Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sosyal Politika Araştırmalarında Nitel Yaklaşım

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sosyal Politika Araştırmalarında Nitel Yaklaşım"— Sunum transkripti:

1 Sosyal Politika Araştırmalarında Nitel Yaklaşım
Nitel araştırmayı, belli bir felsefi arka-planla, belli bir disiplinle ve açık-seçik tanımlanmış araştırma teknikleriyle özdeş kılmak zordur; felsefi köken, disipliner gelenek ve somut araştırma pratikleri bakımından son derece çoğulcu bir yapı arz eder. Buna rağmen, sosyal düşünce içindeki yerini tanımlamaya dönük yine de bir saptama yapmak gerekirse, nitel araştırma; nesnel, rasyonel ve evrensel bilgi arayışının eleştirisinden beslenir. Dolayısıyla, karşımızda; araştırma konusunu nesneleştirmeyen/ şeyleştirilmeyen, araştırma bağlamından bağımsız bir rasyonel çözümleme çerçevesini dışlayan ve yasa-benzeri genellemelerden ve büyük anlatılardan sakınan bir bilgi üretme tavrı bulunmaktadır. Bu tavrı metodolojik yaklaşım şeklinde adlandırmak da mümkündür.

2 Nitel yaklaşımda minimalist - maksimalist pozisyonlar:
Bir yanda, nitel araştırmayı sosyal olguların karmaşık doğaları hakkında bütüncül bilgi üretimine katkı sunan bir yöntemsel çeşitlilik unsuru olarak görenler vardır (minimalist yaklaşım) Diğer yanda, beşeri, fen ve sosyal bilimleri enlemesine kesen, birbiriyle rekabet halindeki tüm metodolojileri, kuramları ve metotları bünyesine davet eden yaklaşım sahipleri bulunmaktadır (maksimalist yaklaşım) araştırmanın mantığı, tarihçesi, metodolojisi gibi hususlarda nelere yer verileceği ise yukarıdaki tavır skalası içindeki yere göre farklılaşabilmektedir.

3 Sosyal Politika Araştırmalarında Nitel Yaklaşımın Öncelikleri
Nitel araştırmada araştırma öznesi, araştırmanın hem kalkış noktası hem de esasıdır.Özetle nitel yaklaşım özne-yönelimli dir. Özne-yönelimli olmak demek, araştırma öznesinin bütünlüğünü daima göz önünde tutmayı, özneyi kendi oluşu içerisinde yada süreç içerisinde görmeyi ve nihayet öznenin somut pratik sorunlarına duyarlı olmayı (sorun yönelimli) ön planda tutmak demektir. nitel araştırma,araştırma öznesini doğal (mevcut) ortamı içinde kavrar (sosyal bağlam yönelimli); bu ise esnek ve araştırmacı-araştırılan etkileşimine açık bir araştırma düzeneğini ön-gerektirir. O yüzdendir ki, en genel terimlerle nitel araştırma “gözlemciyi yaşama dahil eden konumlanmış eylem”dir. Etkileşimli eylemin araştırma bakımından anlamı ise araştırma öznesinin (konusunun) ayrıntılı bir şekilde betimlenmesi ve yorumlanması gerektiğidir.


"Sosyal Politika Araştırmalarında Nitel Yaklaşım" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları