Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sağlık Slaytları İndir

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sağlık Slaytları İndir"— Sunum transkripti:

1 Sağlık Slaytları İndir
OSTEOMYELİT Hem. Selma YILMAZ 1. Ortopedi ve Travmatoloji Kl. Sağlık Slaytları İndir

2 TANIM OSTEOMYELİT, KEMİĞİN SÜPÜRATİF BİR ENFEKSİYONU OLUP KIRIK İYİLEŞMESİNİ, TEDAVİ UYGULAMALARINI VE TEDAVİ SONUÇLARINI BOZAN AĞIR BİR KOMPLİKASYONDUR. KEMİK DOKUSUNUN PATOJEN MİKROORGANİZMALARLA OLUŞAN İNFLAMASYONUDUR.

3 İNTRAMEDÜLLER BASINÇ ARTIŞI
BAKTERİ YERLEŞİMİ SUBPERİOSTAL YAYILIM KORTİKAL İSKEMİ İNFLAMASYON İNTRAMEDÜLLER BASINÇ ARTIŞI LOKAL İSKEMİK NEKROZ ABSE OLUŞUMU

4 ETYOPATOLOJİ ÖZELLİKLE DÜNYADA TRAFİK VE İŞ KAZALARININ, ANARŞİK OLAYLARIN, ATEŞLİ SİLAH YARALANMALARININ ARTIŞI AÇIK KIRIKLARIN VE HEMATOJEN OLMAYAN OSTEOMYELİTİN ARTIŞINA NEDEN OLUR. DAHA ÇOK SAYIDA CERRAHİ REDÜKSİYON VE REKONSTRİKSİYON YAPILMASI DA ARTIŞ NEDENLERİNDENDİR.

5

6

7 BULAŞMA EKSOJEN BULAŞMA: AÇIK KIRIKLARDAKİ GİBİ DIŞTAN BULAŞMA VEYA KAPALI KIRIKTA AMELİYAT YAPILIRKEN DIŞARDAN AMELİYAT YERİNE MİKROPLARIN GİRMESİ

8 ENDOJEN BULAŞMA: KANDAKİ MİKROPLARIN SEPSİS YAPMASI SONUCU KAN VEYA LENF YOLU İLE YAYILARAK KEMİKLERDE YERLEŞMESİ İLE OLUR.

9 OSTEOMYELİTTE, OSTEOSİT VE OSTEOBLASTLAR, NÖROVASKÜLER ELEMENTLER VE KEMİK DESTEK DOKUSU İLTİHAPLANIR VE GİDEREK CANLILIĞINI YİTİRİR. BAKTERİLER HEMATOMUN YAYILDIĞI UZAKLIKTA VE DAMARLAR BOYUNCA YAYILIR.

10 ÇEVREDEKİ YUMUŞAK DOKU, PERİOSTU YARALANAN VE KENDİSİ PARÇALANAN KIRIK KEMİĞİN KANLA BESLENMESİNİ BOZAR. MADENİ VE PLASTİK İNTERNAL FİKSASYON ARACI VE ÇİMENTO GİBİ YABANCI CİSİMLER İLTİHABIN ARTMASINA VE YAYILMASINA NEDEN OLURLAR.

11

12 İLK 72 SAAT İÇİNDE YARA ÖDEMLİ VE ERİTAMATÖZ DURUMA GİRER, KIZARIR.
BİRKAÇ GÜN SONRA YARADA AKINTI BAŞLAR.

13

14 FİZYOPATOLOJİSİ OSTEOMİYELİTTE ENFEKSİYON,KEMİĞİN METAFİZ BÖLGESİNDE BAŞLAR.BU BÖLGEDE KAPİLLER DOLAŞIM YAVAŞ OLDUĞUNDAN MİKROORGANİZMALAR KOLAYLIKLA YERLEŞİR.MİKROORGANİZMALAR BU BÖLGEDE HİPEREMİ,ÖDEM VE LOKAL KANAMA İLE KARAKTERİZE LOKAL İNFLAMASYONA NEDEN OLUR.

15 MİKROORGANİZMALAR ANTİBİYOTİKLERLE TAHRİP EDİLMEZSE ABSE OLUŞUR
ABSE ODAĞININ ÇEVRESİNDEKİ DAMARLARDA TROMBOFLEBİT VE TROMBOANJİT GELİŞİR.BÖYLECE BÖLGENİN KANLANMASI DAHA FAZLA BOZULUR.BU DA DOKU NEKROZUNA NEDEN OLUR.KEMİK NEKROZU OLUR.

16

17 ABSE MATERYALİNİN ARTMASI,KEMİK İÇİ BASINCIN ARTMASINA,İNFLAMATUAR OLAYIN KEMİK DIŞINA TAŞMASINA NEDEN OLUR.PERİOST GERİLİR VE ŞİDDETLİ AĞRI OLUŞUR.PERİOST ALTINDAKİ ABSE,DAHA SONRA SİNÜS OLUŞTURARAK DERİ YÜZEYİNE DİRENE OLUR.

18

19 SEKESTİR DENİLEN ÖLÜ KEMİĞİ BEDEN REZORBE ETMEYE ÇALIŞIR
SEKESTİR DENİLEN ÖLÜ KEMİĞİ BEDEN REZORBE ETMEYE ÇALIŞIR.BU BAZEN YILLARCA SÜRER.AYNI ZAMANDA PERİOST YENİ KEMİK YAPMAYA BAŞLAR,BUNA PERİOST REAKSİYONU DENİR.

20 TANI ANAMNEZ FİZİK MUAYENE LABORATUVAR BULGULARI RADYOGRAFİ İLE KONUR

21 En önemli kan bulgusu lökositozdur.
Anemi ve plazma proteinlerinde azalma görülebilir. Kan kültüründe mikroorganizma saptanabilir.Akıntıdan alınan kültürle mikroorganizmanın tipi belirlenir.

22 SINIFLAMA OSTEOMİYELİT KLİNİK OLARAK 4 DÖNEMDE İNCELENİR: 1.AKUT
2.SUBAKUT 3.KRONİK 4.REZİDÜEL

23 AKUT DÖNEM GENEL ENFENKSİYON BELİRTİ VE BULGULARI OLARAK HASTADA
*Yüksek ateş *Titreme *Taşikardi *Lökosiztoz *Pozitif kan kültürü görülür

24 LOKAL BELİRTİ VE BULGULAR
*AĞRI *KIZARIKLIK *ŞİŞLİK *LOKAL ISI ARTIŞI:ABSE DERİYE AÇILDIĞINDA GENEL OLARAK ATEŞ DÜŞER.

25 TEDAVİ MUTLAK YATAK İSTİRAHATİ:HASTANIN İSTİRAHATE ALINMASININ YANI SIRA ENFEKTE OLAN EXTREMİTE ATELE ALINIR.ATELE ALMAK DOKU ONARIMINI KOLAYLAŞTIRIR,ŞİDDETLİ AĞRIYI AZALTIR VE PATOLOJİK KIRIK İHTİMALİNİ ÖNLER.

26 İLAÇ TEDAVİSİ ANTİBİYOTİKLERİN METAFİZ ABSESİ OLUŞMADAN VERİLMESİ ÖNEMLİDİR.ABSE OLUŞTUKTAN SONRA DOLAŞIMDAKİ ANTİBİYOTİK ABSE İÇİNE GİREMEYECEĞİNDEN,HASTALIĞIN GELİŞİMİNİ ETKİLESE BİLE,HASTALIĞI TAMAMEN KONTROL ALTINA ALMAZ.

27 ANEMİ VE SIVI KAYBI VARSA, KAN TRANSFÜZYONU YAPILIRVE İV MAYİ VERİLİR.
HASTANIN ATEŞİ YÜKSEKSE ANTİPRETİKLER VERİLİR.

28 CERRAHİ TEDAVİ İLK GÜNDEN İTİBAREN ANTİBİYOTİK ALAN,GENEL VE LOKAL BELİRTİ VE BULGULARI 4-5 GÜN İÇİNDE İYİYE GİTMEYEN VAKALARA CERRAHİ GİRİŞİM UYGULANIR,METAFİZDEKİ ABSE DRENE EDİLİR.

29 SUBAKUT DÖNEM GENEL-LOKAL BELİRTİ VE BULGULAR AKUT DÖNEMDEKİNE BENZER FAKAT O DÖNEMDEKİ KADAR ALEVLİ DEĞİLDİR. LOKAL BELİRTİ VE BULGULARA ABSENİN DRENE OLDUĞU BİR SİNÜS AĞZI EKLENMİŞ OLABİLİR.KEMİĞİN BİR KISMINDA YA DA TAMAMINDA SEKESTİR OLUŞMUŞTUR.

30

31 TEDAVİ ANTİBİYOTİK VERİLİR
ABSENİN DRENAJI YETERLİ DEĞİLSE,DAHA İYİ DRENE OLMASI SAĞLANIR. PATOLOJİK KIRIK OLUŞUMUNU ÖNLEMEK İÇİN,EXTREMİTE ATELE YA DA ALÇIYA ALINIR. BU DÖNEMDE HASTANIN ZAMAN ZAMAN ATEŞİ YÜKSELİR. BU DURUM,PERİOST ALTI YENİ KEMİK OLUŞUMUNA KADAR DEVAM EDER.

32 KRONİK DÖNEM GENEL BELİRTİ VE BULGULAR TAMAMEN KAYBOLMUŞTUR
SEKESTİR REZORBE OLMAMIŞSA AKINTI DEVAM EDER. OLAYIN BULUNDUĞU TARAFTA ZAMAN ZAMAN ŞİDDETLİ KEMİK AĞRILARI,DEVAMLI YA DA KESİK KESİK DRENAJ VARDIR VE ARA SIRA ATEŞ YÜKSELİR.

33 TEDAVİ SEKESTREKTOMİ YAPILIR YA DA KEMİK İÇİNDEKİ ABSE DRENE EDİLİR.
SEKESTİR,PERİOST ALTI YENİ KEMİK OLUŞUMU TAMAMLANMADAN ÇIKARILMAZ.

34

35

36 REZİDÜEL DÖNEM BU DÖNEMDE DEFORMİTE,EXTREMİTE KISALIĞI,DERİDE ESKİ SİNÜS AĞIZLARINA AİT SKAR DOKULARI VARDIR. TEDAVİ,DEFORMİTELERİN DÜZELTİLMESİ İÇİN UYGULANIR.

37

38

39 KOMPLİKASYONLAR LOKAL KOMPLİKASYONLAR
*2 YAŞIN ALTINDAKİ ÇOCUKLARDA EPİFİZ HARABİYETİ SONUCUNDA EXTREMİTE KISALIKLARI OLABİLİR *PATOLOJİK KIRIKLAR OLABİLİR, *ABSENİN EKLEME AÇILMASI SONUCU SEPTİK ARTRİT GELİŞEBİLİR

40 *ÇEVRE YUMŞAK DOKULARDA YAPIŞIKLIK OLUŞTURARAK EKLEM HAREKETLERİNDE KISITLANMAYA NEDEN OLUR.
*KRONİK AKINTI CİLT KANSERİNE YOL AÇABİLİR.

41

42

43 GENEL KOMPLİKASYONLAR
MİKROORGANİZMALARIN KANA KARIŞMASI İLE BAKTERİYEMİ,MİKROORGANİZMA TOKSİNLERİNİN KANA KARIŞMASI İL SEPTİSEMİ GÖRÜLEBİLİR. KANA KARIŞAN MİKROORGANİZMALAR DİĞER ORGANLARDA ENFEKSİYONA NEDEN OLABİLİR(PERİKARDİT,PLÖRİT,PNÖMONİ VE DİĞER ORGANLARDA ABSE OLUŞUMU)

44 OSTEOMYELİTTE HEMŞİRELİK BAKIMI
Hem. Zehra TOĞAN ERDEK 1. ORTOPEDİ VE TRAVMATOLOJİ KLİNİĞİ

45 OSTEOMYELİTLİ HASTAYA CERRAHİ GİRİŞİMDEN ÖNCE:
*Mutlak Yatak İstirahati *Sistemik Tedavi: -Ateş Düşürücü İlaçlar -Kan ve Mayi Transfüzyonu -Alkol-Buz Uygulaması *Antibiyotik Tedavisi Verilir.

46 İlk günden itibaren antibiyotik alan, buna rağmen genel ve lokal belirtileri4-5 gün içinde iyiye doğru gitmeyen olgularda cerrahi girişim endikedir. Cerrahi Girişim Uygulanacak Hastalar İçin Girişim Öncesi Hazırlık Önemlidir.

47 CERRAHİ GİRİŞİM ÖNCESİ HAZIRLIK
Hastanın cerrahi girişimi kabul etmesiyle başlar 1.Psikolojik 2.Fizyolojik 3.Yasal Hazırlık 4. Ve Cerrahi Girişim Öncesi Eğitimi Kapsar

48 Hastalar cerrahi girişimin kendileri için gerekli ve zorunlu olduğunu kabul etseler bile anksiyete kaçınılmazdır.Bu nedenle hastaya, yapılacak ameliyat hakkında gerekli ve yeterli açıklama yapılmalıdır. Hastayı rahatlatmak için gerçekten uzak açıklama da yapılmamalıdır. Yapılacak olan işlem hastaya onu korkutmadan doğru bir şekilde yapılmalıdır.Aksi takdirde hasta post-op daha yoğun anksiyete yaşayabilir,

49 Cerrahi Girişim Öncesi Bakım
Yaşam bulguları düzenli olarak kaydedilmelidir.(enfeksiyon açısından ateş takibi önemlidir.) Laboratuvar ve Radyografik tetkikler kontrol edilerek düzeltilmeli,eksiklikler giderilmelidir. Genel vücut temizliği yaptırılır ya da yapmasına yardımcı olunur. Gece 24’ten sonra aç bırakılır. Ameliyat sabahı(oje,takı ve takma dişi )çıkarılır

50 CERRAHİ GİRİŞİM SONRASI BAKIM
Hasta ameliyattan sonra gelişebilecek komplikasyonlar yönünden gözlenir ve bunlara yönelik hemşirelik bakımı uygulanır. Gelişebilecek komplikasyonlar şunlardır:

51 ATEŞ Sık aralıklarla ateş takibi yapılır Hastanın ateşi yüksekse;
*Kan kültürü alınır *Periferik sogutma uygulanır *Doktor istemi doğrultusunda antipretik ilaçlar uygulanır.

52 ENFEKSİYON TEMEL ENFEKSİYON BULGULARI: *AĞRI *LOKAL ISI ARTIŞI
*KIZARIKLIK *ŞİŞLİK *AKINTI: En öneli enfeksiyon bulgusudur.

53 Şişlik varsa cilt bakımına önem verilmelidir
Şişlik varsa cilt bakımına önem verilmelidir.Çünkü cilt bütünlüğünde bozulma riski vardır. Akıntı varsa kültür gönderilmeli ve antibiyograma uygun antibiyotik verilmelidir. Absenin drene olduğu kısmın etrafındaki cilt akıntının tahrişinden korunmalı, pansuman sık aralıklarla yapılmalıdır.Cilt korunmazsa hastada ilerde cilt kanseri gelişebilir.Hasta cilt bakımı konusunda bilgilendirilmelidir.

54 Cerrahi girişim sırasında abse tamamen boşaltılmamışsa o bölgeye irrigasyon ve drenaj dreni olarak 2 adet dren konulur.Yıkama mayisi 2-3 gün kalabilir.Çıkartılırken önce irrigasyon dreni çıkarılır.diğer dren 1-2 gün daha kalabilir. DREN TAKİBİ ÖNEMLİDİR.Yeni bir enfeksiyon odağı oluşturabilir ve nazokomiyal enfeksiyon gelişebilir.

55 HAREKET KISITLILIĞI Enfeksiyon çevre yumuşak dokularda yapışıklık oluşturarak eklem hareketlerinde kısıtlılığa yol açabilir.Kireçlenmeye neden olabilir.Bu durumun meydana gelmemesi için kemik bütünlüğü ve stabilitesi bozulmamışsa fizyoterapist eşliğinde eklem hareketleri önerilir, egzersizler öğretilir. *Hastanın aktivite toleransı gözlenmeli *Ağrısı değerlendirilmeli *Gerekirse eğzersiz programı yeniden düzenlenmeli, hasta cesaretlendirilmelidir.

56 ANORMAL LABORATUVAR BULGULARI
Sedim:Akut dönemde ve akıntının olduğu dönemde yüksektir. Lökositoz:Nedene yönelik müdahale yapılmalıdır.Nedeni hemogram düşüklüğü ve sıvı kaybının yol açtığı hemokonsantrasyonsa kan transfüzyonu ve mayi replasmanı yapılır. Nedeni enfeksiyonsa antibiyotik tedavisi uygulanır.

57 Osteomyelit tedavisinde uzun süreli antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Bu tedaviyi alan hastaların üre- kreatin takibi ile böbrek fonksiyonlarının ve karaciğer enzimleri ile karaciğer fonksiyonlarının değerlendirilmesi önemlidir.

58 DOLAŞIMDA BOZULMA Patolojik kırık oluşumunu önlemek,doku onarımını kolaylaştırmak ve ağrıyı azaltmak için ekstremite alçı-atele alınır. Bu durumda alçı-atel bakımı uygulanır. Hasta atel-alçı ile mobilizasyon konusunda(Mobilizasyona engel bir durum yoksa) bilgilendirilir.

59 Ekstremite sirküler alçıya alındıysa periferik dolaşım bozulabilir
Ekstremite sirküler alçıya alındıysa periferik dolaşım bozulabilir.Dolaşım takibi yapılmalı; Periferik vasküler dolgunluk kontrol edilmeli,ekstremite siyanoz,soğukluk ve ödem yönünden gözlenmelidir.Mümkünse periferik nabızlar değerlendirilmelidir.(Dorsalis pedis gibi) *Ekstremite eleve edilmeli ve hasta bilgilendirilmelidir.

60 Pansumanlar günlük olarak yapılır ve akıntının niteliği, doku iyileşmesi gözlenir.
Kan tetkikleri, özellikle CRP ve SEDİM ile tedavinin etkinliği gözlenir. Beslenme bu hastalar için önemlidir. Protein ağırlıklı beslenme yara iyileşmesi için önemlidir . Hastanın durumuna göre gerekirse diyetisyen ile iletişime geçilmelidir.

61 TABURCULUK Bu hastalar genellikle antibiyotik tedavisi ile taburcu edilirler,ilacın kullanımı,dozu,süresi ve yan etkileri konusunda bilgilendirilmelidirler. Kontrollerin önemli olduğu anlatılmalı ve belirtilen tarihlerde kontrollere gelmeleri söylenmelidir. Nasıl pansuman yaptıracakları konusunda bilgilendirilmelidir.

62 Hangi Durumlarda hastaneye başvuracakları anlatılmalıdır:
*Akıntının yeniden başlaması ya da artması *Ateşte yükselme *Lokal ısı artışı,kızarıklı,şişlik oluşması *Ağrıda artma, Özllikle o bölgeye yakın eklemlerde ağrı oluşması septik artrit geliştiğini düşündürebilir.

63 Sağlık Slaytları İndir
Osteomyelit, tedavi seçeneklerinin gelişmesine rağmen tedavisi uzun süren, sık sık tekrarlayan ve kişinin yaşamını kesintiye uğratan, yaşam kalitesini düşüren, morbiditelere yol açan bir hastalıktır ve kişinin psikolojisini bozabilir.Bu duumda olan hastaların profesyonel yardım için yönlendirilmesi önemlidir. Sağlık Slaytları İndir


"Sağlık Slaytları İndir" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları