Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SERT VE YUMUŞAK ÇEKİRDEKLİ MEYVE ZARARLILARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SERT VE YUMUŞAK ÇEKİRDEKLİ MEYVE ZARARLILARI"— Sunum transkripti:

1 SERT VE YUMUŞAK ÇEKİRDEKLİ MEYVE ZARARLILARI
Uzm. Vildan BOZKURT Ankara Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Kasım Antalya

2 Zirai Mücadeleye karar vermek için;
-zararlının doğru teşhis edilmesi, -ekonomik zarar eşiklerinin dikkate alınması gerekmektedir. Zararlılarla Mücadelede Hedef “ Zararlıyı Tamamen Yok Etmek Değil, Ekonomik Zarar Eşiği Altında Tutmaktır.” Ekonomik Zarar Eşiği Nedir? Artan zararlı popülasyonun, zarar yapacak düzeye ulaşmadan popülasyonu düşürme girişimlerinin gerekli olduğu düzeydir.

3 AĞKURTLARI Elma ağkurdu (Yponomeuta malinellus Zell. ) Erik ağkurdu (Y
AĞKURTLARI Elma ağkurdu (Yponomeuta malinellus Zell.) Erik ağkurdu (Y. padellus L.) (Lepidoptera: Yponomeutidae) a b d c Ağkurdu ergini (a,b), yumurta paketi (c) ve larvaları (d).

4 AĞKURTLARI Zarar şekli ve belirtileri: Larvalar yaprakları ağları ile birbirine sarar, içinde toplu halde sadece damar kalacak şekilde beslenirler. Örnekleme /Kontrol Zamanı : Mart - Haz. Örnekleme /Kontrol Yöntemi :Göz ile inceleme Ekonomik Zarar Eşiği : Bahçeyi temsil edecek 100 yaprak buketinde, epidermis içine girmiş veya ağ örmüş 4 larva kümesi varsa ilaçlama yapılır. İlaçlama zamanı: İlkbaharda yapraklarda larvaların ilk zararlarının görülmesinden son larva dönemine kadar ilaçlı mücadele yapılabilir. Larvalara karşı ilaçlamaların çiçeklerin açılmasından önce veya çiçek taç yapraklarının %70-80’inin dökülmesinden sonra yapılması tavsiye edilir.

5 AKARLAR(Kırmızı Örümcekler) İkinoktalı kırmızıörümcek (Tetranychus urticae) (Acarina: Tetranychidae)
b Tetranychus urticae’ nİn ergin dişisi, erkeği ve yumurtaları.

6 Akdiken akarı (Tetranychus viennensis) (Acarina: Tetranychidae)
Tetranychus viennensis Akdiken akarının ergin dişileri

7 Avrupa kırmızıörümceği (Panonychus ulmi ) (Acarina: Tetranychidae)
a b Avrupa kırmızı örümceği’nin erkek ve dişisi (a,b) ve yumurtaları(c).

8 Avrupa kırmızıörümceği (Panonychus ulmi)
b c Avrupa kırmızı örümceği’nin kışı geçiren yumurtaları (a,b) ve yaprakta beslenen ergin dişiler ve yazlık yumurtaları (c).

9 Akarların en önemlileri P. ulmi, T. viennensis ve T. urticae’dir.
Zarar şekli ve belirtileri: Çiçeklerin çanak yapraklarını ve buketlerdeki taze yaprakları emerek sararttığından, bahçe yanmış gibi görünür. Zarar gören yapraklar gümüşi bir renk alır, meyve gözleri iyi gelişemez. Örnekleme /Kontrol Zamanı : Şubat - Mart(kış yum.) ve Nisan - Eylül Örnekleme /Kontrol Yöntemi: Dal sayımı yöntemi- Göz ile inceleme Ekonomik Zarar Eşiği : Mayıs ayından itibaren, 100 yaprakta periyodik olarak yapılacak sayımlarda, akar sayısının yaprak başına ortalama 8-10 adet bireyi geçmesi durumunda ilaçlama yapmak gerekir. İlaçlama zamanı; Akarlara karşı özel olarak kış mücadelesi önerilmemektedir. Ancak kabuklubit ve koşnillerin bulunduğu meyve bahçelerinde yapılacak kış mücadelesi, Avrupa kırmızıörümceği ve Meyve kahverengiakarının kış yumurtaları ile Yassıakarın kışlayan ergin popülâsyonunu da düşürür.

10 ARMUT KAPLANI Stephanitis pyri (Fabr.) (Hemiptera: Tingidae)
c Armut kaplanı ergini (a,b) ve yaprak altında beslenen ergin ve nimfleri (c).

11 ARMUT KAPLANI Stephanitis pyri
c Armut kaplanı’nın armut ve elma yaprağındaki zararı. Zarar şekli ve belirtileri: Yaprakların özsuyunu emerek, yapraktaki klorofili yok eder ve sarımsı beyaz lekelerin meydana gelmesine neden olur. Yaprağın alt yüzünde biriken pislikleri ve salgıladıkları tatlımsı maddeler yapraklarda yanıkların meydana gelmesine sebep olur . b

12 ARMUT KAPLANI Stephanitis pyri
Örnekleme /Kontrol Zamanı : Nisan- Haziran Örnekleme /Kontrol Yöntemi :Gözle inceleme Ekonomik Zarar Eşiği : Zararlının yoğunluğunu saptamak için; nisan ayından itibaren bahçenin çeşitli yerlerinde bulunan 10 ağaçta sayım yapılır. Ağacın 4 yönünden bir dal ve her daldan 3’er yaprak toplanır. Yapılan sayımda yaprak başına ortalama adet ergin düşerse mücadeleye karar verilir. İlaçlama zamanı; İlk ilaçlama nisanda, erginlerin kışlaklarından çıkıp yapraklara geçtiği, fakat henüz yumurta bırakmadığı dönemde yapılır. İkinci ilaçlama, yumurtaların çoğunlukla açıldığı, yani birinci döl nimflerinin yoğun olduğu zamanda, haziran ayında yapılır. Bir yaprağa 2-4 adet ergin ve nimf düşerse ilaçlama yapılır

13 ARMUT PSİLLİDİ Cacopsylla pyri L. (Hemiptera: Psyllidae)
b Armut psillidi ergini (a), yumurtaları (b)

14 ARMUT PSİLLİDİ Cacopsylla pyri L.(Hemiptera: Psyllidae)
Armut psillidi nimfleri Zarar şekli ve belirtileri: Bu zararlının nimfleri, yapraklarda ve sürgünlerde beslenerek zararlı olur. Yoğun bulaşmalarda ağaçların gelişmesi durur, yaprak ve meyve dökülmeleri, meyvelerde şekil bozuklukları meydana gelir. Armut psillidi’nin meyvedeki zarar şekli. d

15 ARMUT PSİLLİDİ Cacopsylla pyri
Örnekleme /Kontrol Zamanı : Mart Örnekleme /Kontrol Yöntemi :Gözle inceleme Ekonomik Zarar Eşiği : Her sürgünde bir birey görüldüğü zaman o sürgün bulaşık kabul edilir. İlaçlama zamanı; Mart ayından itibaren yapılmaya başlanan kontrollerde, kışlayan döl erginlerinin bıraktığı yumurtaların hemen hemen tamamının açılıp, 2. ve 3. dönem nimfler görülmeye başladığı ve sürgünlerin %15’den fazlasında bulaşma görüldüğünde ilaçlama yapılır. Ancak nimflerin salgıladığı tatlımsı madde akıntısının görülmesi halinde, ilaçlama için geç kalınmış demektir.

16 BAKLAZINNI Tropinota (=Epicometis) hirta (Poda) (Coleoptera: Scarabaeidae)
Baklazınnı ergini Kiraz çiçeğinde beslenerek zarar yapan ergin

17 BAKLAZINNI Erginlerle mücadelede cezbedici tuzak olarak kullanılan mavi leğenler Zarar şekli ve belirtileri: Baklazınnı erginleri meyve ağaçlarının çiçekli olduğu dönemde zarar yaparak meyve tutumuna engel olurlar.

18 BAKLAZINNI Tropinota (=Epicometis) hirta
Örnekleme /Kontrol Zamanı : Ağaçların pembe tomurcuklarının görüldüğü dönemden başlayarak ergin çıkışı gözlenmelidir. Örnekleme /Kontrol Yöntemi :Gözle inceleme Ekonomik Zarar Eşiği : Mücadeleye karar vermek için, zararlı ağaçların çiçeklerinde yoğun olarak görülmelidir. İlaçlama zamanı: Zararlının topraktan çıkıp çiçeklerde beslenmeye başladığı ilkbahar aylarında tek ilaçlama yapılır. Bu zararlıya karşı yapılan ilaçlamalar aynı dönemde faaliyette olan polinatör arılar için oldukça zararlı olmaktadır. Bu yüzden mekanik mücadele veya biyoteknik yöntemler tercih edilmelidir.

19 DOĞU MEYVEGÜVESİ Cydia molesta (Busck.) (Lepidoptera: Tortricidae)
Doğu meyvegüvesi ergini (a,b), yumurtası (c), genç larvası (d) ve olgun larvası (e).

20 DOĞU MEYVEGÜVESİ Cydia molesta
b a Doğu meyvegüvesi’nın sürgünde (a) ve meyvedeki zarar şekli (b). Zarar şekli ve belirtileri: Larvalar, sürgün ve meyvelere zarar verir. Meyveye giren larva çekirdek civarındaki meyve etinde beslenir. Sürgünlerinin uç kısmından giren larva galeri açarak beslenir.

21 DOĞU MEYVEGÜVESİ Cydia molesta
Örnekleme /Kontrol Zamanı : Doğu meyvegüvesi mücadelesinde esas olan, yumurtadan çıkan larvanın meyve veya sürgüne girmesinden önce öldürülmesidir. Ekonomik Zarar Eşiği: Doğu meyve güvesinin, mücadele için gerekli olan popülasyon yoğunluğunun tespiti, aşağıdaki iki yönteme göre yapılır. a) Cinsel çekici tuzak yöntemi: Bahçeye, 100 ağaca 1 tuzak düşecek şekilde, cinsel çekici tuzak/tuzaklar asılır. Tuzakta, haftada 20'nin üzerinde kelebek yakalanması halinde, mücadele için gerekli yoğunluk var demektir. b) Sürgün sayım yöntemi: Şeftali sürgünlerinin, zararlı ile % 5'in üzerinde bulaşık olması halinde, mücadele için gerekli yoğunluk var demektir. İlaçlama zamanı: Sürgünlerde ilk giriş görüldüğünde ilaçlamaya başlanmalıdır.

22 DUT KABUKLUBİTİ Pseudaulacaspis pentagona
Dut kabuklubiti’nin dişi kabuğu (a), dişisi (b), yumurtaları (c).

23 DUT KABUKLUBİTİ Pseudaulacaspis pentagona
Zarar şekli ve belirtileri: Zararlı, sıvama halde bulunduğu dalların, daha sonra da ağacın tümünün kurumasına yol açar. Larvaları bazen nektarin meyvelerine geçerek kırmızı lekeler oluşturur ve meyvenin satış değerini düşürür. Dut kabuklu bitinin meyve dalındaki görünümü .

24 DUT KABUKLUBİTİ Pseudaulacaspis pentagona (Targ. -Tozz
DUT KABUKLUBİTİ Pseudaulacaspis pentagona (Targ.-Tozz.)(Hemiptera: Diaspididae) Örnekleme /Kontrol Zamanı : Nisan(1. döl) –Temmuz (2.döl) Örnekleme /Kontrol Yöntemi :Gözle inceleme Ekonomik Zarar Eşiği : Zararlının bulunması mücadele yapılmasını gerektirir. İlaçlama zamanı: Büyük bahçelerde yüksek yoğunlukların(sıvama) söz konusu olduğu durumlarda bir kış mücadelesine başvurulabilir. Kış mücadelesi, en geç gözler uyanmadan iki hafta öncesine kadar yapılmalıdır. Yaz mücadelesi, birinci veya ikinci döllere karşı uygulanır. İlaçlamalara ilk larva çıkışında başlanır ve ilacın etki süresi dikkate alınarak ikinci ilaçlama yapılır.

25 ELMA İÇKURDU Cydia pomonella L.(Lepidoptera: Tortricidae)
©Cevdet ZEKİ b Elma içkurdu’nun biyolojik dönemleri ergin ve pupa

26 Elma içkurdu’nun biyolojik dönemleri;
c ©Cevdet ZEKİ g h f c: Yeni konulmuş yumurta; d: Yumurtanın kırmızı halka dönemi; e: Yumurtanın siyah baş dönemi; f,g: Yumurtadan yeni çıkmış larva; h: Olgun larva;

27 ELMA İÇKURDU Cydia pomonella
Zarar şekli ve belirtileri: Elma içkurdu larvası, elmanın çiçek çukurundan veya sapa yakın kısımlarından meyveye girer. Larva meyveleri delerek içlerinde galeri açar, etli kısmını ve çekirdek evini yiyerek kahverengi pislikler bırakır. Elma içkurdu’nun meyvedeki zararı

28 ELMA İÇKURDU Cydia pomonella
Örnekleme /Kontrol Zamanı : May.-Tem. (1.döl) , Ağus.-Eylül (2.döl) Örnekleme /Kontrol Yöntemi :Göz ile inceleme Ekonomik Zarar Eşiği : Her 500 (25X20) meyvede 5-10 zarar görmüş meyve İlaçlama zamanı: Eşeysel çekici tuzaklarda azami ergin uçuş tarihi belirlenir. Her döl için bir azami uçuş tarihi belirlendikten sonra meyveler göz ile incelenerek ilk yumurtanın açılımı veya ilk girişler tespit edilir edilmez ilaçlama yapılır.

29 ELMA İÇKURDU Cydia pomonella
Mücadelesi: Elma içkurdu mücadelesinde hedef, her döle ait larva çıkışı süresince ağaçları ilaçlı bulundurarak, yumurtadan çıkan larvaları meyve içine girmeden önce öldürmektir. Üründe %2’ye kadar zarar göz ardı edilebilir. Bu nedenle, zararlının popülâsyon seviyelerinin bilinmesi ayrı bir önem taşır. Döllere ait ilk ilaçlama zamanlarını sağlıklı bir şekilde saptamada ve yoğunluğun tespit edilmesinde aşağıda verilen tahmin ve uyarıdaki yöntemler kullanılmaktadır. a) Eşeysel çekici tuzak yöntemi b) Meyvelerin kontrolü yöntemi c) Etkili sıcaklıklar toplamı yöntemi d) Tuzak bant ve kültür kutusu yöntemi Bu yöntemlere göre ilaçlamaya karar verdikten sonra birinci döle karşı 2, ikinci döle karşı 1 olmak üzere toplam 3 ilaçlama yapılmaktadır.

30 ERİK İÇKURDU Cydia funebrana
Zarar şekli ve belirtileri: Erik içkurdu’nun larvaları, eriğin meyvelerinde zarar yapar. Meyvenin etinde beslenir ve tünel açarak çekirdeğe kadar ulaşırlar. Zarar görmüş meyveler zamk çıkarırlar d c Erik içkurdu ergini (a), yumurtası (b), larvası (c), meyvedeki zararı (d).

31 ERİK İÇKURDU Cydia funebrana
Örnekleme /Kontrol Zamanı :1.döl için Mayıs sonundan itibaren, 2. döl için Temmuz ortasından itibaren Örnekleme /Kontrol Yöntemi :Gözle inceleme Ekonomik Zarar Eşiği : İlaçlama zamanı: Eşeysel çekici tuzaklarda ilk kelebek görüldükten 2-3 hafta sonra veya meyvelerde yumurtalar görülür görülmez ilk ilaçlama yapılır ve ilacın etki süresi dikkate alınarak ilaçlama tekrarlanır. İkinci döle ait kelebekler %30-40 oranında çıktığı zaman bu döle karşı ilk ilaçlama yapılır ve ilacın etki süresi dikkate alınarak ilaçlama tekrarlanır.

32 ERİK KOŞNİLİ Sphaerolecanium prunastri (Boy.)(Hemiptera: Coccidae)
Erik koşnili’nin dişileri (a), birinci dönem nimf (b), dal üzerinde gezinen nimfler (c), ikinci dönem nimfler (d)

33 ERİK KOŞNİLİ Sphaerolecanium prunastri (Boy.)(Hemiptera: Coccidae)
Erik koşnili kolonileri zamk akıntıları Erik koşnili zararı nedeni ile kuruyan dallar ve ağaçlar.

34 ERİK KOŞNİLİ Sphaerolecanium prunastri (Boy.)(Hemiptera: Coccidae)
Zarar şekli ve belirtileri: Ergin ve nimflerin beslenmesi sonucu ağaçları zayıflatıp, dalları kurutmak ve yoğun tatlımsı madde salgılamak suretiyle iki şekilde zarar yapar. Örnekleme /Kontrol Zamanı : Mart sonu-Nisan başı Örnekleme /Kontrol Yöntemi :Gözle inceleme Ekonomik Zarar Eşiği : İlaçlama zamanı: İlk nimf çıkışları takip edilerek, ilk çıkışlardan gün sonra veya hareketli nimflerin çıkış oranı %60’a ulaştığında ilaçlama yapılmalıdır. Zararlının çok yoğun olduğu bahçelerde kışın ağaçlar uyku döneminde iken kışlık yağlardan biri ile mücadele yapılabilir. İlaçlı mücadeleye karar verirken doğal düşmanların durumu göz önünde bulundurulmalıdır. İlkbaharda %50’nin üzerinde parazitlenme görülen bahçelerde ilaçlamaya gerek olmayabilir.

35 FINDIK KOŞNİLİ (KAHVERENGİ KOŞNİL) Parthenolecanium corni
b a d c Fındık koşnili’in dişisi(a,b,c) ve dişi kabuğu üzerinde dolaşan yumurtadan yeni çıkmış larvalar (d).

36 FINDIK KOŞNİLİ (KAHVERENGİ KOŞNİL) Parthenolecanium corni Bouche (Hemiptera: Coccidae )
Zarar şekli ve belirtileri: Kahverengi koşnilin larvaları yaprak, dal ve sürgünlerde; dişileri de dal ve sürgünlerde, bitki özsuyu emmek suretiyle zarar yaparlar. Gerek emgi, gerekse fumajin şeklindeki zarar nedeniyle sürgün ve dallar gelişemez, yapraklar zamanından önce dökülür. Örnekleme /Kontrol Zamanı : Mayıs-Haziran Örnekleme /Kontrol Yöntemi: Gözle inceleme Ekonomik Zarar Eşiği : Mayıs ve haziran aylarında yapılacak kontrollerde, tesadüfen seçilen 6 ağaçtan ikişer adet olmak üzere alınan 10’ar cm uzunluğunda toplam 12 dal alınır. Bu dallarda, altında yumurta bulunan en az 3 adet dişi koşnil görülmesi halinde bahçenin ilaçlanması gerekir. İlaçlama zamanı: Bu zararlının mücadelesi, hareketli larva ile 1. ve 2. dönem larva dönemlerinde yapılmalıdır. Yaz ilaçlaması için en uygun zaman, yumurtaların tamamının veya tamamına yakın bir kısmının açıldığı devredir. Bu da Orta Anadolu Bölgesi’nde haziran sonu-temmuz başına rastlar.

37 HAZİRAN BÖCEĞİ (Polyphylla spp.) Coleoptera: Scarabaeidae)
Haziran böceği ergini (a) ve larvaları (b,c) c

38 MAYIS BÖCEĞİ (Melolontha spp.)
Mayıs böceği ergini a: dişi, b: erkek, larva: c , pupa: d

39 HAZİRAN BÖCEĞİ (Polyphylla spp. ), MAYIS BÖCEĞİ (Melolontha spp
HAZİRAN BÖCEĞİ (Polyphylla spp.), MAYIS BÖCEĞİ (Melolontha spp.) Coleoptera: Scarabaeidae) Zarar şekli ve belirtileri: Esas zararı yapan larvalar, meyve fidanları ve ağaçların köklerini yerler. Fidanlıklarda bir bitkinin kökünde 1 larvanın bulunması önemli zararlara yol açabilir. Beslenme zararı kambiyuma ulaşmışsa bitki ölür. Bu nedenle zararlı, fidanlıklar için çok daha önemlidir. Örnekleme /Kontrol Zamanı : Mart başı Ekonomik Zarar Eşiği : 1 larvanın bulunması zarar yapması için yeterlidir. İlaçlama zamanı: İlkbaharda, 0-20 cm toprak derinliğinde toprak sıcaklığı 9-10°C’ye ulaşıp larva aktivitesi başladığı zaman (genellikle marttan itibaren) 2. ve 3. dönem larvalara karşı bir ilaçlama yapılır. Kimyasal savaşımda esas, kaplama ilaçlama yerine yalnız zararlı larvalarının bulunduğu fidan ve ağaçları ilaçlamaktır. Zarar belirtisi gösteren bitkilerde yalnız taç izdüşümü alanları ilaçlanır.

40 KİRAZ SİNEĞİ Rhagoletis cerasi L.(Diptera: Tephritidae)
b c d Kiraz sineği’nin ergini (a), meyve içinde beslenen larvası (b), meyveyi terk eden larvası (c) ve pupası (d).

41 KİRAZ SİNEĞİ Rhagoletis cerasi L.(Diptera: Tephritidae)
b Kiraz sineği larvasının meyve etindeki zararı (a) ve meyvedeki çıkış delikleri (b )

42 KİRAZ SİNEĞİ Rhagoletis cerasi L.(Diptera: Tephritidae)
Zarar şekli ve belirtileri: Kiraz sineğinin larvaları, meyvelerin etli kısmında beslenerek, meyvelerin kurtlanmasına ve zamanından önce dökülmesine neden olur. Örnekleme /Kontrol Zamanı : İlk ergin uçuşu başladığı zaman erkenci kiraz çeşitleri genel olarak sarımsı pembe (ben düşme), orta mevsim çeşitleri pembemsi sarı ve sarı renkte; geççi çeşitlerde ise çok az bir kısmı sarımsı yeşil, diğerleri yeşil renkte olmaktadır. Örnekleme /Kontrol Yöntemi :Kiraz sineği (Rhagoletis cerasi L.) erginlerini yakalamak için, dekara 2 adet sarı yapışkan tuzak asılır. Ekonomik Zarar Eşiği : Zarar oranı %0 olmalıdır. İlaçlama zamanı: Farklı çeşitlerin bulunduğu bahçelerde “sarı yapışkan tuzak+amonyak kapsülü” kullanılarak ilk erginlerin yakalanması, mücadele zamanının tespit edilmesi yönünden gerekli ve önemlidir. Bunun yanında fenolojik gözlemler de önemlidir. Bölgelere göre değişmekle birlikte nisan-mayıs aylarında “görsel sarı yapışkan tuzak +amonyak kapsülü” 2 adet/dekar olacak şekilde kiraz bahçelerine ağaçların güneydoğu yönüne asılır. İlaçlama tuzaklarda ilk ergin görüldükten sonra en geç bir hafta içinde yapılır.

43 KİRAZ SÜLÜĞÜ Caliroa limacina Retz.(Hymenoptera: Tenthredinidae)
Kiraz sülüğü ergini (a) ve larvaları (b, c).

44 KİRAZ SÜLÜĞÜ Caliroa limacina Retz.(Hymenoptera: Tenthredinidae)
Zarar şekli ve belirtileri: Larvalar, yaprağın üst epidermisini yiyerek, sadece ince ve kalın damarları bırakarak, yaprağın tül gibi görünüm almasını sağlar. Bu görünüm çok karakteristiktir. Örnekleme /Kontrol Zamanı : Nisan sonu- Mayıs başı İlaçlama zamanı: Daha önceden bulaşık olduğu bilinen bahçeler, nisan sonunda kontrol edilerek, mayıs başında larvalar görülür görülmez ilaçlama yapılır. Ancak Kiraz sineği’ne karşı yapılan ilaçlamalar, bu zararlıyı da kontrol eder, ayrıca bir ilaçlama gerekmez.

45 MEYVE AĞACI DİPKURTLARI (Coleoptera: Buprestidae)
Zarar şekli ve belirtileri: Erginler genç sürgünleri, aşı tomurcukları ve yaprak saplarını oburca yiyerek zarar verirler. Larvalar, kök kabuğunun altındaki kambiyum tabakasını kemirip, galeriler açmak suretiyle, bitkinin beslenmesine engel olurlar. Önce ağaçlarda büyüme durur, daha sonra tamamen kurur. c Meyve ağacı dipkurdu larvası (a,b) ve larvanın başı ve protoraksı (c).

46 MEYVE AĞACI DİPKURTLARI (Coleoptera: Buprestidae)
Kiraz dipkurdu (Capnodis tenebrionis) ergini; Antepfıstığı dipkurdu, Kavak dipkurdu , Küçük dipkurdu , Erik dipkurdu (C.carbonaria) ergini.

47 MEYVE AĞACI DİPKURTLARI
(Coleoptera: Buprestidae) b a b c Meyve ağacı dipkurdu ergin zararı (a), larvasının zararı (b) ve larva zararının ileri aşamasında kuruyan ağaç(c), pupası(d) d

48 MEYVE AĞACI DİPKURTLARI Erik dipkurdu [Capnodis carbonaria (Klug
MEYVE AĞACI DİPKURTLARI Erik dipkurdu [Capnodis carbonaria (Klug.)] Fidan dipkurdu (C. porosa Klug.) Kiraz dipkurdu (C. tenebrionis L.) (Coleoptera: Buprestidae) Örnekleme /Kontrol Zamanı : Mayısın ilk haftasından başlayarak ergin çıkışı gözlenmelidir. Ekonomik Zarar Eşiği : Kimyasal mücadeleye karar vermek için ağaçta zarar ve zararlının görülmüş olması gerekir. Ağaçlarda ergin görüldüğünde veya bu ağaçların kökboğazları açılarak incelendiğinde larvalara rastlanırsa mücadelesine karar verilir. İlaçlama zamanı: Haziran, temmuz ve ağustos aylarında, zararlının yumurtalarını kök boğazı civarında toprağa koyduğu dönemde, her 15 günde bir yapılmalıdır.

49 SAN-JOSE KABUKLUBİTİ Quadraspidiotus perniciosus Comst
SAN-JOSE KABUKLUBİTİ Quadraspidiotus perniciosus Comst. (Hemiptera: Diaspididae) a b San- Jose kabuklubiti (a), dalda sıvama halde bulunuşu (b),

50 SAN-JOSE KABUKLUBİTİ San- Jose kabuklubitinin elmadaki (c) ve armuttaki (d) zarar şekli. Zarar şekli ve belirtileri: İç karantina listesinde yer alan bu zararlı ağaçların gövde, dal, sürgün, yaprak ve meyvelerinde bitki özsuyunu emerek beslenirler. Beslendikleri yerlerde kabukta kırmızı lekelerin görülmesi bu zararlının en tipik özelliğidir. Fidan ve ağaçların zayıflamasına, yoğunluğun yüksek olması halinde ağaçların kurumasına neden olur.

51 SAN-JOSE KABUKLUBİTİ Quadraspidiotus perniciosus Comst
SAN-JOSE KABUKLUBİTİ Quadraspidiotus perniciosus Comst. (Hemiptera: Diaspididae) Örnekleme /Kontrol Zamanı : Şubat sonu-Mart başı Örnekleme /Kontrol Yöntemi : Dal sayım, Gözle inceleme Ekonomik Zarar Eşiği : 100 ağaçta 1 ağaç İlaçlama zamanı: Kış mücadelesi: Meyve ağaçlarının kış uykusunda bulundukları dönemde, gözlerin uyanmasından iki hafta önceye kadar sıcaklığın 5°C’nin üzerinde olduğu ve yağışsız günlerde ocak-mart aylarında uygulanır. Erken ilkbahar mücadelesi: Ağaçlarda gözler uyandıktan sonra, pembe tomurcuk dönemine kadar, zararlının larva döneminde uygulanır. Yaz mücadelesi: Ağaçların çiçeklenme döneminden sonra kontroller yapılarak, San Jose kabuklubitinin hareketli larvalarının çıkması (yavrulaması) izlenir. San Jose kabuklubitinde hareketli larvalar çıkmaya başladığında birinci ilaçlama ve ilacın etki süresi dikkate alınarak ikinci ilaçlama yapılır.

52 ŞEFTALİ GÜVESİ Anarsia lineatella Zell. (Lepidoptera: Gelechiidae)
Zarar şekli ve belirtileri: Şeftali güvesi hem sürgünde, hem de meyvede zarar yapar. Saldırıya uğrayan sürgün ve meyveler zamk çıkarır. Genç sürgünlerin tepesinden girerek, 8-10 cm uzunluğunda galeriler açarlar. Larvalar, meyve tutan ağaçlarda, meyveleri sürgünlere tercih eder. Örnekleme /Kontrol Zamanı : Mayıs sonu haziran başından itibaren, meyveler kontrol edilmeye başlanır. Örnekleme /Kontrol Yöntemi : Şeftali bahçelerinde, çiçeklenme sonundan itibaren kontroller yapılarak, Şeftali güvesinin zararı gözlenir. Kontroller, bahçeyi temsil edecek şekilde seçilen, en az 10 ağaçta yapılmalıdır. Ekonomik Zarar Eşiği : Şeftali güvesi’nin meyvedeki toleransı %2’dir. İlaçlama zamanı: Eşeysel çekici tuzaklarda yakalanan kelebek sayısı haftalık 20 adet/tuzak ve ağaç başına 5 adet veya daha fazla bulaşık sürgün olduğunda ilaçlama yapılır. En önemli hususlardan birisi, larva meyve etine girmeden önce ilaçlama zamanını doğru olarak tespit etmektir. Bunun için eşeysel çekici tuzaklar, etkili sıcaklıklar toplamı, bulaşık sürgün ve fenolojik kayıtlardan yararlanılabilir.

53 ŞEFTALİ GÜVESİ Anarsia lineatella Zell. (Lepidoptera: Gelechiidae)
b c d Şeftali güvesi ergini (a), yumurtası (b), larvası (c) pupa olmaya hazırlanan larva (d) ve pupası (e). e

54 TOMURCUK TIRTILLARI Kırmızı tomurcuktırtılı [Spilonota ocellana(Schiff
TOMURCUK TIRTILLARI Kırmızı tomurcuktırtılı [Spilonota ocellana(Schiff.)(Lep.: Tortricidae)] Yaprak yeşiltırtılı [Hedya nubiferana (Haw) (Lep.: Tortricidae)] Küçük tomurcukgüvesi [Recurvaria nanella Hübn. (Lep.: Gelechiidae)] Örnekleme /Kontrol Zamanı : İlkbaharda çiçekler tomurcuk döneminde Örnekleme /Kontrol Yöntemi :Gözle inceleme Ekonomik Zarar Eşiği : Tomurcukların patlama döneminde her 10 dekar için temsili olarak seçilecek 5 ağacın değişik yönlerinden 20 adet (toplam 100) tomurcukta veya bukette gözlem ve sayımlar yapılarak larva bulunduğunda mücadeleye karar verilir. İlaçlama zamanı: İlaçlama, yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarında çiçek tomurcuklarının görülmesi döneminde, en geç pembe çiçek tomurcuğu döneminde ve sert çekirdekli meyve ağaçlarında tomurcuk patlama döneminde bir defa yapılır.

55 Yaprak yeşiltırtılı Hedya nubiferana
Yaprak yeşiltırtılı’nın ergini (a,b), larvası (c), yapraktaki zarar şekli ve ağ içinde larva(e).

56 Yaprak yeşiltırtılı [Hedya nubiferana (Haw) (Lep.: Tortricidae)]
meyvedeki zarar şekli yapraktaki zarar şekli ve ağ içinde larva H. nubiferana larvaları bir yaprağı ikiye katlayarak veya iki yaprağı, meyveye veya dala yapıştırarak aralarında beslenmek suretiyle zarara devam eder. Böylece meyve kabuğunu kemirerek meyvelerin kalite ve pazar değerini de düşürür

57 Kırmızı tomurcuktırtılı [Spilonota ocellana(Schiff. ) (Lep
Kırmızı tomurcuktırtılı [Spilonota ocellana(Schiff.) (Lep.: Tortricidae)] S. ocellana larvaları ise yapraklarda parankima dokusu ile beslenirken önce düz sonra çatallanan tipik galeriler oluşturur. Yoğun olduğu yerlerde yaprak başına 10 adet galeri sayılabilir. Kırmızı tomurcuktırtılı’nın ergini (a,b) ve larvası (c).

58 Küçük tomurcukgüvesi [Recurvaria nanella Hübn. (Lep.: Gelechiidae)]
R. nanella larvaları birkaç yaprağı ağ ile tutturarak aralarında beslenerek zararlı olur. Yapraklarda dar, küçük ve yıldız şeklinde galeriler açarlar Küçük tomurcuk güvesi’nin ergini (a), larvası (b) ve yapraktaki zarar şekli (c).

59 VİRGÜL KABUKLUBİTİ Lepidosaphes ulmi (L.)(Hemiptera: Diaspididae)
Zarar şekli ve belirtileri: Hortumlarını bitki dokusuna sokup kendilerini tespit ettikten sonra dal, yaprak, meyve sapı ve meyve, hatta gövdeye kadar yerleşip bitki özsuyunu emerek zararlı olurlar. Meyve üzerine yerleşenler meyvenin gelişmesini engeller, kalitesinin düşmesine neden olur. Örnekleme /Kontrol Zamanı : Kışın ağaçların dallarında yapılan kontrollarda, 5 cm uzunluğundaki bir dalda, en az 5 adet kabuklubit görülmesi bahçenin ilaçlanmasını gerektirmektedir. Örnekleme /Kontrol Yöntemi : Ekonomik Zarar Eşiği : 5 cm uzunluğundaki bir dalda, altında yumurta bulunan en az 5 adet dişi kabuğu görülmesi İlaçlama zamanı: Kimyasal mücadele kış ve yaz ilaçlamaları şeklinde yürütülür. Yaz ilaçlamalarına karar vermek için, ilkbaharda ve temmuz başlarında yumurta açılımından önce kontrol yapılır ve 5 cm uzunluğunda bir dalda, altında canlı yumurta bulunan en az 5 adet dişi kabuğu bulunuyorsa, en yüksek larva çıkışında ilaçlama yapılmalıdır.

60 VİRGÜL KABUKLUBİTİ Lepidosaphes ulmi
Virgül kabuklubiti dişileri (a,b), dişi kabuğu altındaki yumurtaları (b), yumurtadan yeni çıkmış hareketli larvalar (c) ve dalda meydana getirdiği koloni (d) c d

61 YAPRAK GALERİGÜVELERİ
Zarar şekli ve belirtileri: Yaprak galerigüvelerinin larvaları yaprağın iki epidermisi arasında parankima dokusunu yemek suretiyle zararlı olurlar. Galeri şekilleri her tür için değişik olup tür ayırımına olanak sağlar. Örnekleme /Kontrol Yöntemi :Gözle inceleme, darbe yöntemi. Ekonomik Zarar Eşiği : Kontrollarda her ağaçtan 20 adet olmak üzere en az 5 ağaçtan, belirlenen yerlerden yaprak alınıp canlı larva sayılmalıdır. Yaprak başına ortalama 4 veya daha fazla canlı larva varsa yada darbe yöntemine göre,100 darbede ergin yakalandığı takdirde, ilaçlama yapılmalıdır. İlaçlama zamanı: Meyve bahçesi ve fidanlıklarda; nisan ortalarından itibaren ilk çıkan yapraklar kontrol edilir. Yaprak başına ortalama 4 veya daha fazla zararlı canlı larvası düşüyorsa ve parazitlenme çok düşük ise nisan-mayıs ortaları arasında birinci ilaçlama yapılır.

62 Elma yaprak galerigüvesi (Stigmella malella) (Lepidoptera: Nepticulidae)]
Elma yaprak galerigüvesi ergini (a), larvası (b) ve yapraktaki zarar şekli (c,d).

63 Kiraz yaprak galerigüvesi [Lyonetia clerkella L
Kiraz yaprak galerigüvesi [Lyonetia clerkella L. (Lepidoptera: Lyonetiidae)] Kiraz yaprak galerigüvesi ergini (a,c), larvası (b) ve yapraktaki zarar şekli (d).

64 Armut yaprak galerigüvesi [Leucoptera scitella Zell
Armut yaprak galerigüvesi [Leucoptera scitella Zell.) (Lepidoptera: Lyonetiidae)] a b c d e Armut yaprak galerigüvesi’nin ergini (a), kokonu (b), yapraktaki zarar şekilleri (c: kiraz; d,e: elma).

65 Elma yeşil yaprakbiti (Aphis pomi Deg.):
c b a Elma yeşil yaprakbiti’nin sürgündeki kolonisi (a), kanatsız dişi (b) ve kanatlı dişi (c).

66 Elma gri yaprakbiti [Dysaphis plantaginea (Pass.)]:
c Elma gri yaprakbiti’nin paretenogenetik dişileri (a), yaprak altında beslenen dişi ve nimfleri (b), yaprakta meydana getirdiği deformasyon (c).

67 Kırmızı galyaprakbiti [Dysaphis devecta (Walk.)]:
Kırmızı gal yaprakbiti’nin yaprakta meydana getirdiği deformasyonlar (a,b) ve partenogenetik dişileri ve nimfleri (c) b

68 Kırmızı galyaprakbiti [Dysaphis devecta (Walk.)]:
Kırmızı gal yaprakbiti emgisi nedeni ile meyvelerde meydana gelen şekil bozuklukları.

69 Şeftali yaprakbiti [Myzus (Nectarosiphon) persicae (Sulz.)]:
d c Şeftali yaprakbiti’nin kanatlı formu (a,b), kanatsız ergin dişisi (c) nimf ve erginleri (d).

70 Erik unlu yaprakbiti [Hyalopterus pruni (G.)]:
Erik unlu yaprakbiti’nin erik (a) ve kayısı (b) yaprağındaki kolonileri.

71 Şeftali gövde kanlıbiti [Pterochloroides persicae (Chol.)]:
Kiraz siyah yaprakbiti [Myzus cerasi (F.)]: Kiraz siyah yaprakbiti kolonisi (a) ve yaprakta meydana getirdiği zarar (b). Şeftali gövde kanlıbiti kolonisi.

72 YAPRAKBİTLERİ Zarar şekli ve belirtileri:
Taze sürgünlerde, genç yapraklar ve yaprak sapları üzerinde gruplar halinde beslenmeleri sonucunda, sürgünlerde kısalma ve yapraklarda kıvrılma görülür. Yoğunluğunun yüksek olması halinde, meyvelerin küçük kalmasına ve şeklinin bozulmasına neden olmaktadır. Fidanlıklarda sorun olmaktadır. Salgıladıkları tatlımsı maddeler nedeniyle, fumajine neden olurlar. İlaçlama zamanı: Meyve ağaçlarında yaprakbitlerine karşı genel olarak çiçekten önce ve yazın ilaçlama olanakları bulunmaktadır. Önceki yıl yüksek düzeyde bir yaprakbiti zararı söz konusu olmuşsa, kışın dallar üzerinde yumurta kontrolü da yaparak kabuklubit, koşnil ve akar gibi diğer zararlıların durumu da göz önünde bulundurularak bir kış ilaçlaması uygulanabilir.

73 Yaprakbiti İlaçlama zamanı Mücadele Eşiği (100 organda)
Elma yeşil yaprakbiti (A. pomi ) Vegetasyon süresince (genellikle fidanlıklarda) 15 bulaşık sürgün Elma gri yaprakbiti (D. plantaginea) Pembe tomurcuk veya çiçek taç yaprakları dökümü döneminden, popülasyonun ¾’ü kanatlı forma dönüşünceye kadar 2 bulaşık çiçek buketi veya 1-3 koloni Kırmızı gal yaprakbitleri (D. devecta) 5 bulaşık sürgün veya 5-10 koloni Şeftali yaprakbiti (M. persicae) Çiçek tomurcuklarının belirmesinden, popülasyonun ¾’ü kanatlı forma dönüşünceye değin 50 ağaçta 7 bulaşık dal Erik unlu yaprakbiti (H. pruni) Mayıs, haziran, temmuz 50 ağaçtan 2’sinde bulaşma, tacın 1/4’üne yayılmışsa Kiraz siyah yaprakbiti (M. cerasi) Mart – Ekim Bir ağaçta 7 adet bulaşık dal Şeftali gövde kanlıbiti (P. persica) Nisan, mayıs ve kısmen haziran Her gövde yada ana dalda 2-5 yaprakbiti

74 YAPRAKBÜKENLER Elma yaprakbükeni (Archips rosanus L
YAPRAKBÜKENLER Elma yaprakbükeni (Archips rosanus L. ) Adi yaprakbükücüsü (A. xylosteanus L.) (Lepidoptera:Tortricidae) Zarar şekli ve belirtileri: Konukçu bitkilerin gözlerini, çiçeklerini ve yapraklarını yiyerek, meyvelerini kemirerek ürünün kaybına ve kalitesiz olmasına neden olurlar. Örnekleme /Kontrol Zamanı : Mart-Nisan Örnekleme /Kontrol Yöntemi :Gözle inceleme Ekonomik Zarar Eşiği : Ağaç başına ortalama 5 yumurta paketi 100 yaprak demeti veya çiçek buketinde 5 larva İlaçlama zamanı: Biyoteknik mücadele: Ağaç başına 5-6 adet normal (parazitlenmemiş) yumurta paketi bulunan bahçelerde, besi tuzakları ile kitlesel yakalama şeklinde mücadele yapılmalıdır. Kimyasal mücadele: Kış mevsiminde yapılan kontrollerde ağaç başına ortalama 5 adet yumurta paketi saptanan bahçelerde; ilkbaharda ise çiçek buketlerinde larva ile bulaşma oranı %5' i geçince ilaçlama gereklidir. İlaçlama elma bahçelerinde pembe tomurcuk döneminde yapılır.

75 YAPRAKBÜKENLER a b a c e d d f
Elma yaprakbükeni (a,b) Adi yaprakbükücüsü (c,d) Akdiken yaprak bükeni (e,f).

76 Elma yaprakbükeni (Archips rosanus L. )
g f d e Elma yaprakbükeni ergini (a), yumurta paketi (b: açılmamış, c: açılmış), genç larvası (d), olgun larvası (e), kendini aşağı sarkıtan larva (f) ve pupası (g).

77 Elma yaprakbükeni (Archips rosanus L. )
Elma yaprakbükeni’nin kiraz yaprağındaki zarar şekli (a-e) ve elma meyvesinde meydana getirdiği zarar (f).

78 YAZICI BÖCEKLER Meyve yazıcıböceği (Scolytus rugulosus Müll
YAZICI BÖCEKLER Meyve yazıcıböceği (Scolytus rugulosus Müll.) Badem yazıcıböceği (S. amygdali Guer.)(Coleoptera: Scolytidae) Zarar şekli ve belirtileri: Meyve yazıcıböceği, ağaçların dalları, gövdeleri ve gözlerinde galeriler ve delikler açmak suretiyle zarar yapar. Erginlerin göz diplerinde açtıkları delikler nedeniyle gözler kurur, gelecekteki meyve verimi düşer. Örnekleme /Kontrol Zamanı : Erginleri, Ege bölgesinde; nisan sonu-mayıs sonu; haziran sonu-temmuz ortası; ağustos sonu-eylül sonu olmak üzere üç uçuş periyodu gösterir. Örnekleme /Kontrol Yöntemi : Gözle inceleme Ekonomik Zarar Eşiği : İlaçlama zamanı: İlkbaharda nisan-mayıs aylarında yapılacak gözlemlerle kurumuş dallarda ergin çıkışları görülür görülmez birinci ilaçlama ve ilacın etki süresi dikkate alınarak ikinci ilaçlama yapılır. İkinci döle karşı yine aynı şekilde temmuz, ağustos aylarında yapılacak gözlemler sonucu ergin çıkışları görülür görülmez birinci ve ilacın etki süresi dikkate alınarak ikinci ilaçlama yapılır.

79 YAZICI BÖCEKLER Meyve yazıcıböceği (Scolytus rugulosus Müll.) Badem yazıcıböceği (S. amygdali Guer.)(Coleoptera: Scolytidae)

80 Meyve yazıcıböceği (Scolytus rugulosus):
yumurtası Meyve yazıcıböceği larvaları

81 YAZICI BÖCEKLER Badem yazıcıböceği larvalarının galerileri
larvaların neden olduğu zamk akıntıları Badem yazıcıböceği larvalarının galerileri Meyve yazıcıböceği’nin ergin çıkış delikleri , Meyve yazıcıböceği larvalarının galerileri

82 TEŞEKKÜRLER BAŞARILAR


"SERT VE YUMUŞAK ÇEKİRDEKLİ MEYVE ZARARLILARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları