Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SEBEPSİZ ZENGİNLEŞME Bir kişinin mal varlığına haklı bir sebep olmaksızın diğer bir kişinin mal varlığının çoğalması, zenginleşmesi demektir. Haklı bir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SEBEPSİZ ZENGİNLEŞME Bir kişinin mal varlığına haklı bir sebep olmaksızın diğer bir kişinin mal varlığının çoğalması, zenginleşmesi demektir. Haklı bir."— Sunum transkripti:

1 SEBEPSİZ ZENGİNLEŞME Bir kişinin mal varlığına haklı bir sebep olmaksızın diğer bir kişinin mal varlığının çoğalması, zenginleşmesi demektir. Haklı bir sebep olmadan bir kişinin malı çoğalırken buna bağlı olarak karşı tarafın malı azalır. Sebepsiz zenginleşme durumunda zenginleşen karşı tarafa bu zenginleşmeyi vermelidir. Bu dava öğrenmeden itibaren iki yıl her halde fiilin gerçekleşmesinden itibaren on yıl içerisinde açılır.

2 BORÇLARIN İFA EDİLMESİ
İfa borcun konusu olan edimin yerine getirilmesidir. Para borçları alacaklının yerleşim yerinde ifa olunur. Belirli bir şeyin teslim borcu, o şeyin sözleşme yapılırken bulunduğu yerde ifa olunur. Parça borcunda bir malın tüm özellikleri özel olarak belirtilmiştir. Örneğin şase numaralı BMW’nin teslimi bir parça borcudur. Parça borçlar sözleşme kurulurken neredeyse orada ifa edilir. Aranacak borçlar ise borçlunun yerleşim yerinde ifa edilir. Örneğin kambiyo sentleri (bono, poliçe, çek) Not: para borçları götürülecek borçlardır.

3 İfa zamanı Muaccel borç müeccel borç
Vadesi gelmiş borç vadesi gelmemiş borç

4 Vade olarak ayın başı, ayın ortası, ayın sonu denilirse ayın başından 1. gün, ayın ortası denirse 15’ini, ayın sonundan ise o ayın en son günü anlaşılır. Borç iş saatlerinde yerine getirilir.

5 İki tarafa borç yükleyen sözleşmeler

6 Satım, kira gibi sözleşmeler her iki tarafa borç yükler borçlar

7 Borçlar hukukunda iki tane kavram vadır. Biri defi diğeri itiraz
Defi: bir borcun varlığını kabul etmekle birlikte o borcu yerine getirmemek için nedenleriyle üstlenmektedir. Örneğin:zamanaşımı İtiraz: Borcun ödendiği ya da borcun hiç olmadığını belirtmektedir.

8 Ödemezlik defi her iki tarafa borç yükleyen bir sözleşmede taraflardan biri edimini yerine getirmeden diğer tarafın yerine getirmesini isterse karşı taraf ödemezlik definde bulunabilir.


"SEBEPSİZ ZENGİNLEŞME Bir kişinin mal varlığına haklı bir sebep olmaksızın diğer bir kişinin mal varlığının çoğalması, zenginleşmesi demektir. Haklı bir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları