Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇOCUKLARA MAHREMİYET BİLİNCİ KAZANDIRMA

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇOCUKLARA MAHREMİYET BİLİNCİ KAZANDIRMA"— Sunum transkripti:

1 ÇOCUKLARA MAHREMİYET BİLİNCİ KAZANDIRMA

2 eşsiz nimetlerinin en sevimlisi… Çocuk emanet… Ve çocuk imtihan…
Çocuk, Yüce Allah’ın eşsiz nimetlerinin en sevimlisi… Çocuk emanet… Ve çocuk imtihan…

3 EĞİTİM AİLEDE BAŞLAR DEMİŞTİK YA

4 Her An Yanında Olamazsınız!
Mahremiyet eğitimi, çocukların mutlu, huzurlu ve karakter sahibi olarak yetişmelerini sağlayan ve onları kötü niyetli insanların istismarından koruyan temel eğitimlerden biridir.

5 mahremiyet eğitimiyle olur.
Çocuğun hayâ duygusunu öğrenmesi ve kendi bedeninin dokunulmazlığı bilincine erişmesi mahremiyet eğitimiyle olur.

6 *Kendi vücudu ve özel bölgeleri hakkında siz doğru bilgi vermezseniz
*Her anne babanın en doğal ve en önemli görevlerinden biri çocuğuna mahremiyet eğitimi vermesidir. *Kendi vücudu ve özel bölgeleri hakkında siz doğru bilgi vermezseniz yanlış kaynaklardan yanlış bilgilere ulaşabilirler.

7 * Çocukların haya duygularını geliştirmek ve onları hasta ruhlu insanlardan korumak için nasihat vermek yeterli değildir. * Hatta çok defa; "Aman, oğlum/kızım, dışarıdaki kötü adamlara dikkat et, seni alır kaçırır..." türünden korku dolu nasihatler çocuğun ruhunda derin yaralar açılmasına da neden olmaktadır.

8 Çocuğa mahremiyet eğitimi verme sabır isteyen bir iştir.
Bu Eğitimi Vermek İçin Yaşına Uygun Bir Dil Kullanarak Doğru Bilgiler Aktarmak Yaşayarak Örnek Olmak

9 Mahremiyet Eğitimi Verirken Doğal olmalı, çocuklarımıza hep sevecen davranmalı, korkutarak veya zorlayarak özgüvenlerini zedelememeliyiz. Ayıp, günah, yasak… sözcükleri yerine özel kelimesini yeri geldiğinde kullanmalıyız.

10 Bebeklik Döneminde Başlar
Mahremiyet Eğitimi Bebeklik Döneminde Başlar Bebeğe süt verirken ve altı değiştirilirken bile mahremiyete dikkat edilmelidir.

11 Benim Odam Benim Yatağım! Bebeklikten sonra mümkünse çocuk
anne-babasıyla aynı odada uyumamalıdır.

12 Çocukların odaları ayrı olmalı mümkün değilse en azından yatakları mutlaka ayrılmalıdır.

13 İzin Verirsem Kabul Edilirsin
İzin Verirsem Kabul Edilirsin! *Çocuk dört yaşına girdiği andan itibaren anne-baba, çocuğun odasına girerken izin istemeli, onu çıplak görürse özür dileyip kapıyı kapatmalıdır. *İnsan kaç yaşında olursa olsun yeryüzünün halifesidir ve saygıya layıktır.

14 Bedenim Bana Aittir! Örneğin, terlemiş bir çocuğun
Anne-babalar çocuklarının bedenleri ile yapacakları tasarruflarda çocuklarının onayını almalıdır. Örneğin, terlemiş bir çocuğun atleti izin alınmadan aniden çıkartılmamalı, altını ıslatmış bir çocuğun pantolonu kızgınlıkla ve öfkeyle değil, izin alınarak çıkartılmalıdır.

15 İzin Verirsem Dokunabilirsin!
*Anne babalar ve diğer aile büyükleri çocukları öperken "Seni öpebilir miyim?" “Bir öpücük alabilir miyim?diye izin istemelidir. * Çocuğun güçsüz bedeninin, herkes tarafından izinsiz kullanılmasının çocukların bedenlerini koruma refleksini kıracağı unutulmamalıdır.

16 Dokunulması Yasak Olan Yerlerim
Dokunulması Yasak Olan Yerlerim! *Çocuklar en geç 4 yaşından itibaren vücutlarının belli bölgelerine dokunulmaması gerektiğini bilmelidir. Özellikle özel bölgelere dokunulması çocukta ani tepkiye neden olmalıdır. *Eş, dost ve akrabalar tarafından çocuk, özel bölgelerine dokunularak sözle vurgulanılarak sevilmemelidir.

17 Vücudum Görünmemeli! *Çocuklar yürümeye başladığı andan itibaren, çıplak olarak ortada bırakılmamalıdır. Çocuk, hatırlayabildiği en küçük yaşlardan itibaren kendisini özel bölgeleri giyinik olarak hatırlamalıdır. *Kendisini başkalarının çıplak olarak görmesine alışkın olmayan bir çocuk, elbisesinin birileri tarafından çıkartılmasından ciddi rahatsızlık duyacaktır.

18 Banyoda Çıplak Olunmaz !
*Çocuk, 4 yaşından itibaren anne veya babası ile birlikte çıplak olarak banyoda bulunmamalıdır. *İç çamaşırı giyinik olarak banyo yaptırılmalıdır. Kıyafet değiştirirken mümkünse yalnız olmalıdır.

19 Tuvalette Benden Başkası Olmamalı
Tuvalette Benden Başkası Olmamalı! Dört yaşına gelen bir çocuk, tuvaletin “Özel bir mekan” olduğunu öğrenmeli, tuvalet ihtiyacını gideren birisinin başkaları tarafından görülmesinin uygun olmayacağını bilmelidir.

20 Gördüğümü Öğrenirim! *Televizyonda izlediği programlar
ve internette girdiği siteler kontrol edilmeli yaşına uygun tercihler yapması sağlanmalıdır. *Süreler kontrol edilmeli *Filtreleme yapılmalı *Bilgisayarı ortak kullanım alanlarına koymalı

21 Baak! Nasıl Olmuşum! ! Elbise alırken çocuk ruhuna uygun, abartısız seçimler yapılmalıdır.

22 Sizi İzliyorum! *Anne babalar ev içindeki kıyafetlerine,
konuşmalarına, şakalarına dikkat etmelidir. *Mahremiyet sınırları korunmalıdır. * Çocuk ailesini izleyerek hayatı öğrenir ve gördüklerini uygular.

23 Kelimelerin Ruhu Vardır!
Çocukların yanında kaba, argo, müstehcen sözlerin kullanılmamasına özen göstermeli, bunun ayıp ve çirkin olduğu şuurunu kazandırmalıdır. Çünkü bunlar çocukların mahremiyet hassasiyetlerini azaltır ve hayâ duygularını yok eder.

24 KÜFÜR Çocukların yanında küfürlü konuşarak kötü örnek olmamalı , söz repertuarlarını zehirlememelidir. Oğula sormuşlar «Ne yapıyorsun?» diye «Babamın yaptığını yapıyorum» demiş. Unutmayalım ki bal testisi bal sızdırır

25 MAHREM ALAN Kendisinin ve başkalarının mahrem alanına saygılı davranılmasına örnek olma ve saygılı davranmasını öğretme

26 Aile tüm bunlara dikkat ederse
çocuk, kendisine yönelecek bir tehlikenin, tehlike olduğunu fark etmese bile, kazanılmış bir refleks ile o tehlikeden kendisini koruyabilir.

27 Mahremiyet bilinci kazandırılmamış ve hayâ duygusu örselenmiş çocukların kötü durumlara düşme riskleri daha fazla olabilmektedir.

28 BU KONUDA ÖRSELENMİŞ ÇOCUKLAR HAYATLARI BOYUNCA RUHLARINDA KALICI İZLER TAŞIYABİLİRLER

29

30 ZAMAN AYIRDIĞINIZ İÇİN Teşekkür Ederim.
Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Uzmanı Fatma Kotan’ın slaydından, Adem Güneş’in konu ile ilgili kaynaklarından faydalanıp geliştiren: EMİNE ÜNAL (Psikolojik Danışman)


"ÇOCUKLARA MAHREMİYET BİLİNCİ KAZANDIRMA" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları