Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MARGARIA-KALAMEN TESTİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MARGARIA-KALAMEN TESTİ"— Sunum transkripti:

1 MARGARIA-KALAMEN TESTİ
ANAEROBİK GÜÇ MARGARIA-KALAMEN TESTİ

2 Margaria, Aghemo, and Rovelli (1966) ve Kalamen (1968) MARGARIA-KALAMEN BASAMAK TESTİ

3 TEST DÜZENEĞİ NOT: Basamak yükseklikleri yaklaşık 18 cm olmalıdır.

4 PROTOKOL Isınma: 5 dk. orta yoğunlukta aerobik egzersizleri takiben; hip fleksör-ekstansör, hamstring, quadriceps ve calf kaslarına yönelik dinamik esneklik hareketleri (ROM) yapılır. Denek teste uyum sağlayabilmek için, % tempoda 1-2 koşu denemesi yapar. Deneğin vücut ağırlığı alınarak kayıt edilir. Denek, ilk basamağa 6 metre mesafe uzaklıkta başlangıç pozisyonunu alır.

5 PROTOKOL İşaretli basamaklara (3., 6. ve 9. basamaklara) tek ayak basarak (sol-sağ-sol gibi) testi uygular. 3. basamakta süre başlatılıp, 9. basamakta süre durdurulur. (Algılayıcı veya sensör kullanılması testin daha sağlıklı olmasını sağlar). 3. ve 9. basamaklar arasında geçen süre hesaplanırkayıt edilir. Tekrarlar arası 2-3 dk. toparlanma süresi Test iki defa tekrarlanır ve en iyi değer verilir.

6 HESAPLAMA FORMÜLÜ P = ( M x D ) x 9.8 / t P Güç (Power) watts M
Vücut ağırlığı (Mass) kg. t Süre (Time) sn.

7 NORMLAR (Newton-metre/sn)

8 ANAEROBİK GÜÇ DİKEY SIÇRAMA TESTİ

9 PROTOKOL Isınma: 5 dk. orta yoğunlukta aerobik egzersizleri takiben; hip fleksör-ekstansör, hamstring, quadriceps, calf ve omuz kaslarına yönelik dinamik esneklik hareketleri (ROM) yapılır. Denek teste uyum sağlayabilmek için, bağımsız olarak 1-2 deneme yapar. Deneğin vücut ağırlığı ve dominant el ile uzanabildiği yükseklik kayıt edilir.

10 PROTOKOL Sıçrama: - Çift ayak adım almadan, - Squat pozisyonundan,
- Kalça ve diz fleksiyonu ile beraber gövdenin yukarı ve aşağı doğru hareketi ile yapılmalıdır. Deneğin sıçrayabildiği en yüksek değer işaretlenir. Denek, 3 deneme yapar ve en iyi değer kayıt edilir.

11 POZİSYON

12 POZİSYON

13 h (Dikey Sıçrama Mesafesi)
HESAPLAMA FORMÜLLERİ h (Dikey Sıçrama Mesafesi) = M2 (sıçrama yüksekliği) – M1 (durarak uzanılan yükseklik) Zirve Güç (Peak Power) (61,9 x h) + (36 x vücut ağırlığı) + 1,822 Ort. Güç (Mean Power) (21,2 x h) + (23 x vücut ağırlığı) 1,393

14 P = √4,9 x (Vücut ağırlığı) x √D
LEWIS FORMÜLÜ P = √4,9 x (Vücut ağırlığı) x √D P Güç (Power) watts D Dikey sıçrama mesafesi metre

15 LEWIS NOMOGRAMI

16 NORMLAR - 1

17 NORMLAR - 2

18 TARTIŞMA SORULARI

19 WINGATE ANAEROBİK TEST (WAnT)
ANAEROBİK GÜÇ WINGATE ANAEROBİK TEST (WAnT)

20 Monark Bisiklet Ergometresi
1970’lerde Wingate Enstitüsünde geliştirilmiştir. (Ayalon, Inbar, and Bar-Or,1974) WanT testi 30 saniye süresince, sabit bir yüke karşı maksimal hızda pedal çevirmeye dayanır.

21 VERİLER ZİRVE ANAEROBİK GÜÇ ORTALAMA ANAEROBİK KAPASİTE YORGUNLUK İDEKSİ ALAKTASİT LAKTASİT KASIN GÜCÜ, DAYANIKLILIĞI VE KASIN YORULABİLİRLİĞİ İlk 5 sn. (Watt) 30 sn. boyunca 5 sn.’lik aralıkların ortalaması 30 sn. boyunca her 5 sn.’lik zirve güç değeri (kilogram-joule) 30 sn. boyunca anaerobik güçteki azalma 30 sn. boyunca Zirve güçteki düşüş yüzdesi

22 PROTOKOL Denek ile ilgili; - Kişisel bilgiler (yaş, cinsiyet vb.)
- Vücut ağırlığı ve - Optimal yüklenme değerleri girilir. 3-5 dk. arası %20 yüklenme yoğunluğunda ısınma Isınmanın her 1 dakikasında 5 sn. sprint Hafif dinamik esneklik (Hamstring, quadriseps ve calf kaslarına yönelik)

23 PROTOKOL Denek için optimal yoğunluk (0,075 kilogram) ayarlanır.
Denek 1-3 sn. içerisinde maksimal pedal çevirme hızına ulaşır. 1. Manuel olarak 2. Otomatik veya 3. Komutla TEST BAŞLAR. Denek 30 sn. boyunca koltuktan kalkmadan maksimum güç ile testi uygular. Koltuktan inmeden deneğe 2-5 dk. soğuma süresi verilir.

24 PROTOKOL Wingate Testi-Video


"MARGARIA-KALAMEN TESTİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları