Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

COŞKUNLAR SÜRÜCÜ KURSLARI Trafik ve Çevre Bilgisi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "COŞKUNLAR SÜRÜCÜ KURSLARI Trafik ve Çevre Bilgisi"— Sunum transkripti:

1 COŞKUNLAR SÜRÜCÜ KURSLARI Trafik ve Çevre Bilgisi
Bölüm-10 Araçların ışıkları ve kullanılması Arızalı araçların işaretlenmesi ve çekilmesi

2 Yakını gösteren farlar 25 metre
BÖLÜM-10 Araçların Işıklandırılması ve Işıkların Kullanılması: Araçlar geceleri veya sis, kar, şiddetli yağmur ve yeterli aydınlatılmamış tünel gibi görüşün az olduğu hallerde ışıklarını yakmak zorundadırlar. Uzağı gösteren farlar 100 metre, yakını gösteren farlar 25 metre ilerisini aydınlatacak şekilde ayarlı olmalıdır. Yakını gösteren farlar 25 metre Uzağı gösteren farlar 100 metre

3 Yakını Gösteren Işıkların Kullanılması :
BÖLÜM-10 Yakını Gösteren Işıkların Kullanılması : Karşılaşmalarda Karşılaşmalarda, Aydınlatmanın yeterli olduğu hallerde, Öndeki aracı takip ederken, Gündüz görüşü azaltan sisli ve yağışlı ve benzeri havalarda kullanılır. Aydınlatılmış yollarda Önünde araç varken Sis ve yağışlı havalarda

4 Uzağı Gösteren Işıkların Kullanılması :
BÖLÜM-10 Uzağı Gösteren Işıkların Kullanılması : Yerleşim yerleri dışındaki karayollarında geceleri seyrederken, Yeterince aydınlatılmamış tünellere girerken, Uzağı gösteren ışıkların yakılması zorunludur. Geceleri, yakın ilerisi görülmeyen kavşak, dönemeç ve tepe üstlerine yaklaşırken, yakın ve uzağı gösteren ışıkları (sellektör) art arda ve sıra ile gelişlerini haber vermek zorundadırlar. Yerleşim yeri dışında Aydınlatılmamış tunellerde

5 Işıkların Kullanılmasında Yasaklar:
BÖLÜM-10 Işıkların Kullanılmasında Yasaklar: Sis ışıklarının sisli, karlı ve sağanak yağmurlu havalar dışında ve diğer farlarla birlikte yakılması, Dönüş ışıklarının geç anlamında kullanılması, Karşılaşmalarda ışıkların söndürülmesi, Yönetmelikte belirtilen esaslara aykırı ışık takılması, Sadece park lambaları ve sis ışıklarıyla seyir edilmesi, Yasaktır. Arka plakaların normal hava şartlarında 20 m. Mesafeden okunacak şekilde aydınlatılması zorunludur. Araçların önünde beyaz ve açık sarı renkte, arkada ise kırmızı ve portakal sarısı renginde ışık veren lambalar bulunacaktır.

6 Arızalı Araçların İşaretlenmesi ve Çekilmesi:
BÖLÜM-10 Arızalı Araçların İşaretlenmesi ve Çekilmesi: Karayolunda bozulan araçların durumuna göre; Araçların park ışıklarının yakılmadığı veya yakılması halinde araçların ön ve arka tarafına 30 metre mesafede ve diğer araçların 150 metre mesafeden görebilecek şekilde kırmızı reflektör veya ışık veren cihaz konulması mecburidir.

7 Otobüs, Kamyon ve Çekicilerin Arızalanması Durumunda;
BÖLÜM-10 Otobüs, Kamyon ve Çekicilerin Arızalanması Durumunda; En az 150m. Mesafeden net olarak görülebilecekleri şekilde 150X25 cm. ebadında engel işareti konulması mecburidir.

8 Bozulan Araç Tehlikeli Madde Taşıyorsa;
BÖLÜM-10 Bozulan Araç Tehlikeli Madde Taşıyorsa; Işıklı cihaz kullanılacak ve devamlı süreyle gözetim altında tutulacak. Gerekli tedbirler alınıncaya kadar araçta dörtlü ikaz lambaları varsa yakılacak.

9 Çeken ve Çekilen Araçlarla İlgili Kurallar:
BÖLÜM-10 Çeken ve Çekilen Araçlarla İlgili Kurallar: Herhangi bir nedenle çekilerek götürülmesi gereken araçlar, kurtarıcı olarak adlandırılan, özel amaçlı araçlarla çekilir. Çekilen Aracın; Ağırlığının, çeken aracın taşıma sınırından fazla olmaması, Sürücü yönetiminde bulunması, Işık donanımı bozuksa çekilen aracın arkasına gündüz kırmızı yansıtıcı veya 20x20 ebadında kırmızı bez, gece ise kırmızı ışık veya kırmızı yansıtıcı konulmalıdır.

10 Çeken ve çekilen araç için ;
BÖLÜM-10 Çeken ve çekilen araç için ; Her iki araç boş olacak, gerekli ise sürücüsünden başka birer hizmetli dışında yolcu bulunmayacak. Bağlantıları çelik çubuk, çelik halat veya zincirle yapılacak. İki araç arasındaki mesafe 5 m. geçmeyecek, 2,5 m. yi geçtiği taktirde bağlantının ortasına kırmızı bez, gece kırmızı ışık veya kırmızı yansıtıcı konulacaktır. Çekilen aracın freni bozuk ise açıklık 1m.den fazla olmayacak, bağlantıları çeki demiri ile yapılacak. Çeken araç, freni bozuk aracı çekerken 15 km/s. hızdan, diğer hallerde yerleşim yeri içinde ve şehirler arası karayollarında 20 km/s., bölünmüş yollarda 30 km. ve otoyollarda 40 km. hızdan fazla hızlı sürülmeyecek.

11 COŞKUNLAR SÜRÜCÜ KURSLARI
Test : 10


"COŞKUNLAR SÜRÜCÜ KURSLARI Trafik ve Çevre Bilgisi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları