Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Berat MİDİLLİ 11/B 263 Gıybet Nedir? Bir insanın arkasından konuşmak,duymaktan hoşlanmayacağı sözler söylemek gibi anlamlara gelmektedir. Toplum için.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Berat MİDİLLİ 11/B 263 Gıybet Nedir? Bir insanın arkasından konuşmak,duymaktan hoşlanmayacağı sözler söylemek gibi anlamlara gelmektedir. Toplum için."— Sunum transkripti:

1

2 Berat MİDİLLİ 11/B 263

3 Gıybet Nedir? Bir insanın arkasından konuşmak,duymaktan hoşlanmayacağı sözler söylemek gibi anlamlara gelmektedir. Toplum için yapılması hoş görülmeyen davranışların başında gelir diyebiliriz. Bu nedenle dini açıdan da sert bir şekilde karşı çıkılan bir davranıştır. Neden karşı çıkıldığına gelelelim çünkü gıybet toplumda huzursuzluk ve insanlar arasında güvensizlik ortamı oluşturur.

4 Gıybet, duyduğu zaman insanın hoşuna gitmeyen, gıyabında yapılan konuşmadır. Söylemiş olduğun şey, ister bedeninde, ister nesebinde, ister ahlâkında, ister fiilinde, ister zihninde, ister bün-yesinde olsun hiçbir fark yoktur. Hatta elbisesinde, evinde ve bineğinde bile hoşuna gitmeyen bir eksikliği belirtsen yine gıybet olur.

5 Bedene gelince, gözündeki zayıflığı, şaşılığı, başındaki kelliği, boyunun kısa veya uzunluğunu, renginin siyahlığı ve sarılığını belirtmek gibidir. Nasıl olursa olsun, kişinin kendisiyle vasıflanabileceği düşünülen ve söylenildiği takdirde hoşuna gitmeyen her söz gıybete dahildir.

6 Gıybet Hakkında Ayetler Gıybet; “Bir kimsenin arkasından hoşuna gitmeyecek şekilde konuşmak” demektir. Türkçe’de bu kavramın karşılığı olarak “dedikodu” ve “çekiştirme” kelimeleri kullanılır. İslam‘da büyük günahlardan biridir. Hucurat suresi 12. ayette, gıybet yapmak, ölmüş kardeşinin etini yemeye benzetilmiştir.dedikoduİslamgünahlardanHucurat suresi Ancak, başka birinin arkasından yapılan her konuşma gıybet sayılmaz. Örneğin, herhangi bir haksızlığa uğramış birinin, sorununu, çözebilecek birine anlatması veya bir kişiyi ona zarar verebilecek birine karşı (iddia tahminlerle değil, bir bilgiye dayanıyorsa) uyarmak gıybet kapsamına girmez.

7 Konuyla ilgili âyet ve hadisler aşağıdadır: “Ey iman edenler! Çokça zan etmekten kaçınınız, şüphe yok ki, zannın bazısı günahtır ve birbirinizin kusurunu araştırmayınız ve bazınız, bazınızı gıybet etmeyiniz. Sizden biriniz, ölü kardeşinin etini yemeği sever mi? - Bilâkis- onu çirkin görmüş olursunuz. Artık Allah’tan korkunuz, şüphe yok ki, Allah tevbeleri kabul edicidir, çok esirgeyicidir.” (Kur’an, Hucurat/12) “Hakkında bilgi sahibi olmadığın bir şeyin ardına düşme. Çünkü kulak, göz ve kalpten her biri bundan sorumludur. (Kur’an, İsra/36)

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17


"Berat MİDİLLİ 11/B 263 Gıybet Nedir? Bir insanın arkasından konuşmak,duymaktan hoşlanmayacağı sözler söylemek gibi anlamlara gelmektedir. Toplum için." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları