Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ DERNEĞİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ DERNEĞİ"— Sunum transkripti:

1 TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ DERNEĞİ
TEKNOPARK KAZANÇ İSTİSNASINDA YENİ DÖNEM Faruk İNALTEKİN

2 TEKNOPARK KAZANÇ İSTİSNASINDA YENİ DÖNEM
Mevcut durum: Kazanç İstisnası: -GELİR ve KURUMLAR VERGİSİ İSTİSNASI- Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde faaliyet gösteren mükelleflerin; bu bölgelerdeki yazılım, tasarım veya Ar-Ge faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları tarihine kadar gelir ve kurumlar vergisinden müstesna!

3 TEKNOPARK KAZANÇ İSTİSNASINDA YENİ DÖNEM
19 Ekim /10821 Sayılı BKK ile; Bölgede faaliyet gösteren gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin bu kazançlarının gayri maddi hakların satılması, devri veya kiralanmasından elde edilmesi halinde, istisnadan yararlanılması için iki temel konuda şart getirilmiştir. Bunlar; 1- İstisnaya konu hakların niteliğine göre ilgili mevzuat çerçevesinde tescile veya kayda yetkili kuruma başvurularak patent veya fonksiyonel olarak patente eşdeğer belgelere bağlanması gerekliliği: faydalı model belgesi, tasarım tescil belgesi, telif hakkı tescil belgesi, entegre devre topoğrafyası tescil belgesi, yeni bitki çeşitlerine ait ıslahçı hakkı tescil belgesi vb. 2- Söz konusu karar kapsamında patent veya fonksiyonel olarak patente eşdeğer belgelere bağlanan gayri maddi haklardan kaynaklanan kazancın istisnadan yararlanacak kısmının, kazancı doğuran faaliyet kapsamında gerçekleştirilen nitelikli harcamaların toplam harcama içindeki payı ile sınırlandırılmasıdır.

4 KAZANÇ İSTİSNASINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER
Bakanlar Kurulu Kararı ile Yeni Uygulama İstisnadan faydalanmak için belge zorunluluğu getirildi Yazılım faaliyetleri için telif hakkı tescil belgesi zorunluluğu getirildi Belgeler firmaların gayri maddi hak gelirleri ve net satış hasılatlarına göre farklılaştırıldı İstisna tutarına uygulanmak üzere belli bir oranlama yapılmaya başlanacak Uygulamanın çeşitli istisnaları mevcut

5 KAZANÇ İSTİSNASINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER
Firmalar artık kazanç istisnasından faydalanabilmek için gayri maddi haklarını patent veya patente eş değer bir belgeye bağlayacak ve belli oranda istisna uygulanacak (%100 değil) Sipariş üzerine yapılan ve doğabilecek tüm gayri maddi hakların sözleşme hükümleri çerçevesinde siparişi verene ait olacağı işlerde olduğu gibi, faaliyeti gerçekleştiren lehine gayri maddi hak doğmayan durumlarda, mükelleflerin bölgedeki faaliyetleri dolayısıyla elde edeceği kazançlara bu BKK hükümleri uygulanmaz.

6 KAZANÇ İSTİSNASINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER
Son 5 hesap döneminin ortalaması dikkate alınmak suretiyle; gayri maddi haklardan elde edilen yıllık brüt gelirleri 30 milyon TL’yi ve dahil olduğu şirketler grubunun (herhangi bir gruba dahil değilse kendisinin) yıllık net satış hasılatı toplamı 200 milyon TL’yi aşmayan mükelleflerin Ar-Ge faaliyetlerine yönelik patentlenebilirlik kriterlerini (yenilik, buluş basamağı, sanayiye uygulanabilirlik gibi) taşıyan gayri maddi haklardan ve ilgili mevzuat kapsamında aranan şartları haiz tasarım faaliyetlerinden doğan gayri maddi haklardan elde ettikleri kazançları ise Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan alınan “proje bitirme belgesi”ne dayanılarak istisnadan faydalanabilecektir.

7 KAZANÇ İSTİSNASINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER
HADLERİN ALTINDA ise;

8 İSTİSNA TUTARI Kazançların istisnadan yararlanacak kısmı kazancı doğuran faaliyet kapsamında gerçekleştirilen nitelikli harcamaların toplam harcamalara oranı kullanılarak hesaplanır. Nitelikli Harcama: Gayri maddi hakkın elde edilebilmesi için mükellefin kendisi tarafından yapılan Gayri maddi hak ile doğrudan bağlantılı harcamalar ve İlişkisiz kişilerden sağlanan ve aynı mahiyeti taşıyan fayda ve hizmet bedellerinin toplamıdır.

9 İSTİSNA TUTARI Nitelikli Harcama Kalemleri Diğer Harcamalar
Yazılım, Tasarım ve Ar-Ge faaliyeti ile doğrudan ilişkili giderler Patent veya fonksiyonel olarak patente eş değer belgelere bağlanan gayri maddi haklardan kaynaklanan kazançların istisnadan yararlanacak kısmı, kazancı doğuran faaliyet kapsamında gerçekleştirilen nitelikli harcamaların bu faaliyetle ilgili toplam harcamalara oranı kullanılarak hesaplanacaktır. Bölgede yürütülen her bir projeden elde edilen kazançla ilgili projeye ilişkin nitelikli harcamaların toplam harcamaya oranı uygulanacaktır. Kira Faiz ve kur farkı gibi finansman giderleri Binalara ilişkin amortismanlar Isıtma Aydınlatma Su Temizlik Güvenlik Bakım Onarım Vergi Resim Harçlar

10 Uygulama Ne Zaman Başlayacak?
19 Ekim 2017 tarihinden sonra BKK kapsamında ÖNCE BAŞLAYAN PROJELER SONRA BAŞLAYAN PROJELER Direk BKK Kapsamında

11 Bizi sosyal medyada takip edin:
Daha fazla bilgi için: Bizi sosyal medyada takip edin: tr.linkedin.com/in/tgbd


"TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ DERNEĞİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları