Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ANT 237 TOPLUMSAL CİNSİYET 6. HAFTA

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ANT 237 TOPLUMSAL CİNSİYET 6. HAFTA"— Sunum transkripti:

1 ANT 237 TOPLUMSAL CİNSİYET 6. HAFTA

2 Toplumsal cinsiyet/cinsellik Çalışmaları Cinsiyet (sex) ve İktidar (power)
Toplumsal Cinsiyet (Gender) Cinsiyetlendirilmiş kategoriler (sexed categories) (kadın, erkek) Cinsellik (Sexuality) Cinsel kategoriler (sexual catagories) (hetero &homoseksüel) Kadın Çalışmaları (feminist studies) Erkeklik Çalışmaları (masculinity studies) Cinsellik Çalışmaları Kaynak: Beasley, C. (2008). Gender & sexuality: Critical theories, critical thinkers. London : Sage Publs.

3 Toplumsal Cinsiyet (gender) kavramı sosyal bilimlerde en genel ve bilindik anlamıyla insanları cinsiyetlendirilmiş kimlikler (kadın ve erkek) olarak (çoğunlukla eşitsiz bir şekilde) bölen toplumsal süreçleri ifade etmek için kullanılır. Bu anlamıyla kullanılmaya başlanması 1960’lara denk gelmektedir.

4 1960’lardan önce ‘gender’ sadece dildeki maskülen ve feminen olarak kodlanan şeylere bir gönderme yapmaktaydı. 70-80 ve 90’larda kavram farklı feminist gelenekler içerisinde farklı anlamlarda kullanılmaya başlanmıştır. Cinsiyetler arası ilişkileri anlamlandırmada ‘kadın’ kategorisinin tek başına yeterli olmadığı gerekçesiyle kullanıma sokulan bu kavram ile ilgili önemli bir takım tartışmalar halen devam etmektedir.

5 Toplumsal cinsiyet (gender)kavramı birkaç açıdan eleştirilmektedir:
İnsanların cinsiyetlendirilmiş iki temel kategoriye ayrıldığı tarihsel ve toplumsal süreci açıklayabilmek için kullanıma sokulmuşken bu ikiliği kavramın kendisinin de örtük olarak ürettiği/öngördüğü iddia edilmektedir. Gender (toplumsal cinsiyet) kavramı cinsiyetlendirilmiş kimlik ve pratiklerin toplumsal organizasyonu açısından fiziksel bedenin çok fazla belirleyici olmadığının altını çizmek için tercih edilse de bu sefer de batı düşünce geleneğinin (olumsuz) bir mirası olan ve beden/ruh ayrımını sürdüren zihniyeti devam

6 Feminist teorisyenler arasında cinsiyet (sex), cinsellik (sexuality), gender (toplumsal cinsiyet) arasındaki ilişki konusunda da çok sayıda tartışma vardır. Kimi feministler toplumsal cinsiyetin cinsellikten önce geldiğini ve onu belirlediğini kimi feministler ise cinselliğin toplumsal cinsiyetten önce geldiğini iddia ederler.


"ANT 237 TOPLUMSAL CİNSİYET 6. HAFTA" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları