Sunuyu indir
Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz
YayınlayanYildiz Kıvanç Değiştirilmiş 6 yıl önce
1
Geleneksel tarımda kullanılan yapay (sentetik) kimyasallar
Kimyevi (sentetik) gübreler Bitki büyüme düzenleyiciler (Hormonlar) Tarım ilacı (Pestisitler)
2
Hormonların aşırı kullanımının zararları
Bitkilerin yaprak yüzeyini azaltmakta, ipliksi görünüme yol açmakta Meyvelerde kofluk, köşelilik ve çiçek burnu tarafında çıkıntılar oluşmakta Hormonu imal eden, satan ve kullanan kişilerde ağız, deri ve solunum yolları doğrudan etkilenmekte Hormonlu ürünleri tüketenler ise, kalıntı nedeniyle dolaylı olarak etkilenmekte
3
Bilinçsiz kullanılan sentetik tarım ilacının zararları
Kullanım sırasında üreticilerde zehirlenmeler, ölümle sonuçlanan vakalar Bitkilerdeki ilaç kalıntısının insan sağlığında olumsuz etkileri Doğal dengenin bozulması ve çevre kirliliği Hastalık, zararlı ve yabancı otlara karşı direnç durumu Üretim maliyetinin artması İhracatın sınırlanması İlaçları üreten ülkelere bağımlık
4
Mücadele Yöntemleri Kültürel önlemler Biyolojik mücadele
Fiziko mekanik savaş Kanunsal savaş Genetik savaş Biyoteknik yöntemler Kimyasal savaşım
5
Bu yöntemler arasında en fazla kullanılan yöntem, pestisitlerin kullanıldığı Kimyasal Savaşımdır.
6
AB ülkelerinde 1993-1995 tüketimlerine göre
hektara isabet eden ortalama pestisit miktarları 13,5 Yunanistan 6,0 Portekiz 4,4 Lüksembourg 9,3 İtalya İsveç 2,3 İspanya 8,0 İrlanda 6,4 İngiltere 13,8 Hollanda 5,6 Fransa 1,2 Finlandiya 1,7 Danimarka Belçika 4,0 Avusturya 2,6 Almanya Pestisit tüketimi (kg/ha) Ülkeler N. DELEN
7
Türkiye’de yıllara göre pestisit tüketimi (kg veya L)*
TOPLAM Herbisitler Fungisitler 1.794 3.268 2.509 2.124 5.600 Rodentisit ve Mollusisitler Fumigantve Nematisitler Yağlar Akarisitler İnsektisitler 2002 1996 1994 1987 1979 Pestisit Grupları N. DELEN *Göztaşı ve toz kükürt dahil değildir.
8
Dünya pestisit tüketimindeki artış:
döneminde yıllık %3,4 ’de ise yıllık %18,5 Türkiye’de artış: periyodunda yıllık % 2,05 ’de ise -% 5
9
Yıllar ve bölgelerin payları (%)
Ege ve Akdeniz Bölgeleri ile Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu Bölgelerinin Türkiye pestisit tüketimindeki preparat olarak payları 11,96 10,92 10,54 11,29 9,54 11,62 Doğu ve Güney Doğu Anadolu’nun top. payı 7,10 7,20 6,64 7,58 6,93 8,70 Güney Doğu Anadolu 4,86 3,72 3,90 3,71 2,61 2,92 Doğu Anadolu 42,02 39,42 34,33 41,87 44,51 40,67 Ege ve Akdeniz’in toplam payı 24,92 22,32 15,77 26,36 25,47 21,30 Akdeniz 17,10 18,56 15,51 19,04 19,37 Ege 1998 1997 1996 1995 1994 1993 Yıllar ve bölgelerin payları (%) Bölgeler N.. DELEN
10
Türkiye’de pestisit tüketimi:
’de (üç yılda) - %2,12 (azalmış) İzmir’in pestisit tüketimi: ’de (üç yılda) %20,38 (artmış) İzmir’in payı: 2000 yılında % 4,42 iken 2002’de %5,44 olmuştur (N. DELEN)
11
ABD ve AB’de yasaklanmış, kısıtlanmış yada geri çekilmiş pestisitler ile bunların 2002 yılında Türkiye’deki tüketimleri % 6,47 Tüm pestisit tüketimindeki payı TOPLAM 408 - Kısıtlanmıştır Phorate Parathion-methyl 7.871 Oxydemeton-methyl 47.823 Yasaklanmıştır Monocrotophos Methamidophos 1.792 Geri çekilmiş Fenvalerate 60.646 DNOC 13.954 Carbofuran 425 Biphenthrin 10.081 Benomyl 73.376 Atrazin Türkiye’de tüketimi (kg veya L) AB’de kullanımı ABD’de Pestisit
12
Mücadelede genel sağlık kuralları (=Kültürel Önlemler)
Sağlıklı, temiz ve iyi özellikteki toprakla işe başlamak Sağlıklı tohum ve fide sağlamak Zararlı ve hastalıklara dayanıklı veya toleranslı çeşitler kullanmak Seralarda zararlı böcek bulaşmasını önlemek için sinek teli kullanmak Yabancı ot yönetimini iyi bilmek Üretimde kullanılan aletleri steril etmek Sık dikim yapmamak Dengeli sulama yapmak Dengeli gübreleme yapmak Düzenli yaprak almak Hastalıklı bitki ve bitki artıklarını uzaklaştırmak
13
Solarizasyon Yaz aylarında kullanılan solarizasyon, güneş enerjisinden faydalanarak toprağın dezenfeksiyonu olarak tanımlanır. Toprağın nemlendirilerek polietilen örtülerin kullanımı ile gerçekleştirilir. Uygulama süresi 4-6 hafta kadardır. Polietilen seçiminde radyosyonu çok iyi geçiren örtüler kullanılmalıdır. Solarizasyon bir çok potansiyel hastalık, zararlı ve yabancı ot zararını önler.
14
Malç kullanımı Yabancıot mücadelesi için,
Suyu ekonomik kullanmak için, Bazı zararlı böcekleri önlemek için kullanılır.
15
Tozlaşma ve döllenmeye yardım
Organik domates yetiştiricilikte meyve tutumunu sağlamak için”hormon” kullanımı kesinlikle yasaktır. Organik tarımda yeterli sayıda ve canlılıkta çiçek tozu oluşumu için sıcaklığın 10ºC’nin altında olmamalıdır. Oransal nemin % 50’nin altına düşmesi durumunda çiçek tozları çimlenmez. Organik tarımda tozlaşmaya yardım için Vibrasyon veya Bombus arıları kullanılmalıdır.
16
Biyoteknik Şavaşım Yöntemi (Tuzak Kullanımı)
Üretim yerinde hangi zararlıların olduğunu belirlemek Mücadele amaçlı kullanılır Sarı yapıskan tuzaklar
17
Seraya zararlıların bulaşmasını önlemek
18
Kuş Zararından Korunma
19
Biyolojik Mücadele Zararlıların doğal düşmanlarını aktif olarak kullanarak, bu zararlılarla mücadele edilmesidir.
20
Biyolojik mücadelede kullanılan canlı grupları
Omurgalılar (Balıklar) Sürüngenler (Kertenkele) Kuşlar Memeliler Arthropodlar Mikroorganizmalar
21
Yaprakbiti zararlısına karşı Gelin Böceği Uygulaması
Yabancı otlar her zaman zararlı değildir! Mücadele yaparken her zam faydalı varlığı göz önde tutulmalıdır! Toprak işlenirken bir miktar yabancı ot bırakılmalıdır! Yaprakbiti- biyolojik mücadele
22
Predatör akar
24
Polifag bir predatör Orius sp
25
Böcek Virüsleri
26
A.Ü. Ziraat Fakültesi’nde Yetiştirilen Faydalı Böcekler
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.