Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ONURCAN KUŞ ÇANAKKALE 18 MART HAFTASI İLE İLGİLİ SUNUMUM.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ONURCAN KUŞ ÇANAKKALE 18 MART HAFTASI İLE İLGİLİ SUNUMUM."— Sunum transkripti:

1

2 ONURCAN KUŞ ÇANAKKALE 18 MART HAFTASI İLE İLGİLİ SUNUMUM

3  Osmanlı Devleti, 1914-1918 yıllarında yapılan Birinci Dünya Savaşı’nda İttifak Devletleri olan Almanya ve Bulgaristan’ın tarafında bulunmuştur. İngilizler ve Fransızlar ise, İtilaf Devletleri adı altında toplanmışlardır. İtilaf Devletleri Rus Çarı II. Nicola’nın Bolşevikler Karşısında yardıma ihtiyaç duyması ile birlikte Rusya’ya yardım göndermek için Çanakkale Boğazı’nı kullanmak istediler.

4  Ancak boğazı geçmek o kadar da kolay değildi çünkü Çanakkale kahraman Mehmetçik tarafından korunuyordu.18 Mart 1915’te Nusret Mayın Gemisi, düşman gemilerinin top bombardımanı ile Çanakkale’nin sularına gömülmesini sağladı. İtilaf Devletleri bunun üzerine Gelibolu, yarımadasına asker çıkarmaya başladı. İtilaf devletlerinin Türk askerinin karşısına çıkardığı Anzaklar da, Mehmetçiğin kahramanca mücadelesi ile büyük bir yenilgiye uğradı. Mustafa Kemal’in başkumandanlığını yaptığı Türk askeri, Avustralya’dan, Yeni Zelanda’dan getirilen askerleri Arıburnu, Anafartalar, Conkbayırı cephelerinde hezimete uğratarak adeta destan yazdılar. Bu savaşlar dünyanın en zorlu ve kanlı savaşları arasında yer almaktadır. Çanakkale’de 253.000 askerimiz şehit olmuştur.

5  ’Çanakkale Şehitleri Abidesi’’ bu topraklar için kanlarını dökmüş olan kahraman şehitlerimiz için dikilmiştir. ’’Çanakkale Geçilmez.’’ sözü tarihin sayfalarına altın harflerle kazınmıştır. Mustafa Kemal Atatürk bizleri yok etmek için gelen bu askerleri de bağrına basmış, onlar bizim de şehitlerimizdir diyerek dünyada eşi görülmedik bir liderlik örneği göstermiştir. Çanakkale zaferinin ardından İstanbul da düşman işgalinden kurtulmuştur. Çanakkale zaferi ile Rusya’ya yardım gidemeyince Rusya’da rejim değişmiş, tüm dünya Mustafa Kemal adını duymuştur.

6

7  18 Mart 1915, Türk tarihinde bir askeri ve siyasi başarı olmaktan öte inanç, azim ve yiğitlikle örülmüş bir destanın yaradılış tarihidir. Bu tarih, gerek taarruz, gerekse savunma savaşlarının başarılarıyla dolup taşan Türk kahramanlık tarihinin en gurur verici ve en parlak sayfalarından biridir.

8  Ecdadımızın bin bir zorluk ve yoklukla, çağın en gelişmiş devletleri karşısında verdiği bu var oluş kavgası, bir milletin uyanıp şahlanmasının tetikleyicisi olmuş; Milli Mücadele'ye de öncülük etmiştir. Bu savaşlarda İtilaf subaylarının bile takdirini toplayarak yıldızı parlayan Mustafa Kemal, 4 yıl sonra 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak Türk Kurtuluş Savaşı’nda milletine önderlik etmiş, savaş sonunda kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanı olmuştur.

9  Gurur ve sevinçle kutladığımız Çanakkale Zaferi'nin 99. yıldönümünde, ölümleriyle bile yıllar ötesine ders olmayı başarmış Çanakkale şehitlerimizi rahmet, minnet ve özlemle yâd ediyor; başta Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere tüm destan kahramanlarının aziz hatıraları önünde eğilmeyi şeref addediyoruz.  Allah bizlere bir daha böyle savaş göstermesin! Ruhları şad, mekânları cennet olsun!

10

11  Çanakkale içinde vurdular beni Ölmeden mezara koydular beni Of gençliğim eyvah  Çanakkale köprüsü dardır geçilmez Al kan olmuş suları bir tas içilmez Of gençliğim eyvah  Çanakkale içinde aynalı çarşı Anne ben gidiyorum düşmana karşı Of gençliğim eyvah  Çanakkale içinde bir dolu testi Anneler babalar ümidi kesti Of gençliğim eyvah  Çanakkale'den çıktım yan basa basa Ciğerlerim çürüdü kan kusa kusa Of gençliğim eyvah  Çanakkale içinde sıra söğütler Altında yatıyor aslan yiğitler Of gençliğim eyvah  Çanakkale'den çıktım başım selamet Anafarta'ya varmadan koptu kıyamet Of gençliğim eyvah

12

13  - Zafer, "zafer benimdir" diyebilenindir. - Hiçbir zafere çiçekli yollardan gidilmez. - Zaferin büyüklüğü, savaşın çetinliği ile ölçülür. - Zafer, barışın en kısa yoludur. - Benimle beraber burada muharebe eden bütün askerler kesin olarak bilmelidir ki bize verilen namus görevini eksiksiz yapmak için bir adım geri gitmek yoktur. Uyku, dinlenme aramanın, bu dinlenmeden yalnız bizim değil, bütün milletimizin sonsuza kadar mahrum kalmasına sebep olacağını hepinize hatırlatırım.

14

15  Bu vatan, toprağın kara bağrında Sıradağlar gibi duranlarındır; Bir tarih boyunca, onun uğrunda Kendini tarihe verenlerindir... Tutuşup: kül olan ocaklarından, Şahlanıp: köpüren ırmaklarından, Hudutlarda gaza bayraklarından, Alnına ışıklar vuranlarındır... Ardına bakmadan yollara düşen, Şimşek gibi çakan, sel gibi coşan, Huduttan hududa yol bulup koşan, Cepheden cepheyi soranlarındır... İleri atılıp sellercesine, Göğsünden vurulup tam ercesine, Bir gül bahçesine girercesine, Şu kara toprağa girenlerindir... Tarihin dilinden düşmez bu destan: Nehirler gazidir, dağlar kahraman, Her taşı bir yakut olan bu vatan, Can verme sırrına erenlerindir... Gökyay'ım ne yazsan ziyade değil, Bu sevgi bir kuru ifade değil, Sencileyin hasmı rüyada değil, Topun namlısında görenlerindir...   Orhan Şaik GÖKYAY

16  Bir millet dirilmişti, tek parola vatandı Masmavi olan deniz, al kanlara boyandı Etten kale örüldü hepsi taze civandı  Her yerde ceset vardı, sanki döndü mahşere  Çanakkale geçilmez, koştuk büyük zafere

17  kolo, koro ve çalgı için yazılan, oyun öğesi içermeyen kutsal nitelikteki müzik yapıtıdır. Opera gibi oratoryo da barok döneme özgü bir müzik biçimidir. Yapısı gereği motet, kantat, operaya yaklaşan bu türün başlıca özelliği, sahnelemeye başvurmamasıdır. Oratoryo, (İtalyanca: Oratorio), 16. yüzyılın ikinci yarısında Roma'da ortaya çıkan, hem kiliseyle, hem de tiyatroyla ilgili müzik türü. Lirik, epik ve dramatik türleri olan oratoryonun motet'le çile ile (paston), kantat ve kimi zaman da operayla yakınlığı vardır.

18  VATAN SAĞ OLSUN (ÇANAKKALE ORATORYOSU) Yedi düvel, bizim için geldiler. -Koro Yanaştı gemiler, yağdı mermiler Can verdi yılmadan kırklar, yirmiler Genç yaşta gitti, dönmez Mehmed’im. Tüm hainler yurda söz etse gelse Geçtiği yerleri düz etse gelse Kaniş gibi ayağım vay tutsa gelse Ezerim başını, yaşatmam onu. Bu vatanın peteğiyiz, balıyız -Koro Yük çekeriz; gövdesiyiz, dalıyız Kır, bayırda açan gonca gülüyüz Uğruna can veren erleriyiz biz.

19  Yaylaları çiçeklere bürünür Ay Yıldız’ım bugün başka görünür Bu vatanın birliğine kasteden Kırk yerinden yara alır, sürünür. Cepheye gönderdim, gençlik çağında. Çanakkale sırtlarında, dağında -Koro Patladı bombalar, onun bağrında Düşmana vermedi fırsat Mehmed’im. Anacığım kardeşimle babama Bir gün gelir, hadi derler ona da Her şafakta ışık gibi odana Ben girerim, bekle beni sen ana. Aç, susuz demedin, vatan bekledin-Koro Düştün toprağına, yaran yokladın Bin şehide bin birini ekledin Düşmanına balyoz oldu mehmed’im

20  Ateş oldun her cephede harladın Yıldız oldun gecelerde parladın Bir sel oldun düşmanına gürledin Vatan için şehit oldun SEYİT’im. Yılmadan vatana oldular siper- Koro Atıldı en öne coştukça nefer Diyemez hiç kimse basitçe sefer Şahadet şerbetin içti Mehmed’im. Canım vatan; anam, babam yâr bana Taşıyayım, bir emanet ver bana Vatan için adanan cansın bana Ben o sırrı Yaradan’a vermişim. Yürüdün daima Ata izinden -Koro Hızın aldın kalpte yanan közünden Tez ayrıldın hem anadan, kızından Tüm dünyaya örnek oldun Mehmed’im

21  Vatan dara düştü, ciğer sızılar Güle güle gidin körpe kuzular Saldırır yurduma bitli tazılar Sorarım hesabın, kalmam ben geri. Şu Avrupa nerden baksan hıyanet Patladı namlular, koptu kıyamet Anacığım bacım sana emanet –Koro Vatana emanet borcum var benım. Bir oğlum Yemen’de, biri Tunus’ta Doğruyu buldular, Emre Yunus’ta Çanakkale denen koca kâbusta Düştüler yollara, dönemediler. Adını tarihe kahraman yazdın -Koro Düşmanı önüne leş gibi dizdin Ölümden korkmadan hedefe sızdın Yandırdın düşmanı her cephede sen. Vatan için Halep, Şam’dan, Urfa’dan Malatya’dan, Denizli’den, Konya’dan Şu Bucak’tan, Burhaniye, Tonya’dan Ölmek için, girmişiz biz sıraya.

22  Kilitbayır kilitlendi, açılmaz -Koro Hiç deneme, Türk’e kefen biçilmez Yedi değil yetmiş düvel gelseler Çok zorludur,ÇANAKKALE GEÇİLMEZ. Düşmanları ben yurduma saldırtmam Hainleri halimize güldürtmem Cellat gibi başucumda dursa da Bayrağıma yaban eli sürdürtmem. Yamyamlar söz etmiş, dünden barışık Öyle bir savaş ki dünya karışık -Koro Mermiler havada, gezer yapışık Kaderim, neyleyim ”Vatan Sağ olsun”.

23  1-Atatürk Oratoryosu (10 Kasım) 2-9 Mayıs Oratoryosu 3-Sevgili Öğretmenim 4-Ay'a Güzelleme - 19 Mayıs Oratoryosu 5-Ata'ya Güzelleme - Zekeriya Çavuşoğlu 6-Çanakkale Geçilmez 7-Atatürk - 10 Kasım Oratoryosu (Atatürk Kurtuluş Savaşında) 8-10 Kasim Oratoryo: Uykusuz Geceler 9-24 KASIM (ÖĞRETMENLER GÜNÜ)ORATORYOSU 10-Anıtkabir Oratoryosu 11-Çanakkale Oratoryosu 12-Meslekler Oratoryosu 13-Öğretmenler Günü Oratoryosu 14-10 Kasım Oratoryosu 15-Çılgın 8'ler Oratoryosu 16-Atatürk OratoryosuAtatürk Oratoryosu (10 Kasım)9 Mayıs OratoryosuSevgili ÖğretmenimAy'a Güzelleme - 19 Mayıs OratoryosuAta'ya Güzelleme - Zekeriya ÇavuşoğluÇanakkale GeçilmezAtatürk - 10 Kasım Oratoryosu (Atatürk Kurtuluş Savaşında)10 Kasim Oratoryo: Uykusuz Geceler 9-24 KASIM (ÖĞRETMENLER GÜNÜ)ORATORYOSU 10-Anıtkabir Oratoryosu 11-Çanakkale Oratoryosu 12-Meslekler Oratoryosu 13-Öğretmenler Günü Oratoryosu 14-10 Kasım Oratoryosu 15-Çılgın 8'ler Oratoryosu 16-Atatürk Oratoryosu

24

25

26  Yıl 1915  18’indeyiz Martın.  Kendine gel biraz!  Pek tekin değildi Çanakkale’nin suyu,  Geçilmez bu boğaz…  Bizi  Ne topun yıldırır,  Ne kurşunun.

27  Çünkü artık  Başladı cengimiz.  Er meydanında bulunmaz dengimiz…  Sen misin Mustafa Kemal’im ileri diyen?  İşte fırladık siperden.  Sırtına yüklenmiş kahraman  Seyit 276 kiloluk mermiyi,  Koşuyor bataryasına ateşler içinden.  Bu mermi denizlere gömecek Elizabet’i Buvet’i…  Yanıyor bugün Anafartalar yanıyor, bugün  Denizler yanıyor,

28  Dağlar yanıyor.  Zafer bizimdir artık  Düşman zırhlıları batıyor…  Türk’üm,  Muzaffer olarak doğmuşuz bir kere.  Bir karış toprak uğruna Kimimiz şehit oluruz.  Kimimiz gazi.  Hiç değişmez bu yazı.  Dünyada her yer geçilir belki  Lâkin geçilmez Çanakkale Boğazı..  Fahri ERSAVAŞ

29

30  Bomba şimşekleri beyninden inip her siperin Sönüyor göğsünün üstünde o arslan neferin. Ölüm indirmede gökler, ölü püskürmede yer, O ne müthiş tipidir, savrulur enkazı beşer.  Boşanır sırtlara, vadilere, sağnak sağnak. Kafa göz, gövde, bacak, kol, çene, parmak, el ayak Vurulup, tertemiz alnından, uzanmış yatıyor, Bir hilal uğruna yarap ne güneşler batıyor.  Ey bu topraklar için toprağa düşmüş asker Gökten ecdat inerek öpse o pak alnı değer. Sana dar gelmeyecek makberi kimler kazsın? Gömelim gel seni tarihe desem sığmazsın.  Mehmet Akif ERSOY

31  Mehmet Akif Ersoy, 1873 yılında İstanbul'da doğdu. Babası "İpekli Hoca" olarak bilinen Tahir Efendi, annesi ise Şerife Hanım'dır. Dini eğitimini babasından alan Akif, öğrenimine Emir Buhari Mahalle Mektebi'nde başladı. Buradan mezun olduktan sonra sırasıyla Fatih Rüştiyesi, İstanbul İdadisi ve Halkalı Baytar Mektebi'nde öğrenimini sürdürdü. Akif, gittiği tüm okullarda başarısıyla diğer öğrencilerden sivrilmişti.

32  İlk şiirlerini, İstanbul İdadisi'nde okurken yazdı. Bu okuldaki hocalarından biri de ünlü edebiyatçı Muallim Naci'ydi. Muallim Naci, daha o yaşlarda Akif'teki yeteneği fark etmiş ve "Bu çocukta gördüğüm cevheri, kimsede görmedim" demişti.  Osmanlı Devleti'nin farklı bölgelerinde baytarlık yapan Akif, kendisini ideallerine vermek adına bu görevini bıraktı. Darülfünun'da ve Halkalı Ziraat Mektebi'nde edebiyat dersleri vermeye başladı. Bu sırada çeşitli dergilerde yazıları yayınlandı.

33  Birinci Dünya Savaşı sırasında Teşkilat-ı Mahsusa'dan Kuşçubaşı Eşref ile Arabistan'a gitti. Buradaki görevi, İngilizlerin kışkırttığı Arapların ayaklanmasını önlemekti.  Akif, Çanakkale Zaferi'nin haberini Arap topraklarında aldı. Öylesine bir heyecan duydu ki, hemen kalemine sarıldı; "Çanakkale Destanı"nı yazdı.  1920'de Burdur vekili olarak meclise girdi. 12 Mart 1921 günü yazdığı İstiklal Marşı, meclis tarafından milli marş olarak kabul edildi. 11 yıl boyunca Mısır'da kalan Akif, 1936'da tekrardan yurda döndü.  İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy, 27 Aralık 1936 günü vefat etti.

34  Safahat  Süleymaniye Kürsüsünde  Hakkın Sesleri  Fatih Kürsüsünde  Hatıralar  Asım  Gölgeler

35

36  BEN İ D İ NLED İĞİ N İ Z ve İ ZLED İĞİ N İ Z  İ Ç İ N HEP İ N İ ZE TE Ş EKKÜR EDER İ M.  SAYGILARIMLA


"ONURCAN KUŞ ÇANAKKALE 18 MART HAFTASI İLE İLGİLİ SUNUMUM." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları