Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KARMASIK SAYILARIN GÜNLÜK HAYATTA KULLANIM ALANLARI BARAN SERDAR KAYA.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KARMASIK SAYILARIN GÜNLÜK HAYATTA KULLANIM ALANLARI BARAN SERDAR KAYA."— Sunum transkripti:

1 KARMASIK SAYILARIN GÜNLÜK HAYATTA KULLANIM ALANLARI BARAN SERDAR KAYA

2 KARMASIK (KOMPLEKS) SAYILAR x2+1=0 denklemini sağladığı varsayılan i sayısına sanal (imajiner) birim denir. Karmaşık sayı, bir reel ve bir de sanal kısımdan oluşur ve a+bi şeklinde gösterilir. Her reel sayıyı, sanal kısmının katsayısı 0 olan bir karmaşık sayı olarak düşünebiliriz. Dolayısıyla karmaşık sayılar kümesi C, reel sayılar kümesi R'yi kapsar. Kök derecesi çiftken içerde negatif sayı bulunduğunda sayı reel olmuyordu. Şimdi artık bu sayıları, karmaşık sayılar kümesi içine dahil edebiliriz. −1−−−√=i yazıp bu sayıları bir karmaşık sayı biçiminde gösteriyoruz.

3 GÜNLÜK HAYATTA KULLANIMLARI Sinyal analiz ve işlevinde kullanılan matematiksel modellemelerde kompleks sayılar sinüzoidal niceliklerin kullanılmasına elverişli olması nedeniyle önemli ölçüde temel alınır.bundan başka, haberleşme cihazlarında kullanılan filtrelerin tasarımının altında bu sayılar yatar. Özellikle android ios sistemli cihazlarda çeşitli uygulamaların kodlamaları yapılır.Android ve ios sisteminin meydana getirilmesinde, kodlamasının yapılmasında, bilgisayar oyunlarının grafik tasarımları ve tuş kontrolleri düzenin yapılmasında, çeşitli müzik yapma ve düzenleme programlarının kodlanması ve düzenlenmesinde, sım kartının kullanılabilmesi için yapılan çeşitli kodlamalarda çeşitli alanda çalışan hackerlerin kendi kodladıkları uygulamalarında kullandıkları sayılar karmaşık sayılardır.

4 Elektrik mühendisliği, kuantum mekaniği, görelilik kuramı, sinyal analizi gibi sistemlerde karmaşık sayıların kullanım alanlarına girmektedirler. Bu arada elektrik kuramında i yerine, akım şiddeti i ile karıştırmamak için j kullanılmaktadır. Bunların yanında komplex sayıların; dalganın ortaya çıktığı (ister su dalgası olsun, ister bir yay titreşimi, ister gece- güzdüzden dolayı oluşan sıcaklık dalgası...) her alanda, bir sarkacın hareketinin modellemesinde. Arabaların süspansiyonlarında da, Eğer yaylanan bir sisteminiz varsa bunun modellemesinde kullanırsınız.


"KARMASIK SAYILARIN GÜNLÜK HAYATTA KULLANIM ALANLARI BARAN SERDAR KAYA." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları