Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ECMO Merkezi Neden? Nasıl? PERFÜZYONİSTLER DERNEĞİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ECMO Merkezi Neden? Nasıl? PERFÜZYONİSTLER DERNEĞİ"— Sunum transkripti:

1 ECMO Merkezi Neden? Nasıl? PERFÜZYONİSTLER DERNEĞİ
Bölgesel Eğitim Toplantıları ECMO Merkezi Neden? Nasıl? Semih Ufuk TEZEREN MPS, ECCP Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Perfüzyon Birimi 29/Eylül/2018 Cumartesi Şahmeran Merit Otel / Van

2 Ekstrakorporeal Membran Oksijenasyonu (ECMO) ilk kez 1975 yılında solunum yetmezliği olan yenidoğanlarda başarılı bir şekilde kullanılmıştır. Günümüzde, geleneksel medikal tedaviye yanıt vermeyen, solunum ve / veya kalp yetmezliği olan yenidoğan, çocuk ve yetişkin hastalar için kabul edilen bir tedavi şeklidir. ECMO, potansiyel olarak geri dönüşlü kardiyak ve / veya solunum yetmezliği olan hastalarda geçici yaşam desteği için modifiye kardiyopulmoner baypas devresinin kullanımı olarak tanımlanmaktadır. ECMO, gaz değişimi ve ayrıca kalp desteği için bir mekanizma sağlar, böylece mevcut akciğer ve / veya kalp hastalığından iyileşmeye izin verir. ABD'de yılda yaklaşık 2800 yenidoğanın fayda sağlayabileceği tahmin edilmektedir (her 1309 canlı doğumdan biri). Pediatrik ve yetişkin hastalar artan sayılarda başarılı bir şekilde tedavi edilmektedir.

3 ECMO merkezleri, üçüncü basamak Neonatal Yoğun Bakım Ünitesi, Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi ve / veya Yetişkin Yoğun Bakım Ünitesi ile birlikte üçüncül merkezlerde yer almalıdır. ECMO Merkezleri, yılda en az 6 ECMO hastasını destekleyebilecek coğrafi bölgelere yerleştirilmelidir. Yeni bir program geliştirilirken, yılda 6'dan az vaka temin etmenin maliyet etkinliği, ya da bu hasta sayısından daha azının tedavisi ile ilişkili klinik uzmanlık eksikliğiyle birlikte dikkate alınmalıdır. ECMO Merkezleri, ELSO Sicili'ne katılım da dahil olmak üzere Ekstrakorporeal Yaşam Destek Organizasyonuna (ELSO) aktif olarak katılmalıdır.

4 ECMO Merkezi 1) Genel yapı 2) Takım 3) Fiziksel tesisler ve ekipman
4) Hasta seçim kriterleri 5) Hasta takibi 6) Eğitim 7)Değerlendirme

5 Genel Yapı a) Merkezin genel operasyonundan sorumlu tek bir doktor ECMO program direktörü. b) Teknik personelin gözetim ve eğitimi, ekipmanın bakımı ve hasta verilerinin toplanması sorumluluğu olan bir ECMO koordinatörü. c) Çok disiplinli ve eşgüdümlü çalışabilecek ECMO ekibi. d) ECMO hastalarının klinik yönetimini, ekipmanın bakımını, ECMO tedavisinin sonlandırılmasını ve ECMO hastasının takibini özetleyen resmi politika ve prosedürler gözden geçirilmek üzere hazır bulununan sekreterya. e) Eğitim için uygun laboratuvar alanı mevcut olmalıdır.

6 2) Takım a) Tıbbi direktör, ECMO desteğinde özel eğitim ve deneyime sahip bir kurul onaylı neonatolog, yoğun bakım uzmanı, pediatri, kardiyovasküler, toraks cerrahı, travma cerrahı olmalıdır. b) ECMO koordinatörü, deneyimli bir yenidoğan, pediyatrik veya yetişkin yoğun bakımda kayıtlı hemşire, en az 1 yıllık YBÜ deneyimine sahip kayıtlı bir solunum terapisti veya ECMO deneyimi olan sertifikalı bir klinik perfüzyon uzmanı olabilir. c) ECMO eğitimi almış, yoğun bakım tecrübesi olan hemşireler. d) Perfüzyon ekibi. e) Fizyoterapistler. f) Biyomedikal cihazlar için teknik servis.

7 3) Fiziksel tesisler ve ekipman
ECMO merkezi, rutin kullanılan yoğun bakım ünitesinden uzakta ise, acil durumlarda gerekli personel desteği için etkin iletişim ağına sahip olmalıdır. ECMO merkezinin tüm çalışanları, ECMO girişimleri için kullanılan sarf malzemeleri ve bunların yerlerini bilmelidir. Tüm ekip ECMO konsolunda görülen alarmları ve nasıl giderilmesi gerektiğini bilmelidir. Özellikle ACT ve kan gazı cihazları ulaşılabilen yerde olmalıdır. Acil girişimler için yeterli ışık kaynağı, cerrahi enstrümanlar, kanüller, sıvılar hastanın yakınında kolay ulaşılabilir yerde olmalıdır. Ameliyathane ünitesinde bir oda ve kalp akciğer makinesi hazır bekletilmelidir.

8 4) Hasta seçim kriterleri
a) ECMO, geleneksel medikal tedaviye cevap vermeyen, ciddi, akut kardiyak ve / veya solunum yetmezliği olan seçilmiş yenidoğan, pediatrik ve yetişkin hastalar için endikedir. b) Her ECMO merkezi, endikasyonlar ve kontraendikasyonlar dahil olmak üzere ECMO tedavisi için kurumsal kriterler geliştirmelidir. c) ECMO merkezinin aktarım için kurallar geliştirmelidir. d) ECMO hasta ve ECMO hastalarının sadece bir ECMO sevk merkezinde sağlanan hizmetler geliştirilmelidir.

9 5) Hasta takibi Her ECMO merkezi, uygun alt uzmanlık desteğine sahip ECMO hastası için iyi tanımlanmış, gelişmiş takip programına sahip olmalıdır.

10 Eğitim dünyayı değiştirmek için kullanabileceğimiz en güçlü silahtır.
Her ECMO merkezi, tüm ECMO takımının eğitimi, sertifikasyonu ve yeniden sertifikasyonu için iyi tanımlanmış bir programa sahip olmalıdır. Teorik dersler, ECMO ekipmanı ile laboratuvar eğitimi, Yatak başı eğitimi, Takım üyelerinin yeterliliğini test etmek için tanımlı bir sistem. Dünyayı değiştirmek için kullanacağımız en güçlü silah eğitimdir. Eğitim dünyayı değiştirmek için kullanabileceğimiz en güçlü silahtır. Nelson Mandela ( )

11 tanımlanmış bir sistem oluşturulmalıdır.
7) Değerlendirme a)ECMO üyelerinin toplantılarının rutin olarak gözden geçirilmesi, ekipman ihtiyaçları, idari ihtiyaçlar ve diğer ilgili konular için yapılmasının sağlanması için iyi tanımlanmış bir sistem oluşturulmalıdır. b) Herhangi bir majör komplikasyon veya ölümün derhal gözden geçirilmesi hem ECMO ekip üyeleri hem de hastanedeki sorumlu komite ile birlikte yapılmalıdır. c) Çok disiplinli bir yaklaşımla resmi klinik patolojik vaka incelemeleri düzenli olarak yapılmalıdır d)Merkezin derlenmiş verilerini veya ELSO ECMO Tesciline sunulan verilerin derlenmiş raporunu kullanan bir Yıllık Veri Raporu, kalite güvence incelemesi için mevcut olmalıdır. e) Ekipmanların bakımını belgeleyen kayıtlar tutulmalıdır. 7) Değerlendirme

12

13

14 Hemşire deski Kapalı devre yayın

15 Kan gazı cihazı ACT cihazı

16

17

18

19

20 Teşekkür ederim…


"ECMO Merkezi Neden? Nasıl? PERFÜZYONİSTLER DERNEĞİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları