Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

26 Nisan 1986 Ukrayna’da meydana gelen kazada Hiroşima'ya atılan bombanın 350 katı kadar toplam 450 çeşit radyonüklid havaya karıştı. İnsan hataları.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "26 Nisan 1986 Ukrayna’da meydana gelen kazada Hiroşima'ya atılan bombanın 350 katı kadar toplam 450 çeşit radyonüklid havaya karıştı. İnsan hataları."— Sunum transkripti:

1

2

3 26 Nisan 1986 Ukrayna’da meydana gelen kazada Hiroşima'ya atılan bombanın 350 katı kadar toplam 450 çeşit radyonüklid havaya karıştı. İnsan hataları ve reaktör tasarımındaki olumsuz yönler kazanın oluşumunda çok büyük rol oynamıştır.

4 Bunun yanı sıra reaktörlerden birinde deney yapmak için güvenlik sisteminin devre dışı bırakılıp peşpeşe hatalar meydana gelmesi nedeniyle de oldu. Ukrayna'da 18.000 km2'lik tarım toprağı radyoaktif kirlenmeye maruz kaldı. Ülke ormanlarının %40'ı (toplam 35.000 km2) kirlendi.(Kabaca Yunanistan büyüklüğünde)

5 O gece, Çernobil'in 10 kilometrelik tehlikeli çemberine giren 49 bin nüfuslu Pripyat boşaltıldı. Halktan birkaç günlüğüne evlerini terketmeleri istendi. Bu yüzden herkes herşeyini geride bıraktı. Ancak hiç kimse Pripyat`a dönemedi.

6 30 kişi ilk patlamada öldü. İlk yıl 650 bin kişi nükleer temizlemede çalıştı. Bu kişilerin 15 bini ilk yıllarda öldü. 50 bin yardım görevlisi sakat kaldı. 380 bin kadar çocukta kan kanserleri, tiroid sorunları ve anemiler saptandı. 3 milyondan fazla insan faciadan doğrudan etkilendi.

7 Sovyet hükümeti Çernobil`deki ölümlerin en az 31`inin patlamayla doğrudan ilişkili olduğunu açıkladı. Birleşmiş Milletler verilerine göre havaya karışan radyasyon nedeniyle kansere yakalanıp ölenlerin sayısı 4 bini geçti. Bağımsız bir çevre örgütü olan Union of Concerned Scientists'ın araştırmalara göre ise bu sayı 25 bine ulaştı. O gün bugün hayalet şehir olan Pripiat, 900 yıl daha böyle kalacak

8 Radyasyon 7-9 Mayıs tarihlerinde Kırım Yarımadası'nın kuzeyinden ve Karadeniz üzerinden geçerek Türkiye'nin kuzey-doğu kıyılarına ulaştı. Türkiye Çernobil’den etkilenen Avrupa’daki 16 ülke içinde 15. sıradadır.

9 Türk Tabibler Birliği Hopa’da kanser görülme sıklığı ile kanser nedeniyle ölümlerin, diğer coğrafi alanlarına göre daha fazla görülmesinin, araştırılmaya değer olduğunu ifade etmektedir Radyasyonun etkisi Türkiye’de devam ederken değerli sanatçı Kazım Koyuncu 33 yaşında kanserden hayatını kaybetti. Kazım Koyuncu’nun babası dahil çoğu Karadenizli kanser hastası…

10 “Yüz sene daha yaşasam, yapsam, yapsam, yapsam hep yapsam yine eksik gideceğiz. Ne kadar eksik gidersek hayatta yapacak o kadar çok şey bırakırız…” ‘Biz de öldük. Ama her şeye rağmen bu yeryüzünde şarkılar söyledik. Teşekkürler dünya’. (Şair Ceketli Çocuk)(www.kkkm.org)


"26 Nisan 1986 Ukrayna’da meydana gelen kazada Hiroşima'ya atılan bombanın 350 katı kadar toplam 450 çeşit radyonüklid havaya karıştı. İnsan hataları." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları