Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bölüm 10: Kayıtlar – Records (structs)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bölüm 10: Kayıtlar – Records (structs)"— Sunum transkripti:

1 Bölüm 10: Kayıtlar – Records (structs)
C++ Programming: Program Design Including Data Structures, Third Edition Bölüm 10: Kayıtlar – Records (structs)

2 Amaçlar Bu Bölümde: Kayıtlar (structs) öğrenilecektir
struct veri tipinde çeşitli işlemler gerçekleştirilecektir. Bir struct yapısının veriyi nasıl kullanacağı açıklanacaktır. struct veri tipi ve fonksiyonlar arasındaki ilişki anlatılacaktır. Dizilerin struct veri tipini nasıl kullandıkları gösterilecektir. Dizilerde struct veri tipindeki elemanlar kullanılacaktır.

3 Kayıtlar- Records (structs)
Struct: bir isim ile erişilebilen belli sayıdaki bileşenlerin bir araya gelmesidir. Bileşenler farklı tiplerde tanımlanabilir. Bu bileşenler tanımlanmış olan struct veri tipinin basit tipte bildirilmiş bileşenleridir. struct bir anahtar sözcüktür.

4 Kayıtlar- Records (structs)
struct veri tipinin genel sözdizimi:

5

6

7 struct Elemanlarına Erişmek
Herhangi bir struct veri tipinin elemanına erişilmesi: Nokta (.) bir operatördür ve eleman erişim operatörü (member access operator) olarak adlandırılır.

8

9 cin >> newStudent.firstName;
cin >> newStudent.testScore >> newStudent.programmingScore; score = (newStudent.testScore + newStudent.programmingScore) / 2;

10 Atama (Assignment) struct veri tipindeki bir değişkenin değeri diğer bir struct veri tipindeki değişkene, her iki değişken aynı tipte ise kopyalanabilir. student = newStudent; deyimi newStudent değişkeninin içeriklerini student değişkenine kopyalar.

11 Atama (Assignment) Atama deyimi olarak verilebilir.
student = newStudent; olarak verilebilir. Değişken her elemanını teker teker aşağıdaki şekilde kopyalayacaktır. student.firstName = newStudent.firstName; student.lastName = newStudent.lastName; student.courseGrade = newStudent.courseGrade; student.testScore = newStudent.testScore; student.programmingScore = newStudent.programmingScore; student.GPA = newStudent.GPA;

12 Karşılaştırma –İlişkisel Operatörler (Relational Operators)
struct veri tipindeki değişkenlerin elemanları teker teker karşılaştırılır. student değişkeni ile newStudent değişkenlerinin değerleri karşılaştırılmak istendiğinde, her elemanı ayrı ayrı karşılaştırılacaktır:

13 Giriş /Çıkış Giriş ve çıkış işlemleri bir struct veri tipi değişkeni üzerinde tüm basit veri tipleri birlikte gerçekleştirilemez. Bir struct veri tipi değişkeninde data her seferinde sadece tek bir elemanı okur ya da girdi (input) olarak verir. Bir struct veri tipi değişkenin değerleri aynı şekilde her seferinde veri tipinin sadece bir elemanını çıktı (output) olarak verir.

14 Giriş /Çıkış cout << newStudent.firstName
<< " " << newStudent.lastName << " " << newStudent.courseGrade << " " << newStudent.testScore << " " << newStudent.programmingScore << " " << newStudent.GPA << endl;

15 struct veri tipinin Değişkenleri ve Fonksiyonları
struct değişkenleri fonksiyona formal parametre olarak hem değer parametresi, hem de referans parametresi şeklinde geçebilir. Fonksiyonun struct tipinde dönen değeri olacaktır.

16

17 struct Veri Tipi ile Diziler
İki anahtar elemanın bir liste ile ilişkilendirilmesi önemlidir. Değerler (Values -elements) Listenin uzunluğu (Length of the list) struct veri tipi her iki elemanı da içerecek şekilde tanımlanır.

18

19

20

21

22

23

24

25

26


"Bölüm 10: Kayıtlar – Records (structs)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları