Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇALGI TOPLULUKLARI. Bir kısmı ağızla çalınan, bir kısmı da dövülerek ses çıkaran çalgılardan meydana getirilen en çoğu kırk elli parçadan ibaret müzik.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇALGI TOPLULUKLARI. Bir kısmı ağızla çalınan, bir kısmı da dövülerek ses çıkaran çalgılardan meydana getirilen en çoğu kırk elli parçadan ibaret müzik."— Sunum transkripti:

1 ÇALGI TOPLULUKLARI

2

3 Bir kısmı ağızla çalınan, bir kısmı da dövülerek ses çıkaran çalgılardan meydana getirilen en çoğu kırk elli parçadan ibaret müzik takımıdır. Böyle bir topluluk yürüyüş halinde de iş görebileceği için çoklukla bando deyimi, askerî bir orkestra meydana getiren mızıkacılar topluluğu için de kullanılır. Avrupa'da XVI. yüzyıldan itibaren bugünkü mızıkacılar topluluğu yer etmeğe başlamıştır. Bizde, Tanzimat'ta mehterler kaldırılarak yerine İtalyan ve Fransız tipine uygun ordu mızıka takımlarının kurulmasına karar verilmiştir. Askerî bandoların, en geniş kadrolu olanı Armoni mızıkası-Armoni orkestrası Cumhuriyetin ilanından sonra kurulmuştur. BANDO NEDİR?

4 Çok Sesli Müzik Çalgı Toplulukları Nedir?

5 Çok sesli müzik; farklı tonda sesleri, kulağın hoş duyacağı şekilde bir araya dizme sanatıdır. Güzel sanatların en popüler kollarından birisi olan çok sesli müzik insanoğlunun yeryüzüne ayak basması ile birlikte başlamıştır. İlkel toplumlarda gördüğümüz din törenlerinde ortamın ambiyansını, büyüsünü ve kutsallığını yakalamak adına insanların müzik aletlerini kullandığını görüyoruz. Bu törenlerde kullanılan müzik aletlerinin sayısı ve çeşidi, tören içerisinde söylenen din temalı şarkıların artması ile birlikte artış göstermiştir. Bu konuda tarihe baktığımızda ilk örnekleri eski Yunan topluluğunda görürüz. Bunda ülke yönetiminin etkisinin olduğu da hiç kuşku yok ki mutlak bir gerçektir. Sanata önem vermeyen bir yönetim olduğu sürece toplumda sanatın ilerlemesi pek mümkün değildir. Müzik kültürü eski Yunanda başlamış olmasına rağmen esas önemli gelişmeler Yeniçağ ile birlikte başlamıştır. Ortaçağda ortaya çıkan çok sesli müzik Yeniçağ döneminde çok büyük gelişmeler göstermiştir. Matbaacılığın gelişmesi ile de müzik notalarını yaygınlaşmış ve bu gibi sebeplerin bir araya gelmesiyle de ölümsüz büyük bestekarlar, sanatçılar ortaya çıkmıştır.

6 Pop Müziği Çalgı Topulukları Nedir?

7 Pop müzik toplulukları pop müzik eserlerini seslendirmek üzere oluşturulan topluluklardır. Pop müzik topluluklarında her türlü vurmalı nefesli telli elektronikçalgılar kullanılabilir. Org, gitar, saksafon ve timpani en çok kullanılan çalgılardır.

8 Geleneksel Türk Müziği Çalgı Toplulukları Nedir?

9 Geleneksel Türk müziği çalgılarını 4 grupta inceleyebiliriz. Vurmalı çalgılar: davul, def, darbuka, zil, kaşık, bendir Üflemeli çalgılar: kaval, zurna, ney, tulum Telli- tezeneli çalgılar: tambur, bağlama, ut, kanun, tar Yaylı çalgılar: yaylı tambur, kemençe, kabak kemane Geleneksel Türk müziği hem çok eski ve köklü olması sebebiyle hem de bir çok kültürle iletişim halinde olması sebebiyle çok çeşitli ve lezzetlidir.

10 Çaz Müziği Çalgı Toplulukları Nedir?

11 Caz müziği özellikle 1950li yıllarda Afirika kökenli Amerikalılar aras Caz müziği özellikle 1950li yıllarda Afirika kökenli Amerikalılar arasında yaygınlaşmıştır. Caz müziği toplulukları caz bestelerini ve sözlerini icra etmek üzere oluşan gruplardır. En bilinen enstrümanı saksafondur. Bunun yanı sıra trompet, klarnet, trombon, piyano, kontrbas ve gitar gibi enstrümanlar da kullanılır. Enstrüman sayısı ve çeşitliliği besteye ve hitap edilen topluluğun büyüklüğüne ve mekanına göre değişir. Solistin sesi ön plana çıkarılan bir türdür ve icrası sırasında doğaçlamaya büyük yer verilir.

12 Oda Müziği ÇALGI TOPLULUKLARI NEDİR?

13 Klasik Batı müziği türlerini seslendirmek üzere oluşturulan topluluklardır. Bu topluluklar en az iki, en çok on çalgı ile oluşturulur. Oda müziği topluluğundan bazıları şöyle sıralanabilir: İkili (düo):Keman-piyano, obua-flüt, gibi bir ezgi ve bir eşlik çalgısıyla oluşturulur.


"ÇALGI TOPLULUKLARI. Bir kısmı ağızla çalınan, bir kısmı da dövülerek ses çıkaran çalgılardan meydana getirilen en çoğu kırk elli parçadan ibaret müzik." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları