Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TARIM KREDİ YEM HAYVANCILIK SEMİNERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TARIM KREDİ YEM HAYVANCILIK SEMİNERİ"— Sunum transkripti:

1 TARIM KREDİ YEM HAYVANCILIK SEMİNERİ

2 Buzağı Bakımı ve Beslenmesi
Sıfır ila altı aylık yaşlar arasındaki sığırlara buzağı denir

3 Hatalı bakım ve besleme;
buzağı yaşamını ve performansını olumsuz etkiler.

4 Sağlıklı gelişim ve yüksek
performans için buzağılara iki dönem şeklinde bakım ve besleme programı uygulanmalıdır 0-3 aylık dönem 3-6 aylık dönem

5 Bu dönemde bakım ve besleme uygulamaları üç hedefe yönelik olmalıdır
Buzağı kayıplarının önlenmesi İşkembenin geliştirilmesi Hızlı canlı ağırlık artışı

6 Buzağı kayıplarının önlenmesi

7 Buzağı kayıpları en çok bu dönemde olmaktadır
Buzağı kayıpları bir çiftliğin aynasıdır. Yıllık buzağı kaybı en fazla % 5 olmalıdır

8 Buzağıların enfeksiyonlara karşı savunmasız doğması büyük risk yaratır

9 Buzağı kayıplarının nedenleri
İsal Solunum sistemi hastalıkları Hatalı beslenme Yanlış bakım ve barındırma Hatalı kuru dönem beslenmesi Anne hayvanın hastalıkları

10 Kirli ve kalabalık alanlarda ineklere doğum yaptırılmamalıdır.

11 Doğuma müdahalede asla acele edilmemelidir

12 Buzağının ağzına el sokulmamalı, dili tutulmamalıdır Ağzı ve yüzü temizlenmelidir

13 Buzağının Kurulanması
Annenin kurulaması Havlu ile kurulama Enfraruj lamba ile kurulama

14 Buzağı doğduğunda annesinin onu yalamasına izin verilmelidir Kan dolaşımı hızlanır Daha çabuk kurur Solunumu düzene girer

15 Sap, çuval, saç kurutma makinesi ve elektrik ısıtıcı ile buzağıyı kurulamayın

16 Göbek kordonu tentürdiyot ile temizlenmelidir.

17 Buzağının ilk koyulduğu alan kuru ve temiz olmalıdır.

18 Yeni doğan bir buzağıya
verilecek ilk gıda ağız sütü olmalıdır

19 Buzağılar ancak ağız sütünü içerek enfeksiyon hastalıklarına karşı direnç sağlarlar Ağız sütü; solunum sistemi hastalıkları ve ishale karşı buzağıları korur.

20 Yaşlı ineklerin ağız sütünde daha fazla bağışıklık maddesi bulunur (4. Laktasyon)

21 Ağız Sütü Ne Zaman ve Nasıl Verilir? Ağız sütünde bulunan bağışıklık maddelerinin kana geçişi doğumdan 24 saat sonra % 90 oranında azalır

22 Buzağı doğduktan hemen sonra
Ağız Sütü Ne Zaman ve Nasıl Verilir? Buzağı doğduktan hemen sonra 2-2,5 litre İlk 24 saatte 4-6 litre

23 BUZAĞILARIMIZA KAÇ LT. SÜT İÇİRMELİYİZ ????

24 Buzağı Beslemede Yeni Gelişmeler
14-18 günlük buzağılar 9.3 kg/gün Süt içerek 900 g/gün canlı ağırlık Artışı sağladılar. Teknik Personel Süt Miktarını Arttırmanın isale yol açacağını söylüyor. - Süt miktarını arttırmada isteksizler. - Biberonlarımız küçük diyorlar. - Buzağı ufak kalsa da sonradan farkı kapatıyor.

25

26 Süt içirilme sıcaklığı
37 °C derece civarında olmalıdır Soğuk sütler sindirim bozukluklarına neden olur

27 Süt içirilirken kullanılan biberonların her zaman
temiz ve sağlam olmalıdır. Kirli biberonlar önemli bir isal nedenidir

28 Sütün buzağılara içirilme
pozisyonu çok önemlidir

29 Şirden Doğru İçirme Şekli İnce Bağırsak Yemek Borusu İşkembe

30 Yanlış İçirme Şekli Şirden İşkembe Yemek Borusu 1 3 2
Yanlış içirme sonucunda sütün bir kısmı işkembeye kaçarak sindirim bozuklukları ve isale neden olur. 30

31 Buzağının Yaşadığı Çevre ve Buzağı Barınakları

32 Altlık kuru ve temiz olmalıdır
Yazın sıcaktan ve güneş ışınlarından korunmalıdır Kışın mutlaka güneş görmelidir Sinek olmamasına dikkat edilmelidir

33 Tekli Kulübe

34

35

36 Kötü barındırma koşulları
hem buzağı sağlığını hem de performansı olumsuz etkiler

37 Suluklar temiz olmalı ve içinde
her zaman taze su olmalıdır

38 İşkembenin Geliştirilmesi

39 İşkembesi iyi gelişen bir
buzağı ileri yaşlarda tüketmiş olduğu yemi daha iyi değerlendirir.

40 İşkembe gelişimi beslenme ile direk ilişkilidir. % 20 Yeni doğmuş
4-6 Aylık buzağı

41 İşkembe gelişimi beslenme ile direk ilişkilidir. 4 Haftalık Buzağı

42 Papilla işkembede besin maddelerinin emilerek kana verilmesini sağlayan parmak benzeri yapılardır.

43 En iyi papilla gelişimi
BUZAĞI BAŞLANGIÇ YEMLERİNİN kullanımı ile sağlanır.

44 Buzağı başlangıç yemi 4 günlük yaştan itibaren buzağıların önlerine serbest biçimde konulmalıdır

45 Yüksek performans hızlı işkembe gelişimi için Buzağı Başlangıç Yeminin kalitesi önemlidir Düşük kaliteli ve lezzetsiz Buzağı Başlangıç Yemleri gelişme geriliklerine neden olur

46 Buzağı başlangıç yemi ilk verildiğinde buzağı tarafından tüketilmek istenmeyebilir
Tüketimi teşvik etmek için ilk başlarda bir miktar yem buzağının ağzına konulmalıdır

47 İşkembede kas gelişimi kaliteli kuru kaba yemler (Yonca kuru otu) ile sağlanır.

48 Buzağılara 4-6 haftalık yaştan itibaren iyi kaliteli kuru kaba yem verilmesine başlanmalıdır

49 Buzağılara 3-4 aylık yaşa
ulaşana kadar asla SAMAN verilmemelidir

50 Silaj, taze çayır otu gibi
sulu yemler 3 aylık yaşa kadar verilmemelidir

51 Su, dört günlükten itibaren
serbest olarak konulmalıdır. Suyun öğünlü ve çok soğuk verilmesi isal gibi sindirim bozukluklarına yol açabilir.

52 Sütten kesim anında buzağılar üst üste iki gün en az 700 g/gün BUZAĞI BAŞLANGIÇ YEMİ tüketiyor olmalıdırlar.

53 3-6 Aylık Dönem

54 Buzağılar 12 haftalık (3 ay) yaşa ulaştıktan sonra BUZAĞI BÜYÜTME YEMİ’ne geçilmelidir.

55 Buzağı büyütme yemi pelet formda olmalıdır Dişi buzağılarda buzağı büyütme yemi 4 aylık yaşa gelince kesilip yerine düve yemi kullanılmalıdır

56 KURU DÖNEM BESLEMESİ EN ÖNEMLİ BESLEME EVRESİ

57 Kuru Dönemin Amacı Bir süt ineğinden en yüksek verimi almak;
“ KURU DÖNEM BESLENMESİNE BAĞLIDIR!....” Kuru Dönemin Amacı Hayvanı dinlendirmek ve meme dokusuna kendisini yenileme şansı vermek, Doğacak yavrunun (fötüs) daha iyi beslenmesini sağlamak, Rahat bir doğum için besin yüklemesi yapmak, Bir sonraki laktasyon için eksik kalan vücut rezervlerini tamamlamak

58 Kuruda Yanlış Besleme Sonucu Oluşabilecek Hatalıklar
KURUDA BESLEME Kuruda Yanlış Besleme Sonucu Oluşabilecek Hatalıklar YAĞLI İNEK SENDROMU ( Folt Cow Sendreom ) : Kuruda aşırı beslenen hayvanlarda özellikle aşırı yağlı süt ineklerinde doğum sonrası görülen hastalıktır. SÜT HUMMASI ( Hipo Calsemi ) : Kuru dönemde hayvanın yüksek kalsiyum alınmasından dolayı böbreklerden kalsiyumun süzülmemesinden kaynaklanır. KETOSİS ( Hipo Glisemi ) : Daha çok kuruda yağlı ineklerde görülür. Süt veriminde düşmeler, sütte ve solukta aseton kokusu, körlük ve daireler çizerek yürümeler şeklindeki belirtiler ile ortaya çıkar. MEME ÖDEMLERİ : Kuruda aşırı tuz ve sodyum içeren gıdaların alınması ile oluşabilir. KAYMIŞ ABOMASUM : Kuru dönemde aşırı hububat alımı, aşırı yağlanma ve yeterince kaliteli kaba yem yememe sonucu oluşur Bunların dışında, RETENSİYON SEKUNDUNARYUM (Eş Atamama), METRİTİS (Rahim İltihabı) ,MASTİTİS gibi hastalıklar KURU DÖNEMDE YANLIŞ BESLEMELERDEN oluşan hastalıklardır.

59

60 Bana iyi bakın!


"TARIM KREDİ YEM HAYVANCILIK SEMİNERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları