Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLGİSAYAR KULLANMA Bilgisayar Nedir? Bilgisayarı Açma – Kapama

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLGİSAYAR KULLANMA Bilgisayar Nedir? Bilgisayarı Açma – Kapama"— Sunum transkripti:

1 BİLGİSAYAR KULLANMA Bilgisayar Nedir? Bilgisayarı Açma – Kapama
Girdi ve Çıktı Birimleri Klavye ve Fare Kullanımı Klavye Tuşlarının Görevleri Donanım – Yazılım BİLGİSAYAR KULLANMA

2 Bilgisayar Nedir? Bilgisayar tarafımızdan verilen emirleri alan, donanım aygıtları (bilgisayarın fiziksel parçaları) ile işleyen ve bize bir sonuç döndüren sistemdir.

3 Bilgisayarı Açma Bilgisayarınızı açmak için Sistem Birimi (Bilgisayar Kasası) üzerinde yer alan açma düğmesine basınız. Eğer monitörünüz kapalı ise onu da düğmesinden açınız. Belirli bir süre sonra bilgisayarınızın açıldığını göreceksiniz. Bilgisayar sistem birimi ile monitörü birbirinden bağımsız çalışır. Bilgisayarı açarken ikisini de ayrı ayrı açmanız, kapatırken ikisini de ayrı ayrı kapatmanız gerekir.

4 Bilgisayarı Açma

5 Bilgisayarı Kapatma Öncelikle bilgisayarınızı kapatmadan önce açık olan belge, pencere, program vb. kapatmalısınız. Sonrasında Başlat menüsünde yer alan Kapat düğmesini tıklayarak kapatma işlemini yapabilirsiniz.

6 Girdi ve Çıktı Birimleri
Bilgisayara veri girdiğimiz donanımlar Girdi Birimleri, bilgisayarın bize bir sonuç döndürdüğü birimler ise Çıktı Birimleri olarak adlandırılır. GİRDİ BİRİMLERİ ÇIKTI BİRİMLERİ Klavye Ekran (Monitör) Fare Hoparlör Tarayıcı (İçerisine konulan dokümanı tarayıp bilgisayara aktarır.) Yazıcı Web Kamerası Mikrofon

7 KLAVYE VE FARE KULLANIMI

8 Fare Nasıl Kullanılır? Farenin genellikle iki düğmesi bulunur. Bu iki düğme ortasında bir de tekerlek yer alır. Fare kullanırken baş parmak farenin yanında, işaret parmağı farenin sol tuşu üzerinde, orta parmak farenin sağ tuşu üzerinde bulunur. Tekerlek kullanılmak istendiğinde yine işaret parmağı ile kullanılabilir. Farenin sol tuşu Tekerlek Farenin sağ tuşu

9 Fare Nasıl Kullanılır? Farenin sol tuşu ile tek tıklanarak öğeleri seçme, çift tıklanarak ise öğeleri açma işlemi gerçekleştirilir. Farenin sol tuşuna basılı tutup sürükleme işlemi ile nesnelerin yerlerini kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Tek tıklandığında SEÇME Çift tıklandığında AÇMA Basılı tutup sürüklendiğinde TAŞIMA işlemi yapar.

10 Seçili olan öğe ile ilgili işlemlerin olduğu menü açılır.
Fare Nasıl Kullanılır? Farenin sağ tuşu ise üzerinde tıklanan öğe ile ilgili yapabileceğiniz işlemleri size listeler. Seçili olan öğe ile ilgili işlemlerin olduğu menü açılır.

11 Fare Nasıl Kullanılır? Örneğin bir klasör üzerinde farenin sağ tuşuna tıklarsanız yandaki ekran görüntüsü ile karşılaşırsınız.

12 aşağı – yukarı kaydırma işlemi yapar.
Fare Nasıl Kullanılır? Tekerlek kullanılarak genellikle ekran görüntüsünü kaydırma işlemi yapılır. Bu işlemi klavyeden Page Up-Page Down tuşları ile de yapabileceğinizi klavye tuşları konusunda öğreneceksiniz. Tekerlek; aşağı – yukarı kaydırma işlemi yapar.

13 Klavye Nasıl Kullanılır?
Bilgisayarınıza veri girişi sağladığınız en önemli donanım olan klavyenin F ve Q olmak üzere iki türü vardır.

14 Öğrenilmesi 1. Derecede Önemli Tuşlar (Temel işlemleri yapabilmek için öğrenmelisiniz.)

15 Caps Lock Caps Lock: Klavyenin sağ üst köşesinde bir ışığı yer alır. Caps Lock düğmesi aktif iken bu ışık yanar, kapalıyken ışık söner. Caps Lock düğmesi aktif iken harfler büyük harf ile kapalı iken küçük harf ile yazılır.

16 Shift (Üst Karakter) Shift (Üst Karakter): Klavyenin hem sağ hem de sol tarafında Ctrl tuşlarının üzerinde yer alır. Üzerinde yukarı yönlü bir ok simgesi yer alır. Temel görevi klavyede üst kısımdaki rakamların üzerinde yer alan ikinci karakterleri yazdırmaktır. Örneğin Shift ile birlikte 9 tuşuna basılırsa 9un üzerinde yer alan ) simgesi yazdırılırken, Shift ile birlikte 0 tuşuna basılırsa = simgesi yazdırılır.

17 Shift (Üst Karakter) Shift harfleri geçici olarak büyük-küçük olarak yazmak için de kullanılır. Örneğin Caps Lock düğmesi kapalı iken Shift ile birlikte hangi tuşa basılırsa o karakter büyük harfle yazılır. Caps Lock düğmesi açık iken Shift ile birlikte yazılan harf büyük yazdırılır.

18 Alt Gr Alt Gr: Klavyede boşluk tuşunun hemen sağında yer alır. Temel görevi klavyede üst kısımdaki rakamların yanlarında yer alan üçüncü karakterleri yazdırır. Örneğin Alt Gr ile birlikte 4 tuşuna basılırsa 4ün yanında yer alan $ simgesi yazılır. Alt Gr ile birlikte 9 tuşuna basılırsa ] simgesi yazdırılır. AltGr ile Q harfi simgesini yazdırır.

19 Tab Tab: Paragraf başı yapmak amacıyla kullanılır. Ayrıca Tab tuşunu hizalama işlemlerinde de kullanabilirsiniz. Formlarda ve menülerde bir sonraki adıma geçişte yine Tab tuşu kullanılabilir. Örnek: İnternette dolduracağınız Ad,Soyad,Adres gibi bilgilerin istendiği bir formda Ad kısmını doldurduktan sonra Soyad kısmına TAB tuşu yardımıyla geçebilirsiniz. Soyad bölümünden Ad kısmına geri dönmek içinse Shift+Tab tuşu kullanılır.

20 Enter Enter: İşlemleri onaylamakta kullanılır. Örneğin internet tarayıcı programında adres kısmına bağlanmak istediğiniz web sayfasının adresini yazdıktan sonra Enter ile onaylayarak web sayfasına bağlanabilirsiniz. Yazı yazma programında bir alt satıra inmek için de Enter tuşu kullanılır.

21 Back Space - Delete Back Space: İmlecin solundaki karakterleri siler. Delete: İmlecin sağındaki karakterleri siler. Delete aynı zamanda seçili olan nesneleri silme işleminde kullanılır. Örneğin bir klasör seçili iken Delete tuşuna basarak klasörü geri dönüşüm kutusuna gönderebilirsiniz.

22 ESC (Escape) ESC (Escape): Yapılan işlemi iptal etmekte kullanıyoruz. Örneğin bir klasör üzerinde farenin sağ tuşuna tıkladığınızda bir menü açılır. ESC düğmesine basarsanız menü kapanır. Genellikle tam ekran çalışan ve çıkış düğmesi olmayan bir oyunda veya programda ESC tuşu ile ana menüye dönebilirsiniz. Bazı pencereleri veya iletişim kutularını ESC tuşu ile kapatabilirsiniz.

23 Numlock - Space (Boşluk tuşu)
Numlock: Sağ bölümde yer alan rakamları kullanabilmek için NumLock düğmesi aktif olmalıdır. NumLock aktif ise üst kısmındaki NumLock ışığı yanar. Kapalı iken tuşların üzerinde bulunan diğer görevleri gerçekleştirir. Örneğin 7 Home, 1 End gibi. Space (Boşluk tuşu): Bir karakter boşluk vermekte kullanılır.

24 Öğrenilmesi 2. Derecede Önemli Tuşlar
Öğrenilmesi 2. Derecede Önemli Tuşlar (Genellikle hızlı işlem yapmak için kullanılır.)

25 Ctrl Ctrl: Tek başına bir görevi yoktur. Klavye kısayol tuşları için kullanılır. Ctrl+A: Tümünü seç (Alayını seç.) Ctrl+X: Kes (X makasa benzer, keser.) Ctrl+C: Kopyala (Copy den C harfini alır.) Ctrl+V: Yapıştır Ctrl+Z: Son işlemi geri alır. (Zamanı geri al.)

26 Alt Alt: Tek başına bir görevi yoktur. Bazı tuşlarla kullanıldığında hızlı işlem yapmanızı sağlar. Alt+F4: Aktif olan pencereyi kapatır. Alt+Tab: Açık olan pencereler arası geçiş yapmayı sağlar. Alt+Space: Pencerelerin sol üst köşesine tıkladığınızda simge menüsü açılır. Bu menünün klavye kısayol tuşudur.

27 Windows Windows: Klavyede soldaki Ctrl tuşunun hemen yanında yer alan üzerinden 4 adet küçük pencere simgesi olan tuştur. Aynı tuştan AltGr tuşunun yanında da yer alır. Başlat menüsünü açar. Win+D: Açık olan tüm pencereleri simge durumuna küçültür. Tekrar basıldığında çalışılan son ekrana geri döndürür. (Desktop) Win+M: Açık olan tüm pencereleri simge durumuna küçültür. Tekrar basıldığında çalışılan son ekrana geri döndürmez. (Masaüstü) Win+F: Bul(Find) Win+R: Çalıştır (Run) Win+E: Windows Gezgini (Explorer) Win+L: Bilgisayarı kilitler. Oturum açma ekranını görüntüler. (Lock)

28 PrintScreen (PrtSc) PrintScreen(PrtSc): Ekranda yer alan görüntünün fotoğrafını çekme işleminde kullanılır. Sonrasında istenilen programa (örneğin paint) Ctrl-V ile ekran görüntüsü yapıştırılır. Not: Tüm ekranın değil de yalnızca açık olan bir pencerenin ekran görüntüsü AltGr-Print Screen düğmesi ile alınabilir.

29 Insert Insert: Üzerine yazma ya da araya ekleme işleminde kullanıyoruz. Örneğin ekranda Bilecik yazılı olsun. İmleç Bilecik kelimesinin önünde yer alırken Bozüyük kelimesi yazılırsa eğer Insert aktif ise Bilecik kelimesi silinir yani Bozüyük, Bilecik kelimesinin üzerine yazılmış olur. Ama Insert aktif değilse Bozüyük kelimesi Bilecik kelimesini sağa doğru kaydırır.

30 Home – End – Page Up – Page Down
Home: İmleci satır başına götürür. Ctrl ile birlikte kullanıldığında imleci belgenin başına götürür. End: İmleci satır sonuna götürür. Ctrl ile birlikte kullanıldığında imleci belgenin sonuna götürür. PageUp: Önceki sayfaya gitmekte kullanılır. (Page: Sayfa Up:Yukarı) PageDown: Sonraki sayfaya gitmekte kullanılır. (Page: Sayfa Down:Aşağı)

31 Yardım menü tuşu Yardım menü tuşu: Klavyede sağdaki CTRL tuşunun hemen solunda yer alır. Üzerinde fare işaretçisi ve bir menü resmi yer alır. Farenin sağ tuşunun yaptığı görevi yerine getirir. Örneğin bir klasör seçili iken klavyeden yardım menü tuşuna bastığınızda klasör üzerinde farenin sağ tuşuna tıklamışsınız gibi menü açılır.

32 Fonksiyon Tuşları Fonksiyon Tuşları: Programdan programa farklılık gösterir. Örneğin bir klasör seçili iken F2 tuşu yeniden adlandırma işlemi yaparken, bir muhasebe programında F2 tuşu yeni müşteri kaydı açabilir. Ancak genel anlamda: F1: Yardımı açar. Word programında yazı yazarken F1 tuşu Word’ün kendi yardımını görüntüler. F2: Bir klasör seçili iken kullanıldığında yeniden adlandırmayı aktif hale getirir. Excel ile çalışırken bir hücre üzerinde F2 tuşunu kullanırsanız hücre içeriğini, formülü düzenleyebilirsiniz.

33 DONANIM – YAZILIM

34 Bilgisayar İki Bölümden Oluşur;
Donanım (Hardware): Sistem Birimi (Kasa) içerisinde yer alan tüm kartlar ve Sistem Birimi dışında yer alan tüm birimler (monitör, klavye, yazıcı vb.) donanımı oluşturur. Yazılım (Software): Bilgisayarı kullanmamızı sağlayan işletim sistemleri (Windows 7, Windows 8, 10 vb.) ile programlar (Microsoft Office Word, Excel vb.) yazılımı oluşturur.

35 Donanım birimleri ikiye ayrılır.
Harici(Dış) Donanım Birimleri Adında anlaşılacağı gibi bilgisayarın kasanın dışında yer alan donanımlarıdır. Dahili(İç) Donanım Birimleri Bilgisayarın kasanın içinde bulunan donanımlarıdır.

36 Harici(Dış) Donanım Birileri
Klavye Fare Monitör(Ekran) Yazıcı Tarayıcı Modem Webcam Kulaklık Mikrofon Hoparlör

37 Dahili(İç) Donanım Birimleri
Anakart(Mainboard) İşlemci(CPU) RAM(Random Access Memory) Sabit Disk Ethernet Kartı Ekran Kartı Ses Kartı CD/DVD ROM Sürücü

38 Anakart(Mainboard) Diğer bütün kartların (ses kartı, ekran kartı, Ethernet kartı vb. )üzerine takıldığı karttır. İnsan vücudundaki iskelet sistemi gibi tüm birimleri üzerinde barındırır ve veri yolları sayesinde donanımların haberleşmelerini sağlar. Anakart üzerinde her donanım biriminin takılabileceği slot ismi verilen yuvalar mevcuttur. Ekran kartı, ses kartı gibi donanım birimleri anakart üzerinde slotlara takılır.

39 İşlemci (CPU) Merkezi İşlem Birimi (Central Processing Unit) ya da CPU olarak da bilinir. Bilgisayardaki tüm işlemlerin yapıldığı birimdir. İnsan vücudundaki beyin gibidir. Bu nedenle bir bilgisayarın işlem yapma hızı işlemcisinin yeteneği ve hızıyla doğrudan ilgilidir.

40 İşlemci (CPU) İşlemci hızı saniyede kaç işlem yapıldığını ifade eden birim olan Hertz(Hz) ile ölçülür. Örneğin alacağınız işlemci: i Ghz gibi. Piyasada genellikle yaygın olarak kullanılan işlemciler Intel marka işlemcilerdir. Ancak AMD de sektörde tercih edilen bir işlemci markasıdır.

41 Çift Çekirdek - 4 Çekirdek İşlemciler
Çekirdek denilen yapıyı şu şekilde düşünmek mümkün. Her işlemci çekirdeği, ayrı bir merkezi işlem birimi gibi davranır. Bu nedenle çift çekirdekli bir işlemci sanki 2 işlemci gibi çalışır ancak bu durum bilgisayarın hızını ikiye katlamaz. Çünkü birçok program tek bir çekirdeği kullanarak çalışma yeteneğine sahiptir. Dolayısıyla siz programı 4 çekirdekli işlemciye sahip bilgisayarda çalıştırsanız bile işlem tek çekirdek üzerinden yürütülecektir. Diğer çekirdekler o esnada bilgisayarın diğer işlemleri ile meşgul olacaklardır.

42 İ3-İ5-İ7 işlemciler Bu işlemci modellerinin yanlarında yer alan Ghz hız değerleri de önemlidir. Burada sizlere önerimiz eğer bir ev kullanıcısı iseniz i3 ve i5 işlemciye sahip bir bilgisayar işinizi rahatlıkla görecektir. Ofis uygulamalarını ve internet uygulamalarını bu işlemciye sahip bilgisayarlar ile rahatlıkla yapabilirsiniz. Biraz daha profesyonel bir bilgisayar kullanıcısı iseniz, güçlü işlemci gerektiren tasarım, 3d gibi uygulamalar ile ilgileniyorsanız İ7 işlemciyi tercih edebilirsiniz.

43 Atom İşlemciler Intel® Atom™ işlemci; tablet bilgisayarlar, akıllı telefonlar, netbooklar gibi birçok cihaz için özel olarak üretilmiştir. Özellikle az enerji kullanımı ile bu ürünlerin şarj sürelerinin uzamasında etkilidir. 

44 RAM-Random Access Memory(Rastgele Erişimli Bellek)
Bilgisayarın geçici hafızasıdır. İnsandaki kısa süreli hafıza gibidir. Elektrik kesintisinde RAM’deki bilgiler silinir. RAM kapasitesi bilgisayarın anlık işlem yapma hızını direk olarak etkiler. Aynı anda birden fazla uygulama çalıştırmak isteyen kullanıcıların bilgisayar satın alırken yüksek RAM’e sahip (4GB-8GB-16GB gibi) modeller üzerinde durmaları önemlidir.

45 Harddisk (Sabitdisk) Bilgisayarın kalıcı hafızasıdır. İnsanlardaki uzun süreli hafıza gibidir. Buradaki veriler siz silmediğiniz sürece (elektrik kesintisi vb. durumlar dışında) silinmez. Bilgisayara yüklenen programın dosyaları sabit disk üzerinde tutulur. Günlük hayatta sıkça duyduğunuz format atma işlemi sabitdiskin ilgili bölümündeki verilerin tamamen silinmesi anlamına gelir.

46 Harddisk (Sabitdisk) Sabit disk Bilgisayar simgesine tıklandığında karşımıza gelir. Bu bölümde sürücü olarak adlandırdığımız Yerel Disk C ve Yerel Disk D olarak görüntülenen birimlerin toplamı sabit diskinizin kapasitesini oluşturur. Bu bölümde sürücülerdeki boş alan ve toplam boyutu görüntüleyebilirsiniz.

47 Harddisk (Sabitdisk) Sabit diskin Yerel Disk C ve Yerel Disk D olarak iki parçaya bölünmesinin nedeni işletim sistemi dosyaları ile kendi kişisel verilerinizi ayırmak amaçlıdır. Yerel Disk C’yi açtığınızda Program Files, Windows gibi klasörleri görüntüleyebilirsiniz. Bu klasörler sistem tarafından kullanılan klasörlerdir.

48 Harddisk (Sabitdisk) Dilerseniz Yerel Disk C de verilerinizi saklayabilirsiniz ancak bu önerilmez. İşletim sisteminizde bir problem yaşanması durumunda format atma işlemi ile Yerel Disk C de yer alan tüm dosyalar silinir. Dolayısıyla verileriniz Yerel Disk C’de çok güvenli değildir. Yerel Disk D’yi görüntülediğinizde yeni bir bilgisayarda bu disk alanının boş olduğunu görürsünüz. Bu alan bilgisayarınız çalışması için gerekli değildir. Siz bu alana müziklerinizi, belgelerinizi vb. yükleyebilirsiniz. (Bu durumu cep telefonlarınız ile ilişkilendirmek gerekirse; telefonun kendi hafızasını Yerel Disk C, hafıza kartınızı Yerel Disk D gibi düşünebilirsiniz.)

49 Masaüstünde ve Belgelerde Dosyalarımızı Tutmak Ne Kadar Güvenilir?
Masaüstü ve Başlat menüsünde yer alan Belgeler klasörleri aslında Yerel Disk C de yer alırlar. Bu nedenle bu alanlarda uzun süreli dosya saklamak risklidir. Masaüstünde herhangi bir klasöre girip adres satırına tıkladığınızda masaüstünün Yerel Disk C ye bağlı bir dizin olduğunu görebilirsiniz. Aynı şey Belgeler için de geçerlidir.

50 Masaüstünde ve Belgelerde olan dosyalar

51 Yazılımlar ikiye ayrılarak incelenir.
Sistem Yazılımları (İşletim Sistemleri) Bilgisayarın kullanılmasını sağlayan en temel yazılımlardır. Windows 7, Windows8, Windows10, Linux, MacOS…. Uygulama yazılımları (Bütün Programlar) Bilgisayarımızda kurulu olan bütün programlar birer uygulama yazılımıdır. Microsoft Word, Excel, Powerpoint, Google Chrome, Internet Explorer…….

52 İşletim Sistemleri de iki başlık altında incelenebilir.
Masaüstü İşletim Sistemleri (Masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarda) Windows7, Windows 8, Windows10 Linux-Pardus MacOS Mobil İşletim Sistemleri (Tablet ve Telefonlarda) Android (Google firmasına ait işletim sistemi) Windows (Microsoft) iOS (Apple firmasına ait işletim sistemi)


"BİLGİSAYAR KULLANMA Bilgisayar Nedir? Bilgisayarı Açma – Kapama" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları