Sunuyu indir
Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz
1
YUMURTA TAVUKLARINDA BESLEME-SAĞLIK İLİŞKİSİ
Dr. Mustafa ULUDAĞ VETERİNER HEKİM Türk Veteriner Hekimleri Birliği Yön. Kur. Üyesi
2
TEHDİTLER: -Bağırsak sağlığı -Doku ve organların sağlığı -İmmun sistem sağlığı -Yeterli ve dengeli formülasyon -Toksikasyon
3
Bağırsak sağlığına ilişkin sorunlar; - Koksidiyosiz - Disbakteriyosis - İndigesyon - Enteritler - Epitel yüzeyinde patolojik bozulmalar
4
Genel sağlığa ilişkin sorunlar - Mikotoksikosis - Yem formülasyonu sorunları - İmmun sistem sorunları - Karaciğer sağlığı
5
BAĞIRSAK SAĞLIĞI VE GENEL SAĞLIĞA İLİŞKİN KULLANILABİLECEK ALTERNATİF ÜRÜNLER; - Bitkisel ekstratlar - Organik asitler - Probiyotikler - Prebiyotikler - Fosfolipidler - Toksin bağlayıcılar
6
BİTKİSEL EKSRATLAR
7
Yemden yararlanmadaki yetersizlik
Hibrit tavukların genetik potansiyeli yüksektir Sindirim sistemi stres altında olduğunda, yemin değerlendirilmesi yeterli olmaz Sıvı dışkı Kirli yumurta oranında artış Sağlık problemleri riskinde artış FCR’de artış Gelişmede gerilik Ekonomik kayıplar
8
•Esansiyel yağlar ve diğer ekstraktlarla ilgili bilgiler:
•Genellikle ana aktif bileşenler en etkin şekilde bulunur. •Kalite Güvence ve stabilite konusu uzmanlık gerektirir. •Kaynağa bağlı olarak kalite değişkenliği en önemli risktir. •İçerik analizleri oldukça zor ve pahalıdır. •Bitkisel eksratlar yerine geçtikleri antibiyotikler, antikoksidiyaller ve diğer kimyasallara göre daha pahalıdır. •İnsan sağlığı için mükemmel ürünlerdir.
9
ETKİ MEKANIZMALARI •Sindirim Artışı •Yem alımı stimülasyonu •Gastrik sekresyonun stimülasyonu •Sindirim kanalı mikrobiyal profili •Dış kaynaklı patojenlere karşı Sindirim kanalı florasının optimizasyonu •Enerji ve proteinin en iyi şekilde değerlendirilmesi için besin maddelerinin yıkımlanma ve fermentasyonunun optimize edilmesi •UYA üretiminin artışı ve geliştirilmesi •Anti-oksidasyon •Serbest radikallerin bağlanması ve vücuttan uzaklaştırılması •Hücre fonksiyonunu ve metabolik prosesi korumak için yağ ve hücresel oksidasyonun azaltılması •Gelişmiş limfosit bağışıklık fonksiyonunun geliştirilmesi •Karaciğerin desteklenmesi / enerji ve besin maddeleri çevriminin optimize edilmesi •Fizyolojik stresin olumsuz etkilerinin azaltılması
10
Etkili bitkisel ekstratda olmazsa olmazlar...
• Hedef türlerdeki maksimum etkinlik için, kabul edilebilir maliyetle, bitkinin en aktif parçasındaki içerikten yararlanılması... •Hedef türlere özgü sorunları çözmek için formüle edilebilir olması... •Kullanılabilir bir form ve dozda ve ticari açıdan bulunabilir olması...
11
Kekik– Oreganum vulgare
•Kullanılan formları •Tüm bitki, esansiyel yağ, •Kaynak •Akdeniz kuşağı, Çin, Hindistan •Özellikleri •Lezzet •Sindirimi arttırıcı •Solunum düzenleyici •Antimikrobiyal
12
Defne– Laurus nobilis •Kullanılan formları •Yapraklar, esansiyel yağ, •Kaynak •Akdeniz kuşağı, Çin, Hindistan •Özellikleri •Lezzet •Sindirimi arttırıcı •Solunum düzenleyici •Antimikrobiyal • Anti-viral
13
Anason tohumu – Illicium verum
•Kullanılan formları •Tüm bitki, tohum, esansiyel yağ, oleoresin •Kaynak •Çin, Vietnam, Hindistan •Özellikleri •Lezzet •Sindirimi arttırıcı •Antifungal •Antimikrobiyal (Anethol)
14
Ardıç – Juniperus communis
•Kullanılan formları •Koni (dut), esansiyel yağ •Kaynak •Kuzey yarımküredeki bütün ılıman bölgelerde •Özellikleri •Lezzet •İştah arttırıcı •Sindirim arttırıcı •Böbrek fonksiyonlarını destekleme •Antimikrobiyal •Antifungal
15
Civanperçemi – Achillea millefolium
•Kullanılan formları •Çiçekler, yapraklar, esansiyel yağ •Kaynak •ABD, Avrupa, Kanada, Çin •Özellikleri •İştah arttırıcı •Sindirim arttırıcı •Antiseptik •Anti-inflamatuar •Antimikrobiyal •Anti-viral
16
Devedikeni – Silybum marianum
•Kullanılan formları •Tohum ve ekstrakt •Kaynak •Akdeniz ülkeleri •Özellikleri •Hepato-koruyucu karaciğer fonksiyonu •Karaciğeri toksinlerden kurtarmaya yardımcı olur •Antioskidan
17
Çam iğne yağı – Pinus sylvestris
•Kullanılan formları • İğneler, ince dallar ve konilerden çıkarılan esansiyel yağ •Kaynak •Avusturya, İtalya, Rusya, İskandinavya •Özellikleri •Hafif antiseptik •Antimikrobiyal • Sindirim arttırıcı •Anti-viral
18
Yaban turbu – Cochlearia armoracia
•Kullanılan formları •Kurutulmuş kök, ekstrakt •Kaynak •Avrupa, Batı Asya •Özellikleri •Lezzet •Sindirim arttırıcı •Antibakteriyal
19
Sarmısak – Allium sativum
•Kullanılan formları •Kurutulmuş baş, esansiyel yağ •Kaynak •Asya orijinli, şu anda tüm dünyada yetiştiriliyor •Özellikleri •Lezzet •Güçlü antibakteriyal •Antifungal •Kan dolaşımı geliştirici •Kolesterol azaltıcı
20
BUTİRİK ASİT
21
BUTİRİK ASİT Butirik Asit hayvan beslemesinde kullanılan diğer organik asitlerden farklıdır. Hücresel etkinlik faaliyetleri olan özel bir biyolojik bileşiktir. Butirik asit bağırsak villilerinin gelişmesi için en önemli besin kaynağıdır. Butirik Asit oda sıcaklığında sıvı ve uçucu formdayken, Sodyum veya Kalsiyum Butirat halindeyken 250 ⁰C’ye kadar uçucu olmayan toz formda stabil olarak kalmaktadır.
22
Kaplanmış formda butirat tuzları
Temel etkilerini göstermesi için Butiratın bağırsaklara çözünmemiş olarak gelmesi gereklidir. Tuz formda Butirat korunmadığı takdirde çok çabuk bir şekilde ön midelerde çözünür ve aktif olması gereken yere yani bağırsaklara ulaşamaz. Kaplanmış form sindirim sistemi boyunca aktif bileşenin yavaş yavaş salınımını sağlar. Tipik bozuk tereyağı kokusunun nötralizasyonu sağlar.
23
“Hedefte Salınım” sistemi
Yüksek teknolojik kaplama & spray-soğutma tekniği ile üretilmiş olmalıdır. Na/Ca-butirat bitkisel yağ matriksinde enkapsüle edilmiş olmalıdır. Aktif bileşenlerin sindirim sisteminde salınımına izin verecek formda olmalıdır.
24
Etki Mekanizması Bağırsak mikroflorasının regülasyonu
Dengelenmiş bağırsak florasının gelişiminin stimüle eder. 2. Bağırsakların yapısal gelişimi ve onarımı Epitel hücrelerin onarımı ve proliferasyonunu sağlar. 3. Enzim sekresyonun stimülasyonu Endojen enzim üretimi, pankreatik sekresyon ve yemden enerji kullanımın aktive eder. 4. İmmun sistem stimülasyonu Bağırsakta bariyer fonksiyonunun geliştirilmesi ve immun parametrelerin geliştirilmesini sağlar. 5. Hücre metabolizması Hücre seviyesinde biyolojik fonksiyonların geliştirilmesi
25
Broiler civcivleri 7 günlük, negatif kontrol
Daha sağlıklı villi Broiler civcivleri 7 günlük, negatif kontrol Broiler civcivleri 7 günlük, Sodyum Butirat Broiler civcivleri 21 günlük, negatif kontrol Broiler civcivleri 21 günlük, Sodyum Butirat
26
FOSFOLİPİDLER
27
Normal fizyolojik süreçte safra tuzlarının görevi, yağları bağırsaklardan emilimlerini arttıran misellere dönüştürmek için emülsifiye etmektir. Fakat kanatlılarda safra tuzu üretimi ve yararlanımı özellikle gelişimin erken dönemlerinde oldukça sınırlıdır. Kanatlı çalışmaları göstermiştir ki; yağ sindirimi lipaz aktivitesinin eksikliğinden ziyade, erken yaşta emülsifikasyonun azlığından dolayı çok düşüktür. Diğer taraftan yüksek verim beklentisi daha yüksek içerikli yemler formüle etmeyi zorunlu kılmış, dolayısıyla yemlerin yağ içerikleri yükselmiştir. Yetişkin Kanatlıların dahi fizyolojik safra tuzu ve lipaz üretimi günümüzün yüksek enerjili yem yapıları karşısında yetersiz kalmaktadır. Bütün bu çalışmalar Kanatlılarda yağdan yararlanımın arttırılması için phospholipid kullanılması üzerine yoğunlaşılmasını sağlamıştır.
28
Genelde lesitin olarak bilinen phospholipidler hayvan beslenmesinde güçlü bir biyosurfaktanlar olarak ömenli rol oynarlar. Phospholipidlerin lipofilik ve hidrofilik özelliklerinin kombinasyonu su ile yağ karıştığında biyosurfaktan gibi hareket etmesine izin verir.
29
Phospholipid ilavesinin, kanatlılarda yağ emülsiyonunu geliştirerek yağların sindirimini ve emilimini arttırdığı görülmüştür . Phospholipidlerin hidrolizi sayesinde oluşan lysophospholipidler, phospholipidlerden daha hidrofiliktir; çünkü her molekül yalnız bir yağ asitini bağlar.
30
Bitkisel ve hayvansal yağlar genellikle yemdeki enerji konsantrasyonunu arttırmak için kullanılır.
Yağların besin değerleri konusundaki bilgi tabanı çok önemlidir; çünkü bu bilgiler besleme uzmanlarının iyi bir yem formülasyonu ile hayvansal performansı sürekli yüksek tutmasına yardımcı olur.
31
Lysolecitinlerin 1990’lardan beri hayvan beslenmesinde kullanımı bilimsel kuruluşlarca çok geniş bir kabul görmüştür. Birçok uzmanın, yemde lysolecitin kullanımının hayvansal performansı artırdığını bilmesine rağmen, bunu nasıl yaptıkları genellikle az anlaşılmıştır. Ancak günümüz biyoteknolojileri sayesinde tüm mekanizmalar aydınlatılmıştır.
32
Kanatlı diyetlerinde, yağlar dahil tüm besinlerinin emilimini artırmak, canlı ağırlık kazancı, yem tüketimi, FCR, yumurta verimi gibi parametreler için oldukça kritiktir. Yağ emilimini arttırarak ekstra enerji sağlamak, yemin tekrar formüle edilmesine (Reformulation) ve maliyetlerin düşürülmesine imkan sağlar. (Ürünlerin matrix değeri)
33
Fosfolipid’in yapısı Trigliserit CH2 CH fosfolipid CH2 CH O
H2C-O-P-O-X CH CH2
34
Temel fosfolipid yapısı
fosfolipid tipleri Temel fosfolipid yapısı CH2 CH inositol phosphatidylinositol (PI) X= HO OH CH2 CH O H2C-O-P-O-X hydrogen phosphatidic acid (PA) X= H CH 2 choline phosphatidylcholine (PC) X= 3 + N ethanolamine phosphatidylethanolamine (PE) X= NH 3 + CH 2 X= COOH CH 2 NH serine phosphatidylserine (PS)
35
Fosfolipid’in bipolar yapısı
Kolin Hidrofilik Fosfat Gliserin Yağ asiti zinciri Lipofilik
36
Phospholipid’den Lysophospholipid üretimi
Fosfolipaz A1 ve A2 Phospholipidlerden yağ asitlerini hidrolize eder Kolesterol esteraz Kolesterol esterlerinden yağ asitlerini hidrolize eder
37
Lyso-phospholipid’ler doğal Yağ/Su emülsifiyerleridir.
Enzimatik hidroliz Phospholipid Lyso-phospholipid Daha güçlü Yağ/Su emülsifikasyonu
38
Hidrolize lesitin = En güçlü emülsifiyer
Emülsifiyer tipinin Trigliserit’in Lipaz tarafından hidrolize edilme hızına etkisi. (%60 Don yağ, %25 Tavuk yağı ve %15 Hindistan cevizi yağı karışımı kullanılmıştır.) Emülsifiyer Kullanım (yağın %’si) Max hidroliz hızı µm FA mg-1 min-1 Standart Lesitin 2 0,20 Sentetik Emüls. E 484 1 0,60 E Std.Les. 2,5 3,02 Aseton+hidrol.Les. 3,72 Enz.hidrolize Lesitin 5,11
39
Etkin yağ sindiriminde faktörler
Tüketilen yağ miktarı ( yağ => sindirim ) Hayvanın yaşı ( yaş => sindirim ) Yağ Asitlerinin zincir uzunluğu ( > 18C > ) Yağ Asitlerinin doymuşluk derecesi ( doymuşluk => sindirilebilirlik ) Yağların kalitesi ( kalite => sindirilebilirlik ) Yemin optimal Kalsiyum oranı ( Ca => emilim ) => (Bu durum özellikle yüksek Ca ile beslenen yumurtlayan tavuklarda önemlidir.) Yemin protein kalitesi ( kalite => sindirilebilirlik )
40
=> 4 basamaklı süreçtir
Yağ Sindirimi => 4 basamaklı süreçtir 1. Yağ emülsifikasyonu (safra tuzları- phospholipidler) 2. Yağ hidrolizi (lipaz) 3. Misel oluşumu 4.Yağ ve yağ asidi emilimi (miseller) Yağ sindirimini nasıl optimize ederiz?
41
Yağların Emülsifikasyonu
• Yağlar suda çözünmez oldukları halde yağ sindirimi sulu ortamda gerçekleşir. • Safra tuzlarının deterjan etkisi, yağları emülsifiye ederek lipazın çalışmasına olanak sağlayacak forma dönüştürür. • Yağların, mono ve di-gliseridlerin taşınması sadece miseller şeklinde mümkündür. Bu nedenle safra tuzlarına ilave biyosurfaktanlar ve phospholipid’ler kullanılarak misel oluşumu güçlendirilmelidir.
42
+ 2. Enzimatik yıkımlanma GLİSERİN Yağ Asidi1 GLİSERİN Yağ Asidi1
Emülsifikasyonla yağlar küçük lipid küreciklerine dönüşür, Daha geniş yüzey alanı Lipazlar Trigliserid’in 1ve 3 numaradaki YA’lerine saldırır ve onları koparır, GLİSERİN Yağ Asidi1 GLİSERİN Yağ Asidi1 Lipaz Yağ Asidi2 + Yağ Asidi2 2 H20 Yağ Asidi3 Yağ Asidi3 2 Serbest Yağ Asidi Trigliserit 2-Monogliserit
43
Suda ve yağda çözünen besin maddeleri kompleksidir,
3. Misel oluşumu Misel: Suda ve yağda çözünen besin maddeleri kompleksidir, Safra tuzu, phospholipidler ve kolesterol içerir, Monogliseritler, serbest yağ asitleri ve yağda çözünen vitaminler ve minerallerden oluşan bulamaç şeklindeki bileşiklerdir.
44
3. Misel oluşumu Miseller sulu solüsyonlarda küresel forma dönüşen lipid molekülleridir. Misel oluşumu yağ asidinin amfipatik doğasının bir sonucudur. Amfipatik: Hem hidrofilik (Su seven) bölgesi, hem hidrofobik (Su sevmeyen) bölgesi olan bipolar oluşumdur. Misellerin dış yüzeyini oluşturan hidrofilik polar baş grubu su ile karşılaşınca onu tutarlar. Hidrofobik kuyruklar ise sudan uzaklaşır, yağ molekülü ile karşılaşınca onu tutar.
45
4. Lipid emilimi Karışık miseller bağırsak mukoza hücrelerine doğru akarlar (enterositler) ve hücrenin yakınında içeriklerini serbest bırakırlar. Burada safra tuzları hariç karışımın tüm komponentleri emilir. Phospholipidler, Mono ve di- gliseridleri ve bunlara bağlı tüm molekülleri (vitaminler, mineraller, aminoasitler, pigmentler vs) su ile tek bir molekül gibi tuttuğu için bunların emilimini maximuma ulaştırır. Safra tuzları sindirim sisteminin daha ilerki bölgesinde (ileum’da) tekrar emilir, karaciğere taşınır ve sindirim sistemine dönerek tekrar salgılanır.
46
Emilim şeması; Misellerin Enterositler tarafından alımı ve kilomikronlar (Lipoprotein partiküller) tarafından kan dolaşımına taşınması. Barsak Lumeni Enterositler Optimal yağ sindirimi = Yemden daha fazla enerji alımı Protein etkinliğini ve Yem etkinliğini artırır. Broilerlerde altlık kalitesini, yumurtacı ve damızlıklarda yumurta kalitesini artırır, daha az visköz dışkı gözlenir.
47
4. Lipid emilimi Miseller lipofilik besinlerin taşınması ve emilimi için çok önemlidir: Yağ moleküllerinin bağırsakların sulu yapısı boyunca taşınmalarını sağlar Villi etrafını kuşatan su katmanından geçişi sağlar Epitel hücrelerinin lipofilik iki katmanının arasından girişi sağlar
48
ÖZET: Fosfolipidler; Membranların (hücre zarlarının) ilk ve en önde gelen yapısal bileşenleridir. Bu nedenle hücre bölünmesi (Büyüme) için esansiyeldirler. Bir emulsifiyer ve yüzey aktif ajanı olarak görev yaparlar Amfipatik moleküllerdir. Yağlar, yağda eriyen moleküller ve misel oluşumuna katılan moleküllerin (Vitaminler, mineraller, aminoasitler, pigmentler vs) emilimini artırırlar. İki türü vardır: fosfogliseritler ve spingomiyelinler (gliserol yerine spingosin içerirler).
49
ÖZET: Fosfolipidler; Lysolecitinlerin de dahil olduğu phospholipidler; tüm canlı hücrelerinin – membranların esansiyel yapıları olmalarından dolayı doğanın her yerinde bulunurlar. Plasma membranı, teknik olarak yaşamın mümkün olmasını sağlayan temel hücre mimarisinin dış katmanıdır. Fakat bu membran, mutlak bir bariyer olmayıp, hücre içine besin akışına ve aynı zamanda hücre metabolitlerinin dışarı atmasına izin vermek zorundadır. Phospholipidlerin ve Lysophospholipidlerin özelliği, bunu mümkün kılan tek ve eşsiz moleküller olmalarıdır. Phospholipidler; hücre bölünmesinde esansiyel oldukları için civcivlerin büyüme performansı üzerine çok etkilidirler. Bu nedenle ‘Büyüme ajanı’ olarak da adlandırılırlar.
50
ÖZET: Fosfolipidler; Hücre membranı düzeyinde yapısal işleve sahip oldukları için bağışıklık sistemini güçlendirirler. Yumurta sarısı membranı ve kabuk zarlarını güçlendirirler. Bu sayede sofralık yumurtalarda 2.sınıf defolu yumurta oranını azaltır, raf ömrünü uzatırlar. Damızlık yumurtalarda ise hem membran hem de sarıda bulunduğu için embriyo gelişimi için yaşamsal önemdedir, bu nedenle çıkım oranını ve civcivlerin yaşama gücü oranını artırırlar. Enerji kullanımı üzerindeki etkisi nedeniyle tüm kanatlı üretim tipleri için performas artırıcı, maliyet düşürücü bileşiklerdir. (Matriksli kullanım)
51
YEM FORMÜLASYONU
52
Yem üretiminde süreçler
Girdi Kontrol Proses Kontrol Stok değeri güncelleme Formülasyon Final Kontrol
53
GİRDİ KONTROL
54
GİRDİ KONTROL PLANI HAMMADDE ADI Nem Protein Nişasta Kül Yağ Ca P
Çöktürme Hektolitre Safsızlık (Taş, saman, kavuz, çöp) % Aflatoksin FFA Peroksit Iyot sayısı Analiz Sıklığı HUBUBATLAR ARPA + Her Kamyonda BUĞDAY BUGDAY (KIRIK) Kül Hariç, Her Kamyonda ÇAVDAR MISIR Aflatoksin Hariç, Her Kamyonda DARI PİRİNC (KIRIK) HAM DANE SORGUM YULAF TRİTİKALE HUBUBAT YAN URUNLERI MALT ÇİMİ Bağlantı Hariç, Her Kamyonda BUGDAY YAN URUNLERI Kül Hariç, Bağlantı Hariç, Her Kamyonda RUSEYM BULGUR YAN ÜRÜNLERİ MISIR GLUTEN YEMI Kül Hariç, Aflatoksin Hariç, Bağlantı Hariç, Her Kamyonda DDGS (MISIR) DDGS (BUĞDAY) DDGS (ARPA) MISIR ÖZÜ KÜSPESİ MISIR PROTEİNİ PİRİNÇ KEPEĞİ BAKLAGILLER MERCİMEK YAN URUNLERI BEZELYE NOHUT (KIRIK) FASULYE (KIRIK) YAĞLI TOHUM KUSPELERI ASPİR KÜSPESİ AYÇİÇEĞİ KÜSPELERİ SOYA KÜSPELERİ FULLFAT SOYA PAMUK KÜSPELERİ KANOLA KÜSPELERİ KETEN TOH.KÜSPELERİ KETENCİK KÜSPESİ
56
GİRDİ KONTROL
57
GİRDİ KONTROL
58
MISIR SATINALMA SPESİFİKASYONU
MISIR SATINALMA SPESİFİKASYONU Sayfa No Yayın No Revizyon Tarihi HAMMADDE KAYNAĞI/PROSESİ TARIMSAL ÜRÜN HAMMADDENİN ÖZELLİKLERİ FİZİKSEL ÖZELLİKLER KİMYASAL ÖZELLİKLER % (AS IS BASIS) : RENK : SARI NEM 8-14 HEKTOLİTRE 0,7-0,8 PROTEIN 6,5-8,5 YAĞ 2,5-4 NİŞASTA 58-65 SELÜLOZ 1,5-2,5 KÜL 1-1,4 HAMMADDE KALİTESİNİ VE KABULÜNÜ ETKİLEYEN FAKTÖRLER KABUL KRİTERLERİ ANALİZLER BİRİM MİN MAX ŞARTLI KABUL KOŞULLARI % 14 *%15'E KADAR ŞARTLI KABUL kg/lt 0.7 0,68'e KADAR 1:1 ORANINDA FİYAT KESİNTİSİ İLE ŞARTLI KABUL YABANCI MADDE (1 MM ELEK ALTI) 2 4%'E KADAR 1:5 ORANINDA FİYAT KESİNTİSİ İLE ŞARTLI KABUL DİĞER HUBUBAT** 1 2%'E KADAR 1:1 ORANINDA FİYAT KESİNTİSİ İLE ŞARTLI KABUL TOPLAM HASARLI DANE 3 RED ISIL İŞLEM HASARLI DANE 0.5 KIRIK DANE ORANI (4,5 MM YUVARLAK ELEK ALTI İLE 1 MM ÜSTÜ ELEK TOPLAMI) FİLİZLENMİŞ DANE 5 AFLOTOKSİN KANTİTAFİF ppb 20 RENK VE GÖRÜNÜŞ KENDİNE HAS RENK VE GÖRÜNÜŞ NEM KOKUSU KİMYASAL KOKUSU,KÜF KOKUSU OLMAMALIDIR KÜFLENME YOK KIZIŞMA-TOPAKLAŞMA HAŞERE AKTİVİTESİ GMO
59
PROSES KONTROL
60
Proses Kontrol + * - A-YATAY SİLOLARIN KONTROLÜ
Karışma veya karışma ihtimal var Karışma yok Açıklama/Yorum Yatay-1 + Razmol+İnce kepek Yatay-2 * İrmik altı un+Et kemik unu Yatay-3 - Buğday Yatay-5 ATK-36+Keten Küspesi Yatay-6 Mısır Yatay-7 Mısır Gluteni+Soya küspesi Yatay-8 DDGS + Kırık pirinç ( + ) var ( - ) yok ( * ) ihtimal var
61
Proses Kontrol B- DOZAJLAMA SİLOLARININ KONTROLÜ Karışma var
Karışma yok Açıklama/Yorum Silo-1 - Soya Silo-2 Y.Un Silo-3 Tavuk unu Silo-4 Tüy unu ATK-36 Silo-5 Kırık pirinç Silo-6 Kanola küspesi Silo-7 Mermer tozu Silo-8 DDGS Silo-9 Mercimek unu Silo-10 Soya kabuğu
62
Proses Kontrol C-DEĞİRMEN PERFORMANS KONTROLÜ Min(%) Sonuç(%)
Açıklama/Yorum Elek(3mm) 75 89 09:25 Civciv-1 86 11:15 Piliç Büy. 82 13:35 Kafes-pik 84 15:25 Kafes-pik 79 17:00 Kafes-1 18:05 Kafes-pik
63
Hammadde siloları Mikrodozaj Sıvı pompası Mamül siloları
Prmx karıştırıcı Soğutucu Karıştırıcı Melasiyer Dozajlama Paketleme Pres Dökme Değirmen
64
Bazı alternatif hammaddeler ve kullanım oranları
0-6 hft 6-12 hft 12-18 hft YUMURTA ARPA - 5 10 ARPA+Enzim 20 30 YULAF 7.5 BUGDAY 15 BUGDAY+Enzim 40 45 BUGDAY (KIRIK) BUGDAY (KIRIK) + Enzim 25 CAVDAR 3 PIRINC (KIRIK) HAM DANE TRITIKALE SORGUM BUĞDAY YAN ÜRÜNLERİ BULGUR YAN ÜRÜNLERİ MAKARNA (KIRIK) MISIR GRİZİ DDGS (MISIR) DDGS (BUĞDAY) MISIRÖZÜ KÜSPESİ PIRINC KEPEGI MERCIMEK (KIRIK)
65
Bazı alternatif hammaddeler ve kullanım oranları
0-6 hft 6-12 hft 12-18 hft YUMURTA NOHUT (KIRIK) - 3 5 FASULYE (KIRIK) BEZELYE (KIRIK) 7.5 10 AYCICEGI KUSPESI 20 15 KETEN KÜSPESİ KETENCİK KÜSPESİ KANOLA KÜS (Beyaz ırklarda) KANOLA KÜS (Kahverengi ırklarda) ASPİR KÜSPESİ FINDIK KUSPESI GUAR KUSPESI 2 SUSAM KÜSPESİ FULLFAT SOYA BALIK UNU ET-KEMIK UNU KAN UNU SÜT TOZU / PAS TOZU PALM YAGI 1 DON YAG BALIK YAGI ASIT YAG NEUTRAL YAG
66
Kısa bir bilgi; Tavukçularımız tarafından en çok sorulan sorulardan birisi 2.mahsul mısır kullanımda verimlerin neden düştüğüdür. Bunun temel sebebi ‘vitreousness’ yani camlaşma diye çevirebileceğimiz durumdur. Aslında mısır bitkisinin mevsimsel etki nedeniyle tohumunu korumaya almasıdır. Sorun, endospermin dokusunun hemen dışındaki perikarp katmanındaki polisakkarit yapının kalınlaşması ve sertleşmesi ile ortaya çıkar. Bu kısım danenin kabuk ve kepek katmanlarının tamamını içerir. Yarattığı sorun ise, başta nişasta olmak üzere danenin içerdiği tüm besin maddelerinin yıkımlanabilirlik ve sindirilebilirliğini düşürmektir.
68
Pektin Selüloz Mikrofibril Hemiselüloz Çözünür protein Orta Lamella
Ana hücre duvarı Plazma membranı Hemiselüloz Çözünür protein
69
Ne yapılabilir? Mecburiyet yoksa eski mısırla karıştırarak yavaş geçiş yapılmalıdır. Mümkünse yemleri expander’dan geçirmek sindirilebilirliği artırır. Bağırsak sağlığını stabil tutacak ürünler kullanılmalıdır. Sindirimi zor hammaddeler rasyondan çıkarılmalı veya azaltılmalıdır. Çok iyi kalitede multienzim kullanılmalı hatta çift doz girilmelidir. Genel sağlık ve kümes koşulları optimumda tutulmaya çalışılmalıdır.
70
TEŞEKKÜRLER
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.