Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BOĞMACA (Pertusis) NEDİR ?. Her ülkede ve her mevsimde görülen bakteri enfeksiyonudur. Çocukluk dönemi hastalığıdır. Hastalık geçirildikten sonra oluşan.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BOĞMACA (Pertusis) NEDİR ?. Her ülkede ve her mevsimde görülen bakteri enfeksiyonudur. Çocukluk dönemi hastalığıdır. Hastalık geçirildikten sonra oluşan."— Sunum transkripti:

1 BOĞMACA (Pertusis) NEDİR ?

2 Her ülkede ve her mevsimde görülen bakteri enfeksiyonudur. Çocukluk dönemi hastalığıdır. Hastalık geçirildikten sonra oluşan antikorlar ömür boyu bağışıklık oluşturur

3 Etken ve Bulaşma Yolları Oldukça bulaşıcı olabilen Bordetella pertisus bakterisi ile kişinin enfekte olmasıdır. Bu bakteriyi taşıyan kişinin öksürmesi ya da hapşırması, mikrop yüklü damlacıkların yakın civardaki kişilerin akciğerlerine gitmesine neden olur. Bu şekilde hastalık bir kişiden diğerine kolaylıkla geçebilir. İki yaş altındaki çocuklarda öksürük nöbetiyle karakterize alt solunum yolu hastalığıdır. Kuluçka süresi, 5- 20 gündür.

4 Klinik Belirtiler Burun akıntısı-tıkanıklığı Kırmızı ve sulu gözler Yüksek ateş Kontrol edilemeyen şiddetli öksürük Yüz kızarması Aşırı yorgunluk hali Öksürükten sonra kusma Nefes almanın bir süreliğine durması ya da nefes almakta güçlük (bebeklerde) Cildin kırmızı ya da maviye dönmesi (bebeklerde) Boğulur gibi nefes alma

5 4-8 hafta sonra öksürük azalır, belirtiler kaybolmaya başlar. Etkenin toksini, solunum yolunda ödeme; toksin ile de silialar da hasara neden olarak koyu mukusun tıkaçları oluşturarak bronş ve bronşiollerde tıkanmaya neden olur. Bu tıkaçlar özellikle 5 aylıktan küçük çocuklarda solunum durması ve ölümlere sebep olabilmektedir. Toksin ayrıca hipoglisemiye neden olur.

6

7 Klinik Tanı Tipik öksürük nöbetleri ile konur. Burun ya da boğaz kültürü ve testi : Boğmaca bakterisinin varlığının kanıtı için kontrol edilir. Kan testleri: Beyaz kan hücresi (akyuvarlar) sayısını kontrol etmek için bir kan örneği alınabilir. Akyuvar sayısı yüksekse bu tipik olarak enfeksiyon veya inflamasyon varlığını gösterir.

8 Tedavi ve bakım Solunum yolu izolasyon önlemleri alınır. Hasta temiz, havalandırılmış ve sakin bir odaya alınmalıdır. Ağız hijyeni ve burnun açık olmasına özen gösterilir. IV yoldan desteklenmelidir. Solunumu düzeltmek için O2 verilir. Çocuk hastalar aspire edebileceğinden ailelere bilgilendirme yapılmalı, nöbet esnasında izleyecekleri yol öğretilmelidir

9 Komplikasyonları Boğmacaya yakalanan çocuklarda öksürük aylarca sürer. Kusmaya neden olduğu ve uykuyu engellediği için çocuklarda kötü beslenmeye ve gelişim geriliğine neden olabilir. Hastalık sırasında solunum yolu enfeksiyonları ve pnömoni gelişebilir. Herni, otitis media, felç ve subkonjunktival kanamalar gibi komplikasyonlar da görülür.

10 Herni

11 Otitis media

12 Subkonjunktival kanamalar

13 Korunma Direkt temasla ve hastanın boğaz salgısı ile temastan kaçınılmalıdır. Aşısı olduğu için korunmanın tek yolu aşılanmaktır.

14 ÇOBAN


"BOĞMACA (Pertusis) NEDİR ?. Her ülkede ve her mevsimde görülen bakteri enfeksiyonudur. Çocukluk dönemi hastalığıdır. Hastalık geçirildikten sonra oluşan." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları