Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

2017-2018 TEKİRDAĞ İLİ BİLİM VE SANAT MERKEZİ (BİLSEM) ÖĞRENCİ TANILAMA SÜRECİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "2017-2018 TEKİRDAĞ İLİ BİLİM VE SANAT MERKEZİ (BİLSEM) ÖĞRENCİ TANILAMA SÜRECİ."— Sunum transkripti:

1 TEKİRDAĞ İLİ BİLİM VE SANAT MERKEZİ (BİLSEM) ÖĞRENCİ TANILAMA SÜRECİ

2 Sunum Başlıkları: BİLSEM Nedir? Ne Değildir? Program Basamakları Özel Yetenekli Bireylerin Özellikleri Tanılama Süreci Tekirdağ-Süleymanpaşa BİLSEM

3 BİLSEM NEDİR? Bilim ve Sanat Merkezleri; okul öncesi eğitim, ilkokul, ortaokul ve lise çağındaki özel yetenekli öğrencilerin (resim, müzik ve genel zihinsel yetenek) örgün eğitim kurumlarındaki eğitimlerini aksatmayacak şekilde bireysel yeteneklerinin farkında olmalarını ve kapasitelerini geliştirerek en üst düzeyde kullanmalarını sağlamak amacıyla açılmış olan bağımsız özel eğitim kurumlarıdır. Bu merkezlerde öğrenciler uyum, destek eğitimi, bireysel yetenekleri fark ettirme, özel yetenekleri geliştirme ve proje üretimi/yönetimi alanlarında düzenlenmiş eğitim programlarına alınırlar. Özel yetenekli öğrencilerin kendi potansiyellerini anlamaları, kendilerine ve topluma katkıda bulunabilmeleri için normal okullarda verilen eğitimin ötesinde farklılaştırılmış bir eğitim programı sunan bilim ve sanat merkezleri, 81 ilde 116 BİLSEM ile hizmet vermektedir.

4 BİLSEM NE DEĞİLDİR?

5 BİLSEM EĞİTİM SİSTEMİ BİLSEM deki eğitim süresi öğrencinin kuruma kayıt yaptırması ile başlamakta olup, orta öğretimi tamamlaması ile sona ermektedir. Eğitim programları sonunda ve eğitimin tamamlanması neticesinde yönerge gereği öğrencinin aldığı eğitimleri gösteren bir program tamamlama belgesi verilir. BİLSEM’ e öğrenci okul dışı zamanlarda gelir. Öğrencinin % 30 devamsızlık hakkı vardır. Her ders/etkinlik/yetenek atölyesi saati 40 dakika olarak planlanır ve uygulanır.

6 BİLİM SANAT MERKEZLERİ NEREYE BAĞLIDIR ?
Bilim ve Sanat Merkezleri, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bağlıdır.

7 BİLİM SANAT MERKEZİ PROGRAM BASAMAKLARI
Merkeze kayıtları yapılan öğrenciler, 1) Uyum, 2) Destek Eğitimi, 3) Bireysel Yetenekleri Fark Ettirme (BYF) 4) Özel Yetenekleri Geliştirme (ÖYGP) 5) Proje Üretimi gibi alanlarda eğitim programlarına alınırlar.

8 BİLSEM DÖNEMLER PİRAMİDİ
Resim-Müzik Yetenek Alanı Genel Zihinsel Alan Ortaöğretimden mezun olana kadar (Haftalık ders saati aralığı 2-8) PROJE ÜRETİMİ (PD) Ortaöğretimden mezun olana kadar (Haftalık ders saati aralığı 2-8) 4 Yıl Boyunca (Haftalık ders saati aralığı 4-12) ÖZEL YETENEKLERİ GELİŞTİRME (ÖYG) 2 Yıl Boyunca (Haftalık ders saati aralığı 4-12) BİREYSEL YETENEKLERİ FARKETTİRME (BYF) 3 Yıl Boyunca (Haftalık ders saati aralığı 4-12) DESTEK EĞİTİMİ DÖNEMİ 2.-3.Sınıf (2 yıl haftada 4-12 saat) 4.-5.Sınıf (En az 1 yıl haftada 4-12 saat) (40 saat) UYUM DÖNEMİ (40 saat)

9 TÜRKİYE’DE VE DÜNYADAKİ ÖZEL YETENEKLİ SAYILARI
Özel yetenekli bireylerin tanılaması ile ilgili ölçütler, ülkelere göre farklılık göstermektedir. Dünyada bazı ülkelerin özel yetenekli öğrencileri tanılamada kullandıkları yüzdelik dilimler ABD’de % 2–10, Körfez Ülkeleri’nde % 10, Güney Kore’de % 4, Yeni Zelanda’da ise okuldan okula değişen oranlardadır (Sak, 2012). TÜİK’e göre (2012), ülkemizde yıllık doğum sayısının ortalama olduğu göz önüne alındığında, 3–18 yaş arasında yaklaşık çocuk olduğu varsayılmaktadır. Özel yeteneklilik konusunda kabul edilen yüzdelik dilimine göre (% 2–3) ülkemizde ile arasında çocuğun özel yetenekli olduğu tahmin edilebilir.

10 Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) önerdiği zekâ sınıflandırması
Uluslararası zekâ sınıflandırması ZK (IQ) Zekâ sınıfı 0-20 Derin zekâ geriliği / zihinsel engel 21-35 Ağır derecede zekâ geriliği / zihinsel engel 36-50 Orta derecede zekâ geriliği / zihinsel engel 51-70 Hafif derecede zekâ geriliği / zihinsel engel 71-79 Sınırda zekâ 80-89 Donuk zekâ 90-109 Normal ya da ortalama zekâ Parlak zekâ Üstün zekâ 160 ve üstü Çok üstün zekâ /Dahi

11 ZEKA DAĞILIM GRAFİĞİ

12 ÖZEL YETENEKLİ BİREYLERİN ÖZELLİKLERİ
ÖZEL YETENEKLİ BİREY Zekâ, yaratıcılık, sanat, spor, liderlik kapasitesi veya özel akademik alanlarda akranlarına göre yüksek düzeyde performans gösteren bireydir (Özel Eğitim Hizm. Yön. Madde 4) ÖZEL EĞİTİME İHTİYACI OLAN BİREY Çeşitli nedenlerle bireysel ve gelişim özellikleri ile eğitim yeterlilikleri açısından akranlarından beklenilen düzeyden anlamlı farklılık gösteren bireydir (Özel Eğitim Hizm. Yön.-Madde 4)

13 Bilişsel Gelişim Alanı Uyaranları
Beş duyuyla ilgili tüm uyaranlara karşı aşırı duyarlılık. Aynı anda (aynı zaman dilimi içerisinde) birkaç uyaran veya uyarıcı durumu (görme, işitme, dokunma, tatma ve koklama) algılama yeteneği, yüksek duyarlılık ve/veya tepki verme. Detaylı ve dikkatli gözlem yeteneği. Hızlı ve doğru kavrama, anlama, algılayabilme çabuk ve kolay öğrenme yeteneği. Çok yönlü olarak hızlı düşünme. Yaşıtlarından erken dönemde soyut düşünme yeteneği. Kavramsallaştırma; sentezleme, tümevarıma dayalı öğrenmeye ve sorun çözmeye ilgi. Sebep-sonuç ilişkilerinde bağlantıları hızlı görme yeteneği. Çok güçlü, mükemmel bellek (Ne, nerede, ne zaman, nasıl sorularını doğru hatırlayabilme) (Dönmez, 2009).

14 Bilişsel Gelişim Alanı Uyaranları
Sorgulayıcı tutum. Yaşından beklenmeyen konularda meraklı olma. Her alanda ileri düzeyde araştırmacılık. Yüksek düzeyde ve farklı yaratıcılık. Yeni ve orijinal ürünler ortaya çıkarma, keşfetmekten ve buluş yapmaktan hoşlanma. İlgi duyduğu alanda başkalarına göre uzun süreli dikkati yoğunlaştırma; çok uzun dikkat süresi; çalışma ve araştırma. Tutarlı ve amaca yönelik davranış. Olağanüstü hayal gücü. Çok sayıda ilgi ve yetenek alanına sahip olma Sanatın bir veya birden fazla alanında yetenekli olma (Dönmez, 2009).

15 Bilişsel Gelişim Alanı Uyaranları
Çok seçenekli, problem çözücü ve başkalarından farklı olan düşünme yeteneği. Bilgiyi gerekli olan zaman ve koşulda en iyi şekilde kullanabilme (transfer) yeteneği. Farklı öğrenme ve öğretme yöntemleri kullanma yeteneği. Muhakeme, analiz, sentez, genelleme yeteneğinin yaşıtlarından ileri ve farklı olması. Yüksek dinleme becerisi (Anlamak için çok dikkatli bir şekilde dikkatini yoğunlaştırarak adeta bütün duyu organlarıyla dinleme) Farklı düşünme becerilerine sahip olma. Ayrıntılara dikkat etme, başkalarının fark etmediği detayları hızlı fark etme. Birbirini takip eden konular, olaylar dizisi karşısında sonraki adımı tahmin edebilme. Neden sonuç ilişkilerini ve benzerliklerini yaşıtlarından daha çabuk ayırt edebilme (Dönmez, 2009) .

16 İletişim ve Dil Gelişimi Alanı
Erken ve doğru ifadelerle konuşma, bebeksi ifadeler kullanmama. Konuşmaya başladığı andan itibaren yetişkin benzeri konuşma. Sözel yeterlilik; geniş kelime bilgisi; ifadede kolaylık. Sözcük hazinesinin yaşıtlarından ileri düzeyde olması. (Üstün yeteneklilerde bazen gecikmiş konuşmaya da rastlanmaktadır) Gerektiği zaman ve gerektiği kadar konuşma. 2 yaşında alfabedeki harfleri tanıma. Genellikle 4 yaşından sonra okuyabilme, bir kısmında 2 yaş sonrasında okumayı çözme. Sözlü ve yazılı dili yaşıtlarından ileri düzeyde uygun şekilde ve becerili kullanma daha iyi ifade edebilme yeteneği. Erken yaşta okuma, bazen hem okuma hem yazmanın erken yaşta görülmesi. Bebeklik döneminden itibaren kitaplara ve okumaya aşırı düşkünlük. (Dönmez, 2009)

17 Sosyal – Duygusal Gelişim Alanı
Bağımsız ve çok yönlü çalışmayı tercih etme, gerektiğinde ekip çalışması kurabilme, ekibi yönlendirebilme. Her alanda liderlik yeteneği. Yüksek özgüven, kendinden emin olma. Kendini eleştirebilme (özeleştiri), kendi yanlışlarını açıkça ifade edebilme. Yaşıtlarına göre sosyal ve duygusal yönden ileri düzeyde olgunluk, beklenmeyen düzeyde olgun davranışlar gösterme. Farklı ve ilginç espri yapabilme ve yetişkin düzeyinde yapılan espriyi anlayabilme yeteneği. Yapıcı ve iyimser düşünme yeteneği. Hoşgörülülük. Merhametli olma. Alçak gönüllülük. Her konuda mükemmeliyetçi olma. Ayrıntıları görme, tartışma, zenginleştirme (Dönmez, 2009).

18 Sosyal – Duygusal Gelişim Alanı
Yaşından büyüklerle çalışmayı ve iletişim kurmayı tercih etme Yüksek düzeyde adalet ve dürüstlük, adil olmayan durumlara ani ve beklenmedik tepki gösterme Haksızlığa karşı aşırı tahammülsüzlük ve yoğun tepki gösterme Yüksek enerji düzeyine sahip olma Kararlı, sebatkar, sabırlı ve azimli olma, başlanan işi sonuna kadar götürebilme Çalışkanlık, amaçlarına ulaşmaktan ve başarıdan zevk alma, Başkalarının duygu ve düşüncelerine, ihtiyaçlarına karşı duyarlı olma Toplumsal olaylara karşı yaşıtlarından ileri düzeyde duyarlılık gösterme ve çözüm yolları bulma, geliştirme Organizasyon yeteneği Sezgisel yetenek İlgi duydukları alanlarda kararlı, azimli ve sabırlı olma Başlanan işi sonuna kadar götürebilme Yeni ve değişik durumlara kolay ve çabuk uyabilme (Dönmez, 2009).

19 P R A K A L Ö Z L E Oldukça meraklıdır Sorunun ayrıntılarını tartışır
Sorular sorar Hem zihinsel hem fiziksel olarak katılır. Varsayımlar ortaya atar Keskin gözlem yapar Projeler oluşturur Alışılmamış tuhaf fikirleri vardır Öğrenmeden hoşlanır İsabetli tahminlerde bulunur Çok fazla özeleştiri yapar. Verilenleri zaten bilmektedir Büyük yaştakileri ve yetişkinleri arkadaş olarak seçer Bilgiyi değiştirip uygular İlgilidir Sorulara cevap verir Yanıtları bilir Dikkatini yoğunlaştırır. Anlamı kavrar Uyanıktır Verilen işi tamamlar İyi fikirleri vardır Okuldan hoşlanır Güçlü belleği vardır. Öğrendiği kadarıyla mutlu olur Düşünceleri anlar Kolaylıkla öğrenir Belli bir sırayla öğrenmekten hoşlanır Yaşıtlarıyla olmaktan hoşlanır Bilgiyi özümser.

20 Müzik Alanındaki Yetenek Özellikleri:
1- Ritim ve melodiye diğer çocuklardan fazla tepkide bulunur. 2- Müzikle çok ilgilidir. Plak, kaset dinler. Nerede müzik etkinliği varsa ona katılmak ister. 3- Müzik parçaları yapmaya büyük istek ve çaba gösterir. 4- Başkaları ile şarkı söylerken onlara uymaktan hoşlanır. 5- Yaşıtlarına, duygu ve düşüncelerini anlatmak için sık sık müziği araç olarak kullanır. 6- Çeşitli müzik aletleri ile ilgilenir, onları çalmayı dener. 7- Müzisyenler, şarkıcılar ve müzik parçaları ile ilgili koleksiyonlar yapar. 8- Dinlediği müzik parçasını kısa zamanda öğrenir, anlamlı ve uygun şekilde söyleyebilir.

21 Resim Alanındaki Yetenek Özellikleri
1-.Çeşitli konularda çizimler yapar. 2- Resimlere derinlik verir ve parçalar arasında uygun oranlar kullanır. 3- Resim çalışmalarını ciddiye alır ve resim yapmaktan haz duyar. 4- Diğer çocukların yaptığından değişik çizimler yapar, özgündür. 5- Resim yapma, çizme ve boyama için çok zaman harcar. 6- Resmi kendi yaşantılarını ve duygularını ifade etmek için başarılı olarak kullanır. 7- Diğer insanların, sanat-resim çalışmalarına ilgi duyar. 8- Diğerlerinin eleştirilerinden hoşlanır ve içlerinden yeni şeyler öğrenir 9- Çamur, sabun, oyun hamuru vb. yumuşak gereçlerle üç boyutlu şeyler yapmaya özel ilgi gösterir.

22 ÖZEL YETENEKLİ BİREYLER TÜM ALANLARDA BAŞARILI MIDIR?
Özel bir alanda yetenekli olan çocuğun tüm gelişim alanlarında hızlı olması beklenmemelidir. Örneğin; görsel sanat alanında özel yetenekli olan çocuk sadece bu alanda yaşıtlarından özel olma özelliği göstererek diğer gelişim alanlarında standart gelişim ritmi izleyebilir (Özel Yetenekli Bireyler Strateji ve Uygulama Planı ).

23 Picasso, 9 yaşında... Picasso okumayı yazmayı çok geç yaşta öğrenmiş, matematik dersinden ancak öğretmenin verdiği kopyalarla geçebilmiştir. Diğer bir deyişle Picasso IQ’su düşük bir dehadır.

24 ADAY GÖSTERME SÜRECİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
Veli baskısı ile baş etmek için çocuğu kazanamadığında ne tür dezavantajların olabileceğini veliye düşündürmek Hazırlık yapılarak bireysel testlerden geçilir mi? Her müzik ve resim kursuna giden BİLSEM komisyonlarından geçebilir mi? Müzik ve Resim alanından BİLSEM’i kazanan öğrenciler sadece kendi alanlarından ders alabilirler, Genel Yetenek alanındaki branş derslerine giremezler.

25 BİLİM VE SANAT MERKEZLERİNE ÖĞRENCİ SEÇİM SÜRECİ
Sınıf öğretmenleri tarafından yetenek alanlarına göre bilim ve sanat merkezlerine aday gösterilen öğrencilerin seçimi 3 aşamada gerçekleşecektir: a. Gözlem formlarının yetenek alanlarına göre doldurulması b. Grup tarama uygulaması c. Bireysel değerlendirme ÖNEMLİ: Tablet bilgisayar üzerinden yapılacak grup tarama uygulamasında tüm yetenek alanları için ortak sorular sorulmaktadır.

26 BİLİM VE SANAT MERKEZLERİNE ÖĞRENCİ SEÇİM SÜRECİ
Grup tarama uygulamasında Genel Müdürlük tarafından yetenek alanlarına göre (genel zihinsel, resim ve müzik) belirlenen puan barajını geçen öğrenciler yine yetenek alanlarına göre bireysel değerlendirmeye alınacaktır. Bireysel değerlendirmeler genel zihinsel, resim ve müzik yetenek alanlarında ayrı ayrı yapılmaktadır. Bireysel değerlendirme aşamasında Genel Müdürlük tarafından belirlenen puan barajını geçen öğrenciler bilim ve sanat merkezine yerleşmeye hak kazanacaktır.

27 GENEL AÇIKLAMALAR VE BAŞVURU ŞARTLARI
Tablet bilgisayar ile yapılan grup tarama uygulaması, hafta sonu beş oturum şeklinde yapılacak olup öğrenciler kendisine bildirilen tarih ve saatte ilgili oturuma katılacaktır. Grup tarama uygulamasında başarılı olan öğrenciler yetenek alanlarına göre (genel zihinsel, resim ve müzik yetenek) kendisine bildirilen tarih ve saatte bireysel değerlendirmeye alınacaktır.

28 SÜREÇ TAKVİMİ

29 SÜREÇ TAKVİMİ

30 ÖĞRENCİLERİN ADAY GÖSTERİLME SÜRECİ
Sınıf öğretmeni tarafından aday gösterilen öğrencinin velisi; uygulama ücreti olarak KDV dâhil 50 TL’yi (elli Türk lirası) aşağıdaki seçeneklerden birini kullanarak 13‐29 Kasım tarihleri arasında yatıracaklardır. Uygulama ücreti yatırıldıktan sonra gözlem formları sınıf öğretmeni tarafından e‐okul sistemi üzerinden doldurulacaktır.

31 Öğrencilerin Aday Gösterilme Süreci
MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü Döner Sermaye İşletmesinin T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası ve Türkiye Halk Bankasından herhangi birine kurumsal tahsilat programı aracılığıyla yatırılabilir. Vakıflar Bankası, Ziraat Bankası ya da Halk Bankası ATM’lerinden, Vakıflar Bankası internet bankacılığı, Halkbank internet bankacılığı, Ziraat Bankası internet bankacılığı üzerinden yatırabilir. Vakıflar Bankası şubeleri üzerinden yatırılabilir. Ayrıca, tüm banka kredi kartları ile internet adresinden ödeme yapılabilir. (Not: Ödeme ekranındaki yönlendirmeler dikkatlice okunarak takip edilmelidir.)

32 Öğrencilerin Aday Gösterilme Süreci
ÖNEMLİ: Ücretini yatırdığı hâlde e‐okul sistemi üzerinden sınıf öğretmeni tarafından gözlem formu doldurulmayan öğrenciler tablet bilgisayar grup tarama uygulamasına alınmayacaktır.

33 Öğrencilerin Aday Gösterilme Süreci
1, 2 ve 3. sınıf düzeyinde olup sınıf öğretmenleri tarafından aday gösterilen ve uygulamaya giriş ücretleri yatırılan öğrencilerin yetenek alanlarına (genel zihinsel, resim, müzik) göre gözlem formları 13‐29 Kasım 2017 tarihleri arasında e‐okul sistemi üzerinden doldurulacaktır. ÖNEMLİ: Öğrenci gözlem formları takvimde belirtilen zamanda sınıf öğretmeni tarafından doldurulacaktır. Gözlem formları takvimde belirtilen süre geçtikten sonra ücret yatırılmış olsa bile doldurulamayacaktır.

34 Öğrencilerin Aday Gösterilme Süreci
1. AŞAMA

35 Öğrencilerin Aday Gösterilme Süreci
2. AŞAMA

36 Öğrencilerin Aday Gösterilme Süreci
3. AŞAMA

37 Öğrencilerin Aday Gösterilme Süreci
4. AŞAMA

38 Öğrencilerin Aday Gösterilme Süreci
5. AŞAMA

39 Öğrencilerin Aday Gösterilme Süreci
6. AŞAMA

40 Öğrencilerin Aday Gösterilme Süreci
Bir öğrenci en fazla iki yetenek alanından aday gösterilebilecektir. Örneğin genel zihinsel ‐ resim, genel zihinsel ‐ müzik, resim ‐ müzik. Öğrenci bir önceki eğitim öğretim yılında bir yetenek alanından BİLSEM’e kayıt hakkı kazanmış ise bu yıl da başka bir yetenek alanından aday gösterilebilir.

41 Öğrencilerin Aday Gösterilme Süreci
Gözlem formu doldurulduktan ve kaydetme işlemi tamamlandıktan sonra raporlama butonuna tıklanıp öğrencinin aday gösterildiği yetenek alanları ile ilgili iki çıktı alınacak ve bu belgeler aday gösteren sınıf öğretmeni ile okul idarecisi tarafından imzalanacaktır. Okul idaresi raporun bir örneğini imza karşılığında veliye teslim edecek, bir örneğini okulda muhafaza edecektir.

42 Öğrencilerin Aday Gösterilme Süreci
1, 2 ve 3. sınıfa devam edip yetenek alanlarına göre aday gösterilen ve e‐okul sistemi üzerinden gözlem formu doldurulan öğrencilerin hangi yetenek alanından aday gösterildiği 04‐08 Aralık 2017 tarihinde internet adresinden duyurulacaktır.

43 ÖĞRENCİLERİN ADAY GÖSTERİLME SÜRECİ
ÖNEMLİ: Öğrencinin aday gösterildiği yetenek alanlarında bir değişiklik yapılması söz konusu ise gerekli düzeltmelerin 04‐08 Aralık tarihleri arasında e‐okul sistemi üzerinden yapılması gerekmektedir. Belirtilen tarihten sonra öğrencinin yetenek alanı ile ilgili herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır.

44 Tablet Bilgisayar Grup Tarama Uygulama Süreci ve Sonuç Açıklama
ÖNEMLİ: Bilim ve sanat merkezleri için genel zihinsel, resim ve müzik yetenek alanlarından aday gösterilen öğrencilerin tamamı grup tarama uygulamasına girecektir. Grup tarama uygulamasına girmeyen öğrenciler bireysel değerlendirmeye alınmayacaktır.

45 Tablet Bilgisayar Grup Tarama Uygulama Süreci ve Sonuç Açıklama
Grup tarama uygulamasına girecek öğrencilerin randevuları il tanılama sınav komisyonu tarafından MEBBİS/BİLSEM İşlemleri Modülü üzerinden 11‐22 Aralık tarihleri arasında hafta sonları 09.30, , 12.30, 14.00, saatlerinde günlük 5 oturum olacak şekilde planlanacaktır.

46 Tablet Bilgisayar Grup Tarama Uygulama Süreci ve Sonuç Açıklama
Grup tarama uygulamasında uygulama yeri, tarihi ve saati öğrencilerin kimlik numaralarına tanımlanacaktır. Belirtilen yer, tarih ve saat dışında öğrenciler uygulamaya alınmayacaktır. Grup tarama uygulamasında öğrencilerin sınıf düzeylerine uygun sorular sorulacaktır. Puanlar öğrencilerin doğru verdikleri cevaplar üzerinden hesaplanacaktır. Yanlış cevaplar doğru cevaplara etki etmeyecektir.

47 Tablet Bilgisayar Grup Tarama Uygulama Süreci ve Sonuç Açıklama
Grup tarama uygulaması tamamlandıktan sonra yetenek alanlarına göre belirlenen baraj doğrultusunda bireysel değerlendirmeye hak kazanan öğrenciler adresinden ilan edilecektir. Grup tarama uygulama sonuçları 09 Mart tarihinden itibaren öğrenci kimlik numarası ile adresinden öğrenilebilecektir.

48 Genel Zihinsel Yetenek Alanında Bireysel Değerlendirme
1. Genel zihinsel yetenek alanında bireysel değerlendirmeye hak kazanan öğrencilerin randevu bilgileri 27 Mart 2018 tarihinden itibaren e‐okul sisteminde yayımlanacak ve öğrenci velisine okul müdürlüğü tarafından bildirilecektir. 2. Genel zihinsel yetenek alanında yapılacak bireysel değerlendirmeler 02 Nisan tarihinde başlayıp 08 Haziran 2018 tarihinde tamamlanacak şekilde planlanacaktır.

49 Resim-Müzik Yetenek Alanında Bireysel Değerlendirme
1. bireysel değerlendirmeye alınacak öğrencilerin uygulama yeri, tarihi ve saatine ilişkin açıklamaların yer aldığı belge 27 Mart tarihinden itibaren e‐okul sisteminde yayımlanacak ve öğrenci velisine okul müdürlüğü tarafından bildirilecektir. 2. özel yetenekli olduğu düşünülen öğrencilerin tanılamaları ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek üzere Bilim ve Sanat Merkezleri Yönergesi’nin 32. ve 33. maddesine göre oluşturulan komisyon, BİLSEM’lerin ve diğer okul/kurumların ilgili alan öğretmenlerinin dâhil olduğu 5 asıl üyeden oluşur. Aynı usulle 5 yedek üye belirlenir.

50 Resim Yetenek Alanında Bireysel Değerlendirme
3. yetenek/beceri değerlendirme komisyonu, resim yetenek alanında aday gösterilen öğrencilerin bireysel incelemelerini Genel Müdürlük tarafından belirlenen ölçütler doğrultusunda yapacaktır. 4. bireysel değerlendirmeler Genel Müdürlük tarafından illere resmî yazı ile bildirilen tarihlerde merkezî olarak yapılacaktır. 5. değerlendirmelerin sonuçları görsel sanatlar yetenek/beceri komisyonu tarafından MEBBİS üzerinden girilecektir.

51 Bilim ve Sanat Merkezlerine Yerleştirme ve Kayıt İşlemleri
1. Bilim ve sanat merkezlerine yerleştirme sonuçları, bireysel değerlendirmeler 08 Haziran 2018 tarihinde ülke genelinde tamamlandıktan sonra 20 Haziran tarihinde adresinden açıklanacaktır. 2. Bilim ve sanat merkezlerine yerleşmeye hak kazanan öğrenciler 16 Temmuz‐31 Ağustos tarihleri arasında bilim ve sanat merkezine kayıtlarını yaptıracaklardır.

52 Tablet Bilgisayar Grup Tarama Uygulamasına İtiraz
1. Tablet bilgisayar ile yapılan grup tarama uygulama sonucuna ilişkin itirazlar 12‐16 Mart tarihleri arasında MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü Döner Sermaye İşletmesinin T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası ve Türkiye Halk Bankasından herhangi birine kurumsal tahsilat programı aracılığıyla 20 TL (yirmi TL KDV dâhil) yatırılarak öğrenci velisi tarafından adresinden yapılacaktır. 2. Tarafımıza iletilen itirazlar değerlendirildikten sonra yine aynı sistem üzerinden veliye bilgilendirme yapılacaktır.

53 Bireysel Değerlendirmeye İtiraz
1. Genel zihinsel, resim ve müzik yetenek alanında yapılan bireysel değerlendirmelere ilişkin itirazlar, sonuçların adresinden yayımlanmasından itibaren 21‐27 Haziran 2018 tarihleri arasında öğrenci velisi tarafından il millî eğitim müdürlükleri il tanılama sınav komisyonlarına yapılacaktır. 2. Komisyonlar bireysel değerlendirme sonuçlarına itirazları değerlendirip itiraz sonucu ile ilgili olarak veliyi bilgilendireceklerdir. 3. Genel Müdürlüğe yapılan itirazların cevaplanmasında genel evrak kayıt tarihi dikkate alınacaktır. 4. Süresi geçtikten sonra yapılan itirazlarda öğrenci T.C. kimlik numarası belirtilmeyen, imza ve adres bilgisi olmayan dilekçeler dikkate alınmayacak ve cevaplandırılmayacaktır. 5. Faksla ve e‐posta yoluyla yapılan itirazlar dikkate alınmayacak ve cevaplanmayacaktır.

54 TÜRKİYE’DE ÜSTÜN YETENEKLİLERİN EĞİTİMLERİ
Enderun:Osmanlı İmparatorluğu döneminde mülkî,idarî, askeri, bilim ve sanat kadrolarının yetiştirildiği okullar. 1940 Köy Enstitüleri: Ülke kalkınmasını köylerden başlatmak için, yetenekli olan çocukların öğrenim gördüğü okullar. 1959 Türdeş Yetenek Grupları: Uygun öğrenim alanlarında, yetenek düzeyleri ve özellikleri birbirine yakın olan çocukların çeşitli ölçekler ile belirlenmesi. 1962 Fen Liseleri: İlköğretimi bitiren öğrencilerin arasından üstün yetenekli olanlarının sınavla belirlenerek Fen Liselerine yerleştirilmesi. 1964 Özel Üst Sınıflar: Zeka Bölümü (IQ) 120 ve daha yukarı olan 5 kız ve 18 erkek öğrencinin eğitim gördüğü o dönemde ilkokul bünyesinde açılan sınıf. 1970 Anadolu Liseleri:ilkokuldan sonra sınavla öğrenci alınan okullar. 1989 Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi: müzik ve resim alanında üstün yetenekli öğrencilerin gittiği okullar. TÜBİTAK:Bilim insanlarının, araştırmacıların yetişmeleri, gelişmeleri için imkanlar sağlamak, burs vermek, proje yarışmaları düzenlemek. 1993 Bilim Sanat Merkezleri:

55 DİĞER KURUM VE VAKIFLAR
Türk Eğitim Vakfı İnanç Türkeş Özel Lisesi (TEVİTÖL) Türkiye Üstün Yetenekli Çocukların Eğitimi Vakfı Üstün Zekalı ve Yetenekli Çocuklar Derneği Türkiye Üstün Zekalılar ve Üstün Yetenekliler Eğitim Kültür Sağlık Vakfı Okulları(TÜZYEKSAV) Tüm Yetenekli Çocukları Destekleme Derneği (TUYECDER) Üstün Yeteneklileri Destekleme Derneği(MENSA) Tüm Üstün Zekalılar Derneği (TÜZDER)

56 Destek Eğitim Odası tarih ve sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği gereğince, okul ve kurumlarda özel eğitime ihtiyacı olan öğrenciler ile özel yetenekli öğrenciler için, Destek Eğitim Odası açılması zorunludur. ( TARİHLİ VE /10.06/ SAYILI DESTEK EĞİTİM ODASI YAZISI) 56

57 ÖZEL YETENEKLİ BİREYLERİN DÜNYASINDA FARKINDALIK KAZANMAK ADINA FİLM ÖNERİSİ
Kalbini Dinle (August Rush, Müzikal Yeteneği Olan Bir Çocuk) Camino (Camino, 11 yaşında olağanüstü bir duygusallığa sahip bir çocuğun öyküsü) Milyoner (Slumdog Millionaire, Üstün yetenekli bir gencin öyküsü) Ray (Ray, Soul müziğin efsane ismi Ray Charles’ın dünyasının hikayesi LITTLE MAN TATE: (7 yaşında, üstün bir zekaya sahip ve hiç arkadaşı olmayan çocuk) ÜÇ IDIOTS: (eğitim sitemine, öğretmenlere ve ailelere düşündürücü göndermeler yapan film)

58 ÖZEL YETENEKLİ BİREYLERİN DÜNYASINDA FARKINDALIK KAZANMAK ADINA FİLM ÖNERİSİ
VITUS: (Anne ve babası tarafından zekâsı ve becerisi reklam amaçlı kullanılan çocuk) HER ÇOCUK ÖZELDİR: (Disleksi bir çocuğun hikayesi) AKEELAH END THE BEE (Sözcükleri kodlama konusunda özel bir yeteneği olan) FİNDİNG FORRESTER (Yazma becerisi çok iyi olan dahinin hikayesi) SEARCHİNG BOBBY FISCHER (Satranç ustası Bobby Fischer’ın trajik ve tuhaf hayatını araştıran ilk belgeseldir.)

59 ÖZEL YETENEKLİ BİREYLERİN DÜNYASINDA FARKINDALIK KAZANMAK ADINA KİTAP ÖNERİSİ
Üstün Yetenekli Çocuklar & Aileler Ve Öğretmenler İçin Bir Kılavuz, Ahmet BİLDİREN, Doğan Kitap Üstün Zekalı Ve Yetenekli Çocukların Eğitimi, Norma E. CUTTS, Nicholas MOSELEY, Özgür Yayınları *Kitap önerileri MEB bütünleştirme eğitimi öğretmen kılavuzundan alınmıştır.

60

61

62

63

64

65

66

67

68

69

70

71

72

73

74

75

76

77

78

79

80

81

82

83

84

85

86

87

88

89

90

91

92

93

94

95

96

97

98

99

100

101

102

103

104

105

106

107

108

109

110

111 Öğrenci Sayıları Müzik Alanı : 65 Resim Alanı : 59
Genel Zihinsel Alan : 363 Müzik-Resim Çift Alanlı : 3 Genel Zihinsel-Müzik Çift Alanlı : 10 Genel Zihinsel-Resim Çift Alanlı : 11 TOPLAM : 511

112 “Uygar dünyada yerimizi korumayı, sağlamlaştırmayı istiyorsak; yeteneğin her zerresine, zekanın her kıvılcımına ve maharetin en küçük ışığına bile ihtiyacımız vardır.” M. Kemal ATATÜRK

113 TEŞEKKÜRLER…


"2017-2018 TEKİRDAĞ İLİ BİLİM VE SANAT MERKEZİ (BİLSEM) ÖĞRENCİ TANILAMA SÜRECİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları