Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Filiz MUTLU Gr: 1 Pelin GÖK Gr: 2 Uğur EŞKAZAN Gr: 2

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Filiz MUTLU Gr: 1 Pelin GÖK Gr: 2 Uğur EŞKAZAN Gr: 2"— Sunum transkripti:

1 Filiz MUTLU Gr: 1 Pelin GÖK Gr: 2 Uğur EŞKAZAN Gr: 2
CPM ve PERT Filiz MUTLU Gr: 1 Pelin GÖK Gr: 2 Uğur EŞKAZAN Gr: 2

2 İçindekiler İleriye Devretme (Forward Pass)
CPM Hakkında Genel Bilgi Üstünlükler Terminoloji İlişkiler Hesaplama İleriye Devretme (Forward Pass) Geriye Devretme (Backward Pass) Proje Ağı Örneği: Parlak Metal A.Ş.

3 CPM Hakkında Genel Bilgi
Kritik yol analizi (cpm) proje süresinin belirlenmesinde kullanılır . Her aktivitenin tamamlanma zamanı yaklaşık olarak tek bir sayıyla ifade edilir. Bu sayıya “normal” veya “standart zaman” denir.

4 CPM’de bazen “sıkıştırılmış zaman” (crash time) kullanılır.
Sıkıştırılmış zaman, bir aktivitenin, gerekli fon ve kaynaklar verildiğinde, bitirilmesi için gerekli olan en kısa süredir.

5 Üstünlükler CPM çok yararlı bir planlama tekniğidir ve ayrıca GANTT tablolarındaki aşağıdaki nedenler dolayısıyla daha üstündür: Projelerin planlanması, projede gerekli olan faaliyetlerin birbirine olan ilişkilerini göstermek bakımından zorunludur. Diğer planlama tekniklerinde bu durum görülmez.

6 Şemanın çizilmesi olanaklı faaliyetlerin unutulmamasını sağlar.
Kritik faaliyetler ortaya çıktığında bu faaliyetlerde gecikme olmayacağını ve gerektiğinde bu faaliyetlerde fazla işgücü kullanılarak projeyi tamamlama zamanının kısılabileceğini gösterir. Ayrıca acele olmayan faaliyetlere zamanından önce finansman ve işgücü bağlanmamasını sağlar.

7 Terminoloji Aktivite: Projenin gerektirdiği spesifik görev veya görevlerdir. Kaynak tüketir ve tamamlanması zaman alır . Olay: Aktivitelerden bir veya birden fazlasının sonucudur. Kaynak tüketmezler. Network (Ağ): Tüm aktivite ve olayların kombinasyonu olan projeyi ve proje öncesi ilişkileri tanımlar.

8 Yol/bağlantı (path): Bir ağda, herhangi iki olay arasında birbirine bağlı aktivitelerin (ya da olayların) dizisidir. Kritik aktivite/olay/yol: Geciktiği takdirde projenin tamamlanmasını da geciktirecek aktiviteler, olaylar veya yollardır. Bir projenin “kritik yolu”, projenin başlangıç olayını bitiş olayına bağlayan kritik aktivite dizisidir.

9 AON –Düğümde Aktivite: Ağda, her düğüm bir aktiviteyi gösterir
AON –Düğümde Aktivite: Ağda, her düğüm bir aktiviteyi gösterir. Düğümler arası yaylar da öncüllük ilişkisini gösterir. Örnek:

10 İlişkiler Bitişiyle Başla (Finish to Start): Birinci aktivite bitince ikincisi başlayabilir. Birlikte/Başlayışıyla Başla (Start to Start): Birinci ve ikinci aktiviteler birlikte başlayabilir. Birlikte/Bitişiyle Bitir (Finish to Finish): Birinci ve ikince aktiviteler birlikte bitmelidirler. Ara / Lag: Yukarıdaki ilişkilerde araya boşluk da konulabilir. Mesela, 2. aktivite 1. aktivite bittikten 1 ay sonra başlayacak.

11 B işi A işi bitene kadar başlayamaz
Finish-to-start B işi A işi bitene kadar başlayamaz B A Start-to-start B işi A işi başlayana kadar başlayamaz B A B işi A işi bitene kadar bitemez Finish-to-finish B A Start-to finish B işi A işi başlayana kadar bitemez B

12 Hesaplama Her aktivite için aşağıdakiler bulunmalıdır:
EST – En erken başlama tarihi: Öncüller tamamlandığındaki en erken başlama süresidir. EFT - En erken bitiş tarihi: Aktivite EST’te başlamışsa en erken bitiş süresidir. LST – En geç başlama tarihi: Projenin gecikmemesi için başlanabilecek en geç süredir. LFT - En geç bitiş tarihi: Projenin gecikmemesi için en geç bitiş süresidir.

13 İleriye Devretme (Forward Pass)
Bütün ağ etkinliklerinde tamamlanmamış kısımlar için erken başlama (EST) ve erken bitim (EFT) tarihlerinin hesabıdır. EST Kuralı: Tüm öncüller aktiviteler başlamadan yapılmalıdır. Eğer bir öncül varsa EST = Öncülün EFT’si Birden fazla öncül varsa EST = Maksimum(EFT’nin tüm öncülleri) EFT Kuralı: EFT = EST + aktivite süresi

14

15 Geriye Devretme (Backward Pass)
Ağ üzerindeki tüm etkinliklerin tamamlanmamış olanları için geç bitiş ve geç başlangıç tarihlerinin hesaplanmasıdır. Projenin tamamlanma tarihinden başlayıp ağ üzerinde geriye doğru gidilerek belirlenir. En geç süreleri hesaplar.(LST ve LFT) LFT Kuralı: Bir öncül yalnızca bir aktivitenin öncülüyse LFT = Ardılın LST Bir aktivite birden fazla aktivitenin öncülüyse LFT = Minimum(tüm ardılların LST) LST Kuralı: LST = LFT – aktivite süresi

16 Proje Ağı Örneği: Parlak Metal A.Ş.

17 Bazı aktiviteler eş zamanlı (paralel) olarak gerçekleştirilebilir, böylece proje süresi her bir aktivitenin sürelerinin toplamı olan 25 haftadan az olabilir.

18 İleriye Devretme : Parlak Metal A.Ş.
EST = Maksimum(EFT’nin tüm öncülleri) EFT = EST + aktivite süresi

19 Geriye Devretme : Parlak Metal A.Ş.
LFT = Minimum(tüm ardılların LST) LST = LFT – aktivite süresi


"Filiz MUTLU Gr: 1 Pelin GÖK Gr: 2 Uğur EŞKAZAN Gr: 2" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları