Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HEY ONBEŞLİ TÜRKÜSÜ’NÜN HİKAYESİ HEY ONBEŞLİ TÜRKÜSÜ’NÜN RİTMİ Bir oyun havası olarak düğün ve eğlence ortamlarında çalınan “Hey On Beşli” türküsünün.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HEY ONBEŞLİ TÜRKÜSÜ’NÜN HİKAYESİ HEY ONBEŞLİ TÜRKÜSÜ’NÜN RİTMİ Bir oyun havası olarak düğün ve eğlence ortamlarında çalınan “Hey On Beşli” türküsünün."— Sunum transkripti:

1

2 HEY ONBEŞLİ TÜRKÜSÜ’NÜN HİKAYESİ

3 HEY ONBEŞLİ TÜRKÜSÜ’NÜN RİTMİ Bir oyun havası olarak düğün ve eğlence ortamlarında çalınan “Hey On Beşli” türküsünün ritmini pek çoğumuz bilir ve eşlik ederiz.Aslında bir ağıttır.

4 Hey Onbeşli Türküsü’nün Özellikleri Türkünün özelliklerine gelince ilk olarak Tokat yöresine ait olduğunu söyleyebiliriz. Öyküsü ise hüzünlüdür ve Çanakkale savaşına aittir.

5 Hey Onbeşli Türküsü’nün Hikayesi (Özet) “On Beşli”, hikayedeki hicri takvime göre 1315 senesinde askere giden bir gencin takma ismidir. Evindeki en küçük çocuk olan Tokatlı Halil o zamanlardaki kanunlara göre evde en az bir erkeğin güvenliği sağlamak için kalması gerektiğinden askere gitmesi zorunlu olmayan biriydi fakat o gönüllü olarak Çanakkale’ye gitmişti. Geride kalan Annesini Rum çeteler katletmişti. Üzerine Hediye, (sözlüsü) kaçırılmıştı. Hediye çok zor zamanlar geçirdikten sonra Halil ile bir gün köyde tekrar buluşma fırsatı yakalar. Ancak Halil onun başından geçenleri yanlış anlar ve kavuşamazlar.

6 Hey On Beşli SÖZLERİ Hey onbeşli onbeşli Tokat yolları taşlı Onbeşliler gidiyor Kızların gözü yaşlı Aslan yarim kız senin adın Hediye Ben dolandım sen de dolan gel beriye Fistan aldım endazesi onyediye Gidiyom gidemiyom Az doldur içemiyom Sevdiğim pek gönüllü Koyup da gidemiyom G idiyom gidemiyom Sevdim terkedemiyom Sevdiğim pek gönüllü Gönlünü edemiyom Aslan yarim kız senin adın Hediye Ben dolandım sen de dolan gel beriye Fistan aldım endazesi onyediye Giderim ilinizden (elinizden) Kurtulam dilinizden Yeşil baş ördek olsam Su içmem gölünüzden Aslan yarim kız senin adın Hediye Ben dolandım sen de dolan gel beriye Fistan aldım endazesi onyediye

7

8 BENİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER… HAZIRLAYAN;SERPİL KIRCA

9 Kaynakça http://www.derszamani.net https://www.youtube.com/watch?v=80aWAOrE4GQ


"HEY ONBEŞLİ TÜRKÜSÜ’NÜN HİKAYESİ HEY ONBEŞLİ TÜRKÜSÜ’NÜN RİTMİ Bir oyun havası olarak düğün ve eğlence ortamlarında çalınan “Hey On Beşli” türküsünün." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları