Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YGS-LYS SINAV SİSTEMİ GÜLŞAH KARATAŞ Psi. Dan. ve Reh. Öğrt.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YGS-LYS SINAV SİSTEMİ GÜLŞAH KARATAŞ Psi. Dan. ve Reh. Öğrt."— Sunum transkripti:

1 YGS-LYS SINAV SİSTEMİ GÜLŞAH KARATAŞ Psi. Dan. ve Reh. Öğrt.

2 YGS SORU BAŞI 1 DAKİKA SÜRE KONULAR AĞIRLIKLI OLARAK 9.SINIF
TEK KİTAPÇIKLI 160 SORULUK BİR SINAV SORU BAŞI 1 DAKİKA SÜRE KONULAR AĞIRLIKLI OLARAK 9.SINIF SORULAR ANLAMA ve YORUMLAMAYA DÖNÜK, MUHAKEME GÜCÜNÜ ÖLÇEN BİR SINAV

3 YGS PUANLARI NE İŞE YARAR?
ÖNLİSANS (2 YILLIK) AÇIKÖĞRETİM ÖZEL YETENEK POLİS MESLEK YÜKSEK OKULU ASTSUBAY YÜKSEK OKULLARI BAZI LİSANS(4 YILLIK) PROGRAMLARINA YERLEŞMEK İÇİN KULLANILIR. LYS’YE GİREBİLMEK İÇİN BİR BARAJ SINAVIDIR.

4 YGS SORU SAYILARI 40 15 12 8 5 14 13 TEST SORU SAYISI TÜRKÇE MATEMATİK
KAPSAMI SORU SAYISI TÜRKÇE Türkçeyi kullanma gücü ile ilgili sorular 40 SOSYAL BİLİMLER Sosyal Bilimlerdeki temel kavram ve ilkelerle düşünmeye dayalı sorular TARİH 15 COĞRAFYA 12 FELSEFE 8 DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ 5 MATEMATİK Matematiksel ilişkilerden yararlanma gücü ile ilgili sorular FEN BİLİMLERİ Fen bilimlerindeki temel kavram ve ilkelerle düşünmeye dayalı sorular FİZİK 14 KİMYA 13 BİYOLOJİ

5 Boğaziçi Üniversitesi 445 puan için: YGS:  Türkçe:            37 Matematik:      30 Sosyal:             32    Kastamonu  (İÖ) Üniversitesi 355 puan için: YGS:  Türkçe:            30 Matematik:      15 Sosyal:             20

6 YGS TESTLERİNİN YÜZDELİK ETKİLERİ
PUAN TÜRÜ TÜRKÇE SOSYAL BİLİMLER MATEMATİK FEN BİLİMLERİ YGS-1 20 10 40 30 YGS-2 YGS-3 YGS-4 YGS-5 37 33 YGS-6 SAYISAL SÖZEL EA

7 YGS BARAJLARI 150 BARAJI 180 BARAJI *ÖNLİSANS PROGRAMLAR
*AÇIKÖĞRETİM ÖNLİSANS-LİSANS PROGRAMLARI *ÖZEL YETENEK PROGRAMLARI 180 BARAJI *YGS İLE ALAN LİSANS PROGRAMLARI *LYS SINAVINA GİRİŞ BARAJI (POLİS-ASTSUBAY BARAJLARI HER YIL ALIM MİKTARINA GÖRE DEĞİŞMEKTEDİR)

8 YGS-1: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği, Makine Mühendisliği (M.T.O.K.) Mekatronik Müh (M.T.O.K.) Metalurji ve Malzeme Müh(M.T.O.K.), Otomotiv Müh (M.T.O.K.),Yazılım Müh (M.T.O.K.),Elektrik-Elektronik Müh (M.T.O.K.), Enerji Sist. Müh (M.T.O.K.),İmalat Müh (M.T.O.K.),İnşaat Müh (M.T.O.K.) gibi programlara girişte, YGS-2: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon,Hemşirelik,Ebelik,Beslenme ve Diyetetik, Kimya Öğretmenliği, Acil Yardım ve Afet Yönetimi gibi programlara girişte,

9 YGS-3: Rekreasyon Yönetimi (M.T.O.K.) programına girişte,
YGS-4: İşitme Engelliler Öğretmenliği, Zihin Engelliler Öğretmenliği, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği, İlahiyat, Yaygın Din Öğretimi ve Uygulamaları, Gastronomi ve Mutfak Sanatları (M.T.O.K.) gibi programlara girişte,

10 YGS -5: Okul Öncesi Öğretmenliği, Takı Tasarımı, Moda Tasarımı, Spor Yöneticiliği, gibi programlara girişte, YGS-6: Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği, Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği, Konaklama İşletmeciliği, Turizm ve Otel İşletmeciliği gibi programlara girişte kullanılacaktır.

11 YGS’NİN YERLEŞTİRME PUANINA ETKİSİ
ORTALAMA %40 Bu oran sadece yabancı dil alanında tercih yapacak öğrenciler için %35 tir.

12 YGS 2017 12 MART 2017 SAAT: 10.00

13 SINAVSIZ GEÇİŞ Sınavsız geçiş için Ocak ayında ÖSYS başvurusu yapılması yeterlidir. Önlisans programlarda sınavsız geçiş için %60 kontenjan ayrılır.

14 Mezuniyet yılı büyük adaylar
anadolu teknik lise teknik lise anadolu meslek lisesi meslek lise Meteb içi Obp yüksekliği Doğum tarihi büyük olan(yaşı küçük olan)

15 SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir. 2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir. 3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir. 4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara öncelik verilir. 5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.

16 EK PUAN EN AZ 15; EN YÜKSEK İSE 30 GELİR.
OBP ve EK PUAN HESABI OBP = DİPLOMA NOTU x 0,6 EN DÜŞÜK=(50 x 0,6 = 30) EN YÜKSEK=(100 x 0,6 = 60) OBP+EK PUAN = DİPLOMA NOTU x 0,9 EN DÜŞÜK=(50 x 0,9 = 45) EN YÜKSEK=(100 x 0,9 = 90) EK PUAN EN AZ 15; EN YÜKSEK İSE 30 GELİR.

17 OBP (ORTA ÖĞRETİM BAŞARI PUANI - EK PUAN)
EK PUAN 2012 MART İTİBARİYLE KALDIRILDI BU TARİHTE LİSEDE KAYDI OLANLAR EK PUAN ALABİLECEK, OLMAYANLAR ALAMAYACAK 2016’DA KAZANANLAR İÇİN 2017’DE OBP YARIYA DÜŞECEK

18 LYS 5 AYRI OTURUM - 4 AYRI GÜN
SORU BAŞI 1.5 DAKİKA (GEOMETRİ 2 DAKİKA) BİLGİYE DAYALI ’İNCİ SINIF KONULARI AĞIRLIKLI

19 LYS OTURUMLARI LYS-1= Matematik, Geometri
LYS-2= Fen Bilimleri (Fizik, Kimya, Biyoloji) LYS-3= Türk Dili ve Edebiyat, Coğrafya-1 LYS-4= Tarih, Coğrafya-2, Fels. Grubu ve Din Kült. LYS-5= Yabancı Dil (İngilizce-Almanca-Fransızca)

20 LYS’ lerde her test için ayrı bir soru kitapçığı uygulanacaktır
*LYS’ lerde her test için ayrı bir soru kitapçığı uygulanacaktır. Bir test için tanınan süre bittiğinde ilgili teste ait soru kitapçığı toplanırken ve diğer teste ait soru kitapçığı dağıtılırken ara verilmeyecektir. Tek cevap kağıdı kullanılacaktır.

21 LYS SORU SAYILARI ve SÜRELERİ

22 *Ortaöğretim kurumlarında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almak zorunda olmayan veya farklı müfredat ile alan öğrencilere mahsus olmak üzere; LYS Sosyal Bilimler Sınavında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularından bu öğrencilerin muaf tutulmasına ve söz konusu öğrencilere Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları yerine LYS-4’de (Sosyal Bilimler Sınavı) yer alan Felsefe Grubu altındaki Psikoloji alanından 3, Sosyoloji alanından 3, Mantık alanından 2 soru sorulacaktır.

23 YERLEŞTİRME PUAN TÜRLERİ
SAYISAL EŞİT AĞIRLIK SÖZEL YABANCI DİL MF-1 TM-1 TS-1 DİL-1 MF-2 TM-2 TS-2 DİL-2 MF-3 TM-3 DİL-3 MF-4

24 PUAN TÜRLERİNE GÖRE ÇÖZÜLECEK TESTLER
MF PUAN TÜRLERİ İÇİN: LYS-1 (Mat - Geo) LYS-2 (Fizik – Kimya - Biyoloji) testlerini TM PUAN TÜRLERİ İÇİN: LYS-3 (Türk Dili ve Ed. - Coğ-1) testlerini TS PUAN TÜRLERİ İÇİN: LYS-3 (Türk Dili ve Ed. - Coğ-1) LYS-4 (Tarih, Coğrafya-2, Fels. Gru ve Din) testlerini DİL PUAN TÜRLERİ İÇİN: LYS-5 (İng, Almanca, Fransızca) testlerini çözecektir.

25 LYS TESTLERİNİN YERLEŞTİRME PUANINA ETKİSİ
ORTALAMA %60

26 MF (SAYISAL) PUAN TÜRLERİ
TESTLERİN AĞIRLIKLARI (% OLARAK) YGS LYS-1 LYS-2 TÜRKÇE SOS MAT FEN GEO FİZİK KİMYA BİYO MF-1 11 5 16 8 26 13 10 6 MF-2 7 12 MF-3 14 15 MF-4 9 22 MF–1 Puan türü: Aktüerya, İstatistik, Matematik, Matematik Öğretmenliği, Matematik Mühendisliği, Astronomi ve Uzay Bilimleri gibi bölümler için kullanılacak. MF–2 Puan türü: Biyoloji, Fizik, Kimya bölümleri, Biyoloji, Fizik Öğretmenlikleri, Fen Bilgisi Öğretmenliği, Su ürünleri Mühendisliği, Bahçe Bitkileri ve Zootekni gibi bölümler için kullanılacak. MF–3 Puan türü: Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Beslenme ve Diyetetik, Fizyoterapi, Odyoloji, Ergoterapi, Dil ve Konuşma Terapi, Gerontoloji , Hemşirelik, Ebelik, Veteriner gibi bölümler için kullanılacak. MF–4 Puan türü: Bilgisayar, Bilgisayar sistemleri, İnşaat, Makine, Çevre, Deniz Ulaştırma, Gıda, Elektrik, Elektronik, Mimarlık, İç Mimarlık, Endüstri, Gemi İnşaatı Mühendislikleri gibi bölümler için kullanılacak.

27 TM(EŞİT AĞIRLIK) PUAN TÜRLERİ
TESTLERİN AĞIRLIKLARI (% OLARAK) YGS LYS-1 LYS-3 Türkçe Sos. Bil Tem. Mat Fen Bil. Mat. Geo. TD ve Edb. Coğ-1 TM-1 14 5 16 25 8 20 7 TM-2 22 6 24 TM-3 15 10 18 28 9 TM–1 Puan türü: İktisat, İşletme, Maliye, ÇEKO, Ekonometri, Bankacılık ve Sigortacılık (Fakülte) Turizm ve Otelcilik (Fakülte), İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı gibi bölümler için kullanılacak. TM–2 Puan türü: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler ve Sınıf Öğretmenliği gibi bölümler için kullanılacak. TM–3 Puan türü: Hukuk, Psikoloji, Sosyoloji, Felsefe, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Sosyal Hizmet, Antropoloji, Arkeoloji gibi bölümler için kullanılacak.

28 TS (SÖZEL) PUAN TÜRLERİ
TESTLERİN AĞIRLIKLARI (% OLARAK) YGS LYS-3 LYS-4 Türkçe Sos. Bil Tem. Mat Fen Bil. TD ve Edb. Coğ-1 Tar. Coğ-2 Fel.Gr. Ve Din TS-1 13 12 10 5 15 8 7 TS-2 18 11 6 25 TS–1 Puan türü: Coğrafya Öğretmenliği, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği, Radyo ve Televizyon, Halkla İlişkiler, Gazetecilik, Gastronomi ve Mutfak Sanatı gibi bölümler için kullanılacak. TS–2 Puan türü: Türkçe öğretmenliği, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Sanat Tarihi, Sümeroloji, Hititoloji, Rekreasyon Yönetimi gibi bölümler için kullanılacak.

29 DİL PUAN TÜRLERİ DİL-1 15 9 6 5 65 DİL-2 25 13 7 50 DİL-3 48 20
TESTLERİN AĞIRLIKLARI (% OLARAK) YGS Y.DİL Türkçe Sos. Bil. Temel Mat. Fen Bil. Yab. Dil DİL-1 15 9 6 5 65 DİL-2 25 13 7 50 DİL-3 48 20 DİL–1 puan türü: İngilizce, Almanca ve Fransızca Öğretmenlikleri, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Alman Dili ve Edebiyatı, Fransız Dili ve Edebiyatı, Çeviribilim (Alm., İng, Fran.), İngiliz Dil Bilimi, Karşılaştırmalı Edebiyat (Alm., İng., Fran.), Mütercim-Tercümanlık (Alm., İng., Fran.), Turizm Rehberliği (Alm., İng., Fran.) DİL–2 puan türü: Arnavutça, Boşnakça, Bulgar Dili ve Edebiyatı, Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı, Çeviribilim (Batı bilimleri), Dilbilim (Batı dilleri), Eski Yunan Dili ve Edebiyatı, İspanyol Dili ve Edebiyatı, İtalyan Dili ve Edebiyatı, Karşılaştırmalı Edebiyat (Batı Dilleri), Latin Dili ve Edebiyatı, Leh Dili ve Edebiyatı, Mütercim-Tercümanlık (Batı Dilleri), Turizm Rehberliği (Batı Dilleri), Yunan Dili ve Edebiyatı, Yunanca DİL–3 puan türü: Arap dili ve edebiyatı, Arapça öğretmenliği, Çeviribilim (Doğu Dilleri), Çin Dili ve Edebiyatı, Fars Dili ve Edebiyatı, Dilbilim (Doğu Dilleri), Gürcü Dili ve Edebiyatı, Hindoloji, Hungaroloji, Japon Dili ve Edebiyatı, Japonca Öğretmenliği, Karşılaştırmalı Edebiyat (Doğu Dilleri), Kore Dili ve Edebiyatı, Mütercim-Tercümanlık (Doğu Dilleri), Rus Dili ve Edebiyatı, Sinoloji, Turizm Rehberliği (Doğu Dilleri, Urdu Dili ve Edebiyatı

30 *MF PUAN TÜRÜNDEN TERCİH YAPMAK İSTEYEN BİR ÖĞRENCİ LYS-1 VE LYS-2 YE GİRECEK.
*TM PUAN TÜRÜNDEN TERCİH YAPMAK İSTEYEN BİR ÖĞRENCİ LYS-1 VE LYS-3 E GİRECEK *TS PUAN TÜRÜNDEN TERCİH YAPMAK İSTEYEN BİR ÖĞRENCİ LYS-3 VE LYS-4 E GİRECEK *DİL PUAN TÜRÜNDEN TERCİH YAPMAK İSTEYEN BİR ÖĞRENCİ LYS-5 E GİRECEK

31 BAZI PROGRAMLARA GETİRİLEN BAŞARI SIRASI
PUAN TÜRÜ EN DÜŞÜK BAŞARI SIRASI TIP MF-3 40 BİN HUKUK TM-3 150 BİN MÜHENDİSLİK MF-4 240 BİN MİMARLIK 200 BİN

32 LYS 2017 TARİHLERİ LYS-1 11 HAZİRAN 2017 / MATEMATİK LYS-2 17 HAZİRAN 2017 / FEN BİLİMLERİ LYS-3 18 HAZİRAN 2017/ EDEBİYAT-COĞRAFYA LYS-4 10 HAZİRAN 2017 / SOSYAL BİLİMLER LYS-5 17 HAZİRAN 2017 / YABANCI DİL

33 ÖNERİLER HEDEF MESLEĞİN PUAN TÜRÜ DİKKATE ALINARAK, ÇALIŞMA PLANI BUNA GÖRE OLUŞTURULMALI FARKLI YAYINEVLERİNDEN BOL SORU ÇÖZEREK, SORU KALIPLARINA AŞİNALIK KAZANILMALI KİTAP OKUMA, HIZLI OKUMA SİSTEMDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERİ ENDİŞE İLE İZLEMEK YERİNE; “NASIL AVANTAJA ÇEVİREBİLİRİM?” DİYE DÜŞÜNMELİ

34 ÖNEMLİ!!! Öğrenci tercih yapıp herhangi bir programa yerleştirildiği takdirde ister kayıt yaptırsın ister yaptırmasın bir sonraki sene OBP nın yarısı kesilir. Açık öğretim programı kazandığı zaman da bir sonraki sene öğrencinin OBP nın yarısı kesilir.

35 OKUL BİRİNCİLERİ *Okul birincilerine tam puan yani AOBP 500 gelmeyecek. 100 üzerinden Diploma ortalaması 5 ile çarpılacak ve oluşan AOBP 0,12 ile çarpılarak ham puanına eklenecek OBP ortaya çıkmış olacak. *Okul birincilerine sağlanan özel kontenjanlardan yararlanmaya devam edecek.

36 BAŞARILAR DİLERİM 


"YGS-LYS SINAV SİSTEMİ GÜLŞAH KARATAŞ Psi. Dan. ve Reh. Öğrt." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları