Sunuyu indir
Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz
1
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Beslenme ilkeleri ve menü planlaması Menünün Tanımı, Tarihçesi ve Yapısı NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ © İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi iisbf.nisantasi.edu.tr
2
Hafta 2: Menünün Tanımı, Tarihçe ve Yapısı
Menünün tanımını meydana getiren kavramların neler (sıra dahilinde, uyumlu, bir öğün için vb.) olduğu ve birbirleriyle olan bağlarının önemine değinilecek ve çeşitli anlamlarına yer verilecektir. Ayrıca tarihi süreçten hareketle, Günümüz Menüsünün ortaya çıkışı anlatılacaktır. NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©
3
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©
Mönü (Menü): Mönü toplu beslenme sistemlerinde sunulan yemeklerin listesidir. Mönü yabancı kökenli bir kelime olmasına karşın güncel hayatta yoğun olarak kullanılmaktadır. Mönü Fransızca kökenli bir kelimedir. Bir yiyecek satış ünitesinde verilen yiyecek ve içeceklerin adlarını, açıklamalarını, fiyatlarını veren, konuğa karar vermede rehberlik yapan listedir. Türkçe’de mönü – İngilizce’de “menü” yazılarak aynı anlamda kullanılmaktadır. NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©
4
İyİ planlanmış bİr mönü;
• Hizmet verilen grubun yeterli ve dengeli beslenmesini sağlar. • Hizmet verilen grubun psikolojik ve biyolojik doyumunu sağlar. • Yemek artıklarının oluşmasını önler. • Maliyeti kontrol altına alır. • Mutfakta çalışan personelin ve yönetimin huzurlu olmasını sağlar. • Satın almayı kolaylaştırır. • Kısaca toplu beslenme sistemlerinin başarısında etkilidir. NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©
5
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©
kaynaklar NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.