Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GÖZ,KULAK ve BURUN YABANCI CİSİM KAÇMASINDA İLK YARDIM

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GÖZ,KULAK ve BURUN YABANCI CİSİM KAÇMASINDA İLK YARDIM"— Sunum transkripti:

1 GÖZ,KULAK ve BURUN YABANCI CİSİM KAÇMASINDA İLK YARDIM

2 Göze yabancı cisim kaçması (Küçük maddeler ve toz kaçması)
Göz ışığa doğru çevrilir Alt göz kapağı içine bakılır Gerekirse üst göz kapağı açık tutulur bol su ile yıkanır Nemli bir gazlı bezin ucuyla çıkarılır Gözün saydam tabakasına kesinlikle dokunmamalıdır Göz ovulmamalıdır.

3

4

5

6 Göze sivri cisim batmışsa
Zorunlu olmadıkça hareket ettirilmez Göze hiçbir şekilde dokunulmaz Yabancı cisim kesinlikle çıkartılmaya çalışılmaz. Yabancı cisim sabitlenir. Her iki göz kapatılarak gözlerin hareketi engellenir. Tıbbi yardım istenir.

7 Buruna yabancı cisim kaçması
Buruna kaçan yabancı cisimler çoğunlukla burun kanamasına ve solunum problemlerine yol açar. Yabancı cismin yarattığı aksırık refleksi ile bazen cisim kendiliğinden çıkabilir. Ağızdan nefes alması istenir Tıkalı olmayan burun deliği kapatılarak kuvvetli nefes vermesi istenir. Kesinlikle sivri veya delici aletle çıkarmak için girişimde bulunulmamalıdır.

8 Kulağa yabancı cisim kaçması
Kulaktaki yabancı cismin ne olduğunu anlamak için Yetişkinlerde kulak kepçesi tutularak yukarı geriye Çocuklarda kulak kepçesi aşağı ve geriye doğru çekilir. Yabancı cisim görülüyorsa çıkarılır görülmüyorsa çıkarılmaya çalışılmaz Kesinlikle sivri ve delici aletle çıkarılmaya çalışılmamalıdır. Kulağın içine su akıtılmaz (cisim kulak içinde ise şişebilir, çıkarması daha da zorlaşabilir). Kulağa böcek kaçması durumunda kulak deliği önüne ışık tutmak yararlı olabilir.

9 Deride yabancı cisim Cımbız veya pens aleve tutularak temizlenir Yabancı cismin ucu tutulur Yabancı cismin deriye giriş yönünün tersine doğru dikkatle çekilir. Yara sabunlu su ile yıkanır. Yabancı cisim çıkarılırken direnç hissedilirse devam edilmez. Tetanoz aşısı yapılmalıdır.

10 KAYNAKLAR Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Acil Sağlık Hizmetleri


"GÖZ,KULAK ve BURUN YABANCI CİSİM KAÇMASINDA İLK YARDIM" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları