabilecek para aktarım ve kayıt defterlerinin oluşturulmasıdır.Bu şekilde tutulan bir veri gerçekte bir bankanın gelir-gider defterine benzeyen bir şekilde zaman damgalarıyla beraber tutulan bir yığın kayıttan oluşur.Bitcoin üzerinde herhangi bir yönetim merkezi olmadığından , kullanıcılar peer- to- peer şeklinde izne gerek olmaksızın bu platformdan faydalanabilirler.

3 ■ Çok basit bir blockchain şeması

4 Blockchain’i günümüzde kullanılan geleneksel veritabanlarından ayıran en önemli özellik “Dağıtık “ bir yapıya sahip olmasıdır. Yani blockchain’e eklenen verilerin bir kopyası sisteme dahil olarak pek çok bilgisayarda eşzamanlı olarak kaydedilir. Böylece sisteme hizmet eden bilgisayarlardan birkaçının başına bir şey gelecek olsa bile blockchain’in güncel hali diğer bilgisayarlarda bulunduğu için herhangi bir kayıp yaşanması söz konusu değildir. Bugün dijital ortamda veri saklamak için kullandığımız veritabanlarının mimarisi gereği merkezi bir yapıya sahiptir. Google ve Facebook gibi dev firmaların verileri dünyanın birçok noktasındaki sunucu çiftliklerinde saklandığı için bu sistemlerinde dağıtık olduğunu söyleyebiliriz ancak bu veri depolama sistemleri sahip oldukları mimari gereği merkezi bir yapıya sahiplerdir.

5

6 MERKEZİ VERİ DAĞITILMIŞ VERİ
Blockchain network ‘üne bağlı tüm bilgisayarlar aynı blockchain veritabanına sahiptir.Herkes geçmiş işlemlere erişme imkanına sahiptir. Hiçbir taraf tek başına veriyi veya bilgiyi kontrol edemez.Her bir taraf işlem yapacağı tarafla ilgili kayıtları doğrulayabilir ve bunun için bir aracı gerekmez. Facebook, Google, Uber, Amazon gibi iş modelleri kendilerine ait sunucularda bizim bilgilerimizi tutarken bu veriler üzerinden gelir elde etmektedir.Verilerin tamamı bu şirketlere aittir ve tüm şifrelerde onlardadır. Hack’lenebilirler. Verileri kaybedebilirler. Hata yapabilirler.

7 NERELERDE KULLANILABİLİR ?
Günümüzde Bitcoin ve diğer sanal paraların dışında da Blockchain teknolojisinin kullanıldığı alanlar mevcuttur. Örnek vermek gerekirse, Estonya hükümeti Blockchain teknolojisini kullanarak vatandaşlarına ilk elektronik oylama sistemini getirmiştir. Bununla beraber, Hollanda merkezli bazı bankalar Blockchain’i kullanarak masraflarını azaltmak için çalışmalar yürütmektedir. Devamla, Avustralya Borsası Blockchain teknolojisini, borsada işlem gören hisse senetlerinin kayıt altına alınması konusunda test etmektedir. Blockchain teknolojisi, sanal veri tabanlarının kullanıldığı banka işlemlerinde, tapu ve nüfus kayıtlarında ve dijital kimliğin kullanıldığı her türlü alana uygulanabilir bir teknolojidir. Bu nedenle Blockchain gelecekte hayatımızın önemli bir kısmında kullanılacak bir teknoloji olarak değerlendirilmektedir. 

8 HAZIRLAYAN EVŞİN DARA


"BLOCKCHAİN NEDİR ? Blok zinciri, ilk defa Bitcoin ile ortaya konulmuş olan, içerisinde kayıtların birbirine kriptografik elementlerle bağlı olduğu sürekli." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları