Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

UĞUR TEKNECİ 120409146.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "UĞUR TEKNECİ 120409146."— Sunum transkripti:

1 UĞUR TEKNECİ

2 Çin'in İnsan Hakları Karnesi

3 Bazı Çin’li vatandaşlar 1989 yılında Tiananmen Meydanı’nda gerçekleşen olaylarda ne olduğundan halen habersiz.

4 Çin, imzaladığı Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Sözleşmesi’nden doğan yükümlülük gereği, 2005 yılında İnsan Hakları anayasaya girmiştir.

5 Çin’de son yıllarda özellikle internet kullanıcıları büyük baskı görüyor. İnternette rejim muhalifi görüş açıkladıkları gerekçesiyle hapis cezalarına çarptırılan kişi sayısının 60’tır. Dui Hua Vakfı’ndan John Kamm, Guangdong kentinden iki gencin, hazırladıkları internet gazetesinden dolayı 6’şar yıl hapis cezasına çarptırılmıştır. Sayfalarında etkinlik duyurularına ve internet hakkında yazılara yer veren gençler, ‘’devlete karşı yıkıcı faaliyette bulundukları“ gerekçesiyle mahkum olmuşlardır.

6 Çin’de en az 4 kadından 1’i şiddete maruz kalıyor.

7 Pekin’in insan hakları karnesinde özellikle Uygurlar önemli yer tutuyor. Çin, 1997’den bu yana Sincan bölgesinde Pekin yönetimine muhalif yaklaşık 700 Müslüman Uyguru idam etti.

8 2014'te   Sincan Uygur Özerk Bölgesi'de herhangi bir neden gösterilmeden 27 bin 164 kişi tutuklandı. 

9 Uluslararası Af Örgütü Raporun da Çin’de giderek kötüleşen büyük sorunları şöyle sıralamıştır.

10 İDAM Çin de 2008 yılında en az 1,718 kişiyi idam edilmiştir
İDAM Çin de 2008 yılında en az 1,718 kişiyi idam edilmiştir. Bu da dünya da idamın %72’sinin Çin’de gerçekleştiğinin göstergesidir.

11 Çalışma Kampları Küçük suçlular,hükümet eleştirmenleri,yasaklı inançlara sahip kişilere karşı sık sık uygulanan Çalışma yolu ile sil baştan eğitim adı altın da ağır çalışma şartların da 4 yıl boyunca kamplar da çalıştırılırlar.

12 İnsan Hakları Sözcülerine Karşı Sürekli Taciz Politik hassas konular da sorunları dile getirenlere karşı ev hapsi ya da hapis cezası uygulanır.Bu kişilerin savunma avukatları,zıt görüşteki gazeteciler,işçi hakları aktivistleri, Tiananmen Meydanı'nda öldürülen kişilerin  protestocu yakınları da aynı yaptırımlara maruz kalmaktadır.

13 İnternet Ve Medya Özgürlüğü Çin’de yüzlerce site bloke edilmiş ve yasaklanmış durumdadır. Arama sonuçları süzülür, ve "özgürlük", "insan hakları" ve "Uluslararası Af Örgütü" gibi kelimeler arama motorların da yasaklıdır.Yaklaşık 30 gazeteci ve 50 internet kullanıcısı hapistedir.Aynı zaman da Çin ‘’dünyanın önde gelen gazeteci hapishanesi’’ olarak tanınır.

14 Adaletsiz Yargılamalar Çin'in yargı sistemi uluslararası standartların çok gerisinde. Hükümeti zor durumda bırakacak işkence delilleri, sanık itirafları siyasi müdahale ile avukatların erişimine izin verilmemektedir.

15 İnanç Özgürlükleri Gayri resmi Katolik kiliseleri ya da yeraltı Protestan "ev kiliselerinin" üyeleri  sık sık göz altına alınırlar. Sincan'da Müslümanlar zulüm görerek dini kitapları yasaklandı, camileri kapatıldı.  Yasaklı Falun Gong hareketinin  on binlerce üyesi  işçi kampları, hapishaneler ve psikiyatri hastanelerin de gözaltına alındı.

16 İşkence Çin’de işkence ve kötü muamele olarak yapılan yaygın yöntemler ; tekmeleyerek dayak atmak, uykusuz bırakmak,elektro şok uygulamak. Siyasi görüşleri, insan hakları faaliyetleri veya dini ve manevi inançları için gözaltına alınanların düşüncelerini değiştirmek için bu yöntemler kullanılır. Vazgeçmeyi red edenlerin hayatları büyük risk altındadır.

17 Tiananmen Meydanı Protestoları Demokrasi yanlısı  gösteriler sonucu  gerçeği yansıtmayan resmi kaynaklara göre arası, öğrenci örgütlerine göre ise arası ölüm gerçekleşmiştir. Bu olayın soruşturması ve aramalar göz ardı edilir ve 4 Haziran olaylarının herhangi bir kamu tartışması Haziran 1989 gazete, web siteleri sansüre mağruz kalır. Çin de arama motorların da  Tienanmen Meydan protestoları ile ilgili bir bilgiye ulaşamassınız.

18 İşçi Hakları’nın Engellenmesi Bağımsız sendikalar Çin'de yasadışıdır
İşçi Hakları’nın Engellenmesi Bağımsız sendikalar Çin'de yasadışıdır. Düşük ücretler veya, toplu işten çıkarmalar, kötü çalışma koşulları ve yozlaşmış yönetim uygulamaları genellikle sindirme yöntemleri ve bazen de tutuklamalar ve uzun hapis cezaları ile meşrulaştırılır.

19 KAYNAKÇA Doğu Türkistan'da İnsan Hakları ihlalleri Raporu


"UĞUR TEKNECİ 120409146." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları