Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Genel sağlık sigortası nedir?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Genel sağlık sigortası nedir?"— Sunum transkripti:

1 Genel sağlık sigortası nedir?
GSS (Genel Sağlık Sigortası), kişilerin sağlıklarının korunması ve sağlık riskleri ile karşılaşma durumunda oluşan harcamaların (muayane, tedavi, ilaç, tıbbi malzeme vb.) SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) tarafından ödenmesini sağlayan, SGK sorumluluğu altında olan sigortayı ifade etmektedir. Genel sağlık sigortası, zorunluluk esası üzerine kurulmuştur. Bu nedenle, hiçbir sosyal güvencesi olmayan kişiler SGK'nın GSS kapsamında sağladığı sağlık yardımlarından yararlanmasalar veya yararlanmak istemeseler bile GSS kapsamında sigortalı olmak ve gelir durumuna göre primlerinin Devlet veya kendilerince ödenmesi gerekmektedir. (5510 s. Yasa md. 3/6; RG: 16/6/2006; 26200)

2 Kimler genel sağlık sigortası kapsamı dışında?
• Askerlik hizmetlerini er ve erbaş olarak yapmakta olanlar ile yedek subay okulu öğrencileri, • Ceza infaz kurumları ile tutukevleri bünyesinde bulunan tutuklu ve hükümlüler, • Oturma izni almış yabancı ülke vatandaşlarından yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında sigortalı olmayan kişilerden, Türkiye’de bir yıldan kısa süreyle yerleşik olanlar, • Yurtdışı borçlanması yaparak aylık bağlanan kişilerden Türkiye’de ikamet etmeyenler, • Banka emekli sandıklarına tabi çalışanlar ve gelir-aylık alanlar ile bunların bakmakla yükümlü oldukları kişiler, • TBMM üyeleri, aylık alanlar ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler, • Anayasa Mahkemesi üyeleri, aylık alanlar ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler, genel sağlık sigortalı sayılmaz. (5510 s. Yasa; RG 16/6/2006; 26200)

3 Hangi durumlarda hiçbir koşul aranmadan kişilere sağlık hizmeti verilmekte?
• Kişi 18 yaşını doldurmamış ise (yasal olarak KÜÇÜK’ler), • Kişi tıbben başkasının bakımına gereksinimli (muhtaç) ise, • Trafik kazası durumunda, • Acil durumlarda, • İş kazası ile meslek hastalığı durumlarında, • Bildirimi zorunlu bulaşıcı hastalıklarda, (1593 s. UHY md. 57) • Kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri ile insan sağlığına zararlı madde bağımlılığını önlemeye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri, • Analık durumu nedeniyle sağlanan tetkik ve tedavilerde, • Afet ve savaş ile grev ve lokavt durumunda, hiçbir koşul aranmadan kişiler sağlık hizmetleri ve öbür haklardan yararlandırılmaktadır. (5510 s. Yasa; RG 16/6/2006; 26200)

4 GSS’den yararlanma koşulları nelerdir. Nasıl yararlanılır. (5510 s
GSS’den yararlanma koşulları nelerdir? Nasıl yararlanılır? (5510 s. Yasa; RG 16/6/2006; 26200) GSS ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin, sağlık hizmeti sunucusuna başvurduğu tarihten önceki son bir yıl içinde toplam 30 gün GSS prim ödeme gün sayısının olması gerekmektedir. Bununla birlikte; kendi nam ve hesabına bağımsız çalışanlar (Bağ-Kur’lular) ile gelir testi sonucu prim ödeme yükümlüsü olan GSS’lısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin 30 gün prim ödeme koşuluyla birlikte, sağlık hizmeti sunucusuna başvurduğu tarihte, tecil ve taksitlendirmeleri sürdürenler dışında, 60 günden çok prim ve prime ilişkin her türlü borcunun bulunmaması gerekmektedir. SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamında sigortalı olarak çalışanların ve bunların emeklilerinin GSS’ndan yararlanması için herhangi bir işlem yapmalarına gerek yoktur. Ancak, aktif olarak çalışanlar ile emeklilerin bakmakla yükümlü oldukları kişilerin (eş, çocuk, anne-baba) GSS'den yararlanabilmeleri için SGK nezdinde sağlık aktivasyonlarının (hak sahipliği tanımlamalarının) yapılmış/yaptırılmış olması gerekir.

5 Kimler genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi sayılmakta?
Sigortalı sayılmayan veya isteğe bağlı sigortalı olmayan, kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olan; • Eşi, • 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim göüyorsa veya 5/6/1986 tarihli ve sayılı Meslekî Eğitim Yasasında belirtilen aday çıraklık ve çıraklık eğitimi ile işletmelerde mesleki eğitim görenlerin 20 yaşını, yüksek öğrenim görüyorsa 25 yaşını doldurmamış ve evli olmayan çocukları ile yaşına bakılmadan çalışma gücünü en az % 60 yitirdiği Kurum sağlık kurulunca belirlenen evli olmayan çocukları, • Her türlü kazanç ve gelirden elde ettiği gelirler toplamı, yürürlükte bulunan asgari ücretin net tutarından daha az olan ve öbür çocuklarından sağlık yardımı almayan anababası, GSS’linin bakmakla yükümlü olduğu kişi olarak kabul edilmektedir. (5510 s. Yasa; RG 16/6/2006; 26200)

6 Herhangi bir sosyal güvencesi olmayanların ne yapması gerekir?
’de yürürlüğe giren uygulama kapsamında herhangi bir sosyal güvencesi olmayanlar kişiler SGK tarafından re’sen (kendiliğinden) GSS’li olarak kayıt edilmektedir. Dolayısıyla, bu kapsama giren kişilerin bir ay içinde gelir testi yapılması için oturdukları yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na (SYDV) başvurmaları gerekir. (5510 s. Yasa; RG 16/6/2006; 26200)

7 GSS kapsamında ödenecek primler nasıl hesaplanmakta?
GSS kapsamında kayıt edilenlerin gelir testi yaptırmaları durumunda ödeyecekleri prim miktarı, kişinin gelir durumuna göre belirlenir. Gelir testi sonucu, aile içinde kişi başına düşen gelirin asgari ücretin 1/3’ünden az olması durumunda bu kişiler, primleri Devletçe karşılanarak GSS’den yararlanmaktadır. Gelir testi sonucu, aile içinde kişi başına düşen gelir asgari ücretin 1/3’ünden çoksa, saptanan gelir düzeyine göre aşamalı olarak belirlenen GSS primi kişilerce ödenmelidir. Gelir testi yaptırılmazsa, kaydedilen kişinin gelirinin, asgari ücretin 2 katından çok olduğu kabul edilerek asgari ücretin 2 katı üzerinden prim yüklenmektedir. (5510 s. Yasa; RG 16/6/2006; 26200)

8 Özel sağlık sigortası olanların GSS’na prim ödemeleri zorunlu mu?
1/1/2012’den başlayarak GSS, Yasa gereği “zorunlu” dur. Bu yüzden, Türkiye’de ikamet eden ve herhangi bir sosyal güvencesi olmayan kişiler, özel sağlık sigortaları olsa bile, GSS’lısı olmak zorundadır. (5510 s. Yasa; RG 16/6/2006; 26200)

9 Emeklilik için prim gününü tamamlamış, ancak çalışmadan yaşını
bekleyenlerin ne yapması gerekiyor? Söz konusu kişiler de zorunlu olarak GSS kapsamına alınmış olup, gelir testine başvururlarsa, sonuca göre primleri ya Devletçe ödenecek ya da kendileri aile içinde kişi başına düşen gelir tutarına göre GSS primi ödemekle yükümlü olacaklardır. Ancak bu kimselerin eş, anne veya babaları ya da çocukları üzerinden bakmakla yükümlü olunan kişi olarak Yasada aranan ölçütlere göre sağlıktan yararlanma hakkı varsa, bu kapsamda sağlık hizmetinden yararlandırılır. (5510 s. Yasa; RG 16/6/2006; 26200)

10 Kısmi süreli ve çağrı üzerine çalışanların GSS ile ilgili ne gibi yükümlülükleri var?
4857 sayılı İş Yasası’na göre yarı zamanlı (kısmi süreli) veya çağrı üzerine çalışanların ay içinde eksik günlerin GSS primlerini 30 güne tamamlamaları, 1/1/2012’den bu yana zorunludur. Böyle çalışanlar, gelir testi yaptırarak primlerinin Devlet veya kendilerince ödenmesi koşuluyla sağlık yardımlarından yararlanabilir. (5510 s. Yasa; RG 16/6/2006; 26200)

11 Yüksek lisans ve doktora eğitimi görenler kaç yaşına kadar sağlık
hizmetlerinden faydalanabilir? Yüksek lisans ve doktora eğitimleri Yükseköğretim Kanunu’nda yükseköğrenimden sayılmaktadır. Bu nedenle . 2. bir üniversite okuyanlar, yüksek lisans ve doktora yapanlar 25 yaşına dek bakmakla yükümlü olunan kişi sıfatıyla anne veya babaları üzerinden sağlık hizmetlerinden yararlanabilir. Ancak 25 yaşından sonra lisans, yüksek lisans veya doktora yapılsa bile, bakmakla yükümlü olarak anne ya da baba üzerinden sağlık hizmetinden yararlanılamaz. (5510 s. Yasa; RG 16/6/2006; 26200)


"Genel sağlık sigortası nedir?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları