Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Eğitim-Öğretim Yılı Proje Ödevi Gruptakilerin Adı Soyadı: Aslı Doğan,Haticenur Tuzluoğlu,Emine Çaylı,Ömer Kulu,Önder Yazmanoğlu Grup Başkanı:

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Eğitim-Öğretim Yılı Proje Ödevi Gruptakilerin Adı Soyadı: Aslı Doğan,Haticenur Tuzluoğlu,Emine Çaylı,Ömer Kulu,Önder Yazmanoğlu Grup Başkanı:"— Sunum transkripti:

1 2017-2018 Eğitim-Öğretim Yılı Proje Ödevi Gruptakilerin Adı Soyadı: Aslı Doğan,Haticenur Tuzluoğlu,Emine Çaylı,Ömer Kulu,Önder Yazmanoğlu Grup Başkanı: ASLI DOĞAN SINIF: 10/D Projenin Konusu: Madde Bağımlılığı

2 MADDE BAĞIMLILIĞI Uyuşturucu Madde Bağımlılığı Nedir? Madde bağımlılığı, vücudun işlevlerini olumsuz yönde etkileyen maddelerin kullanılması, bundan dolayı zarar görüldüğü halde bu maddelerin kullanımının bırakılmamasıdır. Bağımlı, madde kullanımına ara verdiğinde yoksunluk belirtileri yaşar. Zamanla madde kullanım sıklığını ve dozunu arttırır.

3 ETKİLERİ: Uyuşturucu olarak kullanılan maddelerin kimyasal yapıları birbirinden farklıdır. Kullanıldıklarında merkezi sinir sisteminin farklı bölümlerini etkileyerek fiziksel ve pisikolojik tahribata yol açarlar. Uyuşturucu maddelerin hiçbir güvenli kullanım şekli yoktur. Kullanan herkes için bağımlı olan riski eşittir. Hücrelerimiz vücuda giren her maddeyi tanır ve bir daha unutmamak üzere hafızasına alır. Hücresel öğrenme süreci denen bu durum herkes için geçerlidir.

4 Aklı ve iradeyi işlemez hala getirir. Kişiyi normal yaşam ve davranışlardan uzaklaştırır. Bulantı, kusma, karın ağrıları, kabızlık, ishal, miğde ve bağırsak spazmlarına / kanamalarına sebep olur. Tüm iç organların zarar görmesine ve buna eşlik bir dizi hastalığa neden olur. Zehirlenmelere ve bu yola gelen ölümlere sebep olur. Uyuşturucular, bireyin çevreye uyum yeteneğini azaltır. Bağımlı giderek aileden ve çevresinden koparak, yalnızlaşır. çoğu zaman bu tabloya ağır bunalımlar eşlik eder.

5 NE YAPMALI ? Eğer kişi maddenin etkisi altında ise onunla bu durumda konuşmanın yararı olmaz. Kendinizi hazır hissetmeden onunla konuşmayınız. Açık, samimi ve inandırıcı olun, öğüt vermeyin. Genellemeler yapmaktan kaçının. Korkularınıza dayanarak konuşmayın. Onu etiketlemekten kaçının, çünkü “kullanıcı olarak” etiketlenen kişiye yaklaşmak çok zordur. Ön yargılarınızın farkına varın (bunlar iflah olmaz), böylece yanlış iletişim kurma olasılığını azaltırsınız. Uzman yardımı olması için samimi bir yaklaşımla onu ikna edin.

6 NE YAPMAMALI ? Kabullenmeme –inkar: “yok benim çocuğum asla kullanmaz” Kendini ve eşini suçlama: “Bu çocuk senin yüzünden böyle oldu.” Hayal kırıklığı, çaresizlik duygusu: “Ben seni bunun için mi yetiştirdim?” Öfke : “Benim böyle bir çocuğum olamaz!” Çocuğu suçlama ve aşağılama: “senden hiçbir şey olmaz”

7 ÖNLEYİCİ FAKTÖRLER Uyuşturucu maddeler ile ilgili yaşa uygun doğru bilgilenme. Güçlü ve pozitif aile bağları. Anne-Babaların çocuklarıyla ilgileri olmaları ve çocuklarının kimlerle arkadaşlık ettiğinden haberdar olmaları. Aile içi kuralların açık olması ve herkesin bunlara uyması. Okulda başarılı olma.

8 TEDAVİ İÇİN Madde kullanan ve tedavi olmak isteyen, bu konudaki problemlerine çözüm arayan kişi ve yakınları hastanelere bağlı alkol ve madde bağımlılığı tedavi merkezleri (AMATEM) ile psikiyatri kliniklerine başvurarak tedavi olabilirler. Hasta ve doktor iş birliğiyle yürütülen tedavi, 2-6 hafta arasında hastanede yatarak arındırma ve psiko- sosyal tedavi şeklinde gerçekleşmektedir. En iyi tedavi hiç başlamamaktır.

9 MADDEDEN KURTULUŞ MÜMKÜN!! Bağımlılık düzelebilir ancak tam olarak iyileşmenin gerçekleşmesi imliçin ciddi bir çaba ve zaman gerekmektedir. Kişinin tedavi olmayı istemesi ve kendini hazır hissetmesi en önemli aşamadır. Bu süreçte doğru iletişim ve bağımlılığın yaşadıklarını yakınlarıyla paylaşması önemlidir. Bağımlılık tedavisi kişiye, kullanılan maddenin cinsine ve kullanım süresine göre değişiklik gösterir. Maddeyi kişinin tek başına bırakması neredeyse imkansızdır. Muhakkak uzman yardımı alınmalıdır.

10 RİSK FAKTÖRLERİ!! Psikolojik sorunları olan ya da herhangi bir madde bağımlılığı bulunan ebeveynin çocukları daha büyük risk altındadırlar. Ebeveyn-çocuk arasında bağlanma ve ilgi eksikliği (özellikle “Baba” rolünün ev ortamındaki eksikliği). Sınıfta aşırı utangaclık ya da şiddet içeren davranışlar. Okul başarısında düşüş.

11 ! ÖNLEME ÖNEMLİDİR ! Toplumda bağımlılık yapıcı maddelerin kullanılmasını ve yayılmasını önleme çalışmaları, bu maddelerin yarattığı bireysel ve toplumsal sorunları en aza indirmek ve toplumda sağlıklı davranışların gelişmesini sağlamak amacıyla yapılmaktadır. Bağımlılık, geliştikten sonra tedavi oldukça güç olan bir hastalıktır. Uygulanan uzun süreli tedavilerin maliyeti çok yüksektir. İyileştikten sonra gerekli sosya-psikolojik tedbirler alınmazsa bağımlılığın yineleme oranı yüksektir.

12 ALKOL KULLANIMI Alkolü günümüzde stres atmak, duygu durumunu değiştirmek veya eğlenmek için kullanılır. Bu arada bir seyrek kullanımlar bir süre sonra sıklaşmaya ve ilerledikçe karşı konulmaz bir alkol tüketimine döner. Bu süreçte kişinin hayatı birçok yönden değişir.

13 MADDE KULLANIMI Madde kullanımında da alkol kullanımında geçerli olan nedenler aşağı yukarı aynıdır: Gevşeme isteği, arkadaş çevresi,stres atma, rahatlama, özenti gibi. Genelde bir kez denenmeyle başlar. MADDE KULLANIMI HAKKINDAKİ YANLIŞ DÜŞÜNCELER Bir kereden bir şey olmaz. Herkes kullanıyor. Benim iradem güçlüdür bu yüzden bağımlı olmam. Tarzı düşünceler bağımlılığa dönüşmesine yol açar.

14 Uzun Süreli Alkol Ve Madde Kullanımıyla Görülen Olumsuz Değişimler Ailesi ve sosyal çevresinde ilişkileri bozulur, ya da çevresi sadece kendisi gibi alkol ve madde kullananlardan oluşur. İş hayatı bozulur, ekonomik sıkıntılar yaşamaya başlar. Cinsel hayatta sorunlar baş gösterir. Kültürel, sanatsal, sportif faaliyetlere katılamaz. Saldırgan davranışlar görülür. İntihar düşünceleri veya teşebbüsleri bulunur.

15 ALKOL MADDE BAĞIMLILIĞI NASIL OLUŞUR? İlk olarak böyle merak veya özentiyle başlar. Daha sonra “zevk” için ara sıra kullanır ama kişiye göre hala bırakabileceğini düşünür. Giderek daha fazla vaktini madde ile geçirir. Artık sadece “zevk almak” için değil üzüldüğü zamanlarda da maddeye başvurur. Bir süre sonra madde almadığı zaman ortaya çıkan yoksunluk belirtilerini yok etmek için almaya devam eder. Bağımlı olduğunda da artık “zevk almak” için değil “normal” hissedebilmek için kullanır. Bağımlılık bu şekilde oluşur.

16 BAĞIMLILIKTAN NASIL KURTULURUZ ? Bağımlı olduktan sonra kurtulmak o kadar kolay gerçekleşmez. Bunun için kişinin tıbbi ve psikolojik yardıma ihtiyacı vardır. Her İki Madde Alışkanlığının Tedavisinde Kullanılan Yöntemler 1- İlaç tedavisi 2- Grup terapileri 3- Aile terapisi 4- Bilişsel-davranışçı terapiler 5- Destekleyici psikoterapi


"Eğitim-Öğretim Yılı Proje Ödevi Gruptakilerin Adı Soyadı: Aslı Doğan,Haticenur Tuzluoğlu,Emine Çaylı,Ömer Kulu,Önder Yazmanoğlu Grup Başkanı:" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları