Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

I. En fazla yağış alan bölgedir. II. Temel geçim kaynağı tarımdır. III. En fazla heyelan olan bölgedir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "I. En fazla yağış alan bölgedir. II. Temel geçim kaynağı tarımdır. III. En fazla heyelan olan bölgedir."— Sunum transkripti:

1

2

3

4 I. En fazla yağış alan bölgedir. II. Temel geçim kaynağı tarımdır. III. En fazla heyelan olan bölgedir.

5

6

7

8

9

10 Tütün, pamuk, zeytin, incir, turunçgiller, üzüm, haşhaş, şekerpancarı, tahıllar.

11 Büyük kentler çevresinde (İzmir-Manisa-Denizli) kümes hayvancılığı, (Muğla, Aydın, İzmir, Manisa) çevresinde arıcılık, kıyılarda balıkçılık, (Bodrum-Marmaris) kıyılarında sünger avcılığı da yapılır), Menteşe yöresinde kıl keçisi yetiştiriciliği gelişmiştir. Ayrıca şeker fabrikaları ile büyük kentler çevresinde büyük baş hayvancılık, iç kesimlerde de koyun yetiştiriciliği gelişmiştir.

12 Krom üretiminde 2. sırayı alan bölgede, Köyceğiz, Marmaris, Emet’te Krom çıkarılır. Menteşe Yöresinde Zımpara Taşı, Afyon’da Mermer, Eymir, Ayazmand ve Torbalı’da Demir, Kütahya – Emet’te Bor Minerali çıkarılır.

13 Besin, Sıvı Yağ : İzmir, Ayvalık, Edremit. Şeker : Uşak, Afyon, Kütahya. Sigara ve İçki : İzmir. Petrol Arıtma ve Petro Kimya : İzmir – Aliağa Seramik, Çini, Porselen : Kütahya, Uşak, İzmir. Pamuklu Dokuma : İzmir, Aydın, Nazilli, Söke, Bergama, Denizli ve Uşak Otomotiv : İzmir. Tarım Makineleri : Manisa, Aydın. Kağıt : Afyon (ÇAY) Azot – Gübre : Kütahya.

14

15 Akdeniz Bölgesinde Akdeniz iklimi görülür. Yaz- rı sıcak ve kurak, kışınsa ılık ve yağışlı geçer.Bu- rada don olayı fazla görülmez. Bu iklimin etki alanı Akdeniz bölgesinde dağların kıyıya paralel u zanması nedeniyle dar, Ege bölgesinde ise dağların kıyıya dik gelmesi etkinin iç kısımlara doğru genişlemesini sağlar DON: Hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesiyle suların buz tutması.

16

17 Akdeniz Bölgesinde: Turunçgillerin %89’u (greyfurtunda %88’i) Pamuk, pirinç,buğday,şekerpancarı,haşhaş, zeytin ve üzümün%33’ü güzel kokulu aşkı simge eden gülün ise tamamı yanı %100 Akdeniz Bölgesinden elde ediliyor. Muzunda tamamı yani %100 Akdeniz Bölgesinde Alanya taraflarında yetişiyor. Akdeniz’de en önemli ekonomik kaynaklardan biride tarımdır

18

19 Akdeniz Bölgesinde yer alan tarihi eserler, doğal güzellikler ve plajlar sayesinde bölgede gerçekleşen turizm faaliyetleri ülke ekonomi- sine önemli katkı sağlar. Antalya’daki Aspen- dos tiyatrosu, Manavgat şelalesi ve Olimpos plajı, Alanya’daki Damlataş mağarası, Alanya Kulesi ve Kleopatra plajı, Burdur’daki İnsuyu mağarası ve Mersindeki Kız kulesi yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken bazı yerler olmuştur. Şimdi size yukarıda yer alan tarihi ve doğal güzelliklerden 3 tanesini göstereceğim.

20

21

22

23

24 AKDENİZ BÖLGESİNİN SANAYİSELÖZELLİKLERİ;

25 Akdeniz bölgesinde bölge halkına iş imkanı sağlayabilecek pek çok sanayi kuruluşu vardır. Sanayinin gelişmiş olmasına bakarak gübre ve tarım aletleri üreten fabrikalar, gülün işlendiği gülyağı ve gül sabunu fabrikaları, pamuğun işlendiği dokuma fabrikaları, ormancılık faaliyetlerinden dolayı kağıt ve kereste fabrikaları, bu sanayi kuruluşlarından bazılarıdır. Ayrıca Mersin’de bulunan petrol rafinerisi ve iskenderun ’da bulunan demir çelik fabrikaları bölgenin önemli sanayi kuruluşlarındandır.

26 Krom ve Kükürt Akdeniz Bölgesinde çıkarılan önemli kaynaklardır. Krom ve Kürürtü demir, linyit, boksit izler. Bu madenlerin çıkarıldığı yerler; Krom: Toros Dağlarında ve Amanoslar (Fethiye) Linyit: Kozan ve Karaisalı Demir: Kahramanmaraş Kükürt: Keçiborlu (Isparta) Boksit: Akseki

27

28 DEMİR :Demir dayanıklı ev eşyaları yapımında, otomotiv, gemi gövdesi vb. nesnelerin yapımında kullanılır. KROM: Krom madeni eşya yapımında, çelik yapımında vb. şeyler yapımında kullanılır. BOKSİT: Boksit elektrik malzemesi yapımında, uçak yapımında, ev eşyası yapımında kullanılır. KÜKÜRT: Kükürt yapay gübre. Kağıt (duyunca çok şaşırdım), patlayıcı madde yapımında kimya ve boya sanayilerinde kullanılır. LİNYİT: Linyit katran, akaryakıt, yağ, sanayide vb. yerlerde kullanılır.

29  Akdeniz Bölgesinde yaygın olarak küçükbaş hayvancılık yapılır.  Kıl keçisi ve koyun yetiştirilir. Kıl keçisinin bölgelere dağılımı şu şekildedir; Koyununsa şu şekildedir;

30 Akdeniz Bölgesinde Toros Dağları üzerinde ormanlar yer alır. Ülkemizdeki ormanların %22’si Akdeniz Bölgesinde yer alır. Ormanlar- dan yakacak odun, ahşap mobilya ve kağıt gibi ekonomik değere sahip ürünler elde edilir.

31 Yazıma bir haritayla başlamak istiyorum ( her zamanki gibi) ;

32 Bitki örtüsü denildiğinde ilk akla gelen şey, bir yerde doğal olarak yetişen (yetiştirilen) bitki( ağaç) toplulukları akla gelir. Ülkemizde görülen bitki örtüleriyse; Maki Orman Bozkırdır Akdeniz Bölgesinin bitki örtüsü makidir.

33

34  TARIM ÜRÜNLERİ  TAHILLAR:En önemli buğday ve arpa üretim alanı Konya Ovası’dır. Burayı Ankara, Yozgat ve Kayseri takip eder.  BAKLAGİLLER: : Nohut, fasulye, yeşil mercimek gibi baklagillerin üretimi önemlidir. Bu ürünler üretimde ilk sırayı alır. Konya ve Yozgat mercimek üretiminde birinci sırada gelir.  PATATES Üretiminde bölge ilk sırayı alır. Niğde ve Nevşehir’de üretilir. Buralardaki volkanik arazi patatesin büyümesi açısından çok elverişlidir.  ŞEKERPANCARI: Sulama yapılan yerlerde özellikle Konya, Eskişehir ve Aksaray’daki tarım alanlarının büyük bölümü şekerpancarına ayrılmıştır.  SEBZE: Sulamanın yaygın olmayışı sebze tarımını olumsuz etkilemiştir. Sulanabilen yerlerdeki sebze üretimi yetersiz kalmaktadır..

35  Kurak iklimi, bitki örtüsünün bozkır olması ve düzlüklerin geniş yer kaplaması küçükbaş hayvancılığı yaygınlaştırır. Tiftik keçisinin %78’i bu bölgede beslenir. Torosların İç Anadolu’ya bakan yamaçlarında yaygındır: Özellikle Konya başta olmak üzere Karaman, Kayseri ve Sivas’ta karaman ırkı koyun beslenir. En çok koyun beslenen bölge olan İç Anadolu’da mera hayvancılığı yaygındır. Kırsal kesimde ailenin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik beslenen büyükbaş hayvanların sayısında son yıllarda artış olmuştur. Bölgede kümes hayvancılığı ile arıcılık (Toros yamaçlarında) da gelişmiştir.

36  Yağışların çok az olduğu ve ormanların tahrip edildiği İç Anadolu Bölgesi’nde ormanlar çok dar bir alanda görülür. Ormanlar daha çok Sündiken Dağları ve Akdağlar’da bulunur ve bölgenin sadece %7’lik bölümünü kaplar. Bu nedenle bölgede ormancılık gelişmemiştir.

37  Bölgenin çok çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış olması nedeniyle tarihi turizm açısından zengindir. Neolitik döneme ait yerleşmeler, Hititler’den kalma çeşitli eserler önemli turizm çekicilikleridir. Kayseri, Nevşehir, Niğde arasındaki Kapadokya Yöresi’nde peribacası oluşumları, yer altı kentleri ve kiliseler turizm bakımından önem taşıyan yerlerdir. Konya, Selçuklu eserleri ve Mevlana Müzesi ile turizmin geliştiği bir merkezdir. Ayrıca Eskişehir, Ankara, Konya, Niğde ve Kayseri’de kaplıca turizmi önem taşımaktadır.

38  İç Anadolu Türkiye’nin gelişmişlik açısından 3. büyük bölgesidir. Aşağıda bölge ekonomisinde önemli yer tutan ürün ve ekonomik faaliyet türlerinin listesi verilmiştir. ARPA ŞEKERPANCARI BAKLAGİLLER BUĞDAY YAPAĞI HAYVANCILIK ALINTI

39

40

41

42

43

44  TARIM VE HAYVANCILIK :Doğu Anadolu bölgesinde hakim ekonomik etkinlikleri tarımsal etkinlikler oluşturmaktadır.Bölgede fiziki şartların da uygun olmasından dolayı Büyükbaş hayvancılık yaygındır. Ülkemizde hayvancılığı en fazla geliştiği bölgelerden biridir. Tarımsal ürünler,bölge nüfusunun ihtiyacını ancak karşılamaktadır. Bölgede tarımdan elde edilen verim azdır, bu durumun ortaya çıkmasında etkili olan belli başlı faktörler şunlardır a)Dağlık alanlarda yükseltinin fazla olması b) Kış aylarının uzun sürmesi c) kış aylarında havanın çok soğuk olması d) karlı gün sayısının uzun olması e) yaz aylarının geç gelmesi ve yazın kısa sürmesi. Bölge genelinde bölümlere göre yetiştirilen tarım ürünleri şunlardır ;  Yukarı Fırat Bölümü : Buğday,arpa,şekerpancarı,baklagil ve tütün  Yukarı Murat - Van Bölümü : Şekerpancarı,baklagil, tütün, sebze ve meyve  Erzurum - Kars Bölümü : Arpa,şekerpancarı,Pamuk(Iğdır)  Hakkari Bölümü : Ekim alanları çok az biraz tahıl tarımı yapılır. ANCILIK

45

46  Ekonomisi  : Sanayi kuruluşları yetersiz olan Doğu Anadolu Bölgesi halkı geçimini, başta hayvancılık olmak üzere tarımdan sağlar. Bölgenin hayvancılığa çok elverişli olan ErzurumKars Bölümü’nde yüksek nitelikli sığırlar yetiştirilir. Çok sayıda küçükbaş hayvan besleyen göçer aşiretler yazın sürülerini bölgenin öteki kesimlerindeki yüksek yaylalarda otlatır.  Bitkisel üretime elverişli alanlar, bölge yüzölçümünün ancak %10’unu kaplar. Bu alanın büyük bölümünde tahıl ekimi yapılır. Tahıldan başka baklagiller, şeker pancarı, meyve, sebze, pamuk ve az miktarda da tütün yetiştirilir. Pamuk yetiştirilen kuytu Iğdır, Malatya ve Elazığ ovalarını yanı sıra Erzincan Ovası ile Van Gölü çevresinde meyve bahçeleri çok yer tutar.  Yalnızca büyük kentler çevresinde kurulan sanayilerin başlıcaları pamuklu dokuma, iplik, şeker, süttozu, un, peynir, yem, sigara ve çimento fabrikaları ile et kombinalarıdır.  Yeraltı kaynakları bakımından oldukça zengin sayılan Doğu Anadolu Bölgesi’nde Afşin ve Elbistan’da linyit, Hekimhan ve Divriği yörelerinde bakır, Guleman yöresinde krom, Maden yöresinde bakır, Keban ve Baskil yöresinde de gümüşlü kurşun yatakları vardır. Keban ve Karakaya hidroelektrik, AfşinElbistan termik santralları bölgenin başlıca enerji üretim kuruluşlarıdır.  Tarımsal alanları kısıtlı, sanayi işyerleri yetersiz olan bölge halkının artan nüfusu içinde işsiz kalan kesimi, ülkenin ekonomikolanakları daha gelişmiş olan yörelerine göç etmek zorunda kalmaktadır.  Bölgenin Türkiye Ekonomisindeki Yeri: Doğu Anadolu yurdun en geniş ama en tenha ve en geri kalmış bölgesidir.

47

48 HAZIRLAYAN:ABDULGANİ İLMİ ÖĞRETMENİN ADI:HAKAN HÖRÜK SINIFI:5/B


"I. En fazla yağış alan bölgedir. II. Temel geçim kaynağı tarımdır. III. En fazla heyelan olan bölgedir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları