Sunuyu indir
Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz
YayınlayanDirenç Doğançay Değiştirilmiş 5 yıl önce
1
ECOMİLK BUZAĞI MAMASI Veteriner Hekim Tahir S. YAVUZ
3
Buzağı Yetiştiriciliği Bugün doğan buzağılar Yarının sütçü inekleridir
Bu nedenle: İyi buzağı yetiştiriciliği, Çiftliğinizin devamlılığı için önemlidir!
4
Buzağı Yetiştiriciliğinde Anahtar Noktalar Doğum Kolostrum Beslenme Sistemi Sindirim Sağlık
5
Doğum ile ilgili anahtar noktalar:
1.Boğa seçimi 2.İnek besleme stratejisi 3.Buzağılama bölümü 4.Hijyen 5.Göbek kordonu dezenfeksiyonu 6.Kolostrum
6
A. Pasif bağışıklık kolostrum ile oluşur
B. Elde edilen (aktif) bağışıklık
7
Kolostrumdaki Antikorlar
Kolostrumda bulunan antikorların emilimi sadece ilk 24 saat içinde mümkündür!
8
ANTİKOR EMİLİMİ Doğumdan 0-8 saat sonra: Doğumdan 8-24 saat sonra:
Abomasum asidifiye olmamıştır. Maksimum antikor emilimi vardır. Doğumdan 8-24 saat sonra: Abomasum asit üretir. Bağırsak duvarında salgı üretilir. 24 saat sonra: Antikor emilimi olmaz.
9
Doğumdan Sonra ilk 8 saat
Antikor Emilimi Doğumdan Sonra ilk 8 saat Abomasum (Şirden) asidifiye olmamıştır. Bağırsak gözenekleri açıktır. En yüksek seviyede antikor emilimi vardır.
10
Abomasum asit üretmeye başlar. Bağırsak duvarlarında salgı üretilir.
Doğumdan 8-24 Saat Sonra Abomasum asit üretmeye başlar. Bağırsak duvarlarında salgı üretilir. Bağırsak gözenekleri küçülür.
11
Kolostrum:Doğumdan hemen sonra Sık Tam ölçüsünde Taze Verildiğinde;
Sonuçlar: daha çok antikor daha iyi gelişim daha az ishal problemi daha sağlıklı buzağılar
12
Besleme Sistemi: İlk 3 gün Kolostrum 3.-7. gün Ecomilk 2.-8. hafta
Hafta Sütten Kesilme Kolostrum Ecomilk Konsantre Yemler Kaba Yem Taze Su Besleme planı Besleme sıcaklığı Sulandırma oranı
13
Yem Çeşidinin Mide Gelişimine Etkisi:
Süt 4 midenin ve vücut ağırlığının orantılı gelişimini sağlar. Kaba Yem Rumen boyutunun büyümesine büyük etkisi vardır. Konsantre Yem Rumen papillalarının boyutlarının ve uzunluklarının artmasına büyük etkisi vardır Su Kaba yem ve konsantre yemlerin sindirilmesini stimule eder.
15
Klasik Üretim İşlemi
16
Homojenizasyon ile Yağ partikülleri orijinal boyutlarının 1/1000’ne parçalanır. Bu da sindirimi son derece kolaylaştırır.
18
Proteinin sindirilebilirliği
%Protein içeriği x % sindirilebilirlik=fayd.protein mikt. %20 x %97 = %19.4 %22 x %85 = %18.7 %20 x %3 = %0.6 %22 x %15 = %3.3 Ham protein Sindirilemeyen Barsakta sindirilemeyen 5 kat fazla Protein = İSHAL RİSKİ
19
Yağın sindirilebilirliği
%Yağ içeriği x % sindirilebilirlik=fayd.yağ mikt. %15.5 x %95 = %14.7 %17 x %85 = %14.5 %15.5 x %5 = %0.8 %17 x %15 = %2.5 Ham yağ Sindirilemeyen Barsakta sindirilemeyen 3 kat fazla yağ = İSHAL RİSKİ
20
Ecomilk/Classico TU Protein: Mükemmel protein kaynakları
Sindirimi kolay Yağ partikülleri protein ile kaplı Yağ: Mükemmel yağ kaynakları Çok küçük yağ partikülleri Daha düşük ishal riski Yüksek kuru madde içeriği (%97)
21
Ecomilk/Classico TU Optimum Buzağı Yetiştiriciliği İçin
Kolay çözünür Solüsyon içinde stabildir Temiz kovalar Buzağılar için lezzetli Güvenli buzağı yetiştiriciliği Optimum rumen gelişimi Yüksek büyüme hızı
22
Sütten Kesilme Çeşitli Kriterler: Yaş: yaklaşık 8-12 haftalık
Ağırlık: yaklaşık kg Konsantre yem alımı: gr Buzağı maması tüketimi: yaklaşık 38 kg Önemli: Buzağının Genel Gelişimi: Sütten kesme zamanını beslenme programı değil, çiftçi belirler!
23
FRANSA’DAN İTHAL BUZAĞI MAMASI ECOMİLK
24
HER KİLOGRAM MAMADAKİ VİTAMİN
GARANTİLİ ANALİZLER İÇERİĞİ HER KİLOGRAM MAMADAKİ VİTAMİN Ham Protein (en az) % 20 Vitamin A IU Ham Yağ % 14 Vitamin D3 (en az) 2.000 IU Ham Kül (en çok) % 10 Vitamin E 100 mg/kg Ham Selüloz (en çok) % 1 Vitamin K3 6 mg Nem (en çok) % 3,5 Vitamin C 250 mg Laktoz % 36 Vitamin B1 20 mg Kalsiyum (en az) % 0,7 Vitamin B2 Fosfor (en az) % 0,85 Vitamin B6 8 mg Magnezyum % 0,08 Vitamin B 12 80 mcg Demir 50 ppm Kobalt 0,5 ppm Metabolik Enerji 4315 kcal/kg Selenyum 0,3 ppm Çinko (en az) 40 ppm İyot 4,0 ppm Bakır 15 ppm Mangan (en az) 8 mg/kg Sodyum % 0,6 Hidroklorik Asit'te çözünmeyen kül Sodyum klorür
25
KOLOSTRUM Günde 4 defa 1/2 lt
MAMA İLE BESLEME PROGRAMI YAŞ MAMA TOPLAM 1-4 gün KOLOSTRUM Günde 4 defa 1/2 lt 2 lt MAMA İLE BESLEME PROGRAMI SABAH AKŞAM 5-7 gün 1.5 lt. 3 lt. 2. hafta 2 lt. 4 lt. 3-4. hafta 2.5 lt. 5 lt. 5-6. hafta 6 lt. 7-8. hafta 9. hafta 10. hafta 1 lt.
26
MAMANIN HAZIRLANIŞI • Karışım oranı 1:8 (1 kg Classico +8 litre su=9 litre mama) • Biberona ya da kovaya yarı ölçek suyu koyun • Karıştırarak tüm mamayı yavaş yavaş ekleyin. • Topaklar çözülene kadar karıştırın. • Besleme sıcaklığını elde etmek için kalan suyu (ister soğuk, ister sıcak) ekleyin. Su sıcaklığı: Yaklaşık 55 °C Besleme Sıcaklığı: °C
27
MAMADAN KESME Buzağı ağırlığı kg, göğüs ölçüsü de cm’ye ulaştığı zaman mama ile beslenmeye son verilmelidir. Daha önce mama ile beslemeye son verilmez. Buzağının sütten kesme ağırlığının daha çok olması isteniyorsa yukarıdaki ölçülerden daha fazla mama verilmelidir. • Özel bir teknoloji ile hazırlanan yağ ve protein zerrecikleri bağırsaklarda tamamen emilir. Böylece mamadan yararlanma çok yüksek oranda gerçekleşir. • Ilık suda hızla ve tamamen çözünür, topaklaşmaz. Kesinlikle ishale sebep olmaz.
28
KOLOSTRUM (AĞIZ SÜTÜ) • Doğumdan hemen sonra en az 1/2 litre ağız sütü içirilmelidir. İlk 2 saat içinde ağız sütü en az 2 lt.ye tamamlanmalıdır. • İlk dört gün boyunca biberonla ağız sütü vermeye devam edilmelidir • Ağız sütü taze taze tükettirilmelidir. • 4. günden sonra ağız sütü yerine Ecomilk Classico’ya geçilmelidir. DİKKAT • 2. haftadan sonra buzağının önünde devamlı taze su, pelet yem ve kaliteli kuru çayır otu bulundurulmalıdır. • Hayvanlar yemlere kolay ulaşabilmelidir.
29
SÜTTEN KESME • Hayvan aşağı yukarı 10 haftalık olmalıdır
SÜTTEN KESME • Hayvan aşağı yukarı 10 haftalık olmalıdır. • Günlük pelet yem tüketimi grama ulaşmış olmalıdır. • Hayvan sağlıklı görünmeli ve gelişmiş olmalıdır. İMALATÇI FİRMA Sofivo sas - B.P Conde-sur-Vire Fransa
31
www.atafen.com.tr info@atafen.com.tr
TEŞEKKÜR EDERİZ.
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.