Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Acil Hasta Bakımı II Uygulama Örnekleri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Acil Hasta Bakımı II Uygulama Örnekleri"— Sunum transkripti:

1 Acil Hasta Bakımı II Uygulama Örnekleri

2 Aşağıda verilen vaka çalışması ile ilgili metni okuyarak soruları bu metne uygun olarak cevaplayınız. Soğuk bir pazar günü evden hiç çıkmamayı düşünen Ayla Hanım, kahvaltı hazırlamak için mutfağa geçti. Kalktığından beri kendini rahat hissetmiyordu. Kahvaltıda da bir iştahsızlık hissetti bu yüzden pek bir şey yiyemedi. Öğleye doğru karın bölgesinde tam yerini tarif edemediği belli belirsiz bir karın ağrısı başladı. Hava soğuk olduğu için üşüttüğünü düşünerek bunu gaz sancısı olarak algıladı. Öğleden sonra geçer diye önemsemedi ve kızına söz verdiği keki yapmak için mutfağa geçti. Kek yaparken ağrısı arttı.

3 Sabah da bir şey yememişti, kusmak için banyoya koştu
Sabah da bir şey yememişti, kusmak için banyoya koştu. Üşümeye başladı; ateşi yükselmişti. Karnındaki ağrı giderek artıyordu ve sürekliydi; kesilecek gibi değildi. Ağrı sağ alt kadrana doğru yayılmaya başladı, artık ağrısının yeri belirgindi ve geçecek gibi değildi. Ayla Hanımın eşi, durumu fak etti ve 112’yi aradı görevlilere eşinin kendisine dikkat etmediğini, üşüttüğünü söylüyordu; ama Ayla’nın ağrıdan artık ona cevap verecek hali yoktu. Çağrı karşılama personeli, Ayla Hanım ile ilgili sorular sordu, hemen ambulans göndereceğini söyledi ve adresi söylemesini istedi. Adı Soyadı: Ayla Sayın ÖztürkYaşı: 32 Cinsiyeti: K

4 Siz ambulans ile gelen sağlık ekibi olsanız;
1. Hastada, öncelikle hangi değerlendirmeyi yaparsınız? 2. Hastanın bilinci yerinde ise ne yaparsınız? 3. Hastanın ağrısını hangi kriterlere göre değerlendirirsiniz? 4. Ayla Hanımın hastalığı ile ilgili ne düşünürsünüz? 5. Yapacağınız acil bakım ne olur?

5 1-AVPU’ya göre bilinç değerlendirmesi
A:Alert;Uyanık(Bilinç Açık) V:Verbal;Sözel uyarılara cevap var P:Paintful;Ağrılı uyaranlara cevap var U:Unresponsive;Bilinç kapalı,hiç cevap yok Bilinç yerindeyse(de değilse de) ABC kontrolü yapılır. 2 -SAMPLE’ye göre öykü alınır

6 S:Sign and Symptom(saptanan belirti ve bulgular)
A:Allergy (Allerji ve Alışkanlıklar) M:Medicans(Kullandığı ilaçlar) P:Post Medical(Geçmiş hastalıkları,travma ve operasyonları) L:Last eat(Son yediği saat ve son yediği içtiği) E:Events(Çağrıya neden olan kaza veya hastalık)

7 3-PQRST Göğüs,karın,baş ağrısı olan nontravmatik hastalarda tanıya götürecek ağrının sorgulama’nın kısaltmasıdır P:Paliative-Provacative(Ağrıyı artıran,azaltan nedenler) Q:Quality(Ağrının özeliği;batıcı,yanıcı,baskıcı) R:Region-Radiation(Ağrının yeri,varsa yayıldığı yer) S:Severity(Ağrının şiddeti,az-çok-orta veya 1-10 arası) T:Time(Ağrı ne zaman başladı,ara ara mı,artıyor mu,azalıyor mu)

8 4 -Akut batın 5 - Oksijen uygulanır.  Damar yolu açılır.  Vital bulgular alınır.  Ağrıyı azaltacak uygun pozisyon verilir.  KKM bilgilendirilir. KKM’nin uygun gördüğü hastaneye götürülür Vaka kayıt formu eksiksiz doldurulur.


"Acil Hasta Bakımı II Uygulama Örnekleri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları