Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

2018 YKS Kılavuz İncelemesi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "2018 YKS Kılavuz İncelemesi"— Sunum transkripti:

1 2018 YKS Kılavuz İncelemesi
2018 YKS Kılavuz İncelemesi Soma fatih mesleki ve teknik anadolu lisesi Rehberlik servisi Mart, 2018

2 YKS OTURUMLARI Sınav üç oturumdan oluşmaktadır;
TYT (Temel Yeterlilik Sınavı) Soru Sayısı – Sınav Süresi – Tarihi - Ücreti : 120 Soru Dakika – 23 Haziran, Saat 10: TL AYT (Alan Yeterlilik Sınavı) Soru Sayısı – Sınav Süresi – Tarihi - Ücreti : 160 Soru – 180 Dakika – 24 Haziran, Saat 10: TL YDT (Yabancı Dil Testi) Soru Sayısı – Sınav Süresi – Tarihi - Ücreti : 80 Soru – 120 Dakika – 24 Haziran, Saat 15: TL

3 BAŞVURU İŞLEMLERİ Bir ortaöğretim kurumunun son sınıfında öğrenim gören adaylar; başvurularını kendi okullarından, ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden veya ÖSYM tarafından belirlenmiş olan başvuru merkezlerinden yapacaklardır. Aday başvuru merkezine giderken nüfus cüzdanı veya TC kimlik kartını (Nüfus cüzdanında soğuk damga basılı olmalı, adayın sınav görevlilerince kolaylıkla tanınmasını sağlayacak güncel bir fotoğraf ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalıdır.) ve 2018 – YKS Aday Başvuru Formunu eksiksiz ve doğru doldurmuş bir şekilde yanında bulundurması gerekmektedir. YKS Aday Başvuru Formunun nasıl doldurulacağı ile ilgili ise , ÖSYM’nin internet adresindeki 2018 YKS Kılavuzu’ nda yer alan “2.4. ADAY BAŞVURU FORMU NASIL DOLDURULACAKTIR?” kısmını inceleyiniz.

4 BAŞVURU İŞLEMLERİ Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Başvuru Tarihleri 1-21 Mart 2018 (Ücret ödeme için son gün, 22 Mart 2018) Başvuru Hizmeti Ücreti : 5,00 TL Ek yerleştirme ücreti : 15,00 TL Sınav Koordinatörlüklerinden Yeniden Şifre Edinme Ücreti : 5,00 TL Geç Başvuru Günü 4 Nisan 2018 (Sınav ücreti aynı gün ödenmelidir ve sadece ÖSYM e-İşlemlerden yatırılmalıdır. Geç Başvuru ücretleri oturum başına 75 TL dir.)

5 BAŞVURU İŞLEMLERİ SINAV ÜCRETLERİ NASIL YATIRILACAKTIR?
2018-YKS’ye başvuran adaylar seçmiş oldukları oturumlara bağlı olarak sınav ücretini kılavuzun son sayfasında belirtilen bankalardan herhangi birine veya ÖSYM’nin internet sayfasında e-İŞLEMLER’de yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile süresi içinde yatıracaklardır. BAŞVURU İŞLEMİ SONRASI VERİLEN İNTERNET ERİŞİM ŞİFRESİ NE İŞE YARAR? Şifre ile adaylar, ÖSYM’nin ve internet adreslerini kullanarak sınav başvurusu yapma, tercih bildirme, başvuru ve tercih bilgilerinde değişiklik yapma, Sınava Giriş Belgesi edinme, sınav ve yerleştirme sonuçlarını öğrenme vb. işlemlerini yapabilirler.

6 SINAVDA YER ALAN TESTLER (TYT)
TYT’de ortak müfredata dayalı yan tarafta yer alan test grupları yer alacaktır. TYT’ de 150 puan üstü Önlisans programların (Örgün / Açıköğretim) tercihinde, Özel yetenek sınavlarına ön başvuruda, İkinci Aşama AYT sınavında puan hesaplanma hakkı elde eder.

7 SINAVDA YER ALAN TESTLER (AYT - YDT)
AYT’ de lise müfredatı esas alınacaktır. YDT, Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde yapılacaktır. Her dil için ayrı soru kitapçığı bulunacaktır. Sınavda adaya başvuruda bildirdiği yabancı dile ait soru kitapçığı verilecektir. Lisans tercihlerinde kullanılacaktır. (TYT ve AYT/YDT koşuluyla)

8 OBP / A-OBP / Ek Puan Hesaplamaları
(Diploma Notu) X (5) = OBP (OBP) X (0.12) = A-OBP A-OBP : aralığındadır, lise türüne bakılmaksızın her öğrenci için hesaplanır ve sınavdan alınan ham puan üzerine eklenir. (OBP) X (0.6) = Ek Puan Ek Puan : Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının alan/dallarından mezun olanlar, Tablo 3c de belirtilen kendi alanlarının devamı niteliğindeki önlisans programlarını tercih ettiklerinde, yerleştirme puanları OBP’nin 0,12 ile çarpılması ve puanlarına eklenmesi suretiyle elde edilecek; ayrıca, yerleştirme puanlarına OBP’nin 0,06 ile çarpılmasıyla elde edilecek ek puanlar katılacaktır.

9 Sağlık Hizmetleri Alanı Mezunlarının Ek Puan Alacağı Önlisans Programları (Tablo 3C)

10 Muhasebe ve Finansman Alanı Mezunlarının Ek Puan Alacağı Önlisans Programları (Tablo 3C)

11 Ulaştırma Hizmetleri Alanı Mezunlarının Ek Puan Alacağı Önlisans Programları (Tablo 3C)

12 Eğitim Bilgilerinin ve Diploma Notlarının Aday Tarafından Onaylanması
2018-YKS’ye başvuran adayların YKS değerlendirme ve yerleştirme işlemlerinde kullanılmasını istedikleri eğitim bilgilerini, 26 Haziran-4 Temmuz 2018 tarihleri arasında ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde (AİS) kontrol etmeleri ve bu eğitim bilgilerini seçerek 4 Temmuz 2018 tarihi saat 16.00’ya kadar onaylamaları gerekmektedir. Eğitim bilgilerinde eksiklik veya hata olduğunu düşünen adayların, mezun oldukları/olacakları ortaöğretim kurumları ile görüşerek eğitim bilgilerini Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) e-okul sistemi üzerinden düzelttirmeleri ve bu düzeltme işlemi sonrasında 26 Haziran-4 Temmuz 2018 tarihleri arasında adresinden düzelttirdikleri eğitim bilgilerini seçerek 4 Temmuz 2018 tarihi saat ’ya kadar onaylamaları gerekmektedir.

13 ADAYLAR SINAVA GİRERKEN NELERİ YANINDA BULUNDURMAK ZORUNDADIR?
SINAVA GİRİŞ BELGESİ: Adaylar, Sınava Giriş Belgelerini, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin internet adresinden sınav tarihinin 10 gün öncesinden başlamak üzere edinebileceklerdir. Belgenin üzerinde adayın sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileri ile fotoğrafı yer alacaktır. NÜFUS CÜZDANI/TÜRKİYE CUMHURİYETİ KİMLİK KARTI VEYA GEÇERLİLİK SÜRESİ DOLMAMIŞ PASAPORT: Nüfus cüzdanında soğuk damga basılı olmalı, adayın sınav görevlilerince kolaylıkla tanınmasını sağlayacak güncel bir fotoğraf ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalıdır. (T.C. Kimlik Numarası elle veya daktilo ile sonradan yazılmış veya ilave edilmiş olmamalıdır.)2017 yılından itibaren Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından eski Nüfus Cüzdanları yenilenmeyecek yerine Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı verilecektir. Sınava giriş için geçerli bir nüfus cüzdanı bulunmayanların Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartını edinme sürecini de göz önünde bulundurarak Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartını edinmeleri gerekmektedir.

14 DİĞER BİLGİLER Adaylar, sınavın sabah oturumlarında saat 10.00’dan sonra; öğleden sonra oturumunda ise saat 15.30’dan sonra sınav binalarına alınmayacaklardır. Başvuru bilgilerinizin ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine girilmiş olması sınava başvuru için yeterli değildir. Sınav ücretini süresi içinde yatırmadığınız takdirde başvurunuz tamamlanmamış olacağından, sisteme girilmiş olan başvuru bilgileriniz geçersiz sayılacak ve işleme alınmayacaktır. MEB E-Okul’da kayıtlı ortaöğretim eğitim bilgileri, başvuru ekranında yer alacaktır. Bu bilgilerinde güncelleme gereken adaylardan son sınıf öğrencileri kendi okullarına başvurarak MEB e-okul sisteminde mevcut bilgilerinin güncellenmesini sağlayacaklardır.

15 DİĞER BİLGİLER ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde engel/sağlık bilgisi bulunmayan veya engel/sağlık bilgisi değişenlerin, başvuru süresi içinde, verdikleri bilgileri doğrulayan bir Devlet veya Üniversite hastanesinden alınmış sağlık kurulu raporlarının onaylı bir örneğini, sağlık/engel bilgi formunu, aday başvuru kayıt bilgilerinin bir fotokopisini, engel/sağlık durumlarını anlatan bir dilekçe ekinde ÖSYM’ye ulaştırmaları zorunludur. Sağlık Durumu/Engel Bilgi Formu tam ve doğru olarak doldurulmuş olmalıdır. Bu belgeler, başvuru merkezine teslim edilmeyecek, aday tarafından başvuru süresi içinde doğrudan ÖSYM’ye gönderilecektir.

16 DİĞER BİLGİLER 4 yanlış 1 doğruyu götürecektir.
Aday Başvuru Formunda “Ortaöğretimde zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi aldım.” seçeneğini işaretleyen adaylar; TYT’de Sosyal Bilimler Testinin ilk 20 sorusunu cevaplandırmakla yükümlüdür. Bu durumdaki adaylar 21., 22., 23., 24. ve 25. sorularda yer alan felsefe sorularını cevaplandırmayacak ve cevap kâğıdının ilgili alanında herhangi bir işaretleme yapmayacaklardır. AYT’de Sosyal Bilimler-2 Testinin ilk 40 sorusunu cevaplandırmakla yükümlüdür. Bu durumdaki adaylar 41, 42, 43, 44, 45 ve 46. ilave felsefe grubu sorularını cevaplandırmayacak ve cevap kâğıdının ilgili alanında herhangi bir işaretleme yapmayacaklardır. TYT’de elde edilen 200 ve üzeri puan, iki yıl süreyle geçerlidir.

17 Puanlarla İlgili Bilgiler
TYT puanı 150’nin altında olan adaylar için yerleştirme puanı (Y-TYT) hesaplanmayacaktır. SAY, SÖZ, EA, DİL puanı 180’in altında olan adaylar için ilgili yerleştirme puanı (Y- SAY, Y-SÖZ, Y-EA, Y-DİL) hesaplanmayacaktır. TYT puanı olmayan, TYT puanı hesaplanmayan veya TYT puanı 150’nin altında olan adayların, AYT ve/veya YDT’ye girmiş olsalar da SAY, SÖZ, EA, DİL için sınav/yerleştirme puanları (Y-SAY, Y-SÖZ, Y-EA, Y-DİL) hesaplanmayacaktır. TYT Astsubay Meslek Yüksekokulları; EA ,SÖZ ve SAY harp okulları seçim aşamaları için kullanılacaktır.

18

19

20

21

22

23 KAYNAKÇA pdf Soma Fatih MTAL Rehberlik servisi tarafından, yukarıdaki linkte yer alan klavuzdan hazırlanmıştır.


"2018 YKS Kılavuz İncelemesi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları