Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kemik İliği Yetersizlikleri (Aplastik Anemi, Saf Eritroid Dizi Aplazisi) ve Myelodisplastik Sendrom Dr Selami Koçak TOPRAK Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kemik İliği Yetersizlikleri (Aplastik Anemi, Saf Eritroid Dizi Aplazisi) ve Myelodisplastik Sendrom Dr Selami Koçak TOPRAK Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi."— Sunum transkripti:

1 Kemik İliği Yetersizlikleri (Aplastik Anemi, Saf Eritroid Dizi Aplazisi) ve Myelodisplastik Sendrom
Dr Selami Koçak TOPRAK Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ABD, Hematoloji BD Öğretim Üyesi

2 Aplastik Anemi

3 Tanım Aplastik anemi, anormal infiltrasyon ve retikülin lif artışı olmaksızın hiposellüler kemik iliği ve perifer kanda pansitopeni ile seyreden idiyopatik/idiyosenkrazik ya da kalıtsal bir kemik iliği yetersizliği hastalığıdır.

4 Özellikler Yıllık insidans: 2-4/milyon
Her yaş grubunda görülebilir: Ancak genç erişkin ve 60 yaş üzeri olmak üzere iki grupta pik yapar. Kİ’de tahmin edilebilir şekilde kalıcı ya da geçici aplazi yapabilen durumların AA ile karıştırılmaması gerekir: İlaç ya da … hastalık alakalı ilik aplazisi terimi daha uygundur.

5 Nedenler Edinsel Sitotoksik ilaçlar Radyasyon GVHD Aplastik kriz
Hemofagositik sendrom Hiposellüler MDS ve AML İdiyopatik/idiyosenkrazik aplastik anemi

6 Nedenler Kalıtsal Fanconi aplastik anemisi Diskeratozis konjenita
Schwachman Diamond sendromu Amegakaryositik trombositopeni

7 (İdiyopatik) Aplastik Anemi
Kemik iliğinin otoimmün bir hastalığı olarak kabul edilmektedir. Hemen çoğu olguda altta yatan neden bulunamamaktadır. Tetikleyici bir faktörün ön planda kuşkulanıldığı durumlarda -ki çok enderdir- kök hücre hasarının bu etkenin uyardığı idiyosenkrazik otoimmün mekanizmalarla oluştuğu düşünülür.

8 (İdiyopatik) Aplastik Anemi
En çok ilişkilendirilen etkenler: İlaçlar (antibiyotik, antienflamatuvar, antikonvülzan, antitiroid, antidepressan, oral antidiyabetik, antimalariyal) Virüsler (hepatit, parvovirus B19, vb) Kimyasal toksinler (benzen, pestisitler, vb)

9 Anemi-lökopeni (nötropeni)-trombositopeni
Klinik Sitopeni alakalı klinik belirti ve bulgular görülür: Anemi-lökopeni (nötropeni)-trombositopeni Efor dispnesi, halsizlik, kanama eğilimi, kolay çürük oluşumu, diş eti kanaması, hipermenore, ateş, yineleyen enfeksiyonlar. Enfeksiyon etkeni çoğu kez bakteriyeldir. Uzamış nötropenide mantar enfeksiyonları da akla gelmelidir. FM’de solukluk yanı sıra peteşi, ekimoz da görülebilir. ORGANOMEGALİ VE LAP BEKLENMEZ.

10 Tanı Tam kan sayımı, retikülosit sayımı Periferik kan yayması
Kemik iliği aspirasyonu ve biyopsisi Kemik iliği aspirasyonundan sitogenetik tetkik CD55 ve CD59 ekspresyonuna yönelik akım sitometrik inceleme Vitamin B12 ve folat düzeyleri Karaciğer fonksiyon testleri Viral seroloji (Hepatit A, B, C; EBV; CMV; HIV, parvovirus B19) Anti nükleer ab ve anti-dsDNA Akciğer görüntülemesi Abdomen USG Transfüzyon yapılacak hastalarda bazal serum ferritin düzeyi tayini

11 Tanı Pansitopeni, periferik yaymada: normositer-makrositer eritrositer seri, trombosit azlığı. Displazi-atipik hücre yoktur. Mutlak retikülosit sayısı düşüktür. Kİ asp: Hücreden fakir. Kİ biyopsisi: Yağ dokusu artmıştır. İnfiltrasyon ve bağ dokusu artışı yoktur. Az sayıda normal hematopoietik hücre vardır. Kİ sitogenetik incelemesi normaldir, bu yönüyle MDS’den ayrılmaktadır. Akım sitometri ile periferik kanda CD55 ve 59 eksp incelenmesi PNH ile ayırıcı tanı için gereklidir. İlik aplazisi yapabilen tüm durumlar: Maligniteler, bağ dokusu hastalıkları, vitamin eksiklikleri, vb.

12 Tanı Kırk yaş altı tüm hastalarda Fanconi anemisi açısından çevresel kandan lenfosit kültürleri yapılarak diepoksibutan ve mitomisin C ile kromozom frajilitesi tayin edilmesi önerilir. Ancak, Fanconi anemili hastaların % 10 kadarında bu testler de yalancı negatif bulunabilmektedir.

13 Hastalık Şiddeti Ağır aplastik anemi: Nt < 0.5 x 109/L
PLT < 20 x 109/L Düz. retikülosit <%1 (Üç bulgudan en az ikisi) Kİ hücreselliği < %25 %25-50 ise, hematopoietik elemanlar < %30

14 Hastalık Şiddeti Çok ağır aplastik anemi: Nt < 0.2 x 109/L
PLT < 20 x 109/L Düz. retikülosit <%1 Kİ hücreselliği < %25 %25-50 ise, hematopoietik elemanlar < %30 Ağır olmayan AA: Çevresel kan kriterlerini karşılamayan geri kalan olgular.

15 Tedavi Destek Tedavisi Küratif (hedefe yönelik) tedaviler

16 Destek Tedavisi Transfüzyon: Semptomatik anemi ya da kanaması olanlara transfüzyon yapılması uygundur. Kök hücre nakli adayı olanlara çok gerekmedikçe alloimmünizasyondan kaçınmak amacıyla sık eritrosit transfüzyonu önerilmez. Tüm ürünler transfüzyon alakalı GVHD önlenmesi amacıyla ışınlanmalı ve alloimmünizasyonu önlemek adına da lökosit filtrelenerek verilmelidir. PLT için sınır değer 10 x 109/L. Ateş varlığında iki katı olabilir. 20 ünite ve üzeri ES almış ya da ferritin > 1000 ng/ml olanlarda demir şelasyonu başlatılmalıdır.

17 Destek Tedavisi Antimikrobiyal tedavi: En önemli exitus nedeni bakteri ya da mantar enfeksiyonlarıdır. Genellikle profilaktik ab gerekmemekle birlikte, enfeksiyon tablosundan kuşkulanıldığında kültür beklenmeden derhal antimikrobiyal tedavi eklenmelidir. Büyüme faktörleri: Rutin kullanımında yarar görülmemiştir. Kortikosteroid: ATG tedavisindeki ciddi allerjik yanetkilere karşı kullanılması dışında tedavi edici yeri yoktur.

18 Ağır olmayan AA tedavi

19 Ağır olmayan AA ES ya da PLT süsp transfüzyon gereksinmesi yok: Hastanın yaşam sitili nedeniyle tedavi gerekmediği sürece tam kan sayımı ile izlem, tedavi için acele edilmeye gerek yok. ES ya da PLT süsp transfüzyon gereksinmesi var: ATG-siklosporin (sadece siklosporin de olabilir) Yanıt VAR: Ağır AA gibi siklosporin idame (6 ay) Yanıt YOK: < 50 y, transplantasyon düşünülebilir (?) Yeniden ATG-siklosporin Ve ağır AA algoritması izlenir

20 Ağır Aplastik Anemi

21 Ağır AA Tedavisi ≤ 40 y HLA uyumlu kardeş var: Allo tx
HLA uyumlu kardeş yok: → ↓ > 40 y: ATG-siklosporin Yanıt var: Siklosporin idame, 6 ay-1 yıl. Yanıt yok: < y ise (performans iyi): Allo tx Yanıt yok: Yeniden ATG-siklosporin denenir. Yanıt yok: Deneysel çalışmalar, belki yeniden ATG-siklosporin

22 (Edinsel) Saf Eritroid Dizi Aplazisi

23 ÖZET TANIM-TEDAVİ Edinsel saf eritroid dizi aplazisi (ESEDA), normokrom normositer anemi, eritroid seri öncüllerinin izlenmemesi haricinde normal bir kemik iliği olması, retikülosit sayısının sıfır ya da çok düşük olması, normal lökosit ve trombosit sayısı ile karakterize bir hastalıktır. Birincil ya da başka hastalıklara ikincil olabilir. Bilinen bir hastalığa ikincil geliştiyse altta yatan hastalığın tedavisi gerekmektedir. Birincil olgularda ise immünosüpresyon (prednizolon, siklosporin, vb) uygulanmaktadır.

24 Tanım Normokrom normositer anemi Retikülositopeni
Kİ’de normal myelositer-megakaryositer seri hücreleri Kİ’de eritroid seri ve öncülleri yok, az. Ender

25 Etiyoloji Herhangi bir neden yok-bulunamamışsa: Birincil İkincil:
Parvovirus B19 enfeksiyonu Lenfoproliferatif hastalıklar LGL (büyük granüllü lenfositik lösemi) MDS Timoma Otoimmünite Kollajen doku hastalıkları Solid tümörler Rekombinant insan eritropoietin kullanımı alakalı antieritropoietin ab gelişimi ile İlaçlar ABO uyumsuz allojeneik kök hücre nakli

26 TANI Tam kan sayımı, PY, retikülosit sayımı Kİ aspirasyon ve biyopsisi
Biyokimyasal tetkikler (Kc ve böbrek fonksiyon testleri başta olmak üzere) ANA Virolojik testler (Parvovirus B19 ve diğerleri) Radyolojik görüntüleme (Timoma ve lenfoid maligniteleri saptayabilmek adına) Kİ’den sitogenetik inceleme, T hücre reseptör analizi (klonalite), akım sitometrik analiz (lenfoid maligniteleri dışlayabilmek adına)

27 TEDAVİ - I Altta yatan herhangi bir neden saptanamayan hastalarda spontan düzelmeye (%10-12) fırsat verme adına yaklaşık 1 ay tedavisiz izlenebilmektedir. Bu bekleme döneminde gerektiğinde eritrosit süspansiyonu tx yapılmalıdır. Ayrıca, hastalığı tetikleyebileceği düşünülen tüm ilaç vb kesilmelidir.

28 TEDAVİ - II Parvovirus B19 enfeksiyonu saptanan hastalarda 2-3 hafta içinde düzelme izlenmezse, virusa karşı nötralizan antikorlar içermesinden dolayı IVIg (400 mg/kg/gün X 5 gün) tedavisi düşünülebilir. ABO kan grubu uyumsuz allojeneik kök hüre nakli sonrası gelişen hastalıkta ise; spontan iyileşme genellikle olmaktadır. Olmaz ise; plazma değişimi, immunoadsorbsiyon, KS, eritropoietin, anti CD20, IVIg tedavileri düşünülebilir.

29 TEDAVİ - III Timoma için cerrahi tedavi düşünülebilir, ancak ek olarak immünosüpressif (IS) tedavi de gerekmektedir. Timoma ve eritropoietin kullanımı sonucu gelişen hastalıkta uygun zamanda başlanan IS tedavi yararlı olmaktadır: Gecikilmemelidir Altta yatan neden biliniyorsa bu hastalığın tedavisi genellikle ESEDA’nın da tedavisini sağlamaktadır. Ancak, uygun tedaviye karşın düzelme görülmezse (>1ay) Istedavi geciktirilmemelidir.

30 TEDAVİ - IV Primer hastalık durumunda prednizolon 1 mg/kg/gün dozunda po başlanıp, yanıt alınana kadar devam edilir. 12 hafta sonunda yanıt alınamayanlarda bu tedavi daha uzun sürdürülmemelidir. Yanıt için: Hct düzeyi %35’e ulaştığında KS dozu yavaşça azaltılarak tedavi 3-4 ay içinde sonlandırılır. KS yanıt oranı: %50-70 civarındadır. KS yan etkisi ve ilaç azaltımı sürecinde nüks önemli sorunlardır. Tek başına ya da KS’e ek siklosporin (3-12 mg/kg/gün) tercih edilmektedir.

31 Tedavi - V HLA tam uyumlu kardeş/akraba vericisi olan seçilmiş, dirençli olgularda hematopoietik kök hücre nakli düşünülebilecek bir diğer tedavi seçeneğidir.

32 Destek Tedavisi Kronik ES transfüzyonu alan olgular demir yüklenmesi açısından izlenmeli, gerektiğinde şelasyon tedavisi başlanmalıdır. Uzun süreli İS tedavi alanlarda fırsatçı enfeksiyonlar, tbc, Pneumocystis profilaksisi düşünülmelidir

33 Myelodisplastik Sendrom

34 Tanım Bu hastalık, hematopoietik kök hücrenin klonal bir hastalığı olup, oldukça heterojen bir yapıya sahiptir. Genellikle inefektif bir hematopoiezis (eritropoiezisdeki bozukluk daha belirgin) ve değişken derecelerde AML’ye transforme olabilme yatkınlığı içermektedir. ABD’de tüm yaş gruplarında görülme sıklığı 3-5/100 bin iken, 70 yaş üzerinde bu oran: 22-45/100 bin olmaktadır.

35 Yaklaşım MDS heterojen bozukluklar içerdiğinden tedavide standart bir yaklaşım yoktur. Uygun tedavi seçenekleri hasta ilişkili faktörler (hasta tercihi, hastanın performans durumu, yaş ve eşlik eden morbiditeler) ve hastalık ile ilişkili faktörlerden (sitogenetik durum, sitopenilerin sayısı, kemik iliği blast sayısı ve transfüzyon gereksinimi) etkilenir.

36 Etiyoloji Konjenital yatkınlık Edinsel Yaşlılık
Konstitusyonel genetik bozukluklar: Down S (+21), Trizomi 8 mozaizim, Ailevi -7 Nörofibromatozis 1 Germ hücre tümörleri (embriyonel disgenezis) Konjenital nötropeni (Kostmann veya Shwachman-Diamond S) DNA tamir bozuklukları Fankoni a, Ataksi telanjiektazi Bloom S Xeroderma pigmentozum Mutajen detoksifikasyonu (GSTq1-null) Yaşlılık Mutajen maruziyet Genotoksik tedavi Alkilleyiciler Topoizomeraz II interaktif ajanlar Hematopoetik hücre transplantasyonu Çevresel/mesleksel (örn. Benzen) Tütün kullanımı Aplastik anemi Paroksismal nokturnal hemoglobinüri Polisitemia vera Obesite

37 Klinik görünüm Spesifik bir semptom ve bulgusu yok.
Pek çok hasta asemptomatik Anemi ilişkili halsizlik, güçsüzlük, egzersiz intoleransı, baş dönmesi, kognitif bozulma Enfeksiyon, kolay berelenme ya da kanama

38 Klinik görünüm Otoimmun anormallikler-kutanöz vaskülit ve monoartiküler artrit Perikardit, plevral effüzyon, cilt ülserleri, miyozit, periferal nöropati, saf eritroid aplazi Konnektif doku hastalığı-polikondrrit, polimyalji romatika, Raynoud fenomeni ve Sjögren S, enflamatuvar barsak hastalığı, pyoderma gangrenozum, Behçet hastalığı ve glomerulonefrit

39 Tanı-ayırıcı tanı testleri
Tam kan sayımı, retikülosit sayımı Çevresel kan yayması Kemik iliği aspirasyonu ve biyopsisi Kemik iliğinden sitogenetik inceleme CD55, CD59 ekspresyonuna yönelik akım sitometrik inceleme Vitamin B12 ve folat düzeyi Karaciğer fonksiyon testleri Viral seroloji Anti-nükleer antikor ve anti-dsDNA Transfüzyon alacak hastalarda bazal serum ferritin düzeyi tayini

40 Laboratuvar Bulgusu Anemi: Genelde düşük retikülosit
Bisitopeni/pansitopeni: % 50 hastada Tek seri eksikliği hastaların genelde %5’inde Trombositopeni % 25’inde Trombositoz ender (5q sendromu veya 3q21q26 sendromuna-t(1;3), inv(3), t(3;3) eşlik eder) Retikülosit sayısı artmış olabilir. Nedeni: Üzerine eklenmiş otoimmun hemolitik anemi veya retikülosit olgunlaşmasında gecikme.

41 Periferik yayma Kemik iliği Eritrositler:
Makroovalositoz, bazen mikrositer, normositer, eliptosit, akantosit, stomatosit, gözyaşı hücresi, çekirdekli eritrosit, bazofilik noktalanma, Howel-Jolly cisimcikleri Eritroid seri: Megaloblastoid eritropoez, nükleer tomurcuklanma, yüzük sideroblastlar, intranükleer köprüleşme, karyoreksis, nüklear fragmantasyon, sitoplazmik vakualizasyon, çoklu nükleasyon Lökositler: Psödopelger Hüet anomalisi, auer çubukçukları, hipolobulasyon, nükleer çizgilenmeler,, hipersegmentasyon, yüzük şeklinde çekirdekçik Miyelositer seri: Granülasyonda bozulma, myelositer seride duraklama, monositoid formda artış, immatür öncülerin anormal lokalizasyonu (ALIP) Trombositler Dev Hipo/agranüler Megakaryositler: Mikromegakaryosit, Büyük mononüklear formlar, hipogranülasyon, çok sayıda küçük nükleuslar

42 Patolojik sideroblast: >5/hücre demir granülü
Ringed (Halka-yüzük) sideroblast: Nüklear yarığın >1/3 ünden fazlasını işgal eden  10 demir granülü

43 Pelger Hüet Anomalisi

44 DSÖ sınıflaması Hastalık İlikte blast Klinik görünüm
Sitogenetik anormallik Refrakter anemi (RA), R Nötropeni,; R trombositopeni < % 5 Anemi; Nötropeni; trombositopeni % 25 RA ring sideroblastlı (RARS) Anemi, eritroid öncüllerin ≥% 15 yüzük sideroblastlar % 5- % 20 MDS izole del(5q) (5q- sendromu) Anemi, normal trombositler (PLT↑) % 100 Refrakter sitopeni çok serili displazi (RCMD) < %5 Bisitopeni ya da pansitopeni ±% 15 ring sideroblastlar % 50 Blast artışlı RA-1 % 5-9 Sitopeniler ± PK blastlar (<%5) % 30- % 50 Blast artışlı RA-2 % 10-% 19, auer cisimciği Sitopeniler, PK blaslar (<%5) % 50- % 70 MDS, sınıflandırılamayan Nötropeni veya trombositopeni

45 Refrakter anemi: Hb < 10g/dl
Refrakter trombositopeni: Trombosit < /mcl Rekrakter nötropeni: MNS < 1800/mcl

46 5q sendromu özellikleri
Kadınlarda sık Ortanca yaş 74 yıl Transfüzyon bağımlı anemi Nötropeni, trombositopeni sıklığı az Normal veya artmış trombosit sayısı Kİ de hipolobule mikromegakaryositler Lösemiye dönüşüm sıklığı düşük (% 5,7) Prognoz görece iyi.

47 MDS Ayrıcı tanı Makrositer anemi nedenleri Aplastik anemi
Myelofibrozis KML HIV enfeksiyonu Bazı ilaçlar: Valproik asit, mycofenolate mofetil, ganciclovir, alemtuzumab, Cu eksikliği, Zn fazlalığı Akut lösemi

48 AA ile hiposellüler MDS ayırımı
% 8-25 olguda hiposellüler MDS (Kİ sellülarite <%25) Klonal kromozomal anormallikler (örn:5q-, -7 gibi) MDS de görülür Displazi MDS’de dikkat çeker

49 Skor değeri Prognostik değişken 0.5 1 1.5 2 3 4 Kemik iliği blast (%)
Skor değeri Prognostik değişken 0.5 1 1.5 2 3 4 Kemik iliği blast (%) ≤2 >2-<5 5-10 >10 Sitogenetik Çok iyi İyi Orta Kötü Çok kötü Hb (10g/dl) ≥10 8-<10 <8 Trombosit (x109/mm3) ≥100 50-100 <50 Mutlak nötrofil say ≥0,8 <0,8 Çok İyi: Y, del(11q), İyi: Normal, del(5q), del (20q), del(12p), Orta: del(7q), +8, +19, i(17q), diğer tek veya çift bağımsız klonlar Kötü: -7, inv(3)/t(3q), -7(del(7q), kompleks 3 anomali; Çok kötü: Kompleks >3 anomali

50 IPSS’e göre sağkalım ve lösemiye dönüşüm
Risk grubu Skor Ortalama yaşam (yıl) AML ye dönüşüme kadar geçen süre Çok düşük ≤1,5 8,8 >14,5 Düşük >1,5-3 5,3 10,8 Orta >3-4,5 3,0 3,2 Yüksek >4,5-6 1,6 1,4 Çok Yüksek >6 0,8 0,7

51 Düşük risk tedavi

52 Orta ve Yüksek riskli 1-Yüksek yoğunlukta tedavi için uygun olan hastalar allojeneik hematopoetik hücre nakli için değerlendirilmelidir Donör varsa: Allojeneik kök hücre nakli yapılmalı Donör yoksa ya da nakle uygun değilse Hipometilasyon yapan ilaç içeren rejimler AML benzeri tedaviler uygulanabilir 2-Yüksek yoğunlukta tedavi için uygun olmayan hastalara Hipometilasyon yapan (Azasitidin, Decitabin) ilaç içeren rejimler Düşük doz kemoterapi Destek tedavisi veya deneysel tedavi uygulanabilir

53 İmmunsupresif tedavi kime önerilir? (ATG-CsA)
Yaş <70 yıl IPSS düşük veya orta-1 HLA-DR15 pozitifliğinde Kemik iliği hiposellülaritesi olan Normal sitogenetik risk grubundaki Paroksismal noktürnal hemoglobinüri (PNH) klonu olan hastalarda kullanıldığında tedavi başarısını arttırabilir.

54 İmmunmodülatör ajanlar (Lenalidomide-thalidomide)
Düşük/orta I risk grubunda, semptomatik sitopenisi (tek ya da çok seri) olan hastalarda sEPO>500 U/L olan, immunsupresif tedaviye uygun olmayan veya immunsupresif tedaviye yanıtsız olan anemik olgularda Trombositopeni ve nötropenisi olan olgularda İzole 5q delesyonunda ± diğer anormalliklerle beraber Allojeneik kök hücre nakli adayı olabilecek hastalarda öncelikle nakil yapılması planlanmalıdır.

55 Hipometile edici ajanlar (Azasitidin-Decitabin)
Düşük/orta I risk grubunda, sitopenisi (tek ya da çok seri) ya da semptomatik anemisi olan hastalarda sEPO>500 u/L olan, immunsupresif tedaviye uygun olmayan veya immunsupresif tedaviye yanıtsız olan anemik olgularda Trombositopeni ve nötropenisi olan olgularda sEPO<500 Ü/L ve EPO’ya yanıtsız olan olgularda

56 Destek tedaviler Transfüzyon Demir şelasyon Enfeksiyonlardan korunma


"Kemik İliği Yetersizlikleri (Aplastik Anemi, Saf Eritroid Dizi Aplazisi) ve Myelodisplastik Sendrom Dr Selami Koçak TOPRAK Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları