Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Teknoloji ve Bilgi arasında ne gibi bir ilişki vardır?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Teknoloji ve Bilgi arasında ne gibi bir ilişki vardır?"— Sunum transkripti:

1 Teknoloji ve Bilgi arasında ne gibi bir ilişki vardır?
Bu dersin sonunda Bilgi nedir? Teknoloji ve Bilgi arasında ne gibi bir ilişki vardır? Bilişim Teknolojisi ne anlama gelmektedir? Gibi sorulara yanıt verebilecek duruma gelmeliyiz.

2 Bisiklet sürmeyi biliyorum.
Çarpım tablosunu ezbere biliyorum. Türkçe biliyorum.

3 Türkçe’de, bir şeyin nasıl yapılacağının bilgisini öğrenmek, sindirmek anlamında ‘ilmini kapmak’ ya da ‘ilmini yapmak’ gibi deyimler kullanırız. O halde bisiklet sürmek, yüzmek yada Türkçe konuşmak o işin ilmini kapmaktır. Buna benzer şeyler bir deneyim sonucu ve zamanla kazanılmıştır. Bunlar başkalarına kolaylıkla aktaramayacağımız becerilerdir.

4 Örneğin demokrasinin nasıl bir şey olduğunu, zarf ya da sıfatların Türkçe’de hangi işlevleri üstlendiğini, önümüzdeki yıllarda hangi mesleklerin gözde meslekler olacağını biliyorsak, bu konular hakkında fikrimiz var demektir.

5 Öte yandan, Türkiye’de kişi başına düşen
milli gelir, İlkokula giden öğrenci sayısı Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersinin haftada kaç saat olduğu, Boyumuzun kaç santimetre uzunluğunda olduğu gibi şeyler malumattır. (enformasyon)

6 Bir tanım yapacak olursak; Bilgi: Öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile elde edilen gerçektir.

7 ? Hiçbir bilgiye ihtiyacınız olmadan
verebileceğiniz bir karar olabilir mi ?

8 ? Teknoloji nedir İnsanların isteklerine cevap veren ve yardımcı olan alet ve araçların yapılması ya da üretilmesi için gerekli bilgi ve yetenektir.

9 Radyo, televizyon gibi cihazlar, bilgiye erişmemizi kolaylaştırır
Radyo, televizyon gibi cihazlar, bilgiye erişmemizi kolaylaştırır. Bu cihazlar olmasaydı müzik tercihlerimizde ne gibi değişiklikler olurdu. Bugünkü tercihlerimiz üzerinde teknolojinin etkisi nelerdir

10 Bilişim Teknolojileri
Bilişim Teknolojileri, bilginin işlenmesi, dönüştürülmesi, saklanması, korunması, iletilmesi ve bu bilgiye güvenli bir biçimde erişilmesini sağlar. 2. Bilişim Nedir? Bilgi ve bilginin otomatik olarak işlenmesiyle ilgilenen bir yapısal bilim dalıdır. Aşağıdaki alanlarla bazen aynı anlamda kullanılmakta bazen de bu alanları kapsadığı söylenmektedir. Almanca: Informatik Fransızca: informatique Türkçe : enformatik İngilizce : computer science, information systems İskandinav ülkelerinde: datalogi 3. Bilişim Nedir? Bilişim biliminin kökleri matematik, fizik ve elektrotekniktedir. Bilişim bilimi hesaplama, bilgi verme ve yazılım ve donanım üzerindeki işlemler üzerine çalışmaktadır. Pratikte bilgisayarlarla ilgili konuları kapsar. Algoritmalar, formül yapıları, bilgisayar dilleri, yazılım ve bilgisayar donanımları bu konulardan belli başlı olanlarıdır. Bir mühendislik alanı olarak bilişim, verileri aktarabilen, depolayabilen ve algoritmalar yardımıyla verileri işleyebilen matematiksel makineler tasarlar. 4. Bilişim Teknolojisi Nedir? İngilizce: information technology(IT) Türkçe : bilişim teknolojisi(BT), bilgi teknolojisi, informasyon teknolojisi, enformasyon teknolojisi. Bilgisayar tabanlı bilişim sistemlerinin, özellikle yazılım uygulamaları ve bilgisayar donanımının incelenmesi, tasarlanması, geliştirilmesi, yürütülmesi, yönetimi ve desteğine verilen addır. BT temel olarak bilgisayarların ve yazılımların aracılığıyla bilginin işlenmesi, dönüştürülmesi, saklanması, korunması, iletilmesi ve bu bilgiye güvenli bir biçimde erişilmesini sağlar. 5. Bilişim Teknolojisi Nedir? Günümüzde bilişim teknolojisi terimi, bilgisayar ve teknolojinin çeşitli yönlerini içine alacak şekilde genişlemiş ve bilinir hale gelmiştir. BT alanında çalışanlar: Uygulama yüklenmesinden karmaşık bilgisayar ağlarının ve veri tabanlarının tasarımına varan çeşitli görevleri yerine getirirler. Bu görevlerden bazıları, veri yönetimi, ağ baglantıları, bilgisayar donanımı, veri tabanı ve yazılım tasarımı ve sistem yönetimini içerir. 6. Teknoloji Nedir? (Yunanca τέχνη ( sanat) ve λογία ( bilmek)), sözcüklerinin birleşiminden oluşmuştur. İnsanoğlunun gereklerine uygun yardımcı alet ve araçların yapılması ya da üretilmesi için gerekli bilgi ve yetenektir. Teknoloji ayrıca, bir sanayi dalıyla ilgili üretim yöntemlerini, kullanılan araç, gereç ve aletleri kapsayan bilgidir. 7. Teknoloji Nedir? Bir insan etkinliği olarak teknoloji, insanlık tarihinde bilim ve mühendislikten önce ortaya çıkmıştır. Teknolojinin, bilimin uygulamacı yönü olduğu görüşleri de vardır. Teknoloji, günümüzde veri paylaşımının en etkin bir biçimde kullanılarak keşiflere yön vermesinin aktif bir parçası olarakta tanımlanabilmektedir.

11

12 Tarım toplumunda dönüşümün motoru saban

13

14 sanayi toplumunda buhar makinesi,

15

16 bilişim toplumunda ise bilgisayardır.
Geçmişte 'bilgisayar' olarak bilinen birçok aygıt günümüz ölçütlerine göre bu tanımı hak etmemektedirler. Başlangıçta bilgisayar sözcüğü hesaplama sürecini kolaylaştıran nesnelere verilen bir ad konumundaydı. Bu ilk dönemin bilgisayar örnekleri arasında sayı boncuğu (abaküs) ve AntiKitira Makinesi (M.Ö ) sayılabilir. Yüzyıllar sonra, Orta Çağ sonundaki yeni bilimsel keşifler ışığında, Avrupalı mühendisler tarafından geliştirilen bir dizi makinesel hesaplama aygıtlarının ilki ise, Wilhelm Schickard'a (1623) aittir. Abaküs, sayı boncuğu veya çörkü, basit toplama ve çarpma işlemleri için kullanılan bir aletir. Boncukların sayılması şeklinde çalışır. MÖ 2400 yıllarında Çin'de geliştirilen abaküs, denizaşırı ticaret yapan tüccarlar sayesinde Girit ve Miken bölgelerinden Avrupa ve Amerika'ya yayılmıştır. Abaküs, hareketli parçalara sahip olduğu bilinen ilk hesap makinesidir. Arap sayılarının ve sıfır kavramının abaküs yardımıyla geliştirilmesi tarih öncelerine gitmekle beraber, halen dünyanın değişik bölgelerinde özellikle okul öncesi çağdaki çocukların matematiksel zekasını geliştirmek amacıyla kullanılmaktadır. Çağdaş hesap makinelerinin ve bilgisayarların atası sayılan hesap aygıtı olan Abaküs'te amaç 4 ana matematiksel işlem olan toplama, çıkarma, çarpma vebölme yapmaktır. Babilliler'in buluşu olan abaküs, yüzyıllar boyunca ticarette büyük önem taşımıştır. Abaküsün temeli Girit ve Miken'e dayanmakta ve ilk abaküs örneklerinin hemen hepsinde Girit ve Miken süsleme sanatından örnekler de bulumaktadır. İlköğretim sınıflarında matematik dersine yardımcı olması amacıyla da kullanılır.Abaküs, Aritmetik hesaplamaları yapmaya yardımcı bir alet. En iyi bilinen biçimi (Çinlilerin Suan Pan'ı) dikdörtgen bir çerçevenin içine gerilmiş teller üstüne inciler dizilmesiyle oluşturulan abak, başlangıçta toprağın içine açılan sıra sıra oluklara dizilen taşlardan oluşmaktaydı. Daha sonraları, yuvarlık bilye büyüklüğünde metal top ya da boncukların paralel çubuklar ya da teller üstünde hareket ettikleri biçimi almıştır. Her boncuk ya da metal topçuğun değeri, büyüklüğüne değil konumuna bağlıdır; belirli bir çizgi üstündeki taşın ya da belirli bir tel üstündeki incinin (boncuğun,topçuğun, vb.) değeri 1, iki tanesi birlikte olunca 2 olur. Bundan bir sonraki tel 10, üçüncü sıradaki tel 100 olarak değerlendirilir. Böylece ikisi 1 değerinde ve biri 10 değerinde üç dizi taş 12'yi, 100 değerindeki bir dördüncü topçuk eklenince de 112'yi gösterir. Yani topçuk ya da boncuğun yeri, değerini belirler ve çok büyük sayılar bile birkaç topçu ya da boncukla gösterilebilir. Topçuklar bir yöne kaydırılarak işlem yapılır; elde edilen değeri silmek, yani topçuğu bir sonraki kullanıma hazırlanmak istenirse, tersi yönünde kaydırmak gerekir. Abak, görünüşte basitliğine karşın, toplama makineleri, elektronik hesap makineleri ve bilgisayarların hazırlanmasına katkıda bulunmuştur. MÖ 2400 yıllarında  Çin'de geliştirilen abaküs

17 1946: ENIAC

18 1952: UNIVAC

19 1971: Intel 4004 işlemci

20 1982: IBM PC

21 2006: Mac Book Pro with Intel Core Duo

22 Bilgisayarlar çok farklı biçimlerde karşımıza çıkabilirler. 20
Bilgisayarlar çok farklı biçimlerde karşımıza çıkabilirler. 20. yüzyılın ortalarındaki ilk bilgisayarlar büyük bir oda büyüklüğünde olup, günümüz bilgisayarlarından yüzlerce kat daha fazla güç tüketiyorlardı. 21. yüzyılın başına varıldığında ise bilgisayarlar bir kol saatine sığacak ve küçük bir pil ile çalışacak duruma geldiler. Bu kadar küçük imal edilebilmelerinin temel nedeni 1969 yılında yarı iletkenler ile çok küçük alanlara sığdırılabilen devreler yapılabilmesidir. Şu anda kullandığımız bilgisayarlar Intel'in ilk işlemci unvanına sahip olan 4004'den sonra bilgisayar teknolojisi hız kazanmıştır. Toplumumuz kişisel bilgisayarı ve onun taşınabilir eşdeğeri, dizüstü bilgisayarını, bilgi çağının simgeleri olarak tanıdılar ve bilgisayar kavramıyla özdeşleştirdiler. Günümüzde çok yaygın kullanılmaktadırlar. Bilgisayarın temel çalışma prensibi ikili sayı sistemi yani sadece 0 ve 1 den oluşan kodlamalardır.

23

24 Bilgi işlem süreci aşamaları
Kaydetme Sınama Sıralama Sınıflandırma Özetleme Erişim Hesaplama Saklama Çoğaltma ve iletme

25 kaydetme Kaydetme Sınama Sıralama Sınıflandırma Özetleme Erişim
Hesaplama Saklama Çoğaltma ve iletme kaydetme Veri girişi, Optik okuyucu, Barkod okuyucu

26 sınama Kaydetme Sınama Sıralama Sınıflandırma Özetleme Erişim
Hesaplama Saklama Çoğaltma ve iletme sınama Bilgilerin doğru girilip girilmediği Ör. Optik okuyucu aynı soruda iki seçenek işaretlenmişse cevabı geçersiz sayar.

27 sıralama Kaydetme Sınama Sıralama Sınıflandırma Özetleme Erişim
Hesaplama Saklama Çoğaltma ve iletme sıralama Verilerin sıralanması, Ör. Sınav sonuçlarının puanlara göre sıralanması

28 Kaydetme Sınama Sıralama Sınıflandırma Özetleme Erişim Hesaplama Saklama Çoğaltma ve iletme
Ör. Marketteki malların kdv oranlarına Göre sıraya sokulması, Sınavlarda iller bazında başarı istatistiği

29 özetleme Kaydetme Sınama Sıralama Sınıflandırma Özetleme Erişim
Hesaplama Saklama Çoğaltma ve iletme özetleme Ör. Marketteki malların raflarda kalmadığı bilgisi.

30 erişim Kaydetme Sınama Sıralama Sınıflandırma Özetleme Erişim
Hesaplama Saklama Çoğaltma ve iletme erişim İhtiyaç halinde bilgiye erişim Ör. Sınav sonuçlarını adres bilgisine erişip göndermek

31 hesaplama Kaydetme Sınama Sıralama Sınıflandırma Özetleme Erişim
Saklama Çoğaltma ve iletme hesaplama Ör. Sınav puanını hesaplama

32 saklama Kaydetme Sınama Sıralama Sınıflandırma Özetleme Erişim
Hesaplama Saklama Çoğaltma ve iletme saklama Verilerin saklanması

33 çoğaltma ve iletme Kaydetme Sınama Sıralama Sınıflandırma Özetleme
Erişim Hesaplama Saklama Çoğaltma ve iletme çoğaltma ve iletme Müşteri için ayrı fiş kasa için ayrı

34 Bilgi Teknolojilerinin Amaçları
Bilgiye kolay ulaşmayı sağlamak Maliyeti azaltmak

35 Bilgi Teknolojilerinin Amaçları
Hayatımızı kolaylaştırmak Hızlı haberleşmeyi sağlamak

36 BİT Kullanım Alanları Sağlık Eğitim Günlük Yaşam Mühendislik İletişim
Sahne Sanatları Sinema, Tiyatro Üretim Sanayi Uçak ve Uzay Sanayi Ticaret & Bankacılık

37 Hasta kayıt işlemlerinde Bilgisayarlı Tomografi
SAĞLIK ALANINDA Hasta kayıt işlemlerinde Bilgisayarlı Tomografi

38 EĞİTİM ALANINDA Eğitim Yazılımları Uzaktan Eğitim

39 İLETİŞİM ALANINDA Görüntülü Konuşma Video Konferans Elektronik Posta

40 BANKACILIK ALANINDA POS Cihazı

41 HAVACILIK ALANINDA Uçak Simulatörü

42 MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK ALANINDA
Bilgisayar Destekli Tasarım Üretim

43 BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK

44

45

46

47


"Teknoloji ve Bilgi arasında ne gibi bir ilişki vardır?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları