Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAZIRLAYANLAR EBRAR ÇAKIR BEYZA EFE KEVSER ÇAYIR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAZIRLAYANLAR EBRAR ÇAKIR BEYZA EFE KEVSER ÇAYIR"— Sunum transkripti:

1 HAZIRLAYANLAR EBRAR ÇAKIR BEYZA EFE KEVSER ÇAYIR
MİMAR SİNAN HAZIRLAYANLAR EBRAR ÇAKIR BEYZA EFE KEVSER ÇAYIR

2 MİMAR SİNAN KİMDİR ? Kayseri’nin Ağır nas köyünde doğdu. Yavuz Sultan Selim zamanında devşirme olarak İstanbul’a getirildi. Zeki, genç ve dinamik olduğu için seçilenler arasındaydı. Sinan, At Meydanı’ndaki saraya verilen çocuklar içinde mimarlığa özendi, vatanın bağlarında ve bahçelerinde su yolları yapmak, kemerler meydana getirmek istedi. Devrinin mahir ustaları himayesinde han, çeşme ve türbe inşaatında çalıştı. 1514’te Çaldıran, 1517’de Mısır seferlerine katıldı. Kanunî Sultan Süleyman zamanında yeniçeri oldu ve 1521’de Belgrad, 1522’de Rodos seferinde bulunarak atlı sekban oldu.

3 -Devşirme, Osmanlı Devleti'nin fethettiği topraklardan -özellikle Balkanlar- Hristiyan genç ve yetenekli çocukların toplanmasına denir. (DEVŞİRME) -Becerikli, yetenekli, usta (kimse). (MAHİR) -Osmanlı İmparatorluğu döneminde, yeniçeri ocağında sürekli görev yapan ücretli yaya asker.(YENİÇERİ) -Osmanlı İmparatorluğu’nda, ordunun sınır boylarında görev yapan bir asker sınıfı.(SEKBAN)

4

5 ESERLERİ İstanbul Şehzâde Başı Câmii İstanbul’un Şehzadebaşı semtinde Kanuni Sultan Süleyman tarafından Saruhan valisi iken 1543′de 22 yaşında ölen oğlu Şehzade Mehmet adına yaptırılmıştır. İkişer şerefeli çift minaresi vardır. İmaret ve medrese, tophane, türbeler cami bahçesinde bulunur.

6 -yoksullara ve medrese öğrencilerine yiyecek dağıtan hayır kurumu
-yoksullara ve medrese öğrencilerine yiyecek dağıtan hayır kurumu. (İMARET) -Osmanlı döneminde, top dökülen yer, top fabrikası.(TOPHANE) -çevresinde muslukları bulunan ve ortasındaki fıskiyeden su akan, genellikle cami avlularının ortasında yer alan, üzeri kubbeli ya da açık olabilen havuz.(ŞADIRVAN)

7

8 SÜLAYMANİYE CAMİİ Süleymaniye Camii, Kanuni Sultan Süleyman adına yılları arasında inşa edilmiştir. Mimar Sinan’ın kalfalık devri eseri olarak nitelendirilen Süleymaniye Camii, medrese, kütüphane, hastane, hamam, imaret ve dükkânlardan oluşan Süleymaniye Külliyesi’nin bir parçası olarak inşa edilmiştir.

9

10 SELİMİYE CAMİİ Mimar Sinan’ın 80 yaşında yaptığı ve “ustalık eserim” dediği Selimiye Camii, gerek Mimar Sinan’ın gerek Osmanlı mimarisinin en önemli baş yapıtlarından biridir. Caminin kapısındaki kitabeye göre yapımına 1568 yılında başlanmıştır. Caminin 27 Kasım 1574 Cuma günü açılması planlanmışsa da ancak II. Selim’in ölümünün ardından 14 Mart 1575′te ibadete açılmıştır. Bir tepe üzerinde bulunan Selimiye’de daha önceki hiçbir camide, ya da antik çağ görülmemiş bir teknik kullanılmıştır.

11

12 HASEKİ CAMİİ Haseki Camii, İstanbul’un Fatih ilçesinde Haseki ile Cerrahpaşa semtleri arasında Avrat pazarında bulunan Kanuni Sultan Süleyman’ın eşi Hürrem Sultan tarafından Kanuni Süleyman’ın eşi Haseki Sultan için arasında tamamlanmıştır.

13

14 MİHRİMAH SULTAN CAMİİ Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan’ın kızı olan Mihrimah için yapılmıştır. Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı evlenme çağına gelir. Ve iki tane talibi olur. Biri Rüstem Paşa diğeri ise Mimar Sinan’dır. Ve Mihrimah Sultan Rüstem Paşayı seçer ve evlenirler. Bir süre sonra Mihrimah Sultan Mimar Sinan’ı yanına çağırır. Ve ona bir camii yapmasını ister. Ve oda bu camiiyi yapar.

15

16 RÜSTEM PAŞA CAMİİ Kanuni Sultan Süleyman’ın vezirlerinden ve aynı zamanda damadı olan Rüstem Paşa için Mimar Sinan’a yaptırıldı (1561).Bu camii diğerlerinin aksine daha karanlıktır. Sebebi ise sevdiği kızla evli olmasıdır.

17

18 SOKULLU MEHMED PAŞA CAMİİ
Sokullu Mehmet Paşa Camii İstanbul’da Unkapanı köprüsünün Galata ayağının dibinde, Azap kapı semtinde yer alan camidir. Mimar Sinan tarafından 1578′de Sokullu Mehmet Paşa adına yapılmıştır. Selimiye Camii stilinde yapılmış olan caminin altı depodur. Denize yakın camiler içinde sağlam temellidir. Giriş kapısı köprü tarafında olup caddeden gelinen bir patikadan dönülerek girilir.

19

20 KILIÇ ALİ PAŞA CAMİİ Kaptan-ı Derya Kılıç Ali tarafından Tophane semtinde 1580 yılında yaptırılmıştır. Türbe, medrese ve hamamdan oluşan bir de külliyesi vardır. Kubbenin iki yanındaki yarım kubbeler, diğer iki yanındaki kemerler ve destek duvarlarıyla cami Ayasofya’nın küçük boyutta bir kopyasıdır. Mihrap tarafındaki çiniler İznik’in parlak döneminin ürünüdür. Ayasofya’nın model alınmasının ardındaki sebep bilinmemektedir.

21

22 SİNAN PAŞA CAMİİ Sinan Paşa Camii Beşiktaş İskelesi karşısında yer alır yılları arasında Osmanlı Donanması’nın Kaptan-ı Deryası olan Sinan Paşa tarafından yaptırılmıştır. Sinan Paşa 1553 yılında öldüğünde cami inşa halinde bulunmaktaydı. O yüzden Sinan Paşa Üsküdar’daki Mihrimah Sultan Camisi’ne gömüldü. Camii ise 1555 yılında tamamlandı.

23

24 MİMAR SİNAN’IN ÖLÜMÜ Mimar Sinan uzun bir ömür sürdü. 99 yaşında hayata veda etti. Süleymaniye Camii, yakınındaki mütevazı türbesinin dua penceresinde hattat Karahisari’nin yazdığı kitabede “Giçdi bu demde cihandan p’ir-i / Mimarân Sinan” yazar.

25

26

27


"HAZIRLAYANLAR EBRAR ÇAKIR BEYZA EFE KEVSER ÇAYIR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları